Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πλεύρης: Πάνω από το 70% των κρουσμάτων είναι με Omicron - Συνεδριάζει στις 4 ή 5/1 η επιτροπή για το άνοιγμα των σχολείων

Πλεύρης: Πάνω από το 70% των κρουσμάτων είναι με Omicron - Συνεδριάζει στις 4 ή 5/1 η επιτροπή για το άνοιγμα των σχολείων
Όσοι νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή έχουν  τη μετάλλαξη Delta, τόνισε ο Θ. Πλεύρης
Σχετικά Άρθρα

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις εισηγήσεις της επιτροπής των ειδικών για το άνοιγμα των σχολείων, την ώρα που η μετάλλαξη Omicron εξακολουθεί να σαρώνει τη χώρα με τρομακτική ταχύτητα.
«Στις 21 – 22 Δεκεμβρίου ήταν στο 3% (των κρουσμάτων) η Omicron και αυτή τη στιγμή, σε λιγότερο από 10 μέρες, είναι πάνω από 70%. Τρομακτική ταχύτητα», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης.
Ο κ. Πλεύρης μιλώντας ΣΚΑΪ χαρακτήρισε την Omicron «πρωτόγνωρο φαινόμενο ως προς τη μεταδοτικότητά του, σημειώνοντας πως τα κρούσματα ενδεχομένως να αυξηθούν και πάρα πολύ.
Όπως ανέφερε, «ο κύκλος αυτής της διαδικασίας είναι περίπου στο μήνα, κάτι τέτοιο δείξανε οι περισσότερες χώρες, και ευελπιστούμε να βγει αυτό το σενάριο. Εμείς περίπου από τα Χριστούγεννα και μετά έχουμε την εξάπλωση της Omicron».
Πρόσθεσε πως είναι σημαντικό τα κρούσματα να μην μεταφέρονται σε νοσηλείες, αλλά και να παραμείνουν στις μικρές ηλικίες έως 30 – 40 ετών που είναι αυτή τη στιγμή η συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων, ώστε να προστατέψουμε τους άνω των 60 ετών.
Εξήγησε μάλιστα πως «αυτή τη στιγμή είμαστε στην άνοδο της Omicron, τα μέχρι στιγμής δεδομένα που τα έχουμε και από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που προηγούνται από εμάς, δείχνουν ότι έχουμε μια πολύ μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, το καταλαβαίνουμε κι από τα κρούσματα. Ευτυχώς και στη δική μας περίπτωση, όπως και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αυτό δεν έχει μεταφερθεί σε νοσηλείες, δηλαδή αναλογικά είναι πολύ λιγότερες . Στην Αθήνα βλέπουμε ότι υπάρχουν νοσηλείες, αλλά μέχρι στιγμής τα χαρακτηριστικά τους είναι πιο ήπιες νοσηλείες».
Πρόσθεσε ότι από μόνα τους τα κρούσματα δεν σημαίνουν αναγκαστικά κάτι, αλλά είναι ο συνδυασμός των κρουσμάτων με την πίεση στο σύστημα..
«Θεωρούμε ότι η πίεση θα είναι μόνο στις απλές κλίνες, όχι στις ΜΕΘ. Στις ΜΕΘ έχουμε πληρότητα άνω του 90% συνολικά, έχουμε 1.300 ΜΕΘ που μοιράζονται σε COVID και non COVID περιστατικά. Είναι πιεσμένο το σύστημα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης.

Με μετάλλαξη Delta όλες οι διασωληνώσεις

«Όλες οι νέες διασωληνώσεις που ελέγξαμε με PCR, καμία από αυτές δεν είναι Omicron. Όλοι οι διασωληνωμένοι συμπολίτες μας είναι με τη μετάλλαξη Delta», ανέφερε ο κ. Πλεύρης, σημειώνοντας ωστόσο πως η νέα μετάλλαξη βρήκε το ΕΣΥ σε μια φάση που δεν έχει αποσυμφορηθεί από το τέταρτο κύμα και «γι΄ αυτό το λόγο υποχρεωθήκαμε να πάρουμε μέτρα».
Όπως είπε, «ενθαρρυντικό μήνυμα, αλλά από την άλλη πλευρά επειδή μιλάμε για πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα δημιουργείται πίεση στα εξωτερικά επείγοντα των νοσοκομείων, και αντίστοιχα θα υπάρξει και πίεση στο ΕΣΥ, γιατί ήδη όσοι νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή ήταν με τη μετάλλαξη Delta, η Omicron μας βρήκε σε μια φάση που το ΕΣΥ δεν είχε αποσυμφορηθεί από το τέταρτο κύμα και γι’ αυτό το λόγο υποχρεωθήκαμε να πάρουμε μέτρα».

Για τα σχολεία

Την Τρίτη 4/1 ή Τετάρτη 5/1 θα συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών για να εισηγηθεί για το άνοιγμα των σχολείων, με το βασικό σενάριο, η βούληση και η αρχική θέση, να είναι τα σχολεία να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου, αλλά με πιθανή επικαιροποίηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου, όπως ανέφερε ο κ. Πλεύρης.
Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, «το πρωτόκολλο που τηρήθηκε, είχε πολύ θετικά αποτελέσματα, από κει και πέρα θα δούμε την πορεία των κρουσμάτων, αλλά και τη συζήτηση που θα γίνει στους ειδικούς, και θα γίνει ενδεχομένως και επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου, κυρίως περισσότερα τεστ. Περιμένουμε την τοποθέτηση των ειδικών. Θεωρούμε ότι τα σχολεία λειτούργησαν πολύ καλά το τετράμηνο που πέρασε. Στο τέλος του πρώτου δεκαπενθημέρου θα γίνει επαναξιολόγηση των μέτρων συνολικά, θα δούμε την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας τότε».

Μετάλλαξη Flοrona

Για τη «λεγόμενη μετάλλαξη Flοrona» στο Ισραήλ, ο κ. Πλεύρης διευκρίνισε ότι δεν είναι ακριβώς μετάλλαξη, είναι ταυτόχρονη νόσηση από κορωνοϊό και γρίπη και αυτό το μείγμα προκαλεί επιβάρυνση παραπάνω, εμείς δεν έχουμε τέτοιο κρούσμα».

Περί εμβολιασμού: Έμμεση επέκτασης της υποχρεωτικότητας

Κάνοντας αναφορά στους εμβολιασμούς και την πιθανή επέκταση της υποχρωτικότητας, ο κ. Πλεύρης εξήγησε ότι «η υποχρεωτικότητα είχε αποτέλεσμα, από τους 580.000 άνω των 60 που δεν είχαν κάνει πρώτη δόση, σχεδόν οι 200.000 να έχουν κλείσει ραντεβού, έχουν κάνει πρώτη δόση».
Όπως είπε, «εξετάζουμε δύο σενάρια: το πρώτο είναι σχεδόν ειλημμένη απόφαση, η έμμεση υποχρεωτικότητα που υπάρχει αναφορικά με την ισχύ του πιστοποιητικού, λογικά θα το επεκτείνουμε σε όλο τον πληθυσμό» και «για να λογίζεσαι ως εμβολιασμένος, θα πρέπει να έχεις κάνει και την ενισχυτική δόση αν περάσει το επτάμηνο» εξήγησε.
Πρόσθεσε πως «το δεύτερο σκέλος που έχει να κάνει με την υποχρεωτικότητα, το οποίο αυτή τη στιγμή δεν το έχουμε αποφασίσει, το εξετάζουμε, έχει να κάνει με τις πληθυσμιακές ομάδες που επιβαρύνουν το σύστημα, δεν λειτουργούμε με γνώμονα κατηγορίες (με εξαίρεση τους υγειονομικούς), αλλά με βάση ηλικιακά κριτήρια».
«Δεν έχουμε πάρει απόφαση, ούτε είμαστε κοντά στο να πάρουμε απόφαση» ξεκαθάρισε.

Έρχονται 5.000 χάπια τις επόμενες ημέρες

«Έχουμε πάρει τα 2.000 μονοκλωνικά τα Regeneron, που δίνονται και κυρίως αφορούν τη Delta, περιμένουμε μέσα στην εβδομάδα, 10 μέρες, 5.000 χάπια από τη Merck και με το χάπι Pfizer είμαστε σε επαφή ήδη για να έχουμε με τα που πάρουν την άδεια, η οποία (άδεια EMA) αναμένεται από τέλη Ιανουαρίου, έως τα μέσα Φεβρουαρίου. Προσπαθούμε να είμαστε από τις πρώτες χώρες που αρχές Μαρτίου θα βρίσκεται το χάπι της Pfizer που φαίνεται ότι έχει καλά αποτελέσματα». «Το εμβόλιο όμως είναι αυτό που μας σώζει», σημείωσε ο κ. Πλεύρης.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης