Επιστροφή στην επιδημιολογική κατάσταση του Νοεμβρίου 2020 έχουμε πλέον και η κυβέρνηση καλείται να πάρει σκληρά αλλά αναγκαία μέτρα προκειμένου να μπορέσει να δώσει ανάσες στην αγορά λίγο αργότερα.
Η πιο συμβατή λύση σε αυτή τη φάση είναι να αυστηροποιηθεί το πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν τώρα.
Την ίδια λύση προκρίνουν, πλέον, και οι επιδημιολόγοι προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μεγάλη εξάπλωση της πανδημίας και η ασφυξία στα νοσοκομεία της Αττικής.
Δύο σενάρια αυστηροποίησης των μέτρων
Η σημερινή συνεδρίαση της επιτροπών των λοιμωξιολόγων θα βάλει στο τραπέζι δύο σενάρια και οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να παρθούν σήμερα πρωί από τον Πρωθυπουργό.
Το πρώτο προβλέπει σκληρό και πανελλαδικό lockdown δώδεκα ημερών σε όλη την χώρα, τύπου Μαρτίου του 2020, για να πέσουν τα νέα κρούσματα και να αποσυμπιεστούν οι ΜΕΘ.
Το δεύτερο προβλέπει περιορισμό της κινητικότητας μέσα από την αυστηρότερη εφαρμογή των ήδη υφιστάμενων απαγορεύσεων, με τροποποίηση ειδικά στην χρήση δύο κωδικών – των κωδικών 6 και 4 για τις μετακινήσεις.
Με τον κωδικό 6 που σήμερα είναι ανεξέλεγκτος και οι σκέψεις κατατείνουν στο ότι θα απαγορευθεί η χρήση αυτοκινήτου.
Η βόλτα και η φυσική άσκηση θα πρέπει να γίνεται μόνο πέριξ του τόπου κατοικίας και όχι απομακρυσμένα.
Αυτό, πάντως, έρχεται σε αντίθεση με τα όσα έλεγε η κυβέρνηση πριν από μερικές εβδομάδες όταν υποστηριζόταν ότι θα ήταν ταξικά άδικο να επιβληθούν περιορισμοί μετακίνησης σε όσους κατοικούν σε υποβαθμισμένες περιοχές.
Με τον κωδικό 4 που ισχύει για παροχή βοήθειας σχεδιάζεται να γίνονται περισσότεροι δειγματοληπτικοί έλεγχοι και διασταυρώσεις στοιχείων προκειμένου να εξακριβώνεται αν πράγματι υπάρχει ανάγκη παροχής βοήθειας ή πρόκειται για απλή βόλτα.
Σε κάθε περίπτωση, θα διορθωθούν και λάθη που είχαν παρθεί στην προηγούμενη λήψη περιοριστικών μέτρων όπως π.χ ο χρονικός περιορισμός το σαββατοκύριακο στις 18:00 καθώς είναι ένα μέτρο που δημιουργεί συνωστισμό στα σούπερ μάρκετ.
Άνοιγμα της αγοράς στις 16 Μαρτίου
Το δεδομένο είναι ότι, όπως έχει προαναγγείλει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μαξίμου κινούνται με στόχο την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου στις 16 Μαρτίου, μιας και τα περιθώρια αντοχών της αγοράς και της οικονομίας είναι πλέον ασφυκτικά.
Την ίδια ώρα η επιμονή της πανδημίας και η μεγάλη αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων ασθενών οδηγούν σε κατάσταση ασφυξίας τα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου – γεγονός, που συζητήθηκε στην πρωινή σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Κατά τις πληροφορίες, σήμερα ο Βασίλης Κικίλιας είναι πιθανό, πέραν της αύξησης των κλινών ΜΕΘ, να ανακοινώσει και μεταφορά ασθενών από νοσοκομεία της Αττικής προς ιδιωτικές κλινικές ή άλλα νοσοκομεία της περιφέρειας.
Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων μέχρι τις 15 Μαρτίου, το πιθανότερο είναι να υπάρξει μερικό άνοιγμα μέσω click away ή του νέου 5ψήφιου με χρονικό περιορισμό.
Πονοκέφαλος η 4η Μαρτίου και η Καθαρά Δευτέρα 15 Μαρτίου
Ο μεγάλος πονοκέφαλος για το κυβερνητικό επιτελείο είναι οι δύο κρίσιμες μέρες που μπορεί να γίνει η διασπορά του ιού.
Στο στόχαστρο βρίσκεται η Τσικνοπέμπτη αύριο στις 4 Μαρτίου αλλά και η Καθαρά Δευτέρα στις 15 Μαρτίου, όπου αναμένεται να υπάρξει μεγάλη κινητικότητα και, προφανώς, παραβατικότητα.
Έχει παρατηρηθεί από το κυβερνητικό επιτελείο ότι υπάρχει μία μεγάλη κόπωση στον πληθυσμό που, πλέον, δεν μπορεί να περιορίσει την κατάχρηση στα μέτρα.
Γι’ αυτό και όλοι στο Μαξίμου καταλαβαίνουν ότι δεν θα υπάρξουν περιθώρια για νέα μέτρα τον Απρίλιο.
Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών