«Τα οπωροκηπευτικά που καταναλώνει η Αθήνα δεν παράγονται στον Θεσσαλικό κάμπο», είπε ο Λ. Αυγενάκης
Ο κ. Αυγενάκης μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ τόνισε πως «η συμπεριφορά αυτών των ανθρώπων είναι αντεθνική και καμία διαφορά δεν έχει από τους μαυραγορίτες της κατοχής».
Ο υπουργός εξήγησε εκ νέου ότι «τα οπωροκηπευτικά που καταναλώνει η Αθήνα δεν παράγονται στον Θεσσαλικό κάμπο» και πως «τα πρώτα προϊόντα που έχουν πληγεί στην περιοχή, είναι το βαμβάκι και το καλαμπόκι. Τα δε οπωροκηπευτικά που καλλιεργούνται δηλωμένα στη Θεσσαλία είναι μόλις 28.000 στρέμματα, δηλαδή το 7,5% των στρεμμάτων της χώρα μας που δηλωμένα καλλιεργούν οπωροκηπευτικά. Από αυτά τα 28.000 στρέμματα, μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό στη Θεσσαλία, έχουν δηλωθεί ότι έχουν πλημμυρίσει ή καταστραφεί από την κακοκαιρία».
«Δεν νοείται αυτή τη στιγμή απογείωση των τιμών επειδή έγινε πλημμύρα στη Θεσσαλία για ένα προϊόν που δεν παράγεται στη Θεσσαλία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αυγενάκης, φέρνοντας ως παράδειγμα και τις περιπτώσεις που καταγράφηκαν στον Βόλο, όπου τις πρώτες ώρες μετά την πλημμύρα απογειώθηκαν οι τιμές του νερού.
«Είναι απαράδεκτο επιτήδειοι να προσπαθούν να βγάλουν κέρδος μπροστά σε μία κρίση που απασχολεί έναν κόσμο ταλαιπωρημένο και μία από τις μεγαλύτερες περιφέρειες της χώρας», συμπλήρωσε.
Αδιανόητη οποιαδήποτε αύξηση τιμών στα οπωροκηπευτικά
Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το προηγούμενο 24ωρο, οι ζημίες που υπέστη ο πρωτογενής τομέας στη Θεσσαλία από την καταστροφική καταιγίδα Daniel, δεν δικαιολογούν οποιαδήποτε αύξηση στις τιμές αγοράς των οπωροκηπευτικών.
Σύμφωνα με το υπουργείο, «η παραγωγή στο Θεσσαλικό κάμπο εστιάζεται κυρίως στο βαμβάκι, στον αραβόσιτο, στα καπνά, στα σιτηρά, στα μήλα και στη βιομηχανική ντομάτα και όχι στα οπωροκηπευτικά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία τηρούνται στα πληροφοριακά συστήματα του ΕΛΓΑ, το σύνολο της παραγωγής οπωροκηπευτικών προϊόντων στη χώρα είναι 371.000 στρέμματα.
Τα καλλιεργούμενα οπωροκηπευτικά στη Θεσσαλία καλύπτουν 28.000 στρέμματα, που αποτελούν μόλις το 7,5% του συνόλου της παραγωγής της χώρας. Από τα προαναφερόμενα στρέμματα ελάχιστα έχουν πληγεί.
Όπως προκύπτει με την αξιοποίηση των δορυφορικών εικόνων στου συστήματος Copernicus, τα καλλιεργούμενα στρέμματα οπωροκηπευτικών που επλήγησαν στη Θεσσαλία, ανέρχονται μόνο σε 8.000 στρέμματα.
Μάλιστα υπάρχουν προϊόντα, όπως η βιομηχανική ντομάτα, η οποία καλλιεργείται σε 21.310 στρέμματα και είχε συγκομιστεί σε ποσοστό 70% και φυσικά δεν προορίζεται για επιτραπέζια χρήση».
«Συνεπώς, δεν δικαιολογείται καμία ανησυχία για αδυναμία τροφοδοσίας της αγοράς με οπωροκηπευτικά προϊόντα στην Ελλάδα και σε καμία περίπτωση δεν νοούνται οι αυθαίρετες αυξήσεις και η αδιανόητη κερδοσκοπία.
Κάθε αύξηση σε τιμές οπωροκηπευτικών, μόνο ως ξεκάθαρη αισχροκέρδεια σε βάρος των καταναλωτών, μπορεί να χαρακτηρισθεί. Και ως τέτοια θα αντιμετωπισθεί από την κυβέρνηση», ξεκαθαρίζεται από το υπουργείο.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών