Δώδεκα μέρες με πιο σκληρά μέτρα από αυτά που αποφασίστηκαν την 1η Φεβρουαρίου 2021 θα είναι οι επόμενες με την κυβέρνηση να καταρτίζει σχέδιο προκειμένου να ελέγξει διεξοδικά την σημερινή μέρα, 4η Μαρτίου και Τσικνοπέμπτη αλλά και μία εβδομάδα αργότερα την Καθαρά Δευτέρα.
Στην χθεσινή σύσκεψη πριν παρθούν οι τελικές αποφάσεις τα επιπρόσθετα μέτρα ακούστηκαν πολλές προτάσεις.
Πήρε θέση, μάλιστα και ο Σωτήρης Τσιόδρας και τάχθηκε υπέρ σκληρού lockdown τύπου Μαρτίου.
Το παρασκήνιο των αποφάσεων και η νέα ατζέντα Μαξίμου
Όλα, λοιπόν, συνηγορούσαν στην επιβολή ενός καθολικού lockdown προκειμένου να έχουμε άμεση πτώση των κρουσμάτων.
Ωστόσο, τα κυβερνητικά στελέχη προτίμησαν την πιο soft εκδοχή των περιοριστικών μέτρων στους κωδικούς των μετακινήσεων 2,4,6 του πενταψήφιου 13033.
Και αυτό λόγω δύο παραμέτρων:
- Διότι οι δημοσκοπήσεις του Μαξίμου έχουν δείξει μία τεράστια κόπωση που προστίθεται στην φθορά της κυβέρνησης και
- Η λογική που επικρατεί πλέον στην κοινωνία είναι ότι «όσο πιο σκληρά τα μέτρα, τόσο μεγαλύτερη η παραβατικότητα».
Από εκεί και πέρα, ενώ θα «τρέχει» αυτή η δύσκολη περίοδος των 12 σκληρών ημερών, εν μέσω υποθέσεων Λιγνάδη και Κουφοντίνα, η κυβέρνηση θέλει να προετοιμαστεί προκειμένου να φέρει στο προσκήνιο «θετική ατζέντα» με νέα νομοθετική παρέμβαση στο τομέα της εργασίας.
Σε αυτό το πεδίο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη παίζει μονότερμα τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς η Κουμουνδούρου απέναντι στα μεγάλα νομοσχέδια – μεταρρυθμίσεις που έχουν έρθει στην Βουλή διαθέτει μόνο άρνηση και όχι σύνθεση εναλλακτικής αντιπρότασης.
Όλες οι διατάξεις του νομοσχεδίου
Γι’ αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες μας, στις 16 Μαρτίου φέρνει στην δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας ή όπως λέγεται το νέο εργασιακό νομοσχέδιο.
Το νέο νομοσχέδιο περιέχει μία μεγάλη γκάμα αλλαγών και ευεργετικών ρυθμίσεων για την εργασία και την προσέλκυση των επενδύσεων.
Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο θα περιέχει διατάξεις για το ΕΡΓΑΝΗ 2, για την σεξουαλική κακοποίηση - παρενόχληση στους εργασιακούς χώρους που δείχνει την έμπρακτη ετοιμότητα του Μαξίμου για το κίνημα #metoo, για την γονική άδεια και τα δικαιώματα του πατέρα.
Επίσης, θα περιέχει πολύ σημαντικές διατάξεις που ρυθμίζουν χρόνια προβλήματα όπως το ωράριο διευθυντικού στελέχους, το οποίο, πλέον, θα μπορεί να παραμείνει στο χώρο εργασίας χωρίς να υπάγεται στο αυστηρό πλαίσιο της ΕΡΓΑΝΗ.
Παράλληλα το νέο νομοσχέδιο θα ορίζει τις εργασίες και τους κλάδους που θα μπορούν να λειτουργούν την Κυριακή με ή χωρίς άδεια του ΣΕΠΕ ενώ θα ορίζει νέο ανώτατο αριθμό υπερωριών, γύρω στις 180 το εξάμηνο.
Στις πιο θεσμικές αλλαγές, θα ορίζεται το νέο θεσμικό πλαίσιο της τηλεργασίας, θα ορίζεται ένα πλαίσιο διευθέτησης του χρόνου του εργαζομένου χωρίς να ξεπερνιέται το 40ωρο την εβδομάδα ενώ θα υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στις άδειες και τα προνόμια των συνδικαλιστών (Ν.1264/82).
Παγιδεύει τον ΣΥΡΙΖΑ
Όλα τα παραπάνω, όπως μπορεί να καταλάβει ο οποιοσδήποτε, αποτελούν κορυφαία θέματα ατζέντας που θα συζητηθούν εν εκτάσει για ένα περίπου μήνα, πριν τελικά το νομοσχέδιο μπει στην Βουλή και ψηφιστεί πριν το Πάσχα.
Η κυβέρνηση φιλοδοξεί να «παγιδεύσει» τον χωρίς πρόγραμμα, ατζέντα και στρατηγική ΣΥΡΙΖΑ σε μία ατζέντα που θα τον βγάλει και πάλι στους δρόμους.
Μία στρατηγική που ούτως ή άλλως δεν έχει καμία απήχηση στον απλό ψηφοφόρο, όπως άλλωστε, και τα ζητήματα της Παιδείας όπου σύμφωνα με τις μετρήσεις ήταν υπέρ της πανεπιστημιακής αστυνομίας και άλλων αλλαγών.
Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών