Τελευταία Νέα
Οικονομία

Βαρουφάκης: Κακή είδηση, αρλούμπα και επικίνδυνη για την Ελλάδα η επενδυτική βαθμίδα – Τα νοικοκυριά δεν θα «δουν» φράγκο

Βαρουφάκης: Κακή είδηση, αρλούμπα και επικίνδυνη για την Ελλάδα η επενδυτική βαθμίδα – Τα νοικοκυριά δεν θα «δουν» φράγκο
Το αφήγημα περί επενδυτικής βαθμίδας είναι «απίστευτη και επικίνδυνη αρλούμπα» και «θα μας κάνει κακό», τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Το αφήγημα περί επενδυτικής βαθμίδας είναι «απίστευτη και επικίνδυνη αρλούμπα» και «θα μας κάνει κακό», τόνισε σε συνέντευξή του ο Γιάνης Βαρουφάκης, ταράζοντας για άλλη μία φορά τα νερά της σύγχρονης ελληνικής οικονομικής πραγματικότητας.
Πιο συγκεκριμένα, ο Γ. Βαρουφάκης ανέφερε πως η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είναι στην πραγματικότητα μια κακή είδηση για την ελληνική κοινωνία.
Θύμισε ότι την περίοδο 2018 – 2022 η ΕΚΤ έδωσε 54 δισεκατομμύρια στις τέσσερις συστημικές τράπεζες και μάλιστα με αρνητικό επιτόκιο για να τα δανείσουν στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. «Από αυτά τα χρήματα δεν έδωσαν στην αγορά το παραμικρό. Σήμερα με την επενδυτική βαθμίδα μας λένε πως οι τράπεζες θα δανείζονται φθηνά για να ενισχύσουν την ελληνική αγορά. Δεν το έκαναν όταν τους έδωσαν τσάμπα χρήμα, γιατί θα το κάνουν σήμερα;» ανέφερε.
Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 τόνισε πως η επενδυτική βαθμίδα σίγουρα δεν θα βοηθήσει τους μικρομεσαίους και το Ελληνικό Δημόσιο.
«Θα χρησιμοποιείται στο εξής από όλους τους υπουργούς Οικονομικών για να πιέζουν για περικοπές στην υγεία την παιδεία κτλ. και για μεγαλύτερα πλεονάσματα.
Το αφήγημα στο μέλλον θα είναι ότι αν δεν κάνουμε περικοπές θα χάσουμε την επενδυτική βαθμίδα…
Αρα όχι μόνο δεν θα κάνει καλό αλλά αντίθετα θα βλάψει τους πολλούς». 

Ψηφιακό Ευρώ: Πώς να καταστρέψεις μια εξαιρετική ιδέα… 

«Ακόμα και η εξαιρετική ιδέα του ψηφιακού ευρώ θα εφαρμοστεί με τέτοιο τρόπο που θα ελαχιστοποιήσει τα οφέλη για τους πολλούς» τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 τόνισε πως αυτό συμβαίνει επειδή η κυρία Lagarde είναι απολύτως εξαρτημένη από τους ευρωπαίους τραπεζίτες και ειδικά από τη γερμανική κεντρική τράπεζα.
«Το ψηφιακό ευρώ θα είχε νόημα αν δεν ήταν συνδεδεμένο με τραπεζικούς λογαριασμούς, αν μπορούσε να λειτουργήσει ως ψηφιακό πορτοφόλι για τον καθένα μας όπου θα έμπαινε ο μισθός μας και από εκεί θα πληρώναμε για τις αγορές μας ΧΩΡΙΣ προμήθεια», ανέφερε ο ίδιος.
Τόνισε πως σήμερα οι τράπεζες κρατούν όμηρους τους πολίτες που είναι υποχρεωμένοι να έχουν τραπεζικό λογαριασμό και να πληρώνουν προμήθεια για τα πάντα ενώ δεν δίνουν τίποτα ως επιτόκια καταθέσεων. «Σε ένα κανονικό ψηφιακό ευρώ οι τράπεζες θα αναγκάζονταν να δώσουν αξιοπρεπή επιτόκια για να προσελκύσουν καταθέσεις.
Το μέλλον όμως είναι ένα ψηφιακό νόμισμα χωρίς εξάρτηση από τους τραπεζίτες.
Αυτό ακριβώς ήταν το σύστημα Δήμητρα που προτείναμε και συκοφαντήθηκε τόσο πολύ» είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης