
Η εγχώρια παραγωγής ντομάτας μειώθηκε κατά 50% από το 2010 - Τα «Θερμοκήπια Θράκης», η εγχώρια Όαση στην παραγωγή ντομάτας
Όμως η Ελλάδα έχει χάσει το τραίνο της προστατευμένης αγροτικής καλλιέργειας καθώς διαθέτει μόλις 60.000 στρέμματα όταν η Τουρκία έχει ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο στρέμματα, τα Βαλκάνια προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα και η Κεντρική Ευρώπη κερδίζει τη μία αγορά μετά την άλλη.
Η μικροπολιτική στην Ελλάδα δεν έχει πολιτική ανάπτυξης θερμοκηπίων όταν το μοντέλο που επεξεργάζεται είναι αποτυχημένο από τη βάση του καθώς σχεδιάζει την παραγωγή κηπευτικών των 20 στρεμμάτων.
Πρόκειται για επενδύσεις του 1 εκατομμυρίου ευρώ, οι οποίες θα γίνουν αποδοτικές μόνο όταν πλημμυρίσουν από μία θεομηνία αφού σε κανονική λειτουργία δεν μπορεί να βγάλει ούτε τα κόστη του.
Οι σχετικές πληροφορίες ανήκουν σε στέλεχος της εταιρείας με την επωνυμία «Θερμοκήπια Θράκης» τα οποία θα τροφοδοτούν με πρώτης ποιότητας προϊόντα όπως είναι η ντομάτα και αγγούρια την αλυσίδα ΑΒ Βασιλόπουλος.
Η εγχώρια παραγωγής ντομάτας μειώθηκε 50% από το 2010 μέχρι σήμερα
Η επίσκεψη στην Ξάνθη μας αποκάλυψε ότι τα θερμοκήπια είναι μία σοβαρή υπόθεση και απαιτεί επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και αρκετή όρεξη για δουλειά.
Οι υπεύθυνοι του Θερμοκηπίου είπαν ότι το 2010 η εγχώρια αγορά παραγωγής ντομάτας έφτανε το 1 εκατομμύριο και σήμερα έχει υποχωρήσει στις 400.000 χιλιάδες. Η κλιματική αλλαγή και οι βίαιες μεταβολές της θερμοκρασίας δεν επιτρέπουν την καλλιέργεια της ντομάτας στην ύπαιθρο.
Τα θερμοκήπια Θράκης σε 260 στρέμματα
Τα Θερμοκήπια της Ξάνθης στην περιοχή «Μαγικό» καταλαμβάνει 260 στρέμματα τα οποία αναμένεται να επεκταθούν σε 350 στρέμματα και φιλοξενούν την καλλιέργεια αποκλειστικά της ντομάτας και του αγγουριού.
Η διοίκηση της εταιρείας βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με το ελληνικό Δημόσιο να αποκτήσει επιπλέον στρέμματα με το συνολικό τους αριθμό να ανέρχεται σε 650 στρέμματα για αποκτήσει εκτάσεις περίπου 1000 στρεμμάτων.
Η υπόθεση κρατά περισσότερο από 5 χρόνια και είναι άγνωστο σε πόσο χρόνο θα ολοκληρωθεί η διαδικασία εξαιτίας της γραφειοκρατίας.
Εισαγωγές ντομάτας στα μη επιτρεπτά όρια σε γεωργικά φάρμακα
Στο περιθώριο της ξενάγησης στέλεχος της εταιρείας ανέφερε ότι η εγχώρια ζήτηση καλύπτεται με εισαγωγές αντίστοιχων προϊόντων τα οποία εντοπίζονται με κατάλοιπα φαρμακευτικών προϊόντων τα οποία στο στάδιο της εισαγωγής εμφανίζονται ποσότητες σε «μη επιτρεπτά όρια» αλλά δεν απαγορεύονται και κυκλοφορούν στην εγχώρια αγορά. Αντίθετα, τα εγχώρια προϊόντα τα οποία είχαν τα ίδια κατάλοιπα αγροτικών φαρμάκων στον παραγωγό και στον έμπορο διανομής θα τους είχαν επιβληθεί υψηλά πρόστιμα όπως και την απόσυρση της παρτίδας.
Επένδυση που ξεπερνά τα 35 εκατ. ευρώ
Τα «Θερμοκήπια Θράκης» ανήκουν στην οικογένεια Χαλιορή η οποία διαθέτει τα «Πλαστικά Θράκης». Η επένδυση ξεπέρασε τα 35 εκατομμύρια ευρώ και η παραγωγική δυνατότητα σε ντομάτα είναι οι 8.000 τόνοι και σε 13 εκατομμύρια τεμάχια σε αγγούρια. Ο βασικός μοχλός ανάπτυξης της μονάδας είναι η γεωθερμία της περιοχής που μπορεί να τροφοδοτεί με σταθερή θερμοκρασία τα φυτά τα οποία την ημέρα απαιτούν 25 βαθμούς και το βράδυ να υποχωρεί κάτω από τους 20 βαθμούς Κελσίου.
Τα φυτά δεν ξέρουν από χώρες αλλά από θερμοκρασίες
Η ΑΒ Βασιλόπουλος ένα βήμα μπροστά σε σχέση με τον ανταγωνισμό.
Πάντως, η ΑΒ Βασιλόπουλος έκανε ένα βήμα μπροστά σε σχέση με το ανταγωνισμό αφού θα διαθέτει από τα καταστήματά του τα προϊόντα της μοντέρνας και τεχνολογικά εξελιγμένη επιχειρήσεις αφού δεν χρησιμοποιεί φάρμακα και η παραγωγή είναι αποτέλεσμα της φύσης που προστατεύεται. Το κεφάλαιο τιμές είναι γρίφος και θυμίζει χρηματιστήριο.
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών