Τελευταία Νέα
Πολιτική

Απαράδεκτη παρέμβαση Μητσοτάκη: Όποιος δεν ψηφίσει την τροπολογία για Κασιδιάρη, κλείνει το μάτι στη Χρυσή Αυγή

Απαράδεκτη παρέμβαση Μητσοτάκη: Όποιος δεν ψηφίσει την τροπολογία για Κασιδιάρη, κλείνει το μάτι στη Χρυσή Αυγή
Την παραίτησή του από το δικαστικό σώμα ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και πρόεδρος του Α1 Τμήματος του ανωτάτου δικαστηρίου, Χρήστος Τζανερίκος
Σχετικά Άρθρα
Σε μία ακόμα δήλωση που φανερώνει τον πανικό στον οποίο έχει περιέλθει το Μέγαρο Μαξίμου, μπροστά στη δυναμική που έχει συγκεντρώσει το Εθνικό Κόμμα Έλληνες του Ηλία Κασιδιάρη αλλά και στον κίνδυνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης να μην καταφέρει να πετύχει την πολυπόθητη αυτοδυναμία, προέβη ο πρωθυπουργός. Σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, μετά και την παραίτηση του Χρήστου Τζανερίκου από το δικαστικό που πυροδοτήθηκε από την ωμή παρέμβαση της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνης, ο πρωθυπουργός προχώρησε σε απαράδεκτα διχαστική παρέμβαση: «Αυτοί που δεν θα ψηφίσουν την τροπολογία είναι οι ίδιοι, οι οποίοι κλείνουν το μάτι στη Χρυσή Αυγή».
Η νέα τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση με στόχο να μπλοκάρει τη συμμετοχή του Εθνικού Κόμματος Έλληνες στις επικείμενες εκλογές έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, με τον κ. Τζανερίκο να μιλάει ανοιχτά για παρέμβαση της κυβέρνησης στο έργο της Δικαιοσύνης. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι ο κ. Τζανερίκος χαρακτήρισε με δήλωση του την ρύθμιση της κυβέρνησης που ανέθετε στο σύνολο των δικαστών του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου την κρίση για το κόμμα Κασιδιάρη -και τα άλλα κόμματα- ως πρωτοφανή παρέμβαση στο έργο του ανωτάτου δικαστηρίου, ενώ ανέφερε ότι η εν λόγω ρύθμιση ήταν δηλωτική δυσπιστίας και έλλειψης εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του.
Στον αντίποδα, βέβαια, η κυβέρνηση απορρίπτει τέτοιου είδους σενάριο με τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, να απαντά πως η Βουλή νομοθετεί και όχι οι δικαστές.

Η παρέμβαση Μητσοτάκη για την τροπολογία

Την άποψη ότι όποιος καταψηφίσει την τροπολογία για το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη, θα «κλείνει το μάτι» στη Χρυσή Αυγή, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εν μέσω αντιδράσεων κατά της κυβέρνησης για παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης.
«Εμείς φέρνουμε νέα τροπολογία που δίνει τη δυνατότητα στην πλήρη σύνθεση του τμήματος του Αρείου Πάγου να ερμηνεύσει το νόμο τον οποίο έχουμε ψηφίσει και να υψώσει αυτό το τείχος το οποίο θα πρέπει υπό κανονικές συνθήκες να ενώνει όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις», είπε ο πρωθυπουργός -κατά την ομιλία του σε κατοίκους στην κεντρική πλατεία του Ευόσμου- και συνέχισε: «Αύριο στη Βουλή θα αναλάβουν όλες και όλοι την ευθύνη τους. Αυτοί που δεν θα ψηφίσουν αυτή την τροπολογία είναι οι ίδιοι οι οποίοι κλείνουν το μάτι τελικά στη "Χρυσή Αυγή". Είναι οι ίδιοι οι οποίοι θέλουν τελικά με κάποιο τρόπο αυτό το μόρφωμα να βρεθεί στο κοινοβούλιο. Θέλω να θυμίσω στο παρελθόν όποτε χρειαζόταν συμπορεύτηκε μαζί τους. Μαζί ψήφισαν τότε για να πέσει η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά. Και για τις αλλαγές του εκλογικού νόμου μαζί είχαν συμπορευτεί».
«Εδώ, λοιπόν, θα κριθούν όλοι. Και κάνω μία έκκληση σε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου αύριο, τελευταία μέρα, ουσιαστικά, λειτουργίας του κοινοβουλίου πριν διαλυθεί η Βουλή, να ομονοήσουμε επιτέλους. Να βάλουμε στην άκρη τις όποιες διαφορές μας και να αντιληφθούμε ότι το ζήτημα αυτό είναι μείζον ζήτημα Δημοκρατίας. Η "Χρυσή Αυγή" είναι μία οργάνωση εγκληματική, καταδικασμένη. Δεν πρέπει να ξαναζήσουμε στο ελληνικό κοινοβούλιο αυτά τα οποία ζήσαμε τις εποχές της κρίσης. Και όλοι μαζί να υψώσουμε εμπόδιο, ανάχωμα σε αυτά τα σχέδια τα οποία κάποιοι καταστρώνουν. Και ελπίζω ότι, τελικά, μέχρι αύριο θα πρυτανεύσει η λογική. Κοντός ψαλμός όμως, αύριο θα ξέρουμε και όλοι θα λογοδοτήσουν τελικά για τη συμπεριφορά τους. Και, ξέρετε, στην ψήφο τελικά στο κοινοβούλιο κρύβονται οι πραγματικές προθέσεις και όχι στα λόγια» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Τσίπρας για τροπολογία Βορίδη: Άθλια χειραγώγηση της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Μύδρους κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό το βράδυ της Δευτέρας.
Ο Αλέξης Τσίπρας, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην συνάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου και πρόεδρο του Α1 τμήματος, Χρήστο Τζανερίκο – ο οποίος υπενθυμίζεται ότι σήμερα παραιτήθηκε από το δικαστικό σώμα – κάνοντας λόγο για άθλια χειραγώγηση της Δικαιοσύνης.
«Η μάχη απέναντι στο φασισμό και την ακροδεξιά δεν κερδίζεται με τέτοια πρακτική.
Με τον θεσμικό ερασιτεχνισμό που επιδεικνύει η κυβέρνηση γίνεται «χορηγός» του Κασιδιάρη.
Απευθύνουμε έκκληση να σοβαρευτούν.
Και να φέρουν την τροπολογία που είχαμε φέρει στη Βουλή και συμφωνούσαν έγκριτοι Συνταγματολόγοι, να την ψηφίσουμε όλοι μαζί» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Αναφερόμενος στη νέα τροπολογία για το εθνικό κόμμα Έλληνες, υπενθύμισε ότι η ΝΔ αρνήθηκε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. «Έχουν γίνει χορηγοί της ακροδεξιάς», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Θα επιμείνουμε στο σωστό.
Δεν πιστεύουμε ότι εάν παραβιάζεις το Σύνταγμα προστατεύεις τη Δημοκρατία. Επιμένουν στο λάθος», τόνισε αναφερόμενος στη στάση που θα τηρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Βορίδης (YΠΕΣ): Οι διατάξεις της τροπολογίας για Κασιδιάρη δεν είναι φωτογραφικές

"Έχουμε καθαρή θέση.
Οι άνθρωποι που έχουν καταδικαστεί για τέτοιου είδους εγκλήματα, δεν πρέπει να έχουν θέση στο πολιτικός σύστημα" ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, σχετικά με την τροπολογία που συμπληρώνει την διάταξη για την μη συμμετοχή στις εκλογές, κομμάτων καταδικασμένων για εγκληματικές οργανώσεις κατά την ολοκλήρωση της β΄ ανάγνωσης του σχεδίου νόμου για τους ΟΤΑ στην κοινοβουλευτική επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.
Ο υπουργός Εσωτερικών καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι "κλείνει το ματάκι στην αντισυστημική ψήφο" με την στάση του να μην ψηφίζει καμία από τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που αποσκοπούν στη μη συμμετοχή κομμάτων με αυτά τα χαρακτηριστικά στις εκλογές. Απέδωσε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι με την στάση του δείχνει "να κλείνει το ματάκι του (...) στο μη πακτωμένο ιδεολογικά ακροατήριο" και ανήκει σε εκείνο που είναι "απλά τυφλά οργισμένο με το σύστημα και θέλει να διαμαρτυρηθεί και να το τιμωρήσει με τον πιο σκληρό τρόπο".
Ο υπουργός τόνισε πως "οι διατάξεις αυτές, ούτε φωτογραφικές είναι, ούτε περιγράφουν κάτι συγκεκριμένο, ούτε προκαταλαμβάνουν ή θέλουν να ηγεμονεύσουν την κρίση του δικαστηρίου, ούτε θέλουν να πουν κάτι για το πώς θα αποφασίσει το δικαστήριο. Τίποτα από αυτά".
Εμείς είπε "έχουμε καθαρή θέση, ότι οι άνθρωποι αυτοί που έχουν κάνει τέτοιου είδους εγκλήματα, δεν πρέπει να έχουν θέση στο πολιτικός σύστημα. Δεν θέλουμε, ούτε από αυτούς να πάρουμε ψήφους, ούτε να έχουμε μαζί τους διάλογο, ούτε να έχουμε χαδάκια, ούτε να αφήσουμε περιθώρια, ούτε να έχουμε αμφίσημες πολιτικές συμπεριφορές. 'Αλλοι είναι που κρατάνε μια επαμφοτερίζουσα στάση, κρυπτόμενοι από το ότι 'δήθεν δεν έκανες δεκτή την μια ή την άλλη πρόταση'".
Ο κ. Βορίδης υπογράμμισε ότι η ρύθμιση αυτή έρχεται να αντιμετωπίσει την περίπτωση που "έχεις κόμματα ανθρώπων καταδικασμένων σε πρώτο βαθμό για βαρύτατα αδικήματα που εκτίουν ποινές καθείρξεως και υποδύονται ότι είναι πολιτικοί αρχηγοί, είναι υποψήφιοι με κεντρικό και σημαντικό ρόλο στα κόμματά τους" ή "όταν είναι ή υποδύονται τους ιδρυτές κομμάτων, ή όταν, θέλοντας να αποφύγουν δεσμεύσεις και περιορισμούς που πηγάζουν από το νομικό μας πλαίσιο, έχουν αχυρανθρώπους στην θέση των πολιτικών ηγεσιών τους".
Ο υπουργός, τόνισε ότι "ως προς της ουσία της ρύθμισης, η κυβέρνηση δεν κάνει βήμα πίσω" από τον αρχικό της στόχο, και η συμπληρωματική αυτή διάταξη που προστίθεται, έρχεται για να ρυθμίσει ένα "οργανωτικό ζήτημα" - γιατί "αυτή η διάταξη έχει ένα αυξημένο βάρος και σημασία" καθώς το Α' Τμήμα του Αρείου Πάγου καλείται να προβεί σε ένα περιορισμένο ουσιαστικό έλεγχο νομιμότητας ενός κόμματος και συνεπώς "θέλουμε αυτή η κρίση να είναι ενισχυμένη, και να μην μπορεί κάποιος να πει ότι είναι διαβλητή, ή ότι επιλέχθηκε η σύνθεση της επιτροπής του Α' Τμήματος".
Επισήμανε μάλιστα, πως "η όποια απόφαση τεσσάρων ανωτάτων δικαστών, θα ήταν εκτεθειμένη σε μια δημόσια κριτική ότι κάποιος διάλεξε αυτούς του δικαστές", εξηγώντας ότι "τέτοιου είδους οι αποφάσεις, όσο τεχνικές και εάν είναι, έχουν πολιτικό φορτίο ασχέτως της κρίσεως" και δεν θα πρέπει να υπάρχει "η οποιαδήποτε υποψία" ακόμα και τον καχύποπτο.
Ο κ. Βορίδης υπογράμμισε, ότι την σύνθεση όλου του Α' Τμήματος του Αρείου Πάγου, δεν την έχει επιλέξει τώρα η Κυβέρνηση ή ο 'Αρειος Πάγος. Ο υπουργός ανέφερε ότι "είμαι μάλλον αρνητικός στην πρόταση να επιληφθεί του ελέγχου η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου" καθώς όπως είπε "έτσι είναι σαν να φτιάχνουμε μια ειδική αρμοδιότητα και η δική μας θέληση είναι να μην ξεφύγουμε από τα όρια του Α' Τμήματος και να μην ανοίξουμε ευρύτερα την αρμοδιότητα αυτή".
Ο υπουργός κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης, "πέρα από επιμέρους διαφωνίες με την διάταξη, να δουν το μείζον και το στρατηγικό ζήτημα και να μην κρύβονται πίσω από λεπτομέρειες".
Σχετικά με τις υπόλοιπες διατάξεις και τις τροπολογίες του νομοσχεδίου, ανέφερε ότι για τα άρθρα που αφορούν τις ανεξάρτητες αρχές, θα έρθει αύριο στην ολομέλεια και θα τις υποστηρίξει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμμένος, που είναι αρμοδιότητάς του.
Στο αίτημα κομμάτων της αντιπολίτευσης για την παράταση συμβάσεων εργαζομένων ορισμένου χρόνου στο Δημόσιο, ο κ. Βορίδης αντέτεινε ότι "κάτι τέτοιο θα διέλυε το ΑΣΕΠ, τον προγραμματισμό προσλήψεων και την ακεραιότητα που πρέπει να υπάρχει. Αυτή η πρακτική των παρατάσεων και των μονιμοποιήσεων από το παράθυρο, είναι η λογική των ρουσφετολογικών προσλήψεων και αυτή η κυβέρνηση, αυτό δεν το κάνει".
Ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι στο νομοσχέδιο θα κατατεθεί μια τροπολογία όπου θα περιέχει ρυθμίσεις για τον χώρο υποδοχής των ΑμεΑ ψηφοφόρων κατά τις εθνικές εκλογές. Για το σύστημα εκλογής των προέδρων κοινοτήτων, είπε πως σε κοινότητες κάτω των 200 κατοίκων η εκλογή θα γίνεται με ξεχωριστά ψηφοδέλτια. Στις κοινότητες από 200 έως 2.000 κατοίκους, ο πρόεδρος θα εκλέγεται από τον πλειοψηφήσαντα συνδυασμό, ενώ στις κοινότητες από 2.000 κατοίκους και άνω, θα εκλέγεται ο πρώτος του νικήσαντος συνδυασμού του δήμου. Με άλλη διάταξη θα εναρμονιστούν οι γονικές άδειες σε εργαζόμενους σε δήμους. Θα υπάρξει μια ειδική διάταξη για την παραμονή στην υπηρεσία και την συνυπηρέτηση. Θα παρέχεται μια ευελιξία στο ζήτημα του καθορισμού των εξαιρέσιμων ημερών στους εργαζόμενους των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, ώστε η απόφαση αυτή να λαμβάνεται από τον γενικό γραμματέα. Θα εμπεριέχει μια ειδική διάταξη που αφορά τα έργα αναβάθμισης της συνοριακής διάβασης των Πρεσπών. Τέλος, ο κ. Βορίδης ανέφερε ότι επεξεργάζεται και μια διάταξη προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα που έχουν ανακύψει ήδη στην διακυβερνησιμότητα των δήμων από το σύστημα της απλής αναλογικής, και δεν μπορούν να κλείσουν τα οικονομικά τους στοιχεία.

Η παραίτηση Τζανερίκου

Ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, ο οποίος επρόκειτο να προεδρεύσει του Α1 Τμήματος που θα κρίνει τη νομιμότητα συμμετοχής στις εκλογές όλων των κομμάτων (και του κόμματος Έλληνες που έχει ιδρύσει ο Ηλίας Κασιδιάρης) προέβη σε παραίτηση μετά τις αντιδράσεις καθώς έλαβε θέση για τη ρύθμιση της κυβέρνησης.
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, την προεδρία του Α1 Τμήματος θα αναλάβει η αρχαιότερη αρεοπαγίτης η Ευδοξία Κιουπτσίδου, η οποία και θα προεδρεύσει της σύνθεσης των δικαστών οι οποίοι θα κρίνουν για τη νομιμότητα της συμμετοχής των κομμάτων στις προσεχείς εκλογές και πρωτίστως για την εκλογική τύχη του κόμματος Κασιδιάρη.
Σημειωτέον, ότι η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Μαρία Γεωργίου, η οποία παρέλαβε την παραίτηση του αντιπροέδρου θα την κρατήσει καθώς υπάρχει από τον νόμο προθεσμία ενός μηνός αν ο παραιτηθείς ανώτατος δικαστικός θελήσει να ανακαλέσει.
Υπενθυμίζεται, ότι στο τέλος του ερχόμενου Ιουνίου ο κ. Τζανερίκος θα έβγαινε στη σύνταξη.

Πώς θα ψηφίσουν τα κόμματα

Η νέα τροπολογία για το «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη αναμένεται να υπερψηφιστεί από τους κυβερνητικούς βουλευτές και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Η Χαριλάου Τρικούπη, σε ανακοίνωση, τόνισε ότι «αν είχε εισακουστεί η πρότασή μας για εισαγωγή του ζητήματος στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, δεν θα είχαμε φτάσει στις σημερινές δυσάρεστες εξελίξεις». Ωστόσο, σημείωσε ότι «ως κόμμα του δημοκρατικού τόξου που σθεναρά και παγίως έχει σταθεί απέναντι στον νεοναζισμό, θα συνεισφέρουμε δημιουργικά με γνώμονα την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και όπως δήλωσε πρόσφατα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης θα αγωνιστούμε για να μη βρει χώρο στη Βουλή το νεοναζιστικό μόρφωμα».
Στον αντίποδα, ο ΣΥΡΙΖΑ προσανατολίζεται είτε στην καταψήφιση της τροπολογίας είτε στο «παρών». Μιλώντας στον Σκάι, η γραμματέας ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Ολγα Γεροβασίλη, τοποθετήθηκε επί της τροπολογίας.
«Είναι παρέμβαση της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη. Εμείς ξέρετε μπροστά στο μείζον να μην επιτραπεί στην εγκληματική οργάνωση να συμμετέχει ο πολιτικός οργανισμός και να απευθύνεται στον ελληνικό λαό και να λέει "ψηφίστε με"». Ακόμα πρόσθεσε: «Ο ερασιτεχνισμός στις κινήσεις της κυβέρνησης ενέχει κινδύνους και εμείς σε αυτούς τους ερασιτεχνισμούς της κυβέρνησης δεν θα συμμετάσχουμε. Θα την αφήσουμε να πάρει την ευθύνη μόνη της. Κινδυνεύουμε να γίνουμε χορηγοί της εγκληματικής οργάνωσης εξαιτίας των ερασιτεχνισμών. Η κυβέρνηση δεν κατάφερε να φέρει ρύθμιση που τους αφήνει έξω».
Τον δρόμο της καταψήφισης αναμένεται ακολουθήσουν το ΚΚΕ αλλά και το ΜέΡΑ 25.
Η τροπολογία θα ψηφιστεί από τη Βουλή αύριο Μεγάλη Τρίτη (11/4/2023), λίγο πριν τη διάλυση του κοινοβουλίου εν όψει των βουλευτικών εκλογών στις 21 Μαΐου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης