Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τι αλλάζει σε τουρισμό και εστίαση από τον Σεπτέμβριο

Τι αλλάζει σε τουρισμό και εστίαση από τον Σεπτέμβριο
Η εφαρμογή myErgani LIVE της SOFTONE μπορεί να συνεργαστεί με οποιοδήποτε επιχειρηματικό λογισμικό ή εφαρμογή μισθοδοσίας χρησιμοποιεί η επιχείρηση

Δύο εξαιρετικά σημαντικοί κλάδοι για την ελληνική οικονομία, ο τουρισμός και η εστίαση, περνούν σε νέα εποχή, καθώς από τον Σεπτέμβριο υποδέχτηκαν την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας (ΨΚΕ), γεγονός που συνεπάγεται πολλά πλεονεκτήματα για εργαζομένους και εργοδότες. Με την εφαρμογή της ΨΚΕ σε τουρισμό και εστίαση να βρίσκεται σε εξέλιξη, στη συνέχεια θα αναλύσουμε όλα τα δεδομένα που επιχειρήσεις και εργαζόμενοι πρέπει να γνωρίζουν έτσι ώστε να είναι προετοιμασμένοι για τη νέα εποχή.

Αρχικά, τι είναι η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας;

Προτού μιλήσουμε για τις λεπτομέρειες, ας ξεκαθαρίσουμε τα βασικά. Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας είναι ένα μέσο καταγραφής της προσέλευσης και της αποχώρησης ενός εργαζομένου στην εργασία του, το οποίο στέλνει σε πραγματικό χρόνο τα δεδομένα αυτά στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ. Μέσω αυτού του εργαλείου διασφαλίζονται αποδοτικότερα τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων και απλοποιούνται πολλές διαδικασίες. Η εφαρμογή της ΨΚΕ ξεκίνησε το 2022 από τους κλάδους των τραπεζών και των σούπερ μάρκετ, και από τότε επεκτείνεται σταδιακά σε περισσότερους τομείς. Τον Σεπτέμβριο σειρά πήραν οι κλάδοι της εστίασης και του τουρισμού.

Η εφαρμογή της ΨΚΕ ξεκινά πιλοτικά

Όπως αναφέρει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, η λειτουργία της ΨΚΕ σε τουρισμό και εστίαση ξεκίνησε πιλοτικά. Οι πρώτοι μήνες έχουν δοκιμαστικό χαρακτήρα και αυτό αποσκοπεί στον εντοπισμό και την επίλυση πιθανών προβλημάτων πριν την καθολική εφαρμογή της ΨΚΕ στους δύο παραπάνω κλάδους. Το χρονοδιάγραμμα θέλει την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας να βγαίνει από την πιλοτική φάση στο τέλος του έτους, άρα να γίνεται υποχρεωτική κατά τα τέλη του Δεκεμβρίου 2024 ή τις πρώτες μέρες του 2025. Να σημειώσουμε εδώ πως όταν το μέτρο τεθεί σε πλήρη λειτουργία, η εφαρμογή της ΨΚΕ θα είναι υποχρεωτική για όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τουρισμό και εστίαση, ανεξαρτήτως του μεγέθους τους.

Τα οφέλη για εργαζομένους και επιχειρήσεις τουρισμού και εστίασης

Ως ένας από τους κλάδους με τα υψηλότερα ποσοστά παραβιάσεων των εργασιακών δικαιωμάτων, η έλευση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας σε τουρισμό και εστίαση αναμένεται να φέρει πολλές θετικές αλλαγές. Η ΨΚΕ διασφαλίζει πως οι εργοδότες τηρούν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στους εργαζομένους, αφού καταγράφονται με ακρίβεια οι ώρες εργασίας. Αυτό περιλαμβάνει επίσης υπερωρίες, άδειες και διαλείμματα. Μέσω της ΨΚΕ οι εργαζόμενοι μπορούν επίσης να βγάλουν βεβαιώσεις απασχόλησης, κερδίζοντας χρόνο. Η απλοποίηση των διαδικασιών είναι σημαντικό όφελος και για τις επιχειρήσεις καθώς μέσω της εφαρμογής της ΨΚΕ μπορούν να μειώσουν κομμάτι της γραφειοκρατίας και να εξοικονομήσουν πόρους.

SOFTONE myErgani LIVE για ομαλή μετάβαση στη νέα εποχή

Μία ακόμα διαδικασία που μπορεί να απλοποιηθεί είναι η ίδια η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας. Με συνεργάτη τη SOFTONE, μέλος του Ομίλου Olympia, μία επιχείρηση μπορεί να συμμορφωθεί πολύ εύκολα και γρήγορα με τις διατάξεις για την ΨΚΕ. Η εφαρμογή myErgani LIVE της SOFTONE μπορεί να συνεργαστεί με οποιοδήποτε επιχειρηματικό λογισμικό ή εφαρμογή μισθοδοσίας χρησιμοποιεί η επιχείρηση. Δεν υπάρχει επίσης κανένας περιορισμός με βάση το μέγεθος της επιχείρησης ή τον τύπο απασχόλησης των εργαζομένων. Την ίδια ευελιξία απολαμβάνουν και οι εργαζόμενοι, οι οποίοι μπορούν να καταγράψουν την είσοδο/έξοδο από το χώρο εργασίας με όποιον από τους 3 τρόπους επιθυμούν:

  • Web check in από υπολογιστή/smartphone
  • Σάρωση κωδικού QR μέσω mobile app
  • Χρήση υπάρχουσας κάρτας εισόδου

Η λύση της SOFTONE συνεργάζεται απρόσκοπτα με το σύστημα εισόδου που μπορεί ήδη να χρησιμοποιεί μία επιχείρηση. Το myErgani LIVE συνδέεται με την υπάρχουσα υποδομή και στέλνει κανονικά τα δεδομένα στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του myErgani LIVE για τις επιχειρήσεις όμως είναι οι αυτοματοποιημένοι έλεγχοι δεδομένων. Σε ένα πολυάσχολο περιβάλλον όπως αυτό του τουρισμού και της εστίασης, η πιθανότητα λαθών αυξάνεται. Χάρη στα αυτοματοποιημένα εργαλεία της λύσης της SOFTONE, όμως, η επιχείρηση παραμένει προστατευμένη από πρόστιμα και κυρώσεις που μπορεί να προκύψουν λόγω παραλείψεων ή άλλων λαθών.

Το myErgani LIVE είναι ο καλύτερος συνεργάτης που θα μπορούσε να έχει μία επιχείρηση τουρισμού και εστίασης για την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης