Ολοκληρώνεται το βράδυ στη Βουλή η συζήτηση των Προγραμματικών Δηλώσεων της Κυβέρνησης
Στην Ολομέλεια της Βουλής ξεκίνησε η συζήτηση επί των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης.
Βάσει προγραμματισμού, πρώτος στο βήμα ανέβηκε από τη κυβέρνηση, ο νέος υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης. Μεταξύ άλλων, σήμερα, Σάββατο 8/7, τελευταία μέρα της τριήμερης συζήτηση , θα μιλήσουν και οι υπουργοί Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης, Επικρατείας, Μ. Βορίδης.
Ωστόσο, το πολιτικό ενδιαφέρον εστιάζεται στις δευτερολογίες τόσο του πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη, το απόγευμα, όσο και των πολιτικών αρχηγών της Αντιπολίτευσης, όπως και του νέου υπουργού Εθνικής Οικονομίας Οικονομικών, Κ. Χατζηδάκη.
Μετά τις ομιλίες, θα ξεκινήσει η ονομαστική φανερή ψηφοφορία, που χαρακτηρίζεται και ως ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Μεταξύ των ομιλητών που έδωσαν το στίγμα της πολιτικής τους ήταν οι κ.κ. Πιερρακάκης και Δένδιας.
Κυριάκος Πιερρακάκης: Άρση κρατικού μονοπωλίου στην Ανώτατη Εκπαίδευση
Άρση του κρατικού μονοπωλίου στην Ανώτατη Εκπαίδευση και αλλαγή του άρθρου 16 μέσω συνταγματικής αναθεώρησης, ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης κατά την παρέμβασή του στη Bουλή στη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις.
Όπως είπε μέχρι τότε να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα με τα υφιστάμενα συνταγματικά δεδομένα ώστε να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα που υπάρχει προς αυτή την κατεύθυνση «χωρίς να χαθεί περισσότερος χρόνος».
«Δεν μπορεί η Ελλάδα των 10 εκατ. να έχει περισσότερους φοιτητές στο εξωτερικό από ότι η Ισπανία των 46 εκατομμυρίων κατοίκων», είπε χαρακτηριστικά.
«Στα σχολεία εργαζόμαστε για να κάνουμε πράξη την ελεύθερη επιλογή σχολείου με συγκεκριμένους κανόνες και αρχές, διευρύνουμε την εφαρμογή του ολοήμερου σχολείου, επεκτείνουμε τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία, προωθούμε νέο σύστημα προσλήψεων για εκπαιδευτικούς μέσω ΑΣΕΠ» ανέφερε.
Παράλληλα ο υπουργός ανακοίνωσε:
-Προώθηση νόμου πλαισίου για την ειδική αγωγή
-Απλούστευση του συνόλου της εκπαιδευτικής διαδικασίας
-Εθνικό πρόγραμμα αναβάθμισης κτιριακών υποδομών
-Βελτίωση των απολαβών των εκπαιδευτικών
-Διάλογο για ένα κοινά αποδεκτό τρόπο εισαγωγής στα Πανεπιστήμια
-Μηχανισμό διαρκών αλλαγών στα προγράμματα σπουδών (όπως πχ εισαγωγή μαθήματος τεχνητής νοημοσύνης)
Ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε πως «η Παιδεία κρίνει το μέλλον της πατρίδας, στο πεδίο αυτό θα κριθούν όλα για τις επόμενες δεκαετίας» τόνισε.
Χαρακτήρισε την Παιδεία ως τον μεγαλύτερο μηχανισμό μείωσης ανισοτήτων.
«Πρέπει να είμαστε οπαδοί των πολλών και μικρών αλλαγών που βελτιώνουν τη ζωή μαθητών γονέων και εκπαιδευτικών.
Η ελληνική κοινωνία θέλει να πατήσουμε γκάζι και θα το κάνουμε» σημείωσε.
Ηλιόπουλος για Πιερρακάκη: Η πολιτική της ΝΔ αυξάνει τις ανισότητες και στην εκπαίδευση
«Με την αναθεώρηση του άρθρου 16, η ΝΔ θέλει να διαλύσει το βασικό μηχανισμό κοινωνικής κινητικότητας, το δημόσιο πανεπιστήμιο, μια κατάκτηση της μεταπολεμικής Ελλάδας», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ν. Ηλιόπουλος, σε παρέμβασή του στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, απαντώντας στον υπουργό Παιδείας, Κ. Πιερρακάκη.
«Ο κ. Πιερρακάκης έκανε έναν παραλληλισμό με την πολιτική σύγκρουση για την παιδεία και τη συζήτηση για την υπερχρέωση της χώρας. Είναι πολύ ενδιαφέρον να γίνεται αυτό από τη ΝΔ, την παράταξη που φέρει τη βασική ευθύνη για την υπερχρέωση και τη χρεοκοπία της χώρας και ένα από τα πιο υπερχρεωμένα πολιτικά κόμματα στην Ευρώπη», υπογράμμισε ο κ. Ηλιόπουλος.
«Πολλά από τα ζητήματα που μπορούμε να συζητήσουμε με άνεση σήμερα και τα επόμενα χρόνια, βασίζονται στις κατακτήσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2015-19. Τότε θεσμοθετήθηκε η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση, ενώ τότε καθιερώθηκε και ο κανόνας 1 πρόσληψη για κάθε 1 αποχώρηση στο Δημόσιο –τη στιγμή που παραλάβαμε μια χώρα με τον κανόνα 1 πρόσληψη για 5 αποχωρήσεις», σημείωσε.
«Συμφωνώ με τον κ. Πιερρακάκη ότι το εκπαιδευτικό σύστημα αποτελεί το βασικό μηχανισμό μείωσης των κοινωνικών ανισοτήτων. Εσείς πιστεύετε ότι με την πολιτική που υλοποιείτε στην παιδεία, μειώνετε τις ανισότητες; Η ελεύθερη επιλογή σχολείου είναι χρεοκοπημένη θατσερική πολιτική, είναι μια επιλογή που όλα τα data που έχουμε στη διάθεσή μας έχουν δείξει ότι απέτυχε και αύξησε τις ανισότητες», ανέφερε ο Νάσος Ηλιόπουλος.
«Η αναθεώρηση του άρθρου 16 και η δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, δείχνει ακριβώς ότι θέλετε να διαλύσετε το βασικό μηχανισμό κοινωνικής κινητικότητας που κατέκτησε η μεταπολεμική Ελλάδα, το δημόσιο πανεπιστήμιο. Όλα αυτά δείχνουν την επιδίωξή σας να πάμε σε σχολές-ελίτ, σε σχολεία-ελίτ. Ακόμα, αναθεώρηση του άρθρου 16, αργά ή γρήγορα θα σημάνει δίδακτρα στα δημόσια πανεπιστήμια. Και θα βρεθούμε να συζητάμε το πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η αγγλοσαξονική κοινωνία, με τα φοιτητικά δάνεια, το φοιτητικό χρέος, τη μεγάλη σύγκρουση που υπάρχει σήμερα στην Αμερική», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
«Χαίρομαι που ο κ. υπουργός έκανε μία έμμεση αυτοκριτική για την αποτυχημένη επιλογή της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Αυτό που προβάλλατε μέχρι πρότινος ως κεντρική μεταρρύθμιση, ούτε που ακούστηκε σήμερα στις προγραμματικές δηλώσεις, γεγονός που δείχνει ότι η κυβέρνηση κατάλαβε την αποτυχία αυτής της επιλογής», είπε.
Τέλος, άσκησε κριτική στο νέο υπουργό Παιδείας για τη διαφαινόμενη απροθυμία της κυβέρνησης να δώσει τη μάχη με την άνοδο της Ακροδεξιάς στα σχολεία.
Νίκος Δένδιας: Θα υπερασπιστούμε την εδαφική μας ακεραιότητα
«Θα επιδιώξουμε, όπως εμπράκτως αποδείξαμε την προηγούμενη τετραετία, την εθνική συναίνεση ή τουλάχιστον την εθνική συνεννόηση και κατανόηση στις βασικές επιλογές», ανέφερε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Νίκος Δένδιας, κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή. Ο Νίκος Δένδιας έσπευσε παραλλήλως να τονίσει πως «ουδείς στην αίθουσα είναι εξ ορισμού περισσότερο ή λιγότερο πατριώτης και ουδείς σε αυτή την αίθουσα εκδίδει πιστοποιητικά πατριωτισμού και ουδείς σε αυτή την αίθουσα κατέχει πατριδόμετρο». Ο Νίκος Δένδιας ξεκαθάρισε δε στο σημείο αυτό πως σε ό,τι τον αφορά «δεν θα επιτρέψει να συρθούν τα εθνικά θέματα σε βούρκο λαϊκισμών, σε λάσπη κομματικών αντιπαραθέσεων», γιατί δεν είναι ορθή η επιστροφή στις «κομματικές κορώνες που κυριαρχούν των εθνικών συμφερόντων» και η επιστροφή στην «πατριδοκαπηλία» που «δηλητηριάζει» την εθνική ομοψυχία.
«Εξακολουθούμε να τείνουμε κλάδο ελαίας για ειρηνική συνύπαρξη λαών», είπε αναφερόμενος στην Τουρκία ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας κατά την παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων το πρωί του Σαββάτου (8/7), ξεκαθαρίζοντας ότι «στέλνουμε ταυτόχρονα μήνυμα ότι θα προασπίσουμε την εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Αυτό αποτελεί δεδομένη συνταγματική υποχρέωση και καθήκον».
Όπως σημείωσε «προσβλέπουμε στην βελτίωση των σχέσεων με τη γείτονα, μετά και το παράθυρο ευκαιρίας που άνοιξε με αφορμή τους καταστροφικούς σεισμούς».
«Επιδιώκουμε να λύνουμε τα προβλήματα με διάλογο ο οποίος θα γίνεται με σαφές και δεδόμενο πλαίσιο» σημείωσε, τονίζοντας πάντως ότι «διαμορφώνουμε ισχυρή δύναμη αποτροπής που μπορεί αν χρειαστεί να δώσει απάντηση στο πεδίο» είπε ο κ. Δένδιας.
Σταχυολογώντας τις προτεραιότητες του υπουργείου ανέφερε:
Επικαιροποίηση της πολιτικής εθνικής ασφάλειας
Αξιοποίηση διεθνών ερεισμάτων που αποκτήσαμε
Διαμόρφωση νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων, με σύγχρονα συστήματα
Ενίσχυση της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας
Αναβάθμιση συνθήκων διαβίωσης του προσωπικού ενόπλων δυνάμεων και των οικογενειών τους, με ειδική αναφορά στην διευκόλυνση εύρεση στέγης.
Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Δένδιας και στην στρατιωτική θητεία λέγοντας ότι «πρέπει να καταστεί χρήσιμη περίοδος εκπαίδευσης και απόκτησης ειδικών δεξιοτήτων»
«Με ασφάλεια σιγουριά αυτοπεποίθηση απαντάμε στις προκλήσεις των καιρών» κατέληξε χαρακτηριστικά.
Οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Πλεύσης Ελευθερίας σε Δένδια
«Η Ελλάδα είναι χώρα που σέβεται το διεθνές δίκαιο, είναι δύναμη αποτρεπτικής ισχύος. Η Ελλάδα δεν διεκδικεί τίποτα, αλλά πρέπει και να είναι σαφές η χώρα μας δεν παραχωρεί τίποτα», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Μ. Κατρίνης, ο οποίος ζήτησε τον λόγο αμέσως μετά την ομιλία του υπουργού Εθνικής 'Αμυνας, Ν. Δένδια.
Ο κ. Κατρίνης ανέφερε ότι «σίγουρα η διπλωματία είναι η προτιμητέα οδός, αλλά σε κάθε περίπτωση και ο συσχετισμός ισχύος είναι αυτός που τελικά, πολλές φορές υποχρεώνει κάποιους που μπορεί να έχουν σχέδια αναθεωρητικά να έρθουν σε μια προοπτική σεβασμού του διεθνούς δικαίου». Υπογράμμισε ότι με την Τουρκία «πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένο πλαίσιο διαλόγου και όχι διάλογος επί παντός του επιστητού» και πρόσθεσε πως αυτό δεν έγινε ευκρινές τα τελευταία 4 χρόνια, στην εθνική αντιπροσωπεία ούτε καν στο υψηλότατο επίπεδο του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.
«Εμείς με αίσθημα ευθύνης στηρίξαμε και τις αμυντικές συμφωνίες και την ανανέωση και προμήθεια εξοπλιστικών προγραμμάτων ακριβώς γιατί πρέπει να είμαστε έτοιμοι για παν ενδεχόμενο. 'Ακουσα όμως και τον πρωθυπουργό και τον κ. Δένδια να αναφέρονται στα εξοπλιστικά προγράμματα -δεν άκουσα λέξη για τις κορβέτες- ότι στηρίζετε την εγχώρια αμυντική βιομηχανία, όταν σε σύνολο 22 δισ. ευρώ, στην ελληνική αμυντική και ναυπηγική βιομηχανία, μέχρι στιγμής, έχει ανατεθεί 320 εκατομμυρίων ευρώ», παρατήρησε ο κ. Κατρίνης.
Σημείωσε δε, ότι πρέπει να σταλεί μήνυμα σε εταίρους και συμμάχους ότι η Ελλάδα δεν δέχεται και δεν ανέχεται από μια χώρα που θεωρείται σύμμαχος να εξοπλίζεται από χώρες της ΕΕ και να εξακολουθεί να είναι διεθνής ταραξίας παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο.
Καζαμίας (Πλεύση Ελευθερίας): Ισχυρή αντίφαση στην πολιτική της κυβέρνησης
Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Πλεύσης Ελευθερίας, Αλ. Καζαμίας, ανέφερε ότι το κόμμα του βλέπει θετικά το πλαίσιο συνομιλιών που έχει ξεκινήσει με την Τουρκία, συμπληρώνοντας ότι ενδεχομένως υπάρχει μια ισχυρή αντίφαση στην πολιτική της κυβέρνησης, η οποία αφενός τείνει κλάδο ελαίας και αφετέρου, έχει επιδοθεί σε μια κούρσα εξοπλισμών τέτοια που είναι δύσκολο να μετρηθούν.
«Αν υπάρχει ένα πλαίσιο διερεύνησης ειρηνικών λύσεων, προς τι να οξύνονται τα εξοπλιστικά προγράμματα με τέτοια ταχύτητα; Ενδεχομένως, να θεωρείτε ότι με αυτόν τον τρόπο ασκείτε κάποια πίεση στη γείτονα , αλλά υπάρχει και ο κίνδυνος να στείλετε το εσφαλμένο μήνυμα ότι δεν εννοείτε αυτά που λέτε και αυτό θα υπονομεύσει τον διάλογο. Γι ΄αυτό θα ήταν θετικό να υπάρξει μια πιο εξισορροπημένη θέση, ανάμεσα στη διπλωματία και στην αμυντική πολιτική», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Πλεύσης Ελευθερίας.
Ακόμη, ο κ. Καζαμίας κάλεσε τον υπουργό Εθνικής 'Αμυνας να απαντήσει πώς αντιλαμβάνεται τη συζήτηση για μια «εκσυγχρονιστική μετάβαση», ώστε αντί της στρατιωτικής θητείας να υπάρχει επαγγελματικός στρατός δεδομένης της αποτελεσματικότητας που έχουν οι επαγγελματικοί στρατοί στην παγκόσμια ασφάλεια. «Εμμένουμε σε μια παραδοσιακή αντίληψη για τον στρατό, η οποία νομίζω ότι σχετίζεται περισσότερο με εσωτερικά ζητήματα και ζητήματα κουλτούρας παρά με τις προτεραιότητες της αμυντικής πολιτικής», επεσήμανε.
Τζάκρη (ΣΥΡΙΖΑ): Ο Δένδιας πέταξε το πατριδόμετρο του κ. Μητσοτάκη
Προεκλογικά η κυβέρνηση της ΝΔ «έπαιζε κρυφτούλι με τα εθνικά θέματα και ήθελε να κρύψει από τον ελληνικό λαό και τη μυστική διπλωματία και τις αλλαγές που ετοίμαζε. Πήρε την ψήφο των πολιτών παριστάνοντας τους πατριώτες με κορώνες για το προξενείο και με συγκεντρώσεις μπροστά στο άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου, αν και σήμερα ο κ. Δένδιας πέταξε το πατριδόμετρο του κ. Μητσοτάκη στον κάλαθο των αχρήστων», ανέφερε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Τζάκρη.
Η ίδια κάλεσε την κυβέρνηση να μην συνεχίσει το «κρυφτούλι», αλλά να μιλήσει καθαρά.
Όπως είπε, «ακούσαμε ότι θα προχωρήσετε σε επαναπροσδιορισμό των ελληνοτουρκικών σχέσεων και θα χαράξετε μονοπάτι επαναπροσέγγισης, χωρίς η Ελλάδα να κάνει πίσω στις κόκκινες γραμμές της, αλλά για ποιες υποσχέσεις μιλά ο κ. Erdogan ότι του δώσατε, λέξη δεν μας είπατε. Θα μας πείτε κύριε υπουργέ; Επίσης, δεν μας είπατε ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές, τι θα γίνει με την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ, τι θα γίνει με τη διευθέτηση των ζητημάτων της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, τι θα γίνει με τι βαθμό υποχώρησης της Ελλάδας στις απαιτήσεις των συμμάχων και εταίρων μας στο θέμα του πολέμου στην Ουκρανία, όπως αυτός εξελίσσεται».
Σύμφωνα με την κα Τζάκρη, η κυβέρνηση δεν έχει πει λέξη για τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εκμετάλλευση.
Τέλος, η κα Τζάκρη κάλεσε τον Ν. Δένδια να εξηγήσει «πού ανακάλυψε, στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο, ότι υπάρχει ευκαιρία λύσης του Κυπριακού», ενώ σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα σχέδιο για την ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που «παραμένει θεατής και όχι συμπαραγωγός των εξοπλιστικών προγραμμάτων».
Η απάντηση Δένδια
«Νομίζω μπορούμε να βρούμε ταυτόσημες απόψεις για την αμυντική μας βιομηχανία», απάντησε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Ν. Δένδιας και σημείωσε ότι πρέπει η αμυντική βιομηχανία να αναπτυχθεί στον αιώνα της καινοτομίας.
Όπως είπε, «αυτό δεν γίνεται με αντεγκλήσεις στην αίθουσα. Χρειάζεται μια φρέσκια αντιμετώπιση που πρώτα θα αντιμετωπίσει υπάρχουσες παθογένειες».
Ανέφερε ότι θα είναι πάντα ανοιχτός σε «φρέσκιες ιδέες» και έτοιμος να ενημερώσει τους συναδέλφους βουλευτές, τα κόμματα «με ανοιχτή, με κλειστή την πόρτα, εξαρτάται από το θέμα».
Σε ό,τι αφορά τα εξοπλιστικά προγράμματα, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι «η Ελλάδα αντιμετώπισε πριν από λίγους μήνες τα πιο δύσκολα χρόνια που έχουμε αντιμετωπίσει ποτέ στις σχέσεις με την Τουρκία και μάλιστα μετά από μια κρίση 10 ετών που δεν επέτρεπε στην Ελλάδα να ακολουθήσει εξοπλιστικά προγράμματα που ήδη εξελίσσονταν στην Τουρκία».
Πρόσθεσε πως παραμένει απόλυτη ανάγκη ο εξοπλισμός και επαναεξοπλισμός των ΕΔ, καθώς αυτό είναι απαραίτητη συνθήκη και ειρηνικής επίλυσης της διαφοράς.
Σχετικά με τον επαγγελματικό στρατό, ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας επισήμανε ότι η Μ. Βρετανία που έχει επαγγελματικό στρατό είναι νησί, δεν έχει απειλή συνόρων και κάθε φορά που αντιμετώπισε μεγάλη απειλή, εφάρμοσε καθολική στράτευση των πολιτών της.
Μάλιστα, ο κ. Δένδιας ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για τους νέους ΕΠΟΠ. Όπως είπε, «χρειάζεται ένα μίγμα. Πιστεύω πάρα πολύ στη θητεία, πιστεύω στην κοινωνική προσφορά, πιστεύω πάρα πολύ στην αξιοποίηση της θητείας ως χρόνο απόκτησης εξαιρετικών δεξιοτήτων. Το Ισραήλ είναι γνωστό σε όλους, υπάρχουν και άλλα σημαντικά παραδείγματα που ο χρόνος της θητείας είναι χρόνος και προσφοράς και εκπαίδευσης, σε μια κοινωνία που αλλάζει γρήγορα, σε μια οικονομία που αλλάζει γρήγορα και χρειάζονται νέες δεξιότητες».
Για τις αναφορές της κας Τζάκρη περί «μυστικής διπλωματίας», ο κ. Δένδιας απάντησε ότι «σε μια κυβέρνηση, η οποία υπέγραψε γύρω στις 270 συμφωνίες οι οποίες κατατέθηκαν στην εθνική αντιπροσωπεία, δεν μπορεί να την κατηγορήσεις για μυστική διπλωματία. Είναι όλα επί των κειμένων».
Τέλος, για τα όσα ανέφερε η κα Τζάκρη για το Κυπριακό, ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, ξεκαθάρισε ότι «η Ελλάδα δεν συζητά λύση δύο κρατών» και αυτή η εθνική θέση της ελληνικής δημοκρατίας.
Γεραπετρίτης: Πυξίδα μας στις σχέσεις με την Τουρκία ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου
«Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και η έμπρακτη διάθεση συνεργασίας και διαλόγου παραμένει πυξίδα μας στις σχέσεις με την Τουρκία», τόνισε από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων, ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης.
Αφού σημείωσε πως «είναι σημαντικό να χτίσουμε πάνω στη σχετική καταλλαγή της τελευταίας περιόδου και προτίθεμαι να εργαστώ στην κατεύθυνση μιας ωφέλιμης, για τη χώρα, προσέγγισης», τόνισε πως «προσβλέπουμε σε σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία και αποσκοπούμε στην επανέναρξη των συνομιλιών, καθώς και στην ανάπτυξη μιας θετικής ατζέντας, μέσω των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας».
Υπενθύμισε ότι ο πρωθυπουργός , Κ. Μητσοτάκης, θα συναντηθεί στις 12/7 με τον Τούρκο Πρόεδρο, στο περιθώριο της συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους, σημειώνοντας ότι ο ίδιος «θα προσπαθήσει να οικοδομήσει μια σχέση αμοιβαίου σεβασμού, με τον Τούρκο ομόλογό του».
Όπως ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης, «η χώρα μας επιδιώκει την επίλυση, στη βάση του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, της μοναδικής διαφοράς, μεταξύ των δύο χωρών, την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας, στο πρότυπο ακριβώς των συμφωνιών που ήδη έχουμε πράξει με την Ιταλία, την Αίγυπτο και ελπίζουμε σύντομα και με την Αλβανία».
Εξήγησε ότι «η συνεχής μετάθεση στο μέλλον αυτών των ζητημάτων δεν λειτουργεί προς όφελος καμίας εκ των δύο χωρών. Θα προσεγγίσουμε το διάλογο αυτόν, με την αυτοπεποίθηση που μας δίνει η ενισχυμένη διπλωματική μας θέση στο διεθνές περιβάλλον».
Υπογράμμισε δε, ότι «συνθήκες αναθεωρητικές δεν πρόκειται να τεθούν στο τραπέζι» και πως «ο αναθεωρητισμός είναι μη ανεκτός από την ελληνική πολιτεία και από την ελληνική εξωτερική πολιτική», «ούτε βέβαια μπορεί να αλλάξουν και δεν θα ήταν δυνατό νομικά, να αλλάξουν οι συνθήκες επί τη βάση των οποίων στηρίζεται το σημερινό status quo, όπως είναι η σύμβαση της Λωζάνης και η σύμβαση του Μοντρέ».
Για το Κυπριακό, ο κ. Γεραπετρίτης επισήμανε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, με στόχο την εξεύρεση λύσης που θα βασίζεται στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.
Όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών, «η εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης και αμοιβαία αποδεκτής λύσης του Κυπριακού παραμένει κορυφαία εθνική προτεραιότητα της εξωτερικής μας πολιτικής της χώρας μας», ενώ «σημαντικός στόχος είναι η Κύπρος και ο κυπριακός λαός -Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι- να απαλλαγούν από τον τουρκικό στρατό κατοχής και το αναχρονιστικό σύστημα εγγυήσεων και των δικαιωμάτων επέμβασης οποιουδήποτε στις κυπριακές υποθέσεις».
«Δεν πρόκειται να δεχθούμε τετελεσμένα επί του εδάφους. Η λύση θα πρέπει να είναι λειτουργική και να δώσει στην επανενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία το μέλλον που της αξίζει», ξεκαθάρισε.
Σημειώνεται ότι οι σχέσεις με την Τουρκία, το Αιγαίο και το Κυπριακό κυριάρχησαν στις παρεμβάσεις των εκπροσώπων των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Μάλιστα, ο κ. Γεραπετρίτης απάντησε και στις ερωτήσεις που τέθηκαν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης, λέγοντας πως «η κυριαρχία σήμερα βρίσκεται στα 6 ναυτικά μίλια. Η Ελλάδα διατηρεί το αναφαίρετο, αποκλειστικό και μονομερές δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, όποτε η ίδια το κρίνει σκόπιμο και αναγκαίο. Είναι σαφέστατη η εξωτερική μας πολιτική και σαφέστατες οι «κόκκινες» γραμμές μας. Δεν πρόκειται να συζητήσουμε ζητήματα τα οποία αφορούν αποστρατικοποίηση των νησιών. Τα ζητήματα αυτά ανάγονται στην κυριαρχία της χώρας και είναι εκτός της οποιασδήποτε συζήτησης και διαπραγμάτευσης. Δεν συζητούμε θέματα τα οποία ανήκουν στην κυριαρχία μας. Θέλω να είμαι εντελώς σαφής».
Μηταράκης (υπ. Προστασίας Πολίτη): Τον Σεπτέμβριο η έκδοση νέων ταυτοτήτων σε μέγεθος πιστωτικής κάρτας
«Τον Σεπτέμβριο προχωράμε στην έκδοση νέων ταυτοτήτων για τους πολίτες, σε μέγεθος πιστωτικής κάρτας. Το πρώτο τρίμηνο του 2024, την έκδοση νέων διαβατηρίων», τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ν. Μηταράκης, από το βήμα της Βουλής, στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.
Ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε στις προτεραιότητες, τους στόχους και τις μεταρρυθμίσεις της επόμενης τετραετίας για την Ελληνική Αστυνομία, ενώ τόνισε
πως «βασική μας προτεραιότητα θα είναι η αντιμετώπιση και πρόληψη της μικρής εγκληματικότητας. […] Ώστε να μην υπάρχει αίσθημα ατιμωρησίας στην κοινωνία. Αντίθετα να υπάρχουν σίγουρες μικρές ποινές για μικρές πράξεις, για να λειτουργεί αποτρεπτικά στην εγκληματικότητα».
Στη συνέχεια, σημείωσε πως «η Τροχαία θα στηριχθεί με προσωπικό, να βγει στους δρόμους. Εξοπλισμένοι με tablets, με πλήρη διασύνδεση. Ώστε να μπορεί να καταλογίζει άμεσα διοικητικά πρόστιμα τα οποία θα μεταβιβάζονται στο taxis».
Αναφερόμενος στα φαινόμενα της ενδοοικογενειακής, ενδοσχολικής και ρατσιστικής βίας ο κ. Μηταράκης τόνισε πως στόχος είναι να προστατευθούν οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. «Για να στηρίξουμε αυτές τις πρωτοβουλίες θα προχωρήσουμε συνολικά στην πρόσληψη 200 ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών οι οποίοι θα στελεχώσουν τις υπηρεσίες της Αστυνομίας».
Παράλληλα, αναφέρθηκε στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελληνικής Αστυνομίας. «Την ίδια στιγμή σχεδιάζουμε να φέρουμε την Αστυνομία στο κινητό του πολίτη. Με την εφαρμογή MyELAS. Με πρόσβαση σε εφαρμογή αιτήσεων και ηλεκτρονικών ραντεβού για κάθε υπηρεσία που αφορά τον Πολίτη. Καθώς εκσυγχρονίζουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες», είπε.
Ο υπουργός έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι η ΕΛΑΣ θα πρέπει πρώτα και κύρια, στην εκτέλεση της αποστολής της να σέβεται τον πολίτη, αλλά και πως κρούσματα βίας εναντίον αστυνομικών δεν θα γίνονται ανεκτά, χρησιμοποιώντας κάμερες σώματος και οχημάτων για την πιστοποίηση παραβατικών συμπεριφορών, σε πλήρη συμμόρφωση με το κανονιστικό πλαίσιο.
Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, είπε πως η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να εφαρμόζει μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική και πως στόχος είναι ο περαιτέρω περιορισμός της παράνομης μετανάστευσης με αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων μας και απελάσεις όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. «Σε αυτό το πλαίσιο, προχωράμε στην ολοκλήρωση του Φράκτη του Έβρου στο πλαίσιο της απόφασης του ΚΥΣΕΑ με ορίζοντα ολοκλήρωσης – στο σύνολό του- το τέλος του 2025», επεσήμανε.
Ο κ. Μηταράκης δεσμεύθηκε δε για «το εμβληματικό έργο, την μετεγκατάσταση του Συγκροτήματος Σωφρονιστικών Καταστημάτων Κορυδαλλού στον Ασπρόπυργο. Οι νέες εγκαταστάσεις θα αναπτυχθούν σε έκταση 100 στρεμμάτων και θα περιλαμβάνουν 14 πτέρυγες, χωρητικότητας 200 ατόμων έκαστη».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών