Tη θέση της Ελλάδας στο νέο γεωπολιτικό περιβάλλον, τους στόχους του με ορίζοντα δεκαετίας και τις προσδοκίες του από το συνέδριο της ΝΔ, το οποίο ολοκληρώνεται σήμερα Κυριακή 8 Μαΐου, σκιαγραφεί ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στο "Βήμα της Κυριακής".
Η ΝΔ δεν είναι το κόμμα που θυμάστε
Υποστηρίζει ότι η ΝΔ "δεν είναι πλέον το συντηρητικό κόμμα το οποίο θυμόμαστε", τονίζει ότι η μάχη των εκλογών δίνεται και κερδίζεται στον χώρο του Κέντρου και δηλώνει εμφατικά ότι η Ελλάδα έχει πολλά να προσφέρει στον παγκόσμιο δημόσιο διάλογο για τη σύγχρονη, ανθεκτική δημοκρατία.
Οπως αποκαλύπτει, αυτή θα είναι και μία από τις θεματικές ενότητες της ομιλίας του στο Αμερικανικό Κογκρέσο.
Αναφερόμενος στο ιδεολογικό πλαίσιο της κυβερνώσας παράτασης δήλωσε υπερήφανος για τις παρεμβάσεις στο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής όπως τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, στο πλαίσιο του καίριο ζητήματος της επαγγελματικής κατάρτισης, αλλά και στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με «προχωρημένες και τολμηρές» παρεμβάσεις όπως η αλλαγή του πλαισίου για την υποβοηθούμενη γονιμότητα ή η δημιουργία χώρων ελεγχόμενης χρήσης ναρκωτικών,
Σημείωσε ότι «αυτές δεν είναι παρεμβάσεις που περιμένει κάποιος από ένα συντηρητικό κόμμα», σημειώνοντας με νόημα ότι «η ΝΔ δεν είναι το συντηρητικό κόμμα το οποίο θυμάστε».
Και εξήγησε: «Μπορεί να κοιτάζει στη συντηρητική της παράδοση, αλλά αναγνωρίζει ότι ο δύσκολοι καιροί απαιτούν αλλαγές, προσαρμογές και αυτό τελικά είναι πρόοδος», ενώ επαναλαμβάνοντας το ότι η ΝΔ είναι υπέρ της ενισχυμένης αναλογικής και στόχο έχει την αυτοδυναμία, σημείωσε ότι αυτή δεν την αντιλαμβάνεται ως «μονοκρατορία» καθώς έχει χρησιμοποιήσει πολιτικό προσωπικό που δεν ανήκει στη ΝΔ ενώ αρνήθηκε να μπει σε συζήτηση για συνεργασία με συγκεκριμένε πρόσωπα από το χώρο της κεντροαριστεράς όπως η Διαμαντοπούλου ή ο Φλωρίδης.
Την ιδία ώρα αναφερόμενος στην αναγκαιότητα να σκεφτεί το Επιτελικό Κράτος 2.0 ή 3.0 επισήμανε ως ένα νέα πεδίο άσκησης πολιτικής την πολιτική στέγης και ιδίως για τα νέα ζευγάρια.
Οι μεταρρυθμίσεις
Όσον αφορά την οικονομία αναφέρθηκε στην κατάρτιση ενός δεκαετούς σχεδίου με όχημα τη μεταρρυθμιστική ατζέντα που έχει ήδη ενεργοποιηθεί (όπου θα υπάρξει εκμετάλλευση όλων των ευκαιριών που δημιουργεί το σημερινό πλαίσιο των πολλαπλών κρίσεων, με ιδιαίτερη αναφορά στα ενεργειακά projects που χρηματοδοτούνται από το ταμείο Ανάκαμψης) με αιχμή τις αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
Επισήμανε πώς ούτε υποσχέθηκε ούτε ήταν δυνατόν να αλλάξουν τα πάντα μέσα σε μια μόλις τετραετία την οποία δεσμεύθηκε ότι θα ολοκληρώσει την Άνοιξη του 2023 χωρίς πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Οι «λογαριασμοί Ρutin»
Ο κ. Μητσοτάκης παίρνει αποστάσεις από τις λογικές διαιώνισης του πολέμου και αλλαγής του συστήματος διακυβέρνησης στη Ρωσία και δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά του για την ευρωπαϊκή δυσκαμψία στο ενεργειακό.
Σημειώνει επίσης, ότι οι ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας δεν νοείται να πλήττουν περισσότερο τα κράτη-μέλη, ενώ παράλληλα περιγράφει τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για την Ελλάδα ώστε να μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη.
Δήλωσε επίσης, πως «για την Ελλάδα θα ήταν αδιανόητο να μην είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας» ενώ την ίδια ώρα σημείωσε όσον αφορά τις κυρώσεις ότι «ο δυτικός κόσμος πρέπει να επιβάλει οργανωμένες κυρώσεις που να πλήττουν τη Ρωσία και ταυτόχρονα οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη Ρωσία να είναι ανοικτοί στο μέτρο του εφικτού».
Για την έντονη κοινωνική δυσαρέσκεια που έχει δημιουργηθεί από το υψηλό ενεργειακό κόστος επισήμανε χαρακτηριστικά ότι «ακούω από την αντιπολίτευση να λέι ότι είναι ‘’ λογαριασμοί Μητσοτάκη’’ όχι δεν είναι ‘’λογαρισμοί Μητσοτάκη’’ είναι ''λογαριασμοί Putin''.
Δεν αύξησα εγώ την τιμή του φυσικού αερίου, άλλος προκάλεσε την κρίση, εγώ καλούμαι να αντιμετωπίσω το πρόβλημα», ενώ σημείωσε ότι τα μέτρα ανακούφισης είναι απολύτως κοστολογημένα και δεν θα προκαλέσουν δημοσιονομικό εκτροχιασμό, καθώς « ο προϋπολογισμός του 2022 τελικά πήγε καλύτερα από ό,τι περιμέναμε, η χρηματοδότηση (από το Ταμείο Ανάκαμψης) θα έρθει αλλά και θα υπάρξει χρηματοδότηση και από τα υπερέσοδα…».
ΕΕ: Χαμηλά αντανακλαστικά
Τη ίδια ώρα άφησε αιχμές για τις καθυστερήσεις στην ΕΕ επισημαίνοντας ότι «εμείς βάζουμε χρήματα στο τραπέζι.
Θα ήμασταν πιο αποτελεσματικοί εάν είχαμε και την ευρωπαϊκή στήριξη σε αυτήν την προσπάθεια» ενώ είπε ότι δεν είδαμε αντίστοιτα αντανακλαστικά όπως στην περίοδο της πανδημίας..
Η αιχμή έγινε εντονότερη όταν επισήμανε ότι «τα εθνικά συμφέροντα» εμποδίζουν τις αποφάσεις σε τέτοιου είδους ζητήματα στην ΕΕ.
Η επίσκεψη στις ΗΠΑ
Εν όψει της επίσκεψής του στις ΗΠΑ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομική συνεργασία και στη συμμετοχή αμερικανικών επενδύσεων στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Ο Πρωθυπουργός απαντά στην κριτική για τα υψηλά μπόνους της διοίκησης της ΔΕΗ, απορρίπτει για ακόμη μία φορά τα σενάρια εκλογών, σημειώνει ότι η ευθύνη για την περιπέτεια της διαφαινόμενης διπλής κάλπης δεν είναι δική του και δηλώνει ότι δεν τον ανησυχεί η αντιπαράθεση με τον Αλέξη Τσίπρα.
www.bankingnews.gr
Μητσοτάκης: «Η μάχη των εκλογών δίνεται και κερδίζεται στο Κέντρο»
Ο Πρωθυπουργός απαντά στην κριτική για τα υψηλά μπόνους της διοίκησης της ΔΕΗ, απορρίπτει για ακόμη μία φορά τα σενάρια εκλογών, σημειώνει ότι η ευθύνη για την περιπέτεια της διαφαινόμενης διπλής κάλπης δεν είναι δική του και δηλώνει ότι δεν τον ανησυχεί η αντιπαράθεση με τον Αλέξη Τσίπρα
Σχόλια αναγνωστών