Το τελευταίο 3μηνο του 2022 και κυρίως το 2023 θα είναι χειρότερο από ότι έχει εκτιμηθεί για την ελληνική οικονομία.
Από ότι φαίνεται το μείγμα πληθωρισμός, ενεργειακή κρίση θα επιδράσουν στην προβληματική ελληνική οικονομία στο τελευταίο 3μηνο του 2022 και κυρίως το 2023 όπου θα καταγραφεί σε τριμηνιαία βάση και ύφεση…
Ορισμένες πικρές αλήθειες
1)Συνήθως ο πληθωρισμός ως νομισματικό και δημοσιονομικό φαινόμενο δηλητηριάζει τις οικονομίες για καιρό.
Ο πληθωρισμός δημιουργείται ότι υπάρχει υπερπροσφορά χρήματος.
Εάν δούμε πως προήλθε ο πληθωρισμός, προφανώς και δεν ευθύνεται ο Putin ο ρώσος πρόεδρος αλλά η εγκληματικά αλόγιστη πολιτική των κεντρικών τραπεζών με την τοξική ποσοτική χαλάρωση δημιουργώντας χρήμα από το αέρα και εκτυπώνοντας χρήμα από τον αέρα σε συνδυασμό με τις ακραία αλόγιστες πολιτικές δημοσιονομικής σπατάλης λόγω του covid 19.
Δείτε την περίπτωση της Ελλάδος, δαπανήθηκαν 44 δισεκ. για να υποστηριχθεί η οικονομία εν μέσω πανδημίας και ουδείς γνωρίζει που κατέληξαν σίγουρα όχι στην ανάπτυξη και σίγουρα ελάχιστοι καρπώθηκαν πολλά εκμεταλλευόμενοι την συγκυρία.
Οι καταθέσεις αυξήθηκαν σχεδόν 40 δισεκ. στα 180 δισεκ. των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών απόδειξη ότι το χρήμα που διοχετεύθηκε κατέληξε σε καταθέσεις και εν μέσω ύφεσης του 2020 και εικονικής ανάπτυξης του 2021 και επιβράδυνσης του 2022 οι καταθέσεις αυξήθηκαν 40 δισεκ. ευρώ στην Ελλάδα.
2)Η Ελλάδα με όρους χρέους στα 394,5 δισεκ. βρίσκεται σε χειρότερη θέση από ότι αναμενόταν, το ΑΕΠ επιβραδύνεται και τα δημοσιονομικά ελλείμματα δεν έχουν αντισταθμιστεί από τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης δηλαδή τα 31 δισεκ. που δόθηκαν στην Ελλάδα, καθώς τα ελλείμματα είναι υπαρκτά και τα κεφάλαια θα έρθουν σε βάθος ετών.
Μια χώρα όπως η Ελλάδα σε πραγματικούς όρους αγοράς θα έπρεπε να δανείζεται στην 10ετία στο 6% με 7% αυτά είναι τα πραγματικά επιτόκια της Ελλάδος που αντικατοπτρίζουν τις δυνατότητες της.
Ωστόσο ακόμη και με παρεμβάσεις από την ΕΚΤ, ακόμη και εάν η ΕΚΤ έχει αγοράσει 39 δισεκ. σε σύνολο 82 δισεκ. ομολόγων που διαπραγματεύονται το ελληνικό 10ετές ομόλογο έφθασε έως το 4,72% για να βρεθεί εσχάτως στο 4,03% απόρροια της παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
3)Στην Ευρώπη ήδη προειδοποιούν ότι αρχίζουν να καταναλώνουν τα αποθέματα φυσικού αερίου που διαθέτουν για τον χειμώνα.
Γίνεται αντιληπτό ότι οι κυρώσεις της Ευρώπης κατά της Ρωσίας θα είναι καταστροφικές για την… Ευρώπη.
Δεν μπορεί να υπάρξει απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Δεν μπορεί το LNG το υγροποιημένο φυσικό αέριο να αντικαταστήσει το φθηνό φυσικό αέριο των αγωγών που πουλάει η Ρωσία.
Το πλεονέκτημα της Ρωσίας είναι ότι κρατάει όμηρους κράτη και εταιρία στην Ευρώπη και έτσι εξηγείται γιατί το 93% των εταιριών πληρώνουν σε ρούβλια το φυσικό αέριο αποδεχόμενες τα νέα μέτρα – αντίμετρα των ρώσων…
4)Το Ουκρανικό είναι πρόβλημα των αμερικανών με τους ρώσους και έχουν παρασύρει και την Ευρώπη σε μια μάχη που έχει μεγάλες συνέπειες στην εξαρτημένη από ενέργεια ευρωπαϊκή οικονομία.
Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τους Ουκρανούς, θεωρούν την Ουκρανία ένα παιχνίδι με στόχο να πλήξουν την Ρωσία αλλά το σχέδιο τους έχει αποτύχει.
Η Ρωσία αντέχει οικονομικά όπως δείχνει το ρούβλι και κερδίζει στρατιωτικά καθώς ο τελικός στόχος να καταλάβει το 35% των εδαφών της Ουκρανίας θα επιτευχθεί.
5)Ο τουρισμός ανακάμπτει στην Ελλάδα λόγω και της άρσης των απαράδεκτων περιοριστικών μέτρων για τον covid 19 αλλά το μείγμα πληθωρισμός, ουκρανική κρίση, ακρίβεια σε συνδυασμό με τις απειλές για νέο κύμα covid 19 από το Φθινόπωρο θα κρατήσουν την οικονομία δέσμια…
Δεν υπάρχει πολύ αισιοδοξία για το 2023, συνήθως ένα φαινόμενο για να εκδηλωθεί και να φθάσει στην κοινωνία χρειάζεται χρόνο 6 με 8 ή και 10 μήνες είναι ο ετεροχρονισμός φάσης…
Το τελευταίο 3μηνο του 2022 και κυρίως το 2023 θα είναι χειρότερο από ότι έχει εκτιμηθεί για την ελληνική οικονομία και ίσως η παράμετρος αυτό αξιολογηθεί από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και με πολιτικούς όρους…
Η στατιστική
Το ΑΕΠ θα αυξηθεί μεταξύ 2,7% με 3% το 2022 όταν η Ελλάδα δανείζεται με επιτόκια 4% και υψηλότερα.
Ο πληθωρισμός ακόμη δεν έχει κορυφώσει ήδη ξεπέρασε το 10% και συνεχίζει.
Η ικανότητα της Ελλάδος να μειώνει το δημόσιο χρέος της είναι ανεπαρκής αντιθέτως αυξάνει τα δημοσιονομικά ελλείμματα μια χώρα οικονομικά ασταθής όπως η Ελλάδα.
Το 2023 το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί περισσότερο γιατί οι επιδράσεις της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού θα είναι ακόμη μεγαλύτερες.
Οι πραγματικές δυνατότητες της Ελλάδος είναι ΑΕΠ στο 2% αυτό δεν άλλαξε ποτέ καθώς τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα σπαταλάει χρήματα που δεν έχει και δημιουργεί ελλείμματα, δεν άλλαξε το οικονομικό μοντέλο της χώρας, συνεχίζει να παραμένει προβληματικό όπως ήταν τόσα χρόνια…
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών