Την εκτίμηση ότι η ανάπτυξη που θα έρθει τα επόμενα χρόνια στη χώρα μας θα είναι ισχυρή εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια συζήτησης στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανίων, στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος και διαδικτυακά από τη Νέα Υόρκη ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Pfizer, Albert Bourla.
O πρωθυπουργός πρόσθεσε πως το τραπεζικό σύστημα είναι σε πολύ καλύτερη θέση σε σχέση με το παρελθόν και «συζητάμε πλέον για το πώς θα χρηματοδοτήσει την πραγματική οικονομία».
Τέλος, απευθυνόμενος στο ΣΕΒ και γενικότερα στους επενδυτές, υποστήριξε ότι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας διαγράφονται εξαιρετικά θετικές και «είναι η ώρα να επενδύσετε στην Ελλάδα».
Οι τρεις στόχοι
Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε στην αρχή της συζήτησης πως οι συνθήκες είναι καλές για να κάνουμε ένα άλμα προόδου και να προχωρήσουμε σε ανάπτυξη που θα περιορίζει τις ανισότητες.
Η χώρα είναι πολύ καλά προετοιμασμένη για τον νέο αναπτυξιακό άλμα, είπε.
Μάλιστα, προέβλεψε ότι εντός του 2022 θα καλύψουμε το χαμένο έδαφος της πανδημίας.
Οπως είπε ο πρωθυπουργός, «είχαμε θέσει 3 μεγάλους στόχους, τρεις προκλήσεις:
-Αλλαγή μακροοικονομικής πολιτικής προς μια πολιτική χαμηλότερων φορών που δε θα ανατρέπει τη δημοσιονομική ισορροπία.
Η πανδημία άλλαξε όλο το χάρτη των δημοσιονομικών πολιτικών ανέδειξε την ανάγκη παρέμβασης του κράτους με σημαντικότατα ποσά, και μας επέτρεψε να ξεφύγουμε από το βράχνα των πρωτογενών πλεονασμάτων όπως τα είχε διαπραγματευτεί η προηγούμενη κυβέρνηση».
-«Η 2η πρόκληση οι μεταρρυθμίσεις με στόχο την ανταγωνιστικότητα, με στόχο τη δίκαιη ανάπτυξη.
Κάναμε σημαντικά βήματα, ουδέποτε αναστείλαμε τις μεταρρυθμίσεις, θα πατήσουμε περισσότερο γκάζι τώρα που τελειώνει η πανδημία όχι περισσότερο φρένο» διαβεβαίωσε.
-Η 3η πρόκληση που ανέφερε ο πρωθυπουργός ήταν το τραπεζικό σύστημα.
Έγιναν σημαντικότατες παρεμβάσεις και αλλαγές είναι πολύ λιγότερο οξύ το πρόβλημα των κόκκινων δάνειων και οι τράπεζες θα επικεντρωθούν πλέον στην ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας σημείωσε.
«Πρέπει να θεραπεύουμε το μεγάλο ασθενή της Ελλάδας, δηλαδή το μεγάλο χάσμα επενδύσεων που μας χωρίζει από την υπόλοιπη Ευρώπη.
Οι πρώιμοι δείκτες της μεταποίησης και της επενδυτικής δραστηριότητας κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση» ανέφερε.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «μέσα στην κρίση γεννήθηκε και άρχισε να αναπτύσσεται δυναμικά ένα οικοσύστημα καινοτομίας με περισσότερα κεφαλαία, ευρωπαϊκούς πόρους, κρατικά κίνητρα για ενθάρρυνση νεοφυών επιχειρήσεων με μια μαγιά νέων ανθρώπων…
Έχουμε δώσει κίνητρα για να στηρίξουμε την καινοτομία και την έρευνα.
Δεν καινοτομούν μόνο οι επιχειρήσεις, αλλά και το κράτος.
Προχωρούμε στη δημιουργία ενός πρωτοποριακού πάρκου τεχνολογίας στην παλιά ΧΡΩΠΕΙ για νέες καινοτόμες δραστηριότητες».
Εκπαίδευση και κατάρτιση
Στη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι πάνω από 2 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων και την κατάρτιση.
Μεγάλη πρόκληση είναι η μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος και η απομάκρυνση από ένα στερεότυπο που λέει ότι χρειάζεται ένα πτυχίο για την επαγγελματική αποκατάσταση και επιτυχία.
Πρέπει να αποκαταστήσουμε την αξιοπρέπεια της εργασίας, υπάρχουν επαγγέλματα που δεν τους δίναμε ιδιαίτερη σημασία, τα οποία είναι απολύτως καθοριστικά για τη λειτουργία της κοινωνίας.
Η Ελλάδα έχει αρκετή αξιοπιστία πια για να πετύχει τη μόνιμη μείωση του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων στο 22%.
Μήνυμα στους επενδυτές
«Τώρα μπορούμε να πούμε με πολύ μεγαλύτερη σιγουριά ότι είναι η ώρα να επενδύσετε στην Ελλάδα.
Και το λέω με απόλυτη βεβαιότητα ότι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας διαγράφονται εξαιρετικά θετικές» επισήμανε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Εξέφρασε δε την εδραία πεποίθησή του ότι οι συνθήκες είναι απολύτως κατάλληλες για να μπορέσει να κάνει η χώρα το άλμα προόδου το οποίο θα της επιτρέψει όχι να αφήσει πίσω της μια πολύ πονεμένη δεκαετία, αλλά να αλλάξει τελείως τον τρόπο με τον οποίο τοποθετείται στον διεθνή οικονομικό χάρτη.
Τώρα είναι η ευκαιρία και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι κι εσείς θα ανταποκριθείτε στον πρόκληση των καιρών, δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Δημήτρης Παπαλεξόπουλος: Αυξανόμενη αισιοδοξία για ισχυρούς ρυθμούς οικονομικής και κοινωνικής προόδου
«Ενώ ακόμα δεν έχουμε βγει στο ξέφωτο και η πανδημία επιμένει να βάζει τρικλοποδιές, υπάρχει μια αυξανόμενη αισιοδοξία ότι για την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια μπορούν να φέρουν ισχυρούς ρυθμούς οικονομικής και κοινωνικής προόδου.
Στον ΣΕΒ πιστεύουμε στην προοπτική αυτή και θεωρούμε κεντρική αποστολή μας να την υπηρετήσουμε».
O κ. Παπαλεξόπουλος ανέφερε πως όσοι ήλπιζαν ότι η κρίση θα οδηγούσε σε ριζική αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου δεν έχουν δικαιωθεί ακόμη, καθώς παρά τις παρεμβάσεις που έγιναν η ανταγωνιστικότητα δεν έχει βελτιωθεί ουσιαστικά σε σχέση με τους εταίρους μας στην ΕΕ. Παρέθεσε ωστόσο μια σειρά δεδομένων που επιτρέπουν, όπως είπε, μια πιο αισιόδοξη ανάγνωση σήμερα, σημειώνοντας:
- όλο και περισσότερες νεοφυείς επιχειρήσεις, με καινοτόμο σκέψη, ομαδική δουλειά και δίψα για πρόοδο.
- εδραιωμένες επιχειρήσεις που επενδύουν στο πράσινο και ψηφιακό τους μέλλον, στο ανθρώπινο δυναμικό τους και στη σωστή διακυβέρνηση.
- ηγετικές παγκόσμια επιχειρήσεις να δίνουν έμπρακτη ψήφο εμπιστοσύνης στο μέλλον της Ελλάδας.
- ξενιτεμένους νέους που ξαναγυρίζουν με πλούσιες εμπειρίες.
Ενώ είναι κατάκτηση, προσέθεσε, ότι διαμορφώνεται μια ευρύτερη συναντίληψη στην κοινωνία, στις ακόλουθες γενικές κατευθύνσεις:
- ζητούμενο δεν είναι να επανέλθουμε στον προ κρίσης και πανδημίας τρόπο λειτουργίας.
- χρειαζόμαστε μια στροφή προς τις επενδύσεις και την παραγωγή.
- η Ελλάδα ανήκει στην ΕΕ και αντλεί δύναμη από αυτήν,
- η ψηφιακή επανάσταση και η κλιματική αλλαγή αλλάζουν ριζικά τα δεδομένα, δημιουργώντας ευκαιρίες, αλλά και κινδύνους.
- υπάρχουν ανάγκες σε δεξιότητες και γνώσεις που σαν κοινωνία δεν παράγουμε στο βαθμό που χρειάζονται.
- πρέπει να αντιμετωπίσουμε την αύξηση των ανισοτήτων που παρατηρείται σε όλο τον κόσμο, αλλά και στον τόπο μας.
Υπογράμμισε ακόμη ότι «η επιχειρηματικότητα έχει να προσφέρει και είναι μέρος της λύσης» και ότι «όλοι έχουμε να κερδίσουμε όταν κοινωνία, κράτος και επιχειρήσεις λειτουργούν μαζί». Τόνισε ωστόσο ότι η σταθερή πορεία ανάπτυξης δεν θα έρθει νομοτελειακά, αλλά πρέπει να την κατακτήσουμε.
«Δεν είναι μόνο θέμα πόρων, χρειάζονται τομές, αλλαγές και ρήξεις», είπε.
Αναφερόμενος στην αποστολή του ΣΕΒ, τόνισε την ανάγκη να συμβάλλουν οι επιχειρήσεις «για να αποκτήσουμε την επιχειρηματικότητα που συμπορεύεται με την κοινωνία και το κράτος στη βάση κοινών στόχων, που είναι δύναμη θετικής και επωφελούς αλλαγής, καταλύτης ευημερίας και προόδου για όλους».
Στο πλαίσιο αυτό, στον ΣΕΒ έχουν επιλεγεί έξι άξονες, πάνω στους οποίους ο Σύνδεσμος οργανώνει τη δράση του κατά προτεραιότητα, εστιάζοντας τις δράσεις του. Οι άξονες αυτοί είναι: καινοτομία, δεξιότητες για όλους, ψηφιακός μετασχηματισμός, πράσινη ανάπτυξη, αναβάθμιση βιομηχανίας και προσέγγιση επιχειρήσεων και κοινωνίας.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Παπαλεξόπουλος, επισήμανε: «πρόοδος σε κάθε έναν από αυτούς τους άξονες μάς φέρνει πιο κοντά στο όραμα της συμπεριληπτικής, μακροχρόνια βιώσιμης ανάπτυξης.
Μιας Ελλάδας που καινοτομεί πολύ περισσότερο σε όλους τους τομείς, μιας Ελλάδας στην οποία όλοι έχουν πρόσβαση σε σύγχρονες γνώσεις και δεξιότητες, μιας Ελλάδας στην οποία οι επιχειρήσεις έχουν αγκαλιάσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό, μιας Ελλάδας που έχει επενδύσει στο πράσινο μέλλον διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ανταγωνιστικότητα και μια ομαλή ενεργειακή μετάβαση, μιας Ελλάδας με πιο ισχυρή, εξωστρεφή μεταποίηση, μιας Ελλάδας όπου κοινωνία και επιχειρήσεις πετυχαίνουν και κερδίζουν μαζί. Και τελικά, μιας οικονομικά ισχυρής Ελλάδας με ανοικτούς ορίζοντες που αναπτύσσεται και δημιουργεί ευκαιρίες για την κοινωνία του σήμερα και του αύριο».
Bourla στον ΣΕΒ: Κόμβος καινοτομίας η Ελλάδα για Pfizer - Εχθρική η χώρα στις επενδύσεις πριν το 2009
Πριν το 2009 η πολιτική φιλοσοφία στην Ελλάδα ήταν μάλλον εχθρική στις επενδύσεις, επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος του φαρμακευτικού κολοσσού Pfizer Albert Bourla.
Μιλώντας για την επένδυση της Pfizer στη Θεσσαλονίκη που ξεκίνησε προ δύο ετών, και χαρακτήρισε ως σημαντική, σχολίασε ότι πλέον, και ειδικά με τη νυν κυβέρνηση, υπάρχει νοοτροπία να βγάλουμε τα εμπόδια στις επενδύσεις.
O κ. Bourla ξεκαθάρισε ότι δεν έκανε κάποιο «δώρο» στην Ελλάδα με την επένδυση στη Θεσσαλονίκη λόγω της καταγωγής του.
«Με την αξία της προσέλκυσε την επένδυση.
«Βρήκα αυτό που περίμενα σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό.
Είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένος με το επίπεδο όσων προσελήφθησαν» σχολίασε.
Κάνοντας λόγο για σημαντικότατα high tech προγράμματα όπως αυτά που αφορούν την Τεχνητή Νοημοσύνη, υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα περιλαμβάνεται στις χώρες στις οποίες κυρίως σκοπεύουμε να αναπτύξουμε τις καινοτομίες μέσα από το hub (κόμβος) που έχουμε δημιουργήσει».
«Η ιδιωτική πρωτοβουλία θα δημιουργήσει τις καινοτομίες που χρειάζονται» ξεκαθάρισε.
Για τις προϋποθέσεις προσέλκυσης ξένων επενδύσεων ο CEO της Pfizer εξήγησε ότι «το περιβάλλον είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικό για τις επενδύσεις διεθνώς, όλες οι χώρες του κόσμου επιθυμούν να προσελκύσουν ξένους επενδυτές.
Οι επενδυτές έχουν ευχέρεια επιλογής, έχεις έτσι ολιστικό τρόπο για το πού θα κάνεις την επένδυσή σου. Η υλικοτεχνική υποδομή, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, το μετρό για να έρχονται οι εργαζόμενοι στη δουλειά, το οικονομικό καθεστώς (φορολογικά κίνητρα, απαλλαγές) το εργασιακό καθεστώς...
«Αν πιστεύεις το ανθρώπινο δυναμικό που χρειάζεσαι, αν πιστεύεις ότι η επένδυση σου θα είναι καλοδεχούμενη από το πολιτικό σύστημα της χώρας».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών