(upd3) Με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και με την ονομαστική ψηφοφορία ολοκληρώνεται σήμερα Τετάρτη 16/6 η συζήτηση για το εργασιακό νομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής, τη στιγμή που εργαζόμενοι και συνδικάτα προχωρούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις αντιδρώντας στις νέες ρυθμίσεις για τα εργασιακά.
Μητσοτάκης και Τσίπρας αναμένεται να συγκρουστούν με ιδιαίτερη ένταση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, με την αξιωματική αντιπολίτευση να κάνει λόγο για «μητέρα των μαχών» καθώς κατηγορεί την κυβέρνηση ότι με το ν/σ αυτό, καταργεί ιστορικές κατακτήσεις των εργαζομένων, όπως το 8ωρο και εισάγει νέες απαράδεκτες ρυθμίσεις, όπως «τα απλήρωτα 10ωρα».
Αντιδράσεις όμως υπάρχουν και από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης – κυρίως ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, ΜεΡΑ25 – που κάνουν λόγο για οπισθοδρομικό νομοσχέδιο με στόχο το 8ωρο και το προστατευτικό πλαίσιο των εργαζομένων αλλά και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση, δια μέσω των βουλευτών της, υποστηρίζει σθεναρά το νομοσχέδιο τονίζοντας ότι οι διατάξεις του ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και προστατεύουν τα εργασιακά δικαιώματα.
Τι θα πει ο Μητσοτάκης
Σε αυτήν τη γραμμή θα κινηθεί στην τοποθέτηση του και ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος θα αναφερθεί αφενός στις μέχρι τώρα παρεμβάσεις της κυβέρνησης υπέρ των εργαζομένων – μείωση φορολογίας, μείωση ασφαλιστικών εισφορών – αφετέρου στις καινοτόμες διατάξεις του νομοσχεδίου, όπως είναι μεταξύ άλλων η ψηφιακή κάρτα εργασίας, οι γονικές άδειες αλλά και η Σύμβαση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας για τη σεξουαλική παρενόχληση σε χώρους εργασίας.
Πυρά Τσίπρα
Απέναντι στους ισχυρισμούς Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να δώσει έμφαση στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομική σύμβαση και να κάνει λόγο για κατάργηση του 8ωρου, θα αναφερθεί στις διατάξεις εκείνες που κατά την αξιωματική αντιπολίτευση διευρύνουν τις εργοδοτικές δυνατότητες για υπερωρίες ενώ ιδιαίτερη αναφορά αναμένεται να κάνει και στις ρυθμίσεις για τους περιορισμούς που θα διέπουν πλέον την προκήρυξη των απεργιών.
Μάλιστα θεωρείται δεδομένα πως ο κ.Τσίπρας θα επικαλεστεί για την κριτική του σε αυτά τα σημεία του νομοσχεδίου και την πρόσφατη έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, η οποία σημειωτέον, ανέφερε πως το ζήτημα των ατομικών συμβάσεων για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας είναι εκτός του πλαισίου του υφιστάμενου εργατικού δικαίου.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμάται επίσης πως θα επαναλάβει πως όταν το κόμμα του γίνει κυβέρνηση, θα καταργήσει τις διατάξεις του εν λόγω νομοσχεδίου.
Κουτσούμπας: Σκουπίδι το εργασιακό ν/σ - Στους χώρους εργασίας δεν επικρατεί η ελεύθερη βούληση του εργαζόμενου
Σφοδρή κριτική στο εργασιακό νομοσχέδιο το οποίο χαρακτήρισε «σκουπίδι» εξαπέλυσε ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας κατά την τοποθέτηση του στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ έστρεψε τα βέλη του και στον ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντας υποκριτική την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις προωθούμενες ρυθμίσεις.
«Οι νέες αντεργατικές διατάξεις είναι τα νέα προαπαιτούμενα της καπιταλιστικής Ευρώπης.
Το νέο σούπερ μνημόνιο της ΕΕ.
Γι αυτό και δεν πρόκειται να καταργήσετε το νέο μνημόνιο κ. Τσίπρα όπως δεν το κάνατε και με τα προηγούμενα.
Αντίθετα φέρατε κι άλλα μνημόνια.
Γιατί αυτό το νομοσχέδιο είναι το προαπαιτούμενο για το Ταμείο Ανάκαμψης» είπε μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ.
Πόθος βιομηχάνων, εφοπλιστών, εργοδοτών η κατάργηση του ημερήσιου χρόνου εργασίας
«Η διευθέτηση είναι η κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου ανάπαυσης αλλά αυτό είναι χρόνια τώρα η επιδίωξη σας.
Αυτός είναι κρυφός και φανερός πόθος βιομηχάνων, εφοπλιστών, εργοδοτών.
Υπηρετείτε αυτούς που σας φτύνουν κι από πάνω.
Στην διευθέτηση του ημερήσιου χρόνου εργασίας βρίσκεται ο μηχανισμός εκμετάλλευσης εργαζόμενων» είπε ο κ.Κουτσούμπας, προσθέτοντας:
«Δεν έχει άδικο ο υπουργός εργασίας που επαναλαμβάνει ότι οι ρυθμίσεις ισχύουν στην ΕΕ.
Είναι βγαλμένες από τα πιο αντιδραστικά εγχειρίδια της ΕΕ.
Θυμάστε την Λευκή Βίβλο εργασίας της ΕΕ που ήταν «μαυρίλα» για τα εργατικά δικαιώματα;
Πάνω σε αυτό το πλαίσιο πατήσατε όλοι σας.
Η μια μετά την άλλη οι κυβερνήσεις.
Ολοι σας έχετε λερωμένη την φωλιά σας γιατί πορευτήκατε με πυξίδα την ΕΕ».
Πλήρης κατάργηση 8ωρου
«Ολοι σας είχατε σημείο αναφοράς την Οδηγία της ΕΕ που θεωρεί κανονικότητα τις 13 ώρες σερί δουλειά.
Κάπως έτσι η Ευρώπη των λαών, η ΕΕ που κατά τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να γίνει πιο ανθρώπινη, άνοιξε τις πύλες της κολάσεως.
Οι ενώσεις των καπιταλιστών μόνο χειρότερες μπορούν να γίνουν.
Η εργασία γι αυτούς δεν μετριέται στις 24 ώρες τις ημέρας αλλά σε περιόδους αναφοράς.
Το ΠΑΣΟΚ είχε εισάγει την 10ωρη δουλειά.
Το εισηγήθηκαν κεντρικά στελέχη του τότε ΠΑΣΟΚ που σήμερα είναι κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Ραγκούσης, Ξενογιαννακοπούλου, Κατσέλη.
Αφού κάνατε την βρώμικη δουλειά τώρα παριστάνετε ότι διαρρηγνύετε τα ιμάτιά σας για την διευθέτηση του χρόνου της ΝΔ.
Λες και υπάρχει καλή και κακή διευθέτηση.
Η ΝΔ απελευθερώνει την διευθέτηση και στις ατομικές συμβάσεις.
Αυτό δεν είναι η κατοχύρωση 8ωρού αλλά πλήρης κατάργησή του» είπε ο κ.Κουτσούμπας.
Που πουλάτε ότι εκσυγχρονίζετε το εργατικό δίκαιο;
Όπως είπε, «το νομοσχέδιο δεν νομιμοποιεί την ζούγκλα.
Διαμορφώνει το επόμενο στάδιο που δεν θα έχει δικαιώματα στην ανάπαυση, στην ξεκούραση και την συμμετοχή στα κοινά για τον εργαζόμενο.
Ακούσαμε το υπουργείο να υποστηρίζει ότι εκσυγχρονίζει το εργατικό δίκαιο.
Που τα πουλάτε αυτά.
Στα σαλόνια της τάξης σας;
Θεωρείτε ότι η σχέση εργαζόμενου εργοδότη μπορεί να είναι ισότιμη.
Όμως στους χώρους δουλειάς δεν επικρατεί η ελεύθερη βούληση του εργαζόμενου αλλα η εντολή του εργοδότη.
Δηλαδή μια καθαρίστρια που θα δεχθεί την εντολή του εργοδότη της να δουλέψει 10 ώρες χωρίς περισσότερα λεφτά ελεύθερα θα επιλέξει;
Μάλιστα λέει ο υπουργός ότι οι εργαζόμενοι στις διανομές θα έχουν περισσότερα δικαιώματα.
Να σας ενημερώσουμε ότι οι εργαζόμενοι στους χώρους αυτούς μετρούν δεκάδες εργατικά ατυχήματα.
Η εντατικοποίηση έχει χτυπήσει «κόκκινο» με 10ωρα και 12 ώρα πάνω στους 2 τροχούς που εσείς έρχεστε να νομιμοποιήσετε» υποστήριξε ο κ.Κουτσούμπας.
Οι 4 άξονες του εργασιακού νομοσχεδίου
Κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου στη Βουλή, ο υπουργός Εργασίας, Κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε σε 4 βασικούς άξονες.
Συγκεκριμένα:
- Εισαγωγή της ψηφιακής κάρτας και αναβάθμιση του ΕΡΓΑΝΗ. «Θα χαιρόμουν αν αυτό το μέτρο το ψηφίσουν αύριο και οι 300 βουλευτές. Θα ήταν αδιανόητο για λόγους κομματικής εμπάθειας κάποιοι να μην το ψηφίσουν. Θα κάνουμε ονομαστική ψηφοφορία για να δούμε πως τοποθετούνται όλοι απέναντι σε αυτόν τον “οδοστρωτήρα” της ψηφιακής κάρτας», ανέφερε.
- Συμφιλίωση της προσωπικής με την επαγγελματική ζωή: Πληρωμένη άδεια πατρότητας 14 ημερών, πληρωμένη γονική άδεια και για τους 2 γονείς, άδεια φροντιστή, ευέλικτες ρυθμίσεις για γονείς. «Δεν σας ενοχλεί η διευθέτηση. Νομίζατε ότι θα κερδίζατε κάποιους πόντους στις δημοσκοπήσεις. Δεν σας νοιάζει ο εργαζόμενος αλλά το κομματικό σας μαγαζί», τόνισε ο υπουργός.
- Μέτρα που ενισχύουν την ανάπτυξη και την οικονομία όπως οι υπερωρίες και οι Κυριακές όπου «ακολουθούμε το δρόμο της Ευρώπης».
- Μέτρα που ικανοποιούν αιτήματα των εργαζόμενων, όπως το πακέτο για την αντιμετώπιση της βίας και της σεξουαλικής παρενόχλησης, η εξίσωση των εργατοτεχνιτών με τους υπαλλήλους, τα μέτρα για τους απασχολούμενους στα delivery. «Είμαι περίεργος να δω τι θα κάνει το ΚΚΕ σε αυτά τα ζητήματα», είπε.
Χατζηδάκης: Αναμενόμενες οι αντιδράσεις
Στην άποψη ότι το νέο εργασιακό είναι προς όφελος των εργαζόμενων επιμένει ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, τονίζοντας ωστόσο ότι οι αντιδράσεις ήταν αναμενόμενες.
«Ακούμε όλους τους ενδιαφερόμενους. Είναι λογικό να μην είναι ικανοποιημένοι με όλα» τόνισε μιλώντας στον Σκάι, ενώ συμπλήρωσε ότι ακόμα κι αν υπάρξουν διορθώσεις δεν θα είναι μείζονος σημασίας.
Για το θέμα των απολύσεων, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι «φέρνουμε μια ρύθμιση, η οποία διευρύνει την προστασία των εργαζομένων από απολύσεις.
Προσθέτουμε 6 νέες περιπτώσεις, μεταξύ των οποίων είναι για τον πατέρα, ο οποίος αποκτά παιδί. Για κάθε παιδί που αποκτά θα προστατεύεται για 6 μήνες από απόλυση».
Επίσης, προστίθενται η ενάσκηση δικαιώματος και η αντιστροφή του βάρους της απόδειξης στις απολύσεις υπέρ του εργαζομένου.
Όπως εξήγησε, στην περίπτωση που δεν συμφωνήσουν ο εργοδότης με τον εργαζόμενο και ξεκινήσει διαδικασία μεταξύ τους και δεν τα βρουν ούτε στη δίκη, «το δικαστήριο μπορεί να επιδικάσει αποζημίωση έως και τριπλάσια αυτής που θα έπαιρνε κανονικά ο εργαζόμενος σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση».
Όσον αφορά τη διευθέτηση του ωραρίου και τα 10ωρα, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι αν ο εργοδότης ζητήσει από τον εργαζόμενο να δουλέψει 10 ώρες κάποιες μέρες λόγω φόρτου εργασίας και ο εργαζόμενος δεν το αποδεχτεί, δεν μπορεί να τον απολύσει.
Η απόλυση «είναι παράνομη, είναι άκυρη και δεν έχει καμία ισχύ».
Για το θέμα που έχει προκύψει σχετικά με τις υπερωρίες και τα ρεπό, ο κ. Χατζηδάκης ξεκαθάρισε πως «οι υπερωρίες δεν θα πληρώνονται με ρεπό, αλλά με 40% παραπάνω.
Η διευθέτηση είναι άλλο πράγμα.
Τώρα εισάγουμε και τις ατομικές συμβάσεις με πρωτοβουλία του εργαζομένου, όπως υπάρχουν και σε άλλες χώρες».
Για την ψηφιακή κάρτα εργασίας, είπε ότι είναι «βασική εγγύηση ότι θα τηρείται το 8ωρο, θα τηρούνται και θα πληρώνονται οι υπερωρίες και οι κανόνες της διευθέτησης, διότι όλα θα καταγράφονται ψηφιακά και σε πραγματικό χρόνο».
Τέλος, σε ό,τι αφορά στις απεργίες ο υπουργός ανέφερε ότι με βάση το νέο νομοσχέδιο οι υπηρεσίες θα πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν με το 1/3 του προσωπικού, ώστε να μην ταλαιπωρούνται και οι πολίτες από την απεργία., ενώ υποστήριξε ότι θα υπάρξουν αστικές ευθύνες στους συνδικαλιστές που στήνουν μπλόκα.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών