Τέσσερις στους δέκα ή 2,5 εκατομμύρια κρατούν αποστάσεις από την Εφορία
Όσοι αποφασίσουν να υποβάλουν φορολογική δήλωση, θα το κάνουν την τελευταία στιγμή, αφού έχουν αλλάξει προτεραιότητες και αυτό που τους καίει είναι πώς θα προστατευθούν από την ακρίβεια καταιγίδα και όχι ο λογαριασμός της εφορίας που έχει περάσει στα μετόπισθεν της μάχης των πληρωμών.
Στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχει μεγάλη ανησυχία, καθώς 4 στους 10 δηλαδή περίπου 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι δεν έχουν πατήσει το κουμπί για την εκπλήρωση της ετήσιας υποχρέωσης.
Όπως επιβεβαιώνεται από τα στατιστικά στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 3.844.976 φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο 6,5 εκατ. που εκτιμάται ότι θα ανεβαίνουν στο σύστημα.
Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να υποβάλουν τις δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2022 μέχρι τα τέλη του Ιουλίου, ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσει η αποπληρωμή του φόρου σε οκτώ δόσεις από τον Ιούλιο έως και τον Φεβρουάριο του 2024. Ισχύει και φέτος η έκπτωση του 3% για όλους όσοι εξοφλήσουν εφάπαξ το ποσό της οφειλής.
Σε περίπτωση που υπάρξει παράταση θα δοθεί η δυνατότητα στους φορολογούμενους να πληρώσουν χωρίς πρόστιμο την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος μαζί με τη δεύτερη δόση μέχρι τα τέλη Αυγούστου.
Τώρα, από τα εκκαθαριστικά σημειώματα που έχουν εκδοθεί, προκύπτει η εξής «ακτινογραφία» για το ποιοι φορολογούμενοι πατάνε γκάζι και ποιοι όχι με την υποβολή. Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 3.844.976 φορολογικές δηλώσεις και με βάση την εκκαθάριση τρείς στους δέκα πληρώνουν επιπλέον φόρο που κατά μέσο όρο ανέρχεται σε 1.058 ευρώ ενώ 7 στους 10 είτε δεν πληρώνουν καθόλου φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2022 είτε έχουν επιστροφή που κινείται στα 350 ευρώ.
Αναλυτικότερα:
- Το 50,46% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα του 2022 καθώς για 1.940.174 δηλώσεις το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης ήταν μηδενικό.
- Για το 16,91% των φορολογουμένων ή για 650.185 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φθάνει τα 350 ευρώ ή στα 227,8 εκατ. ευρώ συνολικά.
- Για το 67,37% των φορολογουμένων ή επτά στους δέκα είναι αφορολόγητοι.
- Το 32,63% των φορολογουμένων δηλαδή τρεις στους δέκα καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 1.254.615 δηλώσεις το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 1,327 δισ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 1.058 ευρώ.
Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν το φόρο εισοδήματος:
- Εφάπαξ με έκπτωση 3% έως 31 Ιουλίου 2023.
- Σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως 31 Ιουλίου 2023 και την τελευταία έως 29 Φεβρουαρίου 2024.
- Σε έως 24 μηνιαίες έντοκες δόσεις με την πάγια ρύθμιση.
- Σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με πιστωτική κάρτα. Οι φορολογούμενοι που θα επιλέξουν να εξοφλήσουν το φόρο με πλαστικό χρήμα θα κερδίσουν και την έκπτωση 3% που προβλέπεται στην εφάπαξ οφειλή.
Χωρίς πρόστιμο οι διορθώσεις έως τις 31 Ιουλίου
Οσοι προχωρήσουν στη διόρθωση της δήλωσης δεν επιβαρύνονται με πρόστιμο εφόσον αυτή υποβληθεί έως τις 31 Ιουλίου 2023, καθώς η παράταση που δόθηκε για την υποβολή των αρχικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος ισχύει και για τις τροποποιητικές.
Οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλλουν διορθωτική φορολογική δήλωση, συνυποβάλλοντας εφόσον υπάρχει υποχρέωση το έντυπο Ε2 ή το έντυπο Ε3 τα οποία συνοδεύουν το έντυπο Ε1. Μόλις οι ενδιαφερόμενοι επιλέξουν την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης, τα δεδομένα που έχουν συμπληρωθεί στην αρχική δήλωση (στο έντυπο Ε1) και στα έντυπα (Ε2 και Ε3) μεταφέρονται αυτόματα στη νέα δήλωση που πρόκειται να υποβληθεί.
Ουσιαστικά αυτό που πρέπει να κάνουν οι υπόχρεοι είναι να τροποποιήσουν τα σημεία εκείνα που είναι λανθασμένα. Η νέα δήλωση που θα προκύψει, μετά τις προσθήκες, αφαιρέσεις ή διορθώσεις δεδομένων θα αντικαταστήσει την αρχική δήλωση.
Στην περίπτωση που ο φορολογούμενος υποβάλει εκπρόθεσμα τη φορολογική δήλωση και στη συνέχεια υποβάλει την τροποποιητική, τότε επιβάλλεται πρόστιμο το οποίο κυμαίνεται από 100 έως 500 ευρώ.
Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών