Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αυγενάκης: Η Ελλάδα πύλη εισόδου ινδικών αγροτικών προϊόντων στην ΕΕ - Τον Ιανουάριο στην Αθήνα ο Ινδός υπουργός Κτηνοτροφίας

Αυγενάκης: Η Ελλάδα πύλη εισόδου ινδικών αγροτικών προϊόντων στην ΕΕ - Τον Ιανουάριο στην Αθήνα ο Ινδός υπουργός Κτηνοτροφίας
Επίσκεψη του Ινδού υπουργού Ιχθυηρών, Κτηνοτρόφων και Γαλακτοκομίας, Parshottam Rupala, στην Αθήνα τον Ιανουάριο
Σχετικά Άρθρα
Ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις της Ελλάδας με την Ινδία διαμορφώνει το μνημόνιο συνεργασίας που ήλθε προς κύρωση στη Βουλή και αναβαθμίζει τη σχέση των δύο χωρών μέσα από τον αγροδιατροφικό τομέα, σε στρατηγική σχέση.
Μέσα από το μνημόνιο συνεργασίας δίνεται η δυνατότητα για ανάπτυξη των σχέσεων στον τομέα της γεωργίας και την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων Ελλάδας και Ινδίας, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λ. Αυγενάκης, στην ομιλία του στη Βουλή κατά την επικύρωση του μνημονίου.
Πρόσθεσε ότι η συμφωνία ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία Κέντρου Ασφάλειας και Προέλευσης Ινδικών Προϊόντων σε ελληνικό λιμάνι, στο οποίο θα πιστοποιείται η ασφάλεια και υγιεινή τους.
Έτσι, σύμφωνα με τον κ. Αυγενάκη, «η Ελλάδα καθίσταται εμπορικός κόμβος μεταξύ Μέσης Ανατολής και Ευρώπης για τις ινδικές αγροτικές εξαγωγές, μια πύλη εισόδου της Ινδίας στην Ευρώπη».
Στο πλαίσιο της συνεργασίας που αναπτύσσεται, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε ότι «διευθετείται και το ζήτημα που υφίσταται με το κώλυμα στην εξαγωγή της φέτας ΠΟΠ στην Ινδία, λόγω αυστηρών μικροβιολογικών κριτηρίων που υπάρχουν από τις ινδικές αρχές και ο εναρμονισμός τους με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά, τα οποία είναι αποδεδειγμένα αποτελεσματικά».
Αναφερόμενος στο σύμφωνο, ο κ. Αυγενάκης σημείωσε ότι «κινείται στον άξονα της ανταλλαγής και διάχυσης γνώσης μεταξύ των δύο χωρών σε πληθώρα τομέων που βρίσκονται στο ευρύ φάσμα της γεωργίας. Μέσω αυτής, στηρίζουμε, αναβαθμίζουμε και εκσυγχρονίζουμε τον γεωργικό τομέα και πετυχαίνουμε βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη. Με τη συμφωνία αυτή, και με τις δυνατότητες κατάρτισης και έρευνας που επίσης προβλέπονται για τις δύο χώρες, στόχος είναι να βρεθούμε ένα βήμα μπροστά από τις εξελίξεις, από τις προκλήσεις που διαμορφώνονται στο διεθνές στερέωμα. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να θωρακίσουμε τη χώρα από την κλιματική κρίση και να εξασφαλίσουμε την επισιτιστική ασφάλειά της».
«Με αυτή τη συνεργασία ανοίγει και ο δρόμος για περαιτέρω διείσδυση σε μία τεράστια αγορά, της πολυπληθέστερης χώρας στον κόσμο με την πέμπτη ισχυρότερη οικονομία», επισήμανε ο υπουργός, ο οποίος υπενθύμισε ότι το συγκεκριμένο σύμφωνο συνεργασίας είναι μια έμπρακτη απόδειξη της εξωστρέφειας που έχει επιτευχθεί για την οικονομία της Ελλάδας και είναι απόρροια της στενής συνεργασίας των πρωθυπουργών Κ. Μητσοτάκη και Ν. Modi. Αποδεικνύει, δε, ότι υπάρχει η βάση για ένα ευρύτατο πλαίσιο διμερούς συμπόρευσης, από την οικονομία και την άμυνα έως τον πολιτισμό, τον τουρισμό και τον αγροδιατροφικό τομέα, κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης