H ανακοίνωση των φοροελαφρύνσεων που πραγματοποιήθηκε μετά από ευρεία τηλεδιάσκεψη του Πρωθυπουργού με υπουργούς και στελέχη του οικονομικού επιτελείου το πρωί της Πέμπτης, παραξένεψε πολλούς.
Και για τον χρόνο αλλά και για την αναγκαιότητα αυτών.
Ωστόσο, όπως εξηγούν κυβερνητικά στελέχη, ήταν άμεσα συνυφασμένη με την διαχρονική προσήλωση που έχει δείξει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη στήριξη της μεσαίας τάξης.
Και η ανακοίνωση αυτή είχε την πολιτική στόχευση, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, να αναδείξει την ειδοποιό διαφορά της κυβέρνησης Μητσοτάκη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στα θέματα φορολογίας και ευρύτερης οικονομικής προσέγγισης.
Ρίσκο ή ενσυνείδητη επιλογή;
Ειδικά τώρα που τα κρατικά ταμεία «αδειάζουν» από την έλλειψη οικονομικής δραστηριότητας – και λογικά θα χρειάζονταν μεγαλύτερη φορολογία για να γεμίσουν- η φιλοσοφία Μητσοτάκη και του οικονομικού επιτελείου είναι να συνεχιστεί η φοροελάφρυνση στα μεσαία στρώματα προκειμένου να γίνει πιο γρήγορη η ανάταση των ελ.επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και επιχειρήσεων – η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας- στη μετά covid εποχή.
Μαξίμου: «Θα υπάρξει και συνέχεια στα μέτρα φοροαπαλλαγών της μεσαίας τάξης»
Γι’ αυτό, ανεξάρτητα από την διαχείριση της πανδημίας και την αποτελεσματικότητάς των κυβερνητικών χειρισμών, το οικονομικό επιτελείο έχει αποφασίσει να επιμείνει σε καίριες φοροελαφρύνσεις πέραν από αυτές που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός.
Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν στο ΒΝ, ότι θα έχουμε και νέο γύρο μέτρων υπέρ της μεσαίας τάξης.
Να θυμίσουμε ότι τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός είναι τα εξής:
1ο. Μείωση σε μόνιμη βάση της προκαταβολής φόρου σε φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα από 100% σε 55%.
2ο.Μείωση σε μόνιμη βάση της προκαταβολής φόρου σε νομικά πρόσωπα από το 100% στο 80% από το 2022. Ειδικά για φέτος, αυτή μειώνεται ακόμη περισσότερο, στο 70%.
3ο. Μείωση από το 2022 (φορολογικό έτος 2021) του συντελεστή φόρου όλων των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, από το 24% στο 22%, δηλαδή σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από αυτά που παρέλαβε η σημερινή Κυβέρνηση, που ήταν στο 28%.
Υπενθυμίζεται ότι προηγήθηκε, πέρυσι, η μεγάλη μείωση στον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, από το 22% στο 9%.
4ο. Η μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα θα επεκταθεί και το 2022.
5ο. Επέκταση της αναστολής ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα και το 2022.
Η υπερφορολόγηση επί ΣΥΡΙΖΑ στην μεσαία τάξη
Θυμίζουμε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ η προκαταβολή φόρου είχε φτάσει στο 100% για τα νομικά πρόσωπα, το αφορολόγητο είχε μειωθεί, οι φορολογικοί συντελεστές στο εισόδημα είχαν αυξηθεί, είχαμε αύξηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και είχαν αυξηθεί και οι φορολογικοί συντελεστές για τα εισοδήματα από ενοίκια. Ωστόσο, επί ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από την αύξηση της φορολογίας στο εισόδημα είχαμε και άλλες αυξήσεις έμμεσων και άμεσων φόρων:
1.Καταρχάς είχαμε αύξηση συντελεστή ΦΠΑ στο 24% σε πολλά αγαθά και υπηρεσίες ενώ αυξήθηκε και ο ΦΠΑ στα νησιά, για μία νησιωτική χώρα με ιδιαιτερότητες και δυσκολίες για απομακρυσμένα νησιά.
2. Είχαμε αύξηση φόρων στα καύσιμα.
3. Πραγματοποιήθηκε αύξηση φορολογίας σε επιχειρήσεις και ελ. Επαγγελματίες.
4. Είχαμε επιβολή φόρου διαμονής σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.
5.Αύξηση φόρου στα τσιγάρα, τον καπνό και την μπίρα ενώ για πρώτη φορά είχαμε ειδικό φόρο στο καφέ.
6.Αύξηση στα τέλη της συνδρομητικής τηλεόρασης και των συνδρομητών στ. τηλεφωνίας και ίντερνετ.
7. Φόρους στην μίσθωση των RBNB και φόρο εισοδήματος στα αυτοκίνητα leasing.
Η κυνική αλλά ειλικρινής δήλωση Πολάκη για την μεσαία τάξη
Και βέβαια, δεν χρειάζεται να παραθέσουμε το σύνολο των φόρων της πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ – την οποία η σημερινή ηγεσία της Κουμουνδούρου προσπαθεί να την ταυτίσει με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο – για να δούμε την διαφορά ιδεολογικής προσέγγισης με τη κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Αρκεί η κυνική αλλά πέρα για πέρα ειλικρινής πρόσφατη δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Πολάκη ότι η «κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις εκλογές γιατί έπνιξε την μεσαία τάξη με πολλούς φόρους».
Άρα ήταν συνειδητή πολιτική επιλογή τους.
Τι είχε πει στο Reuters ο Κ.Μητσοτάκης το 2019
Να θυμίσουμε ότι νωρίτερα, τον Απρίλιο του 2019- πριν τις εκλογές-, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο Reuters είχε πει «υπερφορολόγησαν τους πολίτες και γι’ αυτό σχεδιάζω να τους επιστρέψω μέρος αυτών που αχρείαστα τους πήρε το κράτος. Και το ίδιο θα κάνω και με τις επιχειρήσεις προκειμένου να επανεπενδύσουν τα έσοδά τους και να αναπτυχθεί η οικονομία».
Ουσιαστικά, είχε αναφέρει αυτό που είχε προεκλογικά θέσει ως κυρίαρχο στόχο, λέγοντας «θα επιστρέψω στη μεσαία τάξη όσα τους πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ». Άρα δεν ήταν μία τυχαία επιλογή.
Γιατί αισιοδοξεί το οικονομικό επιτελείο
Επειδή, όπως φάνηκε και από τις εκλογές η οικονομική πολιτική στα μεσαία στρώματα και η μετριοπαθή κεντρώα πολιτική στάση, κρίνει τις αλλαγές στην συμπεριφορά του εκλογικού σώματος, η πολιτική Μητσοτάκη θα ενταθεί σε αυτή την κατεύθυνση.
Συνδυαστικά με την στήριξη των θέσεων εργασίας που πραγματοποιήθηκε μέσα στην πανδημία (αναστολές, Συνεργασία, αποζημιώσεις), με τα πακέτα στήριξης στις επαγγελματικές ομάδας (εστίαση κ.α), με την «φθηνή» χρηματοδότηση που προσφέρει το Σχέδιο ανάκαμψης και τη «λογική του ελατηρίου» για την ελληνική οικονομία, το οικονομικό επιτελείο αισιοδοξεί ότι οι φοροελαφρύνσεις θα έχουν άμεση ανταπόδοση και στα ταμεία και στην τσέπη των νοικοκυριών/επιχειρήσεων. Και ακολούθως, θα διατηρηθεί η εμπιστοσύνη της τάξης αυτής στη Νέα Δημοκρατία παρά τα γενικότερα παράπονα από το παρατεταμένο lockdown.
Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών