Τι ρόλο θέλει να παίξει στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου η κυβέρνηση Μητσοτάκη
Οι μέχρι τώρα επισκέψεις του Πρωθυπουργού στο Κάιρο αλλά και στο εμπόλεμο Ισραήλ δείχνουν τον ρόλο που θέλει να παίξει η Ελλάδα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου η οποία γειτνιάζει με την Μέση Ανατολή.
Πόσο μάλλον, όταν η Τουρκία και ο Εrdogan επιμένει να στέκεται θετικά υπέρ της Χαμάς σε μία γραμμή που δεν είναι φιλοδυτική.
Αντιθέτως, η Ελλάδα διατυπώνοντας θέση κοντά σε αυτή των ΗΠΑ και της Ε.Ε. στάθηκε στο πλευρό του Ισραήλ θύμισε, όμως, στους συνομιλητές της αναμεσά τους και στον Μahmoud Abas και κυρίως στον Ισραηλινό Πρωθυπουργό ότι «άλλο πράγμα η Χαμάς και άλλο τα διαχρονικά δίκαια των Παλαιστινίων στην περιοχή».
Ενδυνάμωση των σχέσεων με Νότια Κορέα-Ινδία και διάλογο με Τουρκία
Την ίδια ώρα, βλέπουμε και άλλα ταξίδια του Πρωθυπουργού.
Πριν λίγες μέρες, όπως σας είχαμε ενημερώσει, o υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Καιρίδης βρέθηκε στην Άγκυρα για να προχωρήσει την διμερή συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας για την μετανάστευση, ενώ το θέμα αυτό καθώς και τις άλλες συνέπειες του Μεσανατολικού τις επικοινώνησε ο Πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες που βρέθηκε για την συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Από εκεί και πέρα, το Μέγαρο Μαξίμου έχει αποφασίσει να αναπτύξει πιο στενές διπλωματικές και οικονομικές σχέσεις με ασιατικές χώρες.
Πριν λίγες μέρες είδαμε στην Αθήνα τον ΝοτιοΚορεάτη Πρωθυπουργό Han Duck-soo που ήρθε μαζί με μία μεγάλη αποστολή για να συναντηθεί με τον έλληνα Πρωθυπουργό και υπουργούς της κυβέρνησης. Επίσης, είδαμε μετά από πολλά χρόνια συνάντηση έλληνα πρωθυπουργού με το Ινδό ομολογό του Narendra Modi στην οποία συζητήθηκαν διμερείς σχέσεις και οικονομικές συνεργασίες των δύο χωρών.
Ταξίδι στην Κίνα υπό διεθνή διάσταση
Στο ίδιο πλαίσιο, το Μέγαρο Μαξίμου έχει σχεδιάσει αποστολή στην Κίνα στις 5-6 Νοεμβρίου στην οποία ο Πρωθυπουργός θα δει τον πρόεδρο Xi Jinping.
Ο κινέζος πρόεδρος είχε επισκεφθεί τη χώρα μας το 2019, στις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης Μητσοτάκη.
Το διεθνές περιβάλλον ήταν τότε πολύ διαφορετικό, πολλά μεσολάβησαν έκτοτε, με κυριότερο τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη βίαιη γεωπολιτική αναδιάταξη και υπό αυτό το πρίσμα, το ταξίδι Μητσοτάκη στην Κίνα έχει προφανώς μία άλλη διεθνή διάσταση πέρα από την οικονομική συνεργασία η οποία είναι ιδιαίτερα δυνατή μεταξύ Ελλάδας-Κίνας.
Νέα προσέγγιση της ΝΔ στην Κεντροαριστερά
Σε πολιτικό επίπεδο, τώρα, η κατάσταση στην Κεντροαριστερά παραμένει ένας αστάθμητος παράγοντας για το Μέγαρο Μαξίμου.
Ο Πρωθυπουργός έχει συστήσει ψυχραιμία και όχι επιθέσεις στη νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και καμία παρέμβαση στην εσωστρέφεια στο χώρο αυτό.
Αποστάσεις κρατάει και η Χαριλάου Τρικούπη, επιδικώκοντας όμως σιωπηρά μέχρι τις ευρωεκλογές να γίνει δεύτερο κόμμα.
Η διαφαινόμενη διάσπαση και ουσιαστικά τριχοτόμηση της Κεντροαριστεράς βρίσκει ευνοημένη τη ΝΔ.
Οι δημοσκοπήσεις ανέδειξαν και πάλι τη ΝΔ κυρίαρχη, τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ δεν φτάνουν τα ποσοστά της ΝΔ ακόμα και να αρθροιστούν.
Εκτός αυτού, το Μαξίμου και η ΝΔ θα εντείνουν την παρουσία τους στο χώρο της Κεντροαριστεράς αφού Μητσοτάκης και αρκετοί υπουργοί θα βρεθούν στην εκδήλωση προς τιμή του Κώστα Σημίτη.
Ο χώρος του εκσυγχρονισμού είναι ένας χώρος που έχει κατακτηθεί από τη σημερινή ΝΔ, αρκετοί υπουργοί του Μητσοτάκη προέρχονται από αυτόν το χώρο.
Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών