Υπέρ της ανάπτυξης κοινής επικοινωνιακής πολιτικής της ΕΕ για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης στο ζήτημα των εμβολιασμών, καθώς και της δημιουργίας σχετικής ειδικής ομάδας για την παροχή στοχευμένων συστάσεων, τάχθηκαν οι υπουργοί Υγείας, που συμμετείχαν σήμερα στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Υγείας των κρατών μελών της Ε.Ε. (Informal EPSCO, Health), υπό την προεδρία της υπουργού Υγείας της Τσεχίας, Βλάστιμιλ Βάλεκ, που πραγματοποιήθηκε στην Πράγα.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Υγείας, οι υπουργοί υπογράμμισαν περαιτέρω ότι απαιτείται ενίσχυση των προσπαθειών για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, όχι μόνο κατά της Covid-19 αλλά και για τις λοιπές ασθένειες που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό, και υποστήριξαν την πρωτοβουλία της Προεδρίας για εκπόνηση Συμπερασμάτων του Συμβουλίου αναφορικά με το θέμα του εμβολιασμού.
Η πλειονότητα των κρατών μελών τάχθηκε υπέρ της εξέτασης της δυνατότητας καθιέρωσης κοινής κάρτας εμβολιασμού για τους πολίτες της ΕΕ, που θα καλύπτει το σύνολο των εμβολιασμών και ο Έλληνας υπουργός Υγείας, Θ.Πλεύρης συνεχάρη την τσεχική Προεδρία για τις προσπάθειές της να ξεκινήσει τη συζήτηση σχετικά με τον τρόπο αντιστροφής των αρνητικών τάσεων, όσον αφορά την εμβολιαστική κάλυψη, μέσω μιας συντονισμένης αντίδρασης της Ε.Ε. .
Υπογράμμισε πως τα επικείμενα συμπεράσματα του Συμβουλίου «θα πρέπει να θέτουν ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο μέτρων για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, στο οποίο θα συμπεριλαμβάνεται και η εκπαίδευση στα σχολεία για τα οφέλη του εμβολιασμού, που θα καθοδηγεί τις μελλοντικές μας πρωτοβουλίες - και θα δηλώνουν την κοινή βούληση των 27 να προάγουν τη δημόσια υγεία προς όφελος των πολιτών της Ε.Ε.».
Επίσης ο κος Πλεύρης τάχθηκε υπέρ της ανάπτυξης κοινής επικοινωνιακής πολιτικής για τον περιορισμό του φαινομένου (εντοπισμός κοινών στην Ε.Ε., μηνυμάτων παραπληροφόρησης και ανάπτυξη μηνυμάτων κατάρριψης των ισχυρισμών), καθώς και της σύστασης Ειδικής Ομάδας Εμπειρογνωμόνων για τη διστακτικότητα απέναντι στον εμβολιασμό.
Παράλληλα υπογράμμισε πως θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στη δημόσια υγεία, ο οποίος συνεπάγεται, όπως είπε «ευρύ φάσμα συνεπειών, όπως η αύξηση των ασθενειών που προκαλούνται από διαβιβαστές. Για τον λόγο αυτό και δεδομένης της γεωγραφικής της γειτνίασης με περιοχές που πλήττονται από την κλιματική αλλαγή, όπως η Αφρική, η ΕΕ έχει στρατηγικό συμφέρον να επενδύσει στην ανάπτυξη εμβολίων για ασθένειες που προκαλούνται από ξενιστές» υποστήριξε.
Ο υπουργός Υγειάς συμμετείχε στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Υγείας των κρατών μελών της ΕΕ, συνοδευόμενος από τον γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΗΕRA, Βασίλη Κοντοζαμάνη.
Εκτός από το ζήτημα των εμβολιασμών, στην Σύνοδο τέθηκαν και τρία άλλα θέματα: Η επίπτωση στην δημόσια υγεία του πολέμου στην Ουκρανία, η εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Καταπολέμησης του Καρκίνου και η προμήθεια εμβολίου για την ευλογιά των πιθήκων.
Τα κράτη μέλη, αφού καταδίκασαν για άλλη μια φορά την επίθεση της Ρωσίας, επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για παροχή στήριξης στην Ουκρανία και συμφώνησαν στην ανάγκη συντονισμού επί μακρόν, ώστε η Ουκρανία να οικοδομήσει ένα σύγχρονο και ανθεκτικό σύστημα υγείας. Περαιτέρω, χαιρέτησαν την απόφαση που επιτρέπει στην Ουκρανία να συμμετάσχει στο πρόγραμμα της ΕΕ EU4Health.
Κατά την ομιλία του, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, αφού καλωσόρισε τον Ουκρανό υπουργό Υγείας, επανέλαβε την ακλόνητη υποστήριξη και αλληλεγγύη της Ελλάδας στον λαό της Ουκρανίας, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα υποδέχθηκε 80.000 Ουκρανούς πρόσφυγες.
Για το ζήτημα του καρκίνου, σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Υγείας, τα κράτη μέλη αναγνώρισαν το μέγιστο πρόβλημα που τίθεται από την νόσο για τους ασθενείς και τους οικείους τους, όπως επίσης και για τα συστήματα υγείας, και τόνισαν ότι η πρόληψη είναι υψίστης σημασίας για την καταπολέμηση του καρκίνου.
Έτσι τάχθηκαν υπέρ της αναγκαιότητας αναθεώρησης των συστάσεων της ΕΕ για τον προσυπτωματικό έλεγχο κατά του καρκίνου.
Τέλος, καλωσόρισαν το κείμενο "Call for action" που στοχεύει στην εφαρμογή του σχεδίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καταπολέμηση της νόσου "Europe Beating Cancer" και στο οποίο περιλαμβάνονται: α) η δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού δικτύου ολοκληρωμένων υποδομών για τον καρκίνο (Comprehensive Cancer Infrastructures (CCIs) (ΟΥΚ) που θα συνδέει αναγνωρισμένα εθνικά ολοκληρωμένα κέντρα καρκίνου και άλλα υφιστάμενα δίκτυα περίθαλψης του καρκίνου σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ, με στόχο την παροχή βέλτιστης φροντίδας στους ασθενείς β) η δημιουργία μητρώων για την νόσο και η σύνδεσή τους με τον Ευρωπαϊκό Χώρο Δεδομένων Υγείας, αποσκοπώντας στην διευκόλυνση της έρευνας και της καινοτομίας για την ανάπτυξη νέων θεραπειών και τέλος γ) η βελτίωση της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου και των προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου στην ΕΕ, με αναθεώρηση των σχετικών συστάσεων.
www.bankingnews.gr
Πλεύρης (υπ. Υγείας): Ανάπτυξη κοινής ευρωπαϊκής επικοινωνιακής πολιτικής κατά της παραπληροφόρησης για τους εμβολιασμούς
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Υγείας, οι υπουργοί υπογράμμισαν περαιτέρω ότι απαιτείται ενίσχυση των προσπαθειών για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης
Σχόλια αναγνωστών