Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αποκάλυψη: Το χρονικό του συνταγματικού πραξικοπήματος για το εθνικό κόμμα Έλληνες και ο ρόλος κλειδί τριών δικαστών

Αποκάλυψη: Το χρονικό του συνταγματικού πραξικοπήματος για το εθνικό κόμμα Έλληνες και ο ρόλος κλειδί τριών δικαστών
H συνάντηση με τον Γεραπετρίτη, η επικοινωνία του πρώην αρεοπαγίτη με τον Μητσοτάκη και οι τρεις ανώτατοι δικαστικοί που συνέταξαν την τελευταία ρύθμιση για το κόμμα Έλληνες
Σχετικά Άρθρα
(upd) Mε ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ η εφημερίδα «Δημοκρατία» ενώνει τα κομμάτια του παζλ και φέρνει στο φως της δημοσιότητας όλο το άγνωστο -και σκοτεινό- παρασκήνιο που οδήγησε σε αυτήν τη πρωτοφανή θεσμική κρίση με πρωταγωνιστές την κυβέρνηση και τον Άρειο Πάγο, αναφορικά με το κόμμα Έλληνες.
Αποκαλύπτεται ότι ο Χρήστος Τζανερίκος αρνήθηκε τρεις φορές την προσπάθεια εξαγοράς από την κυβέρνηση, αλλά και το «σχέδιο Β» που έθεσε η κυβέρνηση από κοινού με δικαστές του Αρείου Πάγου για να τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια του ανώτατου δικαστή.
Αν ο Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Χρήστος Τζανερίκος δεν ενώνονταν με φιλικούς δεσμούς, ίσως σήμερα η ιστορία γύρω από το κόμμα Έλληνες να ήταν τελείως διαφορετική.
Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται στη φιλική συνάντηση που είχαν οι Γιώργος Γεραπετρίτης και Χρήστος Τζανερίκος το πρωί της 31ης Μαρτίου του 2022. Εκεί οι δυο άντρες είχαν μια προγραμματισμένη τυπική συζήτηση, η οποία όμως κατέληξε σε μια μεγάλη αποκάλυψη, που έμελλε να αλλάξει όλα τα δεδομένα.

Προειδοποίηση

Η αποκάλυψη αυτή έγινε από τον Χρήστο Τζανερίκο, ο οποίος ενημέρωσε τον Γιώργο Γεραπετρίτη πως τουλάχιστον οι τρεις από τους πέντε δικαστές του Αρείου Πάγου που θα συγκροτούσαν το τμήμα Α’ δεν θα δεχθούν να βγάλουν εκτός νόμου το κόμμα Έλληνες, αν δεν συντρέχουν οι απαιτούμενοι από τον νόμο όροι.
Όπως όλα δείχνουν, η αποκάλυψη του Χρήστου Τζανερίκου θορύβησε τον Γιώργο Γεραπετρίτη, ο οποίος τάχιστα έλαβε όλα τα μέτρα, ώστε να αποτρέψει την εξέλιξη αυτή. Ανάμεσα στα μέτρα που εξέτασε το Μαξίμου ήταν η αξιοποίηση ενός ανθρώπου-κλειδί που έχει στενές σχέσεις τόσο με το Μαξίμου όσο όμως και με τον ανώτατο δικαστή.
Η συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών έγινε το πρωί του Σαββάτου της 8ης Απριλίου σε κεντρικό ξενοδοχείο του Κολωνακίου. Εκεί ο άνθρωπος-κλειδί, σύμφωνα με τις πληροφορίες της «δημοκρατίας», επιχείρησε να μεταπείσει τον ανώτατο δικαστή, ζητώντας του να κάνει πίσω και να δεσμευτεί πως θα συνταχθεί με το σχέδιο της κυβέρνησης για το μπλόκο στο εθνικό κόμμα.
Ωστόσο, και αυτή η συνάντηση απέβη άκαρπη, προκαλώντας μεγάλους πονοκεφάλους στη κυβέρνηση, η οποία κατάλαβε πως βρίσκεται μπροστά σε ένα πρωτοφανές κάζο.

Το «σχέδιο Β»


Η δεύτερη άρνηση του Χρήστου Τζανερίκου να ευθυγραμμιστεί με το Μαξίμου οδήγησε τον Γιώργο Γεραπετρίτη στην απόφαση να εφαρμοστεί το «σχέδιο Β», δηλαδή της αλλαγής του συσχετισμού των δικαστών που θα λάμβαναν τις σχετικές αποφάσεις. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Δημοκρατίας», το Μαξίμου και ένα τμήμα του Αρείου Πάγου είναι οι ενορχηστρωτές της τελευταίας ρύθμισης που αφορά το εθνικό κόμμα.
Σε αυτό το σχέδιο πρωταγωνιστές ήταν τρεις ανώτατοι δικαστικοί του Αρείου Πάγου, συγκεκριμένα από το Α1 Τμήμα του ανώτατου δικαστηρίου, οι οποίοι συνέταξαν τη σχετική ρύθμιση που έφερε προς ψήφιση η κυβέρνηση το βράδυ της Τρίτης (11/4/2023). Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, οι τρεις δικαστικοί του Αρείου Πάγου που ανέλαβαν τη συγκεκριμένη υπόθεση είναι η Ευδοξία Κιουπτσίδου – Στρατουδάκη, η Ιωάννα Κλάπα – Χριστοδουλέα και η Ασημίνα Υφαντή, οι οποίες είχαν αναλάβει σημαντικές υποθέσεις, όπως αυτή της Χρυσής Αυγής αλλά και των τηλεοπτικών αδειών.
Αφού η κυβέρνηση εξάντλησε όλα τα μέσα πειθαναγκασμού του ανώτατου δικαστή και αφού είχε γίνει γνωστό πως έρχεται νέα ρύθμιση, προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε δράση επικοινωνώντας ο ίδιος με τον Χρήστο Τζανερίκο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός στην επικοινωνία τους κράτησε πολιτική «μαστιγίου και καρότου» δηλώνοντας από τη μία πως αν ο δικαστής δεν συμμορφωθεί θα αλλάξει τον νόμο και από την άλλη πως αν δηλώσει πως δεσμεύεται να εφαρμόσει την κυβερνητική πολιτική θα τον ανταμείψει με θέση στον κρατικό μηχανισμό. Ωστόσο και πάλι ο Χρήστος Τζανερίκος δεν πείστηκε και η επικοινωνία των δύο πλευρών έκλεισε με κακό τρόπο!

Η άρνηση


Η τριπλή άρνηση του Χρήστου Τζανερίκου να συμμορφωθεί με τα σχέδια της κυβέρνησης είναι και αυτή που εν τέλει οδήγησε στην ψήφιση της νέας ρύθμισης Βορίδη το βράδυ της Τρίτης από την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ.
Η ψήφιση μάλιστα έγινε εν μέσω σαφών κυβερνητικών υπαινιγμών κατά του δικαστή που εμφανίζεται από τις κυβερνητικές διαρροές ως «φιλικός» προς τους νεοναζί.
Σε αυτές τις πρωτοφανείς επιθέσεις της κυβέρνησης ο κ. Τζανερίκος αποφεύγει να απαντήσει, αρκούμενος στο να θέτει καυτά ερωτήματα προς την κυβέρνηση. Η εφημερίδα ωστόσο, μιλώντας με ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στον γνωστό αρεοπαγίτη, είναι σε θέση να γνωρίζει πως είναι θέμα χρόνου να σπάσει τη σιωπή του και να δώσει απαντήσεις.

Η Κλάπα σε ρόλο-κλειδί για τις εξελίξεις

Όπως πληροφορούμαστε, λύση στον γόρδιο δεσμό του μονού αριθμού των δικαστών στο Α’ Τμήμα θα δώσει η Ιωάννα Κλάπα – Χριστοδουλέα, η οποία λόγω της εμπλοκής της με τη δίκη της Χρυσής Αυγής θα δηλώσει κώλυμα και θα ζητήσει να μη συμμετάσχει στην απόφαση. Έτσι, το Σώμα, από 10 δικαστές που έχει σήμερα, λόγω της απομάκρυνσης του Χρήστου Τζανερίκου θα μείνει με εννέα και θα μπορεί να πάρει την απόφαση που θα κρίνει το μέλλον του ναζιστικού μορφώματος.
Η δικαιολογία της παραίτησης είναι λόγω ευθιξίας, αλλά η κυρία Κλάπα δεν έδειξε την ίδια ευθιξία να παραιτηθεί, επειδή συγγενικά της πρόσωπα δουλεύουν σε τηλεοπτικούς σταθμούς και αυτή ήταν η πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου που δίκασε τον Παππά για τις άδειες των καναλιών.

Αποκαλύψεις Μαντζουράνη

Εξάλλου ο δικηγόρος Γιάννης Μαντζουράνης και υποψήφιος βουλευτής στον Νότια Τομέα Αθηνών προχώρησε σε αποκαλύψεις μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra.
Αποκάλυψε ότι, υπήρξε επαφή τηλεφωνική ή διά ζώσης του κ. Τζανερρίκου και του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.
Αποκάλυψε πως συναντήθηκαν τέσσερις γυναίκες μέλη του Αρείου Πάγου σε οικία στην περιοχή του Παπάγου για να συζητήσουν την διαδικασία αντιμετώπισης της επίμαχης υπόθεσης από το Α1 τμήμα του Αρείου Πάγου, στο οποίο οι τρεις εξ’ αυτών θα συμμετέχουν στην ολομέλεια του μετά την ψήφιση της τροπολογίας Βορίδη;

Εάν αληθεύουν οι καταγγελίες του κ. Τζανερρίκου ότι του υποσχέθηκαν διορισμό σε Ανεξάρτητη Αρχή μετά την συνταξιοδότηση του, έχουν διαπραχθεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενα εγκλήματα, όπως αθέμιτη επιρροή σε δικαστές, πρόκληση και προσφορά σε τέλεση εγκλήματος, δωροληψία και δωροδοκία Δικαστή, δεδομένου ότι η υπόσχεση οποιασδήποτε φύσης αθέμιτου ωφελήματος σε δικαστή στοιχειοθετεί το έγκλημα, που προβλέπεται και τιμωρείται στις διατάξεις του άρθρου 237 π.κ..
Μετά από όλα αυτά παραμένει ανοιχτό το ερώτημα, εάν θα υπάρξει εισαγγελική παρέμβαση για το θέμα.


 
Γεραπετρίτης: Απολύτως θεσμική η συνάντηση με τον Χρ. Τζανερίκο - Καμία επικοινωνία με άλλο κυβερνητικό αξιωματούχο

Εν τω μεταξύ, απολύτως θεσμική χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον παραιτηθέντα αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου Χρήστο Τζανερίκο, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στην ΕΡΤ.
«Όλα αυτά είναι στο φαντασιακό της αντιπολίτευσης. Όλα έγιναν με απολύτως θεσμικό τρόπο. Υπήρξε μία και μόνη επίσημη και τυπική συνάντηση στο γραφείο μου στο υπουργείο και όχι στο καφενείο της Βουλής» είπε ο υπουργός.
«Η συνάντηση έγινε απολύτως φανερά και ακέραια, για θέματα διαδικαστικά της δικαιοσύνης» δήλωσε ο κ. Γεραπετρίτης.
Μετά τις δηλώσεις Τζανερρίκου, δεν επικοινώνησε μαζί του.
«Ήταν μια προσωπική επιλογή του η παραίτηση, από την στιγμή που ένοιωσε να θίγεται. Δεν υπήρχε λόγος περαιτέρω επικοινωνίας» είπε ο κος Γεραπετρίτης.
Ο υπουργός Επικρατείας διέψευσε κατηγορηματικά οποιαδήποτε άλλη επικοινωνία του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου με ανώτατο κυβερνητικό αξιωματούχο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης