Υπερψηφίστηκε στη Βουλή η τροποποιημένη διάταξη για το πλαφόν στις αναβολές των ποινικών δικών όπως καταρτίστηκε μετά τη συνάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, με τον πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Δημήτρη Βερβεσό και την πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Μαργαρίτα Στενιώτη.
Υπενθυμίζεται πως εξαρχής δικηγόροι και δικαστές είχαν δηλώσει την εναντίωση τους στο εν λόγω «πλαφόν» που περιέχονταν στην τροποποίηση του άρθρου 349 ΚΠΔ.
Η ολομέλεια μάλιστα των δικηγορικών συλλόγων είχε αναφέρει πως πρόκειται να προχωρήσει και σε αποχή αν δεν εισακουστεί η φωνή τους από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και την κυβέρνηση.
Την ίδια ώρα, οι δικαστικοί λειτουργοί έκαναν λόγο για μια «ανεφάρμοστη, πρόχειρη και αποσπασματική» διάταξη ζητώντας διάλογο από την αρχή, σύμφωνα με σχετική επιστολή τους στις 16 Ιουνίου.
Οι τροποποιήσεις
Αναλυτικά οι νομοτεχνικές τροποποιήσεις που έγιναν στην προωθούμενη τροποποίηση του άρθρου 349 ΚΠΔ αφορούν τα εξής:
α) «Ο σοβαρός λόγος υγείας (που προβάλλεται προς τον σκοπό αναβολής της δίκης) αποδεικνύεται αποκλειστικά με ιατρική πιστοποίηση νοσηλευτικού ιδρύματος ή ιατρού πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, η ακρίβεια της οποίας ελέγχεται με οποιονδήποτε τρόπο κατά την κρίση του δικαστηρίου».
β) «Το δικαστήριο πριν διατάξει την αναβολή, υποχρεούται να διερευνήσει τη δυνατότητα διακοπής της δίκης. Το δικαστήριο αναβάλλει στη συντομότερη δικάσιμο, η οποία δεν δύναται να υπερβεί τους οκτώ (8) μήνες».
γ) «Για την υποβολή αιτήματος αναβολής που συνίσταται σε κώλυμα του συνηγόρου υπεράσπισης ή υποστήριξης της κατηγορίας λόγω συμμετοχής του σε άλλη δίκη ή διαδικασία, απαιτείται, αυτός που προβάλλει το κώλυμα να προσκομίζει υποχρεωτικά στο δικαστήριο κάθε νομιμοποιητικό, διαδικαστικό ή άλλο έγγραφο, με το οποίο αποδεικνύεται πλήρως, ο λόγος της αναβολής.
Το αίτημα υποβάλλεται μόνο μία φορά.
Κατ’ εξαίρεση, δύναται να υποβληθεί και δεύτερη, στην περίπτωση που το κώλυμα προέκυψε σε χρόνο μεταγενέστερο της πρώτης αναβολής».
Η τοποθέτηση Τσιάρα στη Βουλή
Μιλώντας στο σχέδιο νόμου για την «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/713 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης Απριλίου 2019 για την καταπολέμηση της απάτης και της πλαστογραφίας μέσων πληρωμής πλην των μετρητών και την αντικατάσταση της απόφασης-πλαίσιο 2001/413/ΔΕΥ του Συμβουλίου (L 123) και λοιπές επείγουσες διατάξεις», ο κ. Τσιάρας είπε πως «προωθούμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο μεταρρυθμίσεων στη δικαιοσύνη που έχει στόχο να δώσει λύσεις σε παθογένειες, να την εκσυγχρονίσει με την κοινωνική πραγματικότητα και να αποκαταστήσει πλήρως την εμπιστοσύνη που πρέπει να της έχουν οι πολίτες».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης επισήμανε πως πεποίθησή του είναι ότι η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να είναι στη διελκυστίνδα της μικροπολιτικής αντιπαράθεσης για λόγους που κάθε φορά μπορεί να μετέρχεται κανείς απλά και μόνο για να κάνει αντιπολίτευση. Οι καταγεγραμμένες παθογένειες στον χώρο της Δικαιοσύνης δεν μπορεί να αποτελούν ένα επιχείρημα ενάντια σε όποιο βήμα γίνεται για τη βελτίωση ενός προβλήματος. Αυτό , είπε ο κ. Τσιάρας, είναι μια κριτική άρνησης σε κάθε πρόταση που μπορεί να έχει ως στόχο τη θεραπεία όλων αυτών των ζητημάτων που ξέρουμε και όλοι τα αναγνωρίζουμε.
Η συζήτηση, ανάφερε ο υπουργός, σήμερα επικεντρώθηκε στο θέμα της επιτάχυνσης της απονομής της Δικαιοσύνης σχετικά με τις αναβολές στις δίκες, αλλά αυτό που αποδείχθηκε είναι ότι πλην από εμάς, (τη Νέα Δημοκρατία) κανείς άλλος δεν θέλει να βάλει το δάκτυλο επί των τύπων των ήλων.
Τσιάρας για αναβολές στις δίκες: Μάλλον θέλουμε όλοι να στρουθοκαμηλίζουμε παρά να δούμε το πρόβλημα κατάματα
Για την ενσωμάτωση της οδηγίας, και την κριτική που ασκήθηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο κ. Τσιάρας παρατήρησε πως δείχνει να μην σας ενδιαφέρει ότι η υπάρχει επιστολή από την ΕΕ που μας δίνει κατευθύνσεις για το πως αυτή η Οδηγία θα πρέπει να ενσωματωθεί στο εθνικό μας δίκαιο.
Αυτό, είπε, εγώ δεν μπορώ να το κατανοήσω εκτός από το ΚΚΕ που από θέση αρχής απορρίπτει οτιδήποτε προέρχεται από την ΕΕ.
Ο υπουργός, επίσης, δήλωσε έκπληκτος και στην κριτική για την «εκδικητική πορνογραφία» που ασκήθηκε από κόμματα της αντιπολίτευσης και πρόσθεσε:
«Μας λέτε, ότι μια διάταξη που πρώτη φορά τυποποιεί ένα αδίκημα και είναι απολύτως εναρμονισμένη με τον Κανόνα Δικαίου που υπάρχει σήμερα στον Ποινικό Κώδικα για το ύψος των ποινών, είναι θέμα διαφωνίας; Αντί να σπεύσουμε να απολογηθούμε σε όλα αυτά τα θύματα και να πούμε ότι έστω και λίγο καθυστερημένα η Πολιτεία νομοθετεί, η κριτική που ασκείτε είναι ότι αλλάζουμε τον Ποινικό Κώδικα, αντί να το επικροτούμε».
Για το θέμα των αναβολών των δικών, ο κ. Τσιάρας, επισήμανε πως και προηγούμενες κυβερνήσεις επιχείρησαν να περιορίσουν το συγκεκριμένο ζήτημα.
Το θέμα, όμως, είναι, παρατήρησε, ότι μάλλον θέλουμε όλοι να στρουθοκαμηλίζουμε παρά να δούμε το πρόβλημα κατάματα.
Οι πολλαπλές αναβολές, είναι ένα φαινόμενο που όλοι το ξέρουμε και αναγνωρίζουμε και θα έπρεπε να το αντιμετωπίσουμε και να μην το αφήσουμε αρρύθμιστο.
Και αυτό που κάνουμε είναι το αυτονόητο. Να μην μπορούν οι δικηγόροι για λόγους άλλης υποχρέωσης σε δίκη να παίρνουν πέρα της μίας αναβολής.
Οι δικηγόροι μπορεί αυτό -και το κατανοώ- να μην το επιθυμούν, αλλά εμείς εδώ είμαστε στο να υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα του Έλληνα πολίτη.
Καθώς, πέρα του κατηγορουμένου που έχει δικαίωμα στο ποιος θα τον υπερασπιστεί υπάρχει και το θύμα και οι μάρτυρες που καλούνται και ταλαιπωρούνται με το να πηγαινοέρχονται στα δικαστήρια.
Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η διάταξη της μιας αναβολής για τους δικηγόρους με τη βελτίωση που προχώρησε δεν αλλάζει, ούτε στην ουσία της, ούτε και το πνεύμα της, απλά προσθέσαμε μετά από διάλογο με τους φορείς, να υπάρχει μια πρόβλεψη σε περίπτωση που μεταγενέστερα έχει προκύψει κάποιο κώλυμα σε ένα συνήγορο.
Η ανακοίνωση από το δικηγορικό Σώμα
«Μετά την ομόθυμη συλλογική παρέμβαση του δικηγορικού σώματος (βλ. τις σχετικές αποφάσεις των θεσμικών συλλογικών οργάνων εδώ: https://bit.ly/3Nnau8x και εδώ: https://bit.ly/3QEC8Ar ), ο Υπουργός Δικαιοσύνης προχώρησε σε νομοτεχνικές βελτιώσεις στη διάταξη, που αφορά την τροποποίηση του άρθρου 349 ΚΠΔ.
Οι βελτιώσεις αυτές, παρότι δεν επιλύουν το σύνολο των προβλημάτων που έχουν επισημανθεί για την απονομή της Δικαιοσύνης, αμβλύνουν τις αρνητικές συνέπειες της αρχικά κατατεθείσης ρύθμισης και προλαμβάνουν σημαντικές ανεπιεικείς καταστάσεις τόσο για τους πολίτες όσο και για τους δικηγόρους» αναφέρει το δικηγορικό σώμα με ανακοίνωση του.
Η δήλωση του κ. Βερβεσού
Επί του θέματος τοποθετήθηκε ο κ. Δημήτρης Βερβεσός, πρόεδρος της Ολομέλειας Δικηγροικών Συλλόγων Ελλάδος και ΔΣΑ δηλώνοντας τα εξής με ανάρτηση του:
«Στους μηδενιστές και στους καταστροφολόγους,στους μάντεις των επικείμενων δεινών του σώματος απαντάμε ΛΥΣΙΤΕΛΩΣ με την ΕΝΩΤΙΚΗ μας δράση, την αγωνιστική μας κατάθεση, τον επιχειρηματικό μας λόγο και την οικοδόμηση συμμαχιών με την κοινωνία
Οι δράσεις μας έχουν κοινωνικό πρόσημο και ουχί συντεχνιακό (εν προκειμενω το δικαίωμα ελευθερης επιλογής δικηγόρου σε υποθέσεις που διακυβεύεται το μείζον αγαθό της προσωπικής ελευθερίας του πολιτη)
Με την ίδια στάση μας αντιμετωπίσαμε την υποχρεωτική μας ένταξη στο ΓΕΜΗ,(η οποία τελικά δεν εμφιλοχωρησε),την αύξηση της δικηγορικής ύλης, την προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών του Ν.4738/21, την παρέμβασή μας στο ζήτημα της ρήτρας αναπροσαρμογής ηλεκτρικής ενέργειας κοκ.
Συνεχί-ζούμε ΜΑΖΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ,αφήνοντας πίσω τους ριψάσπιδες και τις Κασσάνδρες».
Υποστελέχωση των δικαστηρίων
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως κατά τη ψήφιση του Νόμου, υπουργός, πρόσθεσε μια ακόμη νομοθετική προσθήκη στην τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με τις συμβάσεις καθαριότητας των δικαστηρίων της Περιφέρειας Αττικής προκειμένου να επιλυθεί και το συγκεκριμένο ζήτημα που δημιουργήθηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, αναφέρθηκε και στο θέμα της υποστελέχωσης των δικαστηρίων που αναδείχθηκε στη συζήτηση και ειδικά με τις ελλείψεις σε δικαστικούς υπαλλήλους λέγοντας πως είμαι ο πρώτος που το έχει αναγνωρίσει και είναι διαχρονικό.
Και το πρόβλημα έγγειτε στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ που με τον τρόπο που γινόντουσαν οδηγούσαν στη δυνατότητα στους επιτυχόντες να βρεθούν στα δικαστήρια και όχι σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου.
Η λύση, είπε ο κ. Τσιάρας, είναι στη σύσταση της νέας Εθνικής Σχολής Δικαστικών Υπαλλήλων, που σήμερα προτάθηκε ως νομοσχέδιο στο Υπουργικό Συμβούλιο.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών