«Η Ελλάδα θα στηρίξει την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας», είπε χαρακτηριστικά, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην Οδησσό, ενώ συμπλήρωσε πως η Ελλάδα στηρίζει την ένταξη των βαλκανικών χωρών στην ΕΕ, αλλά ο δρόμος περνά από τα δημοκρατικά δικαιώματα και το κράτος δικαίου.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην Αλεξανδρούπολη όπου «ξεκινά ένα ενεργειακός διάδρομος».
«Υπογράψαμε κοινή δήλωση για την Ευρω-Ατλαντική προοπτική της Ουκρανίας, είμαστε συνοδοιπόροι. Στηρίζουμε την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ».
«Η συμφωνία με τα σιτηρά να ισχύσει αμέσως, η Αθήνα έχει συμβάλει σημαντικά, πάνω από το 50% των σιτηρών εξάγονται με πλοία ελληνικών συμφερόντων», σημείωσε, ενώ επέρριψε ευθύνες στην Ρωσία για την κρίση, αναφέροντας ότι «η Μόσχα χρησιμοποίησε ως όπλο το φυσικό αέριο, προκαλώντας μία κρίση πληθωρισμού».
«Δεν υπάρχει περίπτωση να αναγνωρίσουμε ποτέ την παράνομη προσάρτηση περιοχών της Ουκρανίας όπως επιχειρεί να επιβάλει δια των όπλων η Ρωσία.
Είμαστε αντίθετοι σε κάθε παράνομο κατοχικό τετελεσμένο. Κάτι ανάλογο δυστυχώς αιμορραγεί ακόμα στην Κύπρο», διαμήνυσε.
Ο πρωθυπουργός θύμισε τους στενούς δεσμούς των δυο χωρών και την ελληνική μειονότητα στη Μαριούπολη και την Οδησσό και δήλωσε ότι καταδικάζει τα εγκλήματα που διαπράττονται στο έδαφος της Ουκρανίας.
Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι είναι τιμή του που βρίσκεται στην Ελλάδα για να δοθεί μεγαλύτερη ώθηση στις σχέσεις των δυο πλευρών, ενώ ευχαρίστησε για τη βοήθεια της χώρας μας και σημείωσε ότι συζητήθηκαν μερικές προτεραιότητες. Ενημέρωσε δε για την κατάσταση στα πεδία των μαχών και τις ανάγκες που δημιουργούνται.
Σημείωσε ότι «χρειάζεται υποστήριξη από Ελλάδα για την εκπαίδευση των πιλότων στο F-16 και όπως ευχαρίστησε τον Κ. Μητσοτάκη για την συγκεκριμένη πρόταση».
Οι ομάδες των δυο χωρών, είπε, θα συνεργαστούν για τις λεπτομέρειες, ενώ ζήτησε βοήθεια για την παράκτια άμυνα της Οδησσού.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας πραγματοποίησε την επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας φτάνοντας στην Αθήνα υπό πλήρη μυστικότητα μέχρι και τις τελευταίες ώρες για το επίσημο πρόγραμμα.
Ειδικότερα, Μητσοτάκης και Zelensky είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση και θα ακολουθήσει διευρυμένη συνάντηση με συμμετοχή αντιπροσωπειών.
Συνάντηση και με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου είχε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Zelensky που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, στις 19:50 στο Προεδρικό Μέγαρο.
Zelensky: Τα πέντε αποτελέσματα των συνομιλιών μας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Στις εποικοδομητικές συνομιλίες και τα θετικά αποτελέσματα της συνάντησης με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στάθηκε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κάνοντας μέσα σε λίγες γραμμμές, με μήνυμά του στα κοινωνικά δίκτυα, μία αποτίμηση της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ανάμεσα στα συμπεράσματα, αναφέρεται η παροχή στρατιωτικής βοήθειας, η εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων για να πετούν F-16, όπως και η υποστήριξη της Ελλάδας για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ.
Στην ανάρτησή του, απαριθμεί τα πέντε αποτελέσματα των συνομιλιών του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, αναφέροντας συγκεκριμένα:
«1. Η Ελλάδα προσχώρησε στον αεροπορικό συνασπισμό: θα εκπαιδεύσει τους πιλότους μας να πετούν F-16. Η Ελλάδα ετοιμάζει επίσης ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία.
2. Πρότεινα τρόπους για να μας βοηθήσει η Ελλάδα στη διασφάλιση του νέου διαδρόμου της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, εξασφαλίζοντας την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και την απρόσκοπτη εξαγωγή σιτηρών.
3. Συζητήσαμε τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ανάκαμψη της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας να αναλάβει η Ελλάδα την αιγίδα για την ανάκαμψη της Οδησσού.
4. Μετά την υπογραφή από την Ελλάδα της δήλωσης της G7 για την υποστήριξη της Ουκρανίας, συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε σε διμερείς συνομιλίες για τις εγγυήσεις ασφαλείας.
5. Η Ουκρανία ετοιμάζεται να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ φέτος και ευχαριστώ την Ελλάδα για την υποστήριξή της στην πορεία μας προς την ένταξη στην ΕΕ. Είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων στον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη για τη σημερινή υπογραφή της δήλωσης υπέρ της ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης της Ουκρανίας.
Ευχαριστώ επίσης ειλικρινά την Ελλάδα για τη σύγκληση της Συνόδου Κορυφής Ουκρανίας-Βαλκανίων, ένα ευρύ σχήμα της κοινής μας εργασίας για τη διασφάλιση της ελευθερίας και της ασφάλειας για όλα τα έθνη μας και ολόκληρη την Ευρώπη μας».
H Κοινή Δήλωση Ελλάδας και Ουκρανίας - «Το ΝΑΤΟ δεν επιδιώκει τη σύγκρουση, δεν απειλεί τη Ρωσία»
«Αναγνωρίζοντας την ανάγκη να ενισχυθεί περαιτέρω η εδραιωθείσα ικανότητα της ευρωατλαντικής κοινότητας να αντιμετωπίζει υπάρχουσες και πιθανές παγκόσμιες προκλήσεις και απειλές ασφαλείας,
Τονίζοντας ότι η Ρωσική Ομοσπονδία αποτελεί σημαντική απειλή για την ασφάλεια των Συμμάχων και για την ειρήνη και σταθερότητα του ευρω-ατλαντικού χώρου, όπως προβλέπει το Στρατηγικό Δόγμα του ΝΑΤΟ του 2022, το οποίο υιοθετήθηκε από τους Αρχηγούς Κρατών και Κυβερνήσεων στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη στις 29 Ιουνίου 2022,
Υπενθυμίζοντας ότι το ΝΑΤΟ δεν επιδιώκει τη σύγκρουση, δεν απειλεί τη Ρωσική Ομοσπονδία και θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις ρωσικές απειλές και εχθρικές ενέργειες με ενότητα και υπευθυνότητα, μεταξύ άλλων, μέσω της ενίσχυσης της αποτροπής και άμυνας όλων των Συμμάχων, μέσω της ενδυνάμωσης της ανθεκτικότητας και μέσω της υποστήριξης των εταίρων του προς αντιμετώπιση κακόβουλων παρεμβάσεων και επιθετικότητας,
Σημειώνοντας ότι, σε συνέχεια της Δήλωσης της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη της 29 Ιουνίου 2022, οι Σύμμαχοι επιβεβαίωσαν με τη Δήλωση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της 11ης Ιουλίου 2023 την πλήρη υποστήριξή τους στο εγγενές δικαίωμα της Ουκρανίας για αυτοάμυνα, όπως αυτό κατοχυρώνεται με το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, και τη σταθερή τους δέσμευση να αναβαθμίσουν περαιτέρω την πολιτική και πρακτική υποστήριξη προς την Ουκρανία όσο συνεχίζει να υπεραμύνεται της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της,
Αναφερόμενοι στο άρθρο 10 της Συνθήκης της Ουάσιγκτων για το ΝΑΤΟ, το οποίο ρητώς αναφέρει ότι μπορεί να προσκληθεί για να προσχωρήσει στη Συνθήκη οποιοδήποτε άλλο ευρωπαϊκό κράτος είναι σε θέση να προωθεί τις αρχές της Συνθήκης και να συμβάλλει στην ασφάλεια του Βορειοατλαντικού χώρου,
Σημειώνοντας ότι το Σύνταγμα της Ουκρανίας ορίζει την πλήρη ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία ως στρατηγικό στόχο του κράτους,
Επισημαίνοντας την ουσιαστική συνεισφορά της Ουκρανίας στην ασφάλεια του Βορειοατλαντικού χώρου, ιδίως τις προσπάθειές της να αποτρέψει την απρόκλητη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας,
Λαμβάνοντας υπόψη την κοινή έκκληση προς τη Βορειοατλαντική Συμμαχία, από 30 Σεπτεμβρίου 2022, του Προέδρου της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy, του Προέδρου του Κοινοβουλίου της Ουκρανίας Ruslan Stefanchuk, του Πρωθυπουργού της Ουκρανίας Denys Shmyhal, αφορώσα στην αίτηση της Ουκρανίας για κτήση ιδιότητας μέλους του ΝΑΤΟ,
Σημειώνοντας την αταλάντευτη θέση της Ελληνικής Δημοκρατίας όσον αφορά τον στρατηγικό στόχο της Ουκρανίας για ευρωατλαντική ενσωμάτωση, σύμφωνα με όσα οι Σύμμαχοι συμφώνησαν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους και με την Κοινή Δήλωση των G7,
Η Ελληνική Δημοκρατία και η Ουκρανία
Καλωσορίζουν τα σημαντικά επιτεύγματα προόδου της Ουκρανίας στο δρόμο για την ευρωατλαντική ενσωμάτωση, ιδίως αναφορικά με την διαλειτουργικότητα με το ΝΑΤΟ που επιδεικνύουν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις στο πεδίο της μάχης,
Επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους να εντείνουν τις κοινές προσπάθειες προς υποστήριξη της ενσωμάτωσης της Ουκρανίας στη Συμμαχία και εφαρμογής των προδιαγραφών του ΝΑΤΟ,
Δηλώνουν τα ακόλουθα:
Η Ελληνική Δημοκρατία θα συνεχίσει να υποστηρίζει την ισχυρή και αποτελεσματική πολιτική και υλική υποστήριξη της Συμμαχίας προς την Ουκρανία με σκοπό να διασφαλισθεί η ικανότητα της Ουκρανίας να υπεραμυνθεί αποτελεσματικά της επικράτειάς της, σε ξηρά, θάλασσα και αέρα,
Η Ουκρανία εκτιμά ιδιαιτέρως όλη την πολύτιμη πρακτική συνδρομή που της παρέχεται από την Ελληνική Δημοκρατία και τον λαό της προκειμένου ενισχυθούν οι αμυντικές δυνατότητες της Ουκρανίας,
Η Ελληνική Δημοκρατία θα συνεχίσει να παρέχει στρατιωτική, τεχνική, αμυντική και ανθρωπιστική υποστήριξη στην Ουκρανία,
Η Ελληνική Δημοκρατία δεσμεύεται να συμμετάσχει μαζί με διεθνείς οργανισμούς, συμμάχους και εταίρους στην αποκατάσταση και ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο.
Δηλώνουν ότι η ασφάλεια της Ουκρανίας είναι ζωτικής σημασίας για τη σταθερότητα του ευρωατλαντικού χώρου και υποστηρίζουν πλήρως το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ουκρανίας ως το forum για την περαιτέρω ανάπτυξη και διεύρυνση της εν εξελίξει συνεργασίας ώστε η Ουκρανία να βοηθηθεί να ολοκληρώσει την πορεία της προς την ευρωατλαντική οικογένεια.
Σημειώνουν ότι η Ελληνική Δημοκρατία υποστηρίζει την Ουκρανία να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ όταν οι Σύμμαχοι συμφωνήσουν και οι προϋποθέσεις πληρωθούν, όπως ορίζει η Δήλωση της Συνόδου Κορυφής του Βίλνιους του ΝΑΤΟ».
Σακελλαροπούλου (ΠτΔ): Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία σε όλα τα επίπεδα
Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία σε όλα τα επίπεδα ήταν το μήνυμα που έστειλε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στη συνάντηση που είχε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας και συμμετέχει στο άτυπο δείπνο που διοργανώνει η ελληνική κυβέρνηση για τη διεύρυνση και το ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών από τη Σύνοδο Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων και την «Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης».
«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία σε όλα τα επίπεδα, πολιτικό οικονομικό, στρατιωτικό και ανθρωπιστικό. Στο πλαίσιο πάντα του Διεθνούς Δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, υποστηρίζουμε την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της, Και βέβαια η υποψηφιότητα της Ουκρανίας προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υποστηριχθεί από την πρώτη στιγμή και από την Ελλάδα και χαιρόμαστε που βλέπουμε την πρόοδο που κάνετε στα βήματα που χρειάζονται για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής», είπε χαρακτηριστικά και επανέλαβε το μήνυμα που είχε στείλει κατά την επίσκεψή της τον περασμένο Νοέμβριο στο Κίεβο:
«Η Ελλάδα στέκεται και θα συνεχίσει να στέκεται σταθερά στο πλευρό του γενναίου ουκρανικού λαού, που αγωνίζεται για την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της χώρας σας, απέναντι στον απρόκλητο και παράνομο επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας».
Από την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι ήταν υψηλή τιμή η συνάντησή τους στο Κίεβο τις δύσκολες στιγμές του πολέμου. «Έχετε δει την Μπούτσα, έχετε δει τις συνέπειες της τρομοκρατίας από την πλευρά της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Ευχαριστώ πάρα πολύ για τα θερμά σας λόγια, λόγια υποστήριξης στην Ουκρανία και την υποστήριξη εκ μέρους σας των Ουκρανών που ήρθαν στην Ελλάδα κατά τον πόλεμο. Και πάντα στο πρόσωπο της Προέδρου, του Πρωθυπουργού και του Κοινοβουλίου βλέπουμε την υποστήριξη της Ουκρανίας σε πολλές κατευθύνσεις, της εδαφικής μας ακεραιότητας στον διεθνή στίβο, τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών – πάντα αισθανόμαστε την υποστήριξή σας».
Ο κ. Ζελένσκι ευχαρίστησε την ελληνική πλευρά για «πάρα πολλές σημαντικές αποφάσεις, την εκπαίδευση των πιλότων μας των F16, τις ανθρωπιστικές αποστολές».
«Αυτό που μας χρειάζεται πραγματικά είναι η οικονομική υποστήριξη από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, η οποία θα μας δώσει τη δυνατότητα να αμυνόμαστε στο έδαφός μας. Ευχαριστώ που η Ελλάδα μπήκε στη φόρμουλα ειρήνης και υποστηρίζει τόσες ανθρωπιστικές κατευθύνσεις», συνέχισε.
Καταλήγοντας εξέφρασε την χαρά του που βρίσκεται στην χώρα μας, «είναι πάρα πολύ σημαντικό, δυστυχώς δεν έχουμε χρόνο για να κάνουμε διακοπές. Όταν θα νικήσουμε, οπωσδήποτε θα νικήσουμε, επειδή η αλήθεια είναι στο πλευρό μας, σίγουρα θα βρούμε χρόνο να έρθουμε στην Ελλάδα».
Δείπνο Mητσοτάκη στους ηγέτες των Βαλκανίων και τους επικεφαλής της ΕΕ
Άτυπο δείπνο στους ηγέτες των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, παρουσία των επικεφαλής των Ευρωπαϊκών Θεσμών αλλά και του Ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι παραθέτει αυτήν την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στο επίκεντρο του άτυπου δείπνου βρίσκεται η διεύρυνση και το ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών από τη Σύνοδο Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων και την «Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης».
«Χαίρομαι που συμμετείχα με τους Προέδρους Βολοντίμιρ Ζελένσκι ,Σαντού και τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων σε άτυπη συνάντηση για τη διεύρυνση της ΕΕ μετά από πρόσκληση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αθήνα απόψε» ανέφερε με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. «Αναμένουμε τις συζητήσεις με τους εταίρους μας καθώς εισερχόμαστε σε μια νέα δυναμική στη διαδικασία της διεύρυνσης» συμπλήρωσε.
Η ανάρτηση Zelensky
Ο Zelensky με ανάρτησή του στα social media επισήμανε ότι “Η ατζέντα περιλαμβάνει ό,τι μπορούμε να κάνουμε μαζί για να προστατεύσουμε την ανθρώπινη ζωή και την ελευθερία στο κοινό μας ευρωπαϊκό σπίτι”.
Συγκεκριμένα, ο Ουκρανός πρόεδρος σε ένα tweet ανέπτυξε όλες τις συναντήσεις που έχει προγραμματίσει για την σύντομη επίσκεψή του στην Ελλάδα, αναφέροντας πως θα πραγματοποιηθούν “ουσιαστικές διαπραγματεύσεις” με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
“Επόμενη επίσκεψη στην Ελλάδα. Έχουμε ήδη φτάσει. Συνάντηση με την Πρόεδρο Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη και την ελληνική αντιπροσωπεία. Η ατζέντα περιλαμβάνει ό,τι μπορούμε να κάνουμε μαζί για να προστατεύσουμε την ανθρώπινη ζωή και την ελευθερία στο κοινό μας ευρωπαϊκό σπίτι.
Σύνοδος Κορυφής Ουκρανίας-Βαλκανίων: κοινή συνάντηση με βαλκανικούς ηγέτες, συντονισμός της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης, αμυντική συνεργασία, ασφάλεια. Επίσης, χωριστές συνομιλίες για διμερή θέματα.
Συνάντηση με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Καθημερινά ενισχύουμε το κράτος μας, τους πολεμιστές μας και τη συνεργασία μας με τους εταίρους”.
Την ίδια ώρα, δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας στην πρωτεύουσα όπως μετέδιδε από χθές 20/08 το bankingnews.
Σημειώνεται ότι ο Ουκρανός πρόεδρος πραγματοποιεί ευρωπαϊκό tour αυτές τις ημέρες με την Ελλάδα να είναι ο επόμενος σταθμός του.
Πρώτη επίσημη επίσκεψη Zelensky στην Ελλάδα
Όσον αφορά το χρονικό, την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα - και πρώτη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς εκκρεμούσε από την Άνοιξη του 2021- πραγματοποιεί ο Πρόεδρος της Ουκρανίας κατόπιν της πρόσκλησης που του απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ταυτόχρονα, στην Αθήνα ο Zelensky θα συναντήσει για πρώτη φορά στο άτυπο δείπνο που οργανώνει ο Πρωθυπουργός με τους ηγέτες της περιοχής - παρουσία της ηγεσίας της Ε.Ε. - δείπνο κορυφής που εκπέμπει μέσω Ελλάδας μήνυμα στήριξης της Ουκρανίας και της ευρωατλαντικής προοπτικής ολόκληρης της περιοχής και ακόμα ισχυρότερο μήνυμα ότι ο δρόμος αυτός για ολόκληρη την περιοχή περνά μέσα από την Αθήνα.
Σύμφωνα με ενημέρωση από αρμόδιες πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει ότι η Ελλάδα, η οποία στάθηκε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας από την πρώτη στιγμή στηρίζοντας την Ουκρανία χωρίς αστερίσκους, θα συνεχίζει να στηρίζει αμυντικά και ανθρωπιστικά την Ουκρανία και την ευρωατλαντική της προοπτική.
Υπενθυμίζεται ότι σε συνέχεια των αποφάσεων του ΝΑΤΟ – τόσο στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης όσο και στο Βίλνιους – η Ελλάδα προσχώρησε στην Διακήρυξη των ηγετών των G7 για τη στήριξη της Ουκρανίας– στην οποία επαναλαμβάνονται οι αποφάσεις της Συμμαχίας και επαναβεβαιώνεται η συνέχιση της στήριξης της Ουκρανίας – αμυντικά και οικονομικά για την ανοικοδόμησή της – τόσο διμερώς όσο και μέσω της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.
Το απόγευμα της Δευτέρας 21/8, με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας Plenkovic συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Όπως αναφέρει επίσημη ενημέρωση, κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για τις διμερείς σχέσεις και τις περιφερειακές εξελίξεις με επίκεντρο τα Δυτικά Βαλκάνια. Συζητήθηκαν ακόμη θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.
Ο Πρωθυπουργός της Κροατίας εξέφρασε στον Κ. Μητσοτάκη τα συλλυπητήριά του για τη δολοφονία του φιλάθλου στη Νέα Φιλαδέλφεια και την εμπιστοσύνη του στην ελληνική Δικαιοσύνη.
Σχετικά με το ζήτημα της προσωρινής κράτησης Κροατών, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να βρίσκονται σε επικοινωνία για σχετική ενημέρωση.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την κυβέρνηση, πραγματοποιήθηκαν δύο συναντήσεις για το θέμα με τους Κροάτες οπαδούς, μία διευρυμένη στο Μέγαρο Μαξίμου και μία των δύο υπουργών στο υπουργείο Δικαιοσύνης.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η συζήτηση διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα.
Η ελληνική πλευρά διαβεβαίωσε ότι το κράτος δικαίου λειτουργεί σε όλα τα επίπεδα, κάτι που αποδέχθηκε και η πλευρά της Κροατίας.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από την ελληνική πλευρά υπήρξε η διευκρίνιση πως η έρευνα πρέπει να γίνει πολύ προσεχτικά, προκειμένου να μην υπάρξουν αδικίες και από την πλευρά τους οι Κροάτες εμφανίστηκαν πρόθυμοι να συμβάλουν με όσα μέσα μπορούν στις έρευνες.
Οι δηλώσεις der Leyen από την Αθήνα
«Πρέπει να φέρουμε τους φίλους μας, τα επίδοξα μέλη της ΕΕ πολύ πιο κοντά μας και πολύ πιο γρήγορα», δήλωσε από την Αθήνα όπου βρίσκεται η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.
«Χαίρομαι που βρίσκομαι στην Αθήνα για να συζητήσουμε την ευρωπαϊκή προοπτική των γειτόνων και των εταίρων μας» στα ανατολικά της ΕΕ και στα Δυτικά Βαλκάνια σημειώνει η πρόεδρος της Κομισιόν με ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ (π. Twitter).
Τονίζει ότι «πρέπει να φέρουμε τους φίλους μας, τα επίδοξα μέλη της ΕΕ πολύ πιο κοντά μας και πολύ πιο γρήγορα». «Θα συνεχίσουμε να καταρρίπτουμε τα εμπόδια μεταξύ των περιοχών μας» υπογραμμίζει η Φον ντερ Λάιεν.
Η πρόεδρος της Κομισιόν θα παραστεί στο άτυπο δείπνο με τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων και κρατών-μελών της Ε.Ε. της περιοχής όπου θα συζητηθούν θέματα που αφορούν τη διεύρυνση και το ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών από τη Σύνοδο Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων και την «Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης».
Tο δείπνο με τους ηγέτες των δυτικών Βαλκανίων
Το βράδυ, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας θα μετάσχει στο άτυπο δείπνο που οργανώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων, χωρών της περιοχής, της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής der Leyen και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Michel.
Στο δείπνο θα συμμετάσχουν οι: Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic, Πρόεδρος της Μολδαβίας Maia Sandu, Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Jakov Milatovic, Πρωθυπουργός της Ρουμανίας Ion-Marcel Ciolacu, Πρωθυπουργός του Κοσόβου Albin Kurti, Πρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Borjana Kristo, Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Dimitar Kovacevski, Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Nikolai Denkov, Πρωθυπουργός της Κροατίας Andrej Plenkovic.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών