Χαμηλές οι προσδοκίες της Συνόδου
Τη σύνοδο συγκαλεί ο Αιγύπτιος πρόεδρος Abdel Fattah al-Sisi, εν μέσω φόβων για ευρύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή, αν και η ηχηρή απουσία των ΗΠΑ (που είναι ο κυριότερος σύμμαχος του Ισραήλ) και των άλλων ηγετών της Δύσης και η συμμετοχή τους μέσω των Υπουργών Εξωτερικών στην καλύτερη περίπτωση, μειώνει τις προσδοκίες για το τι μπορεί να επιτευχθεί, αλλά και για την εξεύρεση κάποιας λύσης στον πόλεμο Χαμάς - Ισραήλ, την ώρα που ο ισραηλινός στρατός το ανελέητο σφυροκόπημα της Γάζας.
Στόχος του Ισραήλ, όπως έχει ανακοινώσει, είναι η εξόντωση της Χαμάς και ένα νέο «καθεστώς ασφαλείας» στη Λωρίδα της Γάζας.
Η Ελλάδα προσέρχεται στη σύνοδο με σχέδιο 5 σημείων, στο οποίο περιλαμβάνονται η άμεση απελευθέρωση ομήρων, η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και η προστασία των αμάχων .
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και με απόλυτο σεβασμό στην προστασία της ανθρώπινης ζωής. Ο ίδιος στην πρόσφατη έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή εξέφρασε την ανησυχία της Ελλάδας για τις συνέπειες που θα είχε η επέκταση της κρίσης σε περιφερειακό επίπεδο και τόνισε την ανάγκη συντονισμού των υπηρεσιών ασφαλείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Την ίδια ώρα, για την ΕΕ, το ενδεχόμενο να περάσουν από τη Ράφα στην Αίγυπτο δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι πρόσφυγες που θέλουν να φύγουν από την εμπόλεμη Λωρίδα της Γάζας, ίσως να αποτελέσει νέα μεταναστευτική «πρόκληση». Στη Σύνοδο θα συμμετέχει ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.
Απίθανη μία κοινή ανακοίνωση
Η Σύνοδος σήμερα στην Αίγυπτο για την κρίση στη Λωρίδα της Γάζας θα προσπαθήσει να αποτρέψει έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο, όμως εκτιμάται ότι δύσκολα οι ηγέτες από τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη που συμμετέχουν, θα φτάσουν σε συμφωνία για μία κοινή θέση, ως προς την πολεμική διαμάχη ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.
Σύμφωνα με δύο διπλωμάτες, είναι απίθανο να υπάρξει μία κοινή ανακοίνωση από τη διάσκεψη εξαιτίας των ευαίσθητων παραμέτρων γύρω από τα καλέσματα για μία κατάπαυση του πυρός, με καυτά ζητήματα, την αναφορά στην επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ (7η Οκτωβρίου), αλλά και το δικαίωμα του Ισραήλ στην άμυνα των εδαφών του.
Μάλιστα, τις προσδοκίες μειώνει και η απουσία ενός κορυφαίου αξιωματούχου από τις ΗΠΑ που είναι ο κυριότερος σύμμαχος του Ισραήλ, καθώς και άλλων μεγάλων ηγετών της Δύσης.
Οι συμμετέχοντες στη Σύνοδο
Στη Σύνοδο θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων, Αίγυπτος, Παλαιστινιακή Αρχή, Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα.
Ειδικότερα, στους συμμετέχοντες, εκτός από τον Αιγύπτιο πρόεδρο που τη συγκαλεί, θα είναι:
-Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Mahmoud Abbas
-Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Abdalá
-Ο βασιλιάς του Μπαχρέιν Hamad bin Isa Al Khalifa
-Ο πρίγκιπας διάδοχος του Κουβέιτ, Σεΐχ Meshal Al-Ahmad Al-Sabah
-Η πρωθυπουργός της Ιταλίας, G. Meloni
-Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας P. Sanchez
-Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης
-Ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης
-Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Cyril Ramaphosa
-Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Annalena Baerbock
-Η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Catherine Colonna
-Η υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας, Yōko Kamikawa
-Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, James Cleverly
- Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ,Hakan Fidan
-Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, M. Bogdanov
-Ο υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας, Espen Barth Eide
-Ο ειδικός απεσταλμένος της Κίνας για τη Μέση Ανατολή, Ζάι Τζουν
-Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνώ, Α. Guterres
-Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel
-Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, J. Borrell
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών