Η αρκετά φρέσκια και «αναγεννημένη» Τουρκία προσπαθεί να συνδυάσει το θέαμα με την ουσία και μέχρι στιγμής τα καταφέρνει περίφημα στον Καναδά, σημειώνοντας το 2/2 απέναντι σε Ουρουγουάη (95-86) και Τσεχία (87-70) αντίστοιχα. Πλέον απομένουν μόλις δύο βήματα για την ομάδα του Ορχούν Ενέ ώστε να βρεθεί στο μεγάλο αθλητικό γεγονός της χρονιάς και πρώτο «εμπόδιο» αναμένεται να είναι η Εθνική μας ομάδα.
Η κακή παράδοση και το μακρινό... 1956
Η Τουρκία προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να γυρίσει τον... διακόπτη και να μαζέψει τα κομμάτια της, ώστε να χαράξει μία καλή πορεία σε μία μεγάλη διοργάνωση. Όσον αφορά τις συμμετοχές της στους Ολυμπιακούς Αγώνες μετράει μόλις δύο. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε το μακρινό... 1936 στο Βερολίνο, δίχως κάποια αξιόλογη διάκριση, ενώ η τελευταία της παρουσία ήταν το 1956 στο Ελσίνκι. Ουσιαστικά ποτέ δεν βρέθηκε στην τελική φάση αλλά αγωνίστηκε σε προκριματικούς αγώνες, όπου έμοιαζαν με Προολυμπιακό τουρνουά και αποκλείστηκαν.
Μακριά από την Τουρκία τα... χάνει
Η Εθνική ομάδα της Τουρκίας έχει να υπερηφανεύεται ότι στην τροπαιοθήκη της διαθέτει δύο αργυρά μετάλλια. Και οι δύο επιτυχίες συνέβησαν εντός συνόρων, καταγράφοντας δύο χαμένους τελικούς. Η πρώτη διάκριση ήρθε στο Ευρωμπάσκετ του 2001, όπου ηττήθηκε στον τελικό από την Γιουγκοσλαβία και η δεύτερη εννέα χρόνια αργότερα και στο Παγκόσμιο μπάσκετ, όπου δεν κατάφερε να κάμψει την αντίσταση των Η.Π.Α. Η τελευταία απόπειρα της Τουρκίας για να πετύχει κάτι καλό συνέβη στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2019, όμως αποκλείστηκε από τον πρώτο γύρο, και η αποστολή δεν στέφθηκε με επιτυχία. Αυτή η εμφάνιση ήταν αρκετή για να ραγίσει το... γυαλί και να απομακρυνθεί από τον πάγκο ο Ουφούκ Σαρίτσα.
Η προσπάθεια των «παλιών»
Η Τουρκία θέλησε να αλλάξει... ριζικά όχι μόνο το ρόστερ αλλά την τεχνική ηγεσία και τα διοικητικά πόστα. Η αρχή έγινε με την πρόσληψη του άλλοτε παίκτη της Φενέρμπαχτσε, Ορχούν Ενέ, για τον ρόλο του Ομοσπονδιακού τεχνικού, ενώ η κομβική θέση του γενικού διευθυντή έχει περάσει στα... χέρια του άλλοτε διεθνή παίκτη, Κερέμ Τουντσερί, ο οποίος αποτελεί τον διαμεσολαβητή της ομάδας με την Ομοσπονδία. Στον προεδρικό θώκο της Ομοσπονδίας κάθεται από το 2016 ο Χέντο Τούρκογλου. Μία μπασκετική προσωπικότητα, όπου εκπροσώπησε με τον καλύτερο τρόπο την πατρίδα του στο ΝΒΑ. Θέση στα διοικητικά της ομοσπονδίας διαθέτει και ο παλαίμαχος διεθνής παίκτης, Χουσεΐν Μπεσόκ. Με αυτόν τον τρόπο οι... παλιοί προσπαθούν να δείξουν τον δρόμο της επιτυχίας προς τους νεότερους.
Η τριάδα... φωτιά από το ΝΒΑ
Σε θεωρητικό επίπεδο οι παίκτες που αγωνίζονται στο ΝΒΑ και εκπροσωπούν την Τουρκία θα είχαν ηγετικό ρόλο και αυτό αποδεικνύεται και στην πράξη. Οι Φουρκάν Κορκμάζ, Ερσάν Ιλιασόβα και Τσεντάι Οσμάν είναι οι τρεις «σωματοφύλακες» της ομάδας. Στους δύο πρώτους αγώνες πραγματοποίησαν «γεμάτες» εμφανίσεις και βγήκαν... μπροστά για την ομάδα του Ορχούν Ενέ. Η Τουρκία διαθέτει και ένα μικρό ακατέργαστο «διαμάντι», το οποίο ετοιμάζει τις βαλίτσες του για το ΝΒΑ, (υποψήφιος για το επερχόμενο draft), ώστε να βρει τους τρεις συμπατριώτες του. Ο λόγος για τον παίκτη της Μπεσίκτας, Αλπερέν Σενγκούν, ο οποίος παρότι διανύει μόλις το 18ο έτος της ηλικίας του αγωνίζεται με αρκετή άνεση μέσα στις τέσσερις γραμμές.
A Erkek Milli Takımımızın 12 kişilik FIBA Erkekler Olimpiyat Elemeleri kadrosu belli oldu!
— TBF (@TBF) June 28, 2021
İşte MİLLİ TAKIM! ??https://t.co/WiTkJQOhwt#12DevAdam#BizBirlikteyiz#FIBAOQT pic.twitter.com/yE5hrbey2Z
Νίκος Τσώτας
Σχόλια αναγνωστών