Η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα μεγάλο πλέγμα παρεμβάσεων για τα θέματα της σεξουαλικής κακοποίησης, εκμετάλλευσης και συμπεριφοράς στους εργασιακούς χώρους επ’ αφορμή των αποκαλύψεων που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας που αφορούν την Τέχνη και τον Πολιτισμό. Συγκεκριμένα, το Μέγαρο Μαξίμου έδωσε εντολή σε 3 συναρμόδια Υπουργεία να καταθέσουν προτάσεις ώστε είτε να καταρτιστεί ένα αυτοτελές νομοσχέδιο είτε να περάσουν ως διατάξεις σε επερχόμενα νομοσχέδια. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Πολιτισμού θα κάνουν μία προπαρασκευή των διατάξεων και ακολούθως θα αποφασιστεί με ποιο τρόπο θα κατατεθούν.
Που θα παρέμβει η κυβέρνηση
Ο προσανατολισμός της κυβέρνησης είναι να υπάρχουν αυστηρές νομοθετικές διατάξεις στα θέματα κακοποίησης και εκμετάλλευσης στους εργασιακούς χώρους, είτε λεκτικής είτε σεξουαλικής. Η προσωπική υπόθεση της ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου ανέδειξε με τον πιο ανάγλυφο τρόπο ότι το πρόβλημα της κακοποίησης δεν αφορούσε μόνο τους αθλητικούς χώρους καθώς επεκτάθηκε γρήγορα σε όλους τους χώρους, στο θέατρο, στην τηλεόραση ακόμα και στη δημοσιογραφία. Ουσιαστικά, ανέδειξε το πρόβλημα σε όλους τους εργασιακούς χώρους και, κυρίως, το κενό νόμου που υπήρχε σε αυτές τις περιοχές. Πρόβλημα που διαδόθηκε μέσα από τα social media και ανάγκασε την κυβέρνηση να παρέμβει.
Τι μελετάει το Υπ.Δικαιοσύνης
Πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες και το Υπουργείο Δικαιοσύνης μελετάει ώστε τέτοια ποινικά αδικήματα να παραγράφονται μετά από περισσότερα χρόνια ώστε να καταγγέλλονται και να παίρνουν το δρόμο της Δικαιοσύνης. Ειδικά για τις περιπτώσεις των ανηλίκων θα μπορεί να ξεκινάει ο χρόνος παραγραφής από τα 18 του χρόνια, ενώ δηλαδή ενηλικιώνεται και όχι όταν συνέβη η όποια ποινική κολάσιμη πράξη.
Γρήγορα οι αλλαγές με εντολή Μαξίμου
Το Μέγαρο Μαξίμου θορυβήθηκε από την δήλωση της γνωστής ηθοποιού Ζέτας Δούκα η οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση σχετικά με τις δικές της ευθύνες για όλα αυτά τα περιστατικά κακοποίησης. Με εντολή Πρωθυπουργού, σύμβουλός του επικοινώνησε με την κ. Δούκα και της τόνισε, πέραν της στήριξης του Πρωθυπουργού στα θύματα, ότι επίκειται νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης για τα ζητήματα αυτά. Άλλωστε, η περίπτωση Λιγνάδη και όσα έχουν ακουστεί για το άτομό του στις υποθέσεις αυτές, «τραυματίζει» το Μέγαρο Μαξίμου καθώς, ανεπιβεβαίωτες πηγές έλεγαν ότι η επιλογή του στο Εθνικό Θέατρο έγινε λόγω γνωριμίας του με κατοικοεδρεύοντες του Μαξίμου και του Υπουργείου Πολιτισμού. Οπότε, το Μέγαρο θα ήθελε να αποσείσει από πάνω του κάθε τέτοια υπόνοια φέρνοντας πλέον ένα αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο για τις περιπτώσεις κακοποίησης.
Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr
Το ελληνικό #metoo κινητοποιεί την κυβέρνηση - Νέο νομοθετικό πλαίσιο για την κακοποίηση σε ανήλικα και εργασιακούς χώρους
Ο προσανατολισμός της κυβέρνησης είναι να υπάρχουν αυστηρές νομοθετικές διατάξεις στα θέματα κακοποίησης και εκμετάλλευσης στους εργασιακούς χώρους
Σχόλια αναγνωστών