Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η γεωγραφία των μισθών στην ΕΕ - Στην 23η (!) θέση η Ελλάδα - Αποκαλυπτικός χάρτης

Η γεωγραφία των μισθών στην ΕΕ - Στην 23η (!) θέση η Ελλάδα - Αποκαλυπτικός χάρτης
O μέσος όρος στην ΕΕ όσον αφορά το ωρομίσθιο είναι στα 24 ευρώ, σχεδόν διπλάσιο δηλαδή σε σχέση με το μέσο ωρομίσθιο στην Ελλάδα
Σχετικά Άρθρα
Τη στιγμή που η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη υποστηρίζει ότι η ακρίβεια θα αντιμετωπιστεί με τις αυξήσεις του εισοδήματος, και στο πλαίσιο αυτό προχωρά στην αύξηση του κατώτατου μισθού, τα στοιχεία της ΕΕ αποδεικνύουν ότι για ακόμα μία φορά πρόκειται για… λόγια του αέρα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 23η θέση όσον αφορά το μέσο ωρομίσθιο, μετά την Τσεχία, την Εσθονία και την Κροατία. Ειδικότερα, το μέσο ωρομίσθιο στη χώρα μας διαμορφώνεται σε 12,6 ευρώ, τη στιγμή που οι τιμές στα τρόφιμα έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, τη στιγμή που οι τιμές της ενέργειας είναι επίσης στα ύψη με την τιμή της βενζίνης να κινείται περί τα 2 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μέσος όρος στην ΕΕ όσον αφορά το ωρομίσθιο είναι στα 24 ευρώ, σχεδόν διπλάσιο δηλαδή σε σχέση με το μέσο ωρομίσθιο στην Ελλάδα.
Ο χάρτης του Pallavi Rao από τη Visual Capitalist απεικονίζει το μέσο ωρομίσθιο (σε ευρώ), σε όλη την Ευρώπη σε έναν χάρτη θερμότητας. Όσο πιο μπλε είναι η απόχρωση, τόσο υψηλότερο είναι το ωρομίσθιο.
european-average-wages.jpg

Η κατάταξη

Το Λουξεμβούργο, η πρωτεύουσα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της Ευρώπης, έχει τον υψηλότερο μέσο μισθό (47 ευρώ/ώρα) σε ολόκληρη την ήπειρο. Η χώρα έχει επίσης το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στον κόσμο.
Η Δανία και η Νορβηγία πληρώνουν επίσης υψηλότερους μισθούς (42 ευρώ/ώρα), αν και η Σουηδία (26 ευρώ/ώρα) βρίσκεται περισσότερο στη μέση της κατάταξης.
Όσον αφορά την Ελλάδα, τερματίζει έβδομη... από το τέλος.
misthos1.JPG

Η ακρίβεια

Κι όλα αυτά τη στιγμή, που η Ελλάδα σημείωσε τον Μάρτιο του 2024 -όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat- την 5η ταχύτερη άνοδο τιμών, με δυσμενέστερες επιδόσεις μόνο από την Κροατία, την Αυστρία, την Εσθονία και το Βέλγιο.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ, τον Φεβρουάριο καταγράφηκε αύξηση 11,2% στα νερά και αναψυκτικά, 7,46% στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, 6,78% σε μπισκότα, σοκολάτες, ζαχαρώδη, 6,67% σε ξηρούς καρπούς και σνακ.
Ο ρυθμός αύξησης των τιμών σε φρούτα και λαχανικά είναι πολλαπλάσιος συγκριτικά με την Ευρώπη. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι τιμές των λαχανικών στην Ελλάδα τρέχουν με 6,5% τη στιγμή που στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο ρυθμός αύξησης των τιμών είναι στο 0,6%. Στα φρέσκα φρούτα ο ρυθμός αύξησής των τιμών στη χώρα μας είναι στο 12,2% τη στιγμή πού στα υπόλοιπα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι στο 6,3%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης