Πολιτική

Παράταση στο θρίλερ με τους ΑΝΕΛ - Γιατί δεν παραιτήθηκε ο Παπαχριστόπουλος - Συνεδριάζει τη Δευτέρα 4/2 η Επιτροπή της Βουλής για τις αλλαγές

Παράταση στο θρίλερ με τους ΑΝΕΛ - Γιατί δεν παραιτήθηκε ο Παπαχριστόπουλος - Συνεδριάζει τη Δευτέρα 4/2 η Επιτροπή της Βουλής για τις αλλαγές
Τη Δευτέρα στις 14:00 θα συνεδριάσει η Επιτροπή του Κανονισμού της Βουλής για τις τροποποιήσεις - Το επικρατέστερο σενάριο
(upd2) Παρατείνεται το θρίλερ με την τύχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ καθώς άλλαξε ρότα ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και δεν υπέβαλε την παραίτηση του από το κόμμα του Π. Καμμένου προκειμένου να συνεχίσει η ομαλή κοινοβουλευτική διαδικασία μέχρι να ψηφιστεί το πρωτόκολλο Κύρωσης της ένταξης της "Βόρειας Μακεδονίας" στο ΝΑΤΟ.  
Παρά το γεγονός ότι είχε προαναγγείλει την παραίτηση του από την ημέρα ψήφισης της συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή, μετά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα σήμερα Παρασκευή 1/2 με τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Νίκο Βούτση δήλωσε πως η απόφαση του αναβάλλεται μέχρι νεωτέρας.
Μάλιστα όπως δήλωσε, ο ίδιος ο κ. Βούτσης του ζήτησε να περιμένει τέσσερις ή πέντε μέρες μέχρις ότου ολοκληρωθεί η ψήφιση του πρωτοκόλλου κύρωσης της ένταξης της "Βόρειας Μακεδονίας" στο ΝΑΤΟ και κατά συνέπεια αποφάσισε να μεταφέρει τις αποφάσεις του για την επόμενη εβδομάδα.
«Με παρακάλεσε ο πρόεδρος της Βουλής - επειδή για να ισχύσει η Συνθήκη των Πρεσπών, πρέπει το πρωτόκολλο του ΝΑΤΟ να ψηφιστεί - αυτή η παραίτηση να πάρει μια παράταση τεσσάρων-πέντε ημερών.
Έχω υποσχεθεί να υποβάλω παραίτηση σήμερα.
Δεν πειράζει, τα προσωπικά μου είναι πιο κάτω από την ένταση που υπάρχει και νομίζω ότι μέσα στην προσεχή εβδομάδα, θα τελειώσει αυτή η ιστορία.
Τη στιγμή που ο πρόεδρος με παρακάλεσε, αναβάλλω την παραίτηση για 4 με 5 ημέρες και παίρνω το χρέος της ανακολουθίας μου.
Η αμαρτία μου θα είναι αυτές οι 4 με 5 ημέρες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαχριστόπουλος μετά τη συνάντηση του με τον κ. Βούτση.

Σε εφαρμογή το σχέδιο - Συνεδριάζει τη Δευτέρα (4/2) η επιτροπή της Βουλής για αλλαγή στον κανονισμό

Τη Δευτέρα στις 14:00 θα συνεδριάσει η Επιτροπή του Κανονισμού της Βουλής για τις τροποποιήσεις.
Τυπικά δεν γίνεται αναφορά στο ζήτημα της αλλαγής των κανονισμών για τη συγκρότηση κοινοβουλευτικής ομάδας, ωστόσο θεωρείται δεδομένο ότι ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης θα καταθέσει σχετική πρόταση.
Yψηλές πιθανότητες συγκεντρώνει το ενδεχόμενο ο Νίκος Βούτσης να προτείνει να διαλυθούν οι ΚΟ, αλλά να διατηρήσουν τα προνόμιά τους οι πολιτικοί αρχηγοί Πάνος Καμμένος και Σταύρος Θεοδωράκης.
Με αυτό τον τρόπο θα είναι και οι δυο ικανοποιημένοι, ενώ θα καμφθούν και οι αντιδράσεις.
Η αντιπολίτευση αντιδρά έντονα σε αυτό το ενδεχόμενο και κάνει λόγο για συναλλαγή μετά τον εκβιασμό του Πάνου Καμμένου στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Όπως ανακοινώθηκε, η Επιτροπή του Κανονισμού της Βουλής με αντικείμενο «Επεξεργασία και εξέταση της πρότασης του Προέδρου της Βουλής "Για την τροποποίηση διατάξεων του Κανονισμού της Βουλής - Μέρος Β΄ (ΦΕΚ 51 Α΄/10.4.1997) και Μέρος Κοινοβουλευτικό (ΦΕΚ 106 Α΄/24.6.1987), όπως ισχύουν"».
Η πρόσκληση των μελών της Επιτροπής Κανονισμού της Βουλής αναρτήθηκε στην "κοινοβουλευτική διαφάνεια".


Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr

Την ίδια ώρα, κυβέρνηση και πρόεδρος της Βουλης αναζητούν τρόπους για να ικανοποιήσουν το τελεσίγραφο Καμμένου ώστε να διατηρήσει την ιδιότητα του αρχηγού κόμματος με τα σχετικά προνόμια.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η αναβολή παραίτησης του Θανάση Παπαχριστόπουλου για λίγες ημέρες μετά την παράκληση του προέδρου της Βουλής.
Ωστόσο, αυτό που δεν διευκρινίζεται, είναι γιατί είναι τόσο απαραίτητη η ψήφος του Θανάση Παπαχριστόπουλου στην εν λόγω διαδικασία για τις Πρέσπες και επίσης γιατί δεν θα μπορούσε να τη δώσει την ψήφο αυτή ο κ. Κουίκ ο οποίος θα καταλάμβανε την έδρα που θα παρέδιδε ο κ.Παπαχριστόπουλος.
Σε κάθε περίπτωση, οι έντονες διεργασίες των τελευταίων εικοσιτετραώρων καταδεικνύουν πως είναι προφανές ότι προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο ώστε να καθοριστούν οι συμμαχίες και οι ισορροπίες.
Το τοπίο σε ότι αφορά την αλλαγή του κανονισμού της Βουλής ακόμη παραμένει θολό καθώς δεν είναι μια απλή διαδικασία.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο διαβλέποντας ότι η ΝΔ είναι ήδη απέναντι τους και θα συνεχίσει με την ίδια τακτική το επόμενο διάστημα.
Πάντως το στίγμα δόθηκε την Πέμπτη από τον Δημήτρη Τζανακόπουλο ότι η κυβέρνηση βλέπει θετικά το ενδεχόμενο να γίνουν κάποιες αλλαγές ώστε να μην διαλύονται οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες.
Το ζήτημα που τίθεται πλέον είναι αν θα μπορεί να βρεθεί η χρυσή τομή προκειμένου οι πολιτικοί αρχηγοί που χάνουν τις Κοινοβουλευτικές τους Ομάδες να μπορούν να διατηρούν τα προνόμια τους.
Σε περίπτωση που παραιτηθεί ο Θ. Παπαχριστόπουλος, την έδρα καταλαμβάνει ο πρώτος επιλαχών, ήτοι ο Τέρενς Κουίκ, που αποτελεί εδώ και καιρό ξένο σώμα για το κόμμα.
Είναι σαφές, όπως έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες, ότι ο Τέρενς Κουίκ, ο οποίος το έχει δηλώσει ρητά με όλους τους τρόπους, δεν πρόκειται να συνεχίσει με τους Ανεξάρτητους Έλληνες.
Ο Πάνος Καμμένος, από την πλευρά του, αναμένει πλέον την ερμηνεία που θα δώσει ο Νίκος Βούτσης στον κανονισμό της Βουλής προκειμένου να αποφασίσει αν τελικά θα κηρύξει τον πόλεμο απέναντι στην κυβέρνηση.

Π. Καμμένος προς Τσίπρα: Δεν θέλουμε χάρη από κανένα αλλά εφαρμογή της κοινοβουλευτικής νομιμότητας

Μια ακόμα παρέμβαση με σαφείς αιχμές κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα έκανε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένος με αφορμή τα σενάρια σχετικά με την αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής για τη συγκρότηση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων των κομμάτων και ενώ εντός των επόμενων ωρών θα πρέπει να αναμένεται η παραίτηση του Θ. Παπαχριστόπουλου που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στη διάλυση της ΚΟ των ΑΝΕΛ.
«Οι ΑΝΕΛ δεν θέλουμε χάρη από κανένα, θέλουμε εφαρμογή της κοινοβουλευτικής νομιμότητας.
Δεν δέχομαι δε ιδιαίτερα απειλές κατά της οικογένειας μου.
ΠΑΡΕ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΚΡΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ .
ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΡΟΥΒΙΚΩΝΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΛΕΞΗ...» ανέφερε στο μήνυμα του στο twitter ο κ.Καμμένος.

Τζανακόπουλος: Δεν υπάρχει νομοθετική ρύθμιση για διατήρηση των ΚΟ - Να ανοίξει ο διάλογος

Τα σενάρια για νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να διατηρηθούν οι κοινοβουλευτικές ομάδες διέψευσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώνστας στην ΕΡΑ Κρήτης.
«Δεν υπάρχει καμία τέτοια νομοθετική ρύθμιση.
Δεν υφίσταται τέτοια νομοθετική ρύθμιση», δήλωσε στην «ΕΡΑ Κρήτης» ο κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος.
«Εμείς αυτό που είπαμε χθες», διευκρινίζει ο κ. Τζανακόπουλος, «ήταν ότι έχει δημιουργηθεί μια συνθήκη στο ελληνικό Κοινοβούλιο επί της οποίας θα πρέπει να τοποθετηθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις» και συνεχίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «πως εξαιτίας της διαμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού κατά την περίοδο της κρίσης, έχουν προκύψει μια σειρά από ζητήματα με κυριότερο το εξής: πολιτικά κόμματα, τα οποία έχουν λάβει το 3% στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015, έχουν λάβει πάνω από 3%, είτε έχουν βρεθεί χωρίς Κ.Ο, όπως είναι «ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ», είτε κινδυνεύουν, ενδεχομένως, να βρεθούν χωρίς Κ.Ο, με δεδομένες δηλώσεις οι οποίες έχουν γίνει.
Εμείς λέμε,υπογραμμίζει, ότι πρέπει να ανοίξει ένας πολιτικός διάλογος, να τοποθετηθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις σε σχέση με τον τρόπο που θεωρούν ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα.
Εμείς δεν θεωρούμε ορθό πολιτικά να διαλύονται κοινοβουλευτικές ομάδες ή, εν πάση περιπτώσει, να αποστερούνται τα πολιτικά κόμματα των δικαιωμάτων».

Σπυράκη: Ο Καμμένος εκβιάζει τον Τσίπρα – Δεν είναι παιχνίδι οι θεσμοί

Την θέση ότι ο Π. Καμμένος εκβιάζει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και ότι ο πρωθυπουργός για τους δικούς του λόγους υποκύπτει στον εκβιασμό του προέδρου του ΑΝΕΛ διατύπωσε η εκπρόσωπος της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη.
«Όλοι πια έχουν καταλάβει ότι ο κ. Καμμένος εκβιάζει τον κ. Τσίπρα και ότι ο πρωθυπουργός - για λόγους που εκείνος γνωρίζει - είναι έτοιμος να υποκύψει στον εκβιασμό του, προκειμένου ο συνεταίρος του να μην αποκαλύψει όσα γνωρίζει για την κοινή τους διακυβέρνηση» ανέφερε σε δηλώσεις της η εκπρόσωπος της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη.
«Οι θεσμοί, ωστόσο, δεν είναι παιχνίδι.
Η Ν.Δ. καλεί τον κ. Βούτση να περιφρουρήσει το κύρος της Βουλής και να μην αποδειχθεί και εκείνος μέρος αυτής της παρακμιακής συναλλαγής» είπε η κα.Σπυράκη, την ώρα που η ΝΔ στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στο προεδρείο της Βουλής και στην επιστημονική υπηρεσία της Βουλής να μη διανοηθεί ούτε αλλαγή ούτε καν παρερμηνεία του Κανονισμού της Βουλής.

Θεοδωράκης: Κοινοβουλευτικές ομάδες με 2 και 3 βουλευτές δεν μπορεί να υπάρξουν

Κατά της αλλαγής του Κανονισμού της Βουλής για τη συγκρότηση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων των κομμάτων τάχθηκε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης με αφορμή τη σεναριολογία που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία 24ωρα προκειμένου να μη διαλυθεί η ΚΟ των ΑΝΕΛ.
«Κοινοβουλευτικές ομάδες με 2 και 3 βουλευτές δεν μπορεί να υπάρξουν.
Όπως δεν μπορεί να συγκροτούνται Κ.Ο. με δανεικούς βουλευτές.
Ξεκάθαρα λόγια.
Το Ποτάμι έχει αρχές.
Δεν τις θυσιάζει ούτε στα μικρά ούτε στα μείζονα.
Δεν μας ενδιαφέρουν τα ευκαιριακά κομματικά οφέλη» ανέφερε σε μήνυμα του στο twitter ο κ.Θεοδωράκης.

Σύσκεψη στο Μαξίμου για τα «μπλόκα» με τον Καμμένο

Μάλιστα, χθες Πέμπτη 31/1 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου όπου συζητήθηκαν όλα αυτά τα οποία ο κ. Καμμένος θέτει δημόσια πια.
Από τον «ανταρτοπόλεμο» της γκαζόζας μέχρι το ότι δεν θα προλάβουν να πάνε στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου γιατί θα έχει πέσει η κυβέρνηση.
Σε αυτό το πλαίσιο, σε ότι αφορά τις ψηφοφορίες αλλά και το μπλόκο της γκαζόζας στο κοινοβούλιο, το Μαξίμου διά του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου δηλώνει ότι η κυβέρνηση έχει την πλειοψηφία και μπορεί να πηγαίνει με ονομαστική  ψηφοφορία μέχρι το τέλος της θητείας της.
Η αλήθεια όμως είναι ότι το θέμα ναι μεν, είναι διαδικαστικό αλλά κάθε φορά που προκύπτει ένα τέτοιο ενδεχόμενο - και δεδομένου ότι η γκαζόζα μπορεί να είναι θέμα ορέξεως αλλά μπορεί να είναι και θέμα οδηγίας του Πάνου Καμμένου -  δεν θέλουν να δίνεται ένας συναγερμός στην Κοινοβουλευτική Ομάδα που μπλοκάρει όλους τους βουλευτές στην Αθήνα για να δώσουν το παρών. Επιπροσθέτως, στο κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρούν ότι δεν είναι ωραίο για την εικόνα της κυβέρνησης να επιβεβαιώνει κάθε φορά την πλειοψηφία της.
Στην εν λόγω σύσκεψη σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκε τόσο η τακτική του Πάνου Καμμένου όσο και της κυβέρνησης.

Σχέδιο… να μη διαλυθούν οι ΑΝΕΛ

Και καθώς φαίνεται το σχήμα που καταλήγει η κυβέρνηση προκειμένου να ξεπεράσει αυτό το εμπόδιο είναι μία εξαρχής δήλωση που θα γίνεται από ομάδα ανεξάρτητων βουλευτών ανά νομοσχέδιο που θα το στηρίζει ώστε μαζί με τους 145 βουλευτές της κυβέρνησης να είναι εξασφαλισμένος από την αρχή, ο αριθμός 151 και να μην υπάρχει λόγος κάθε φορά, για ονομαστική ψηφοφορία.
Την ίδια ώρα όμως εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν σηκώνει το «γάντι» που πέταξε ο Πάνος Καμμένος.
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ερωτηθής για τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, είπε ότι έβαλε πλάτη, βγήκε η χώρα από τα μνημόνια ενώ έκανε λόγο για μια τίμια η συνεργασία.
Ωστόσο, πέρα από τις απαντήσεις που έδωσε, άνοιξε το παράθυρο για το ενδεχόμενο να διατηρήσει ο Πάνος Καμμένος τα προνόμια του αρχηγού της Κοινοβουλευτικής Ομάδας καθώς είπε ότι αυτό δεν είναι θέμα που έχει να κάνει με το Σύνταγμα και δεν είναι πολιτικά ορθό να διαλύεται η Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Στην κυβέρνηση, βέβαια, για την ώρα, επισήμως, δεν επιβεβαιώνουν τίποτε.
Ωστόσο το ότι επιλέγουν να ανοίξουν το παράθυρο και να μιλήσουν για το δημόσιο διάλογο που σκέφτονται να ξεκινήσουν για το συγκεκριμένο θέμα μοιάζει να θέλουν να ρίξουν τους τόνους με τον Πάνο Καμμένο «χαρίζοντάς του» ή εξασφαλίζοντας ότι θα διατηρήσει τα προνόμια που επί του κανονισμού της Βουλής έχει.

(πρώτη ενημέρωση Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 12:40)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης