Στην δευτερολογία του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς τους διαφωνούντες, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο διαγραφών.
«Δεσμεύομαι ότι από εδώ και πέρα θα σας ταράξω στη συλλογικότητα. Ετοιμαστείτε όργανα να συνεδριάζουμε όλη την ώρα, αλλά και Αύγουστο αν χρειαστεί» σημείωσε ο κ. Κασσελάκης, συνεχίζοντας: «Αλλά να συμφωνήσουμε όλοι μας, ότι μέσα στα όργανα μπορείτε να πείτε ότι θέλετε». «Αν όμως την επόμενη ημέρα είστε σε δημόσια πλατφόρμα και αντιφάσκετε με το πνεύμα και τις αποφάσεις του κόμματος και των οργάνων χωρίς να τηρούμε το Καταστατικό που διαχωρίζει την προσωπική θέση από την κομματική θέση, τότε προφανώς θα πρέπει τα μέλη των οργάνων και ο Πρόεδρός του να πάρουν θέση. Αυτό να ξέρετε δεν είναι απειλή είναι κοινή λογική».
Αυτό να ξέρετε δεν είναι απειλή, είναι κοινή λογική. Είναι η τίμια και η έντιμη συμφωνία που κάνουμε ο ένας προς τον άλλο. Από μένα έχετε αυτή τη δέσμευση ότι θα συνεδριάζουμε.
Ένα από τα βήματα που συνάδουν σε αυτήν την κατεύθυνση είναι να μην τροφοδοτούμε την προπαγάνδα που έχει ήδη εκτοξευθεί ότι προτείνω ρευστοποίηση των οργάνων. Προτείνω το ακριβώς αντίθετο. Προτείνω μια ανοιχτή διαδικασία, η οποία θα μπορέσει να αποφασίσει για αποδοτικά όργανα.
Δεν είναι προτάσεις καλά δουλεμένες από εμένα. Είναι ιδέες και είπα ότι μπορεί να αλλάξω άποψη.
Ρευστοποίηση του κόμματος δεν πρόκειται να υπάρξει. Ρευστοποίηση των οργάνων δεν πρόκειται να υπάρξει».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απηύθυνε πρόσκληση στο ΠΑΣΟΚ να κάνουν μαζί μια κοινή πρόταση για τα δύο ζητήματα που αναδεικνύει το κόμμα του. Τα ζητήματα αυτά, δεν είναι άλλα από τα υπερκέρδη των τραπεζών και το ιδιωτικό χρέος. (...)
Υπάρχουν δύο πρωτοβουλίες που είναι πολύ σημαντικές για όλο το λαό και τους συμπολίτες μας. (…)
Η πρώτη είναι για το ιδιωτικό χρέος. Πρέπει να έχει μία λύση με κοινωνικό πρόσημο και η δεύτερη πρωτοβουλία είναι για αυτή την απειλή που πρέπει να γίνει ρύθμιση ή νόμος του κ. Χατζηδάκη, για τα υπερκέρδη των τραπεζών. (…)
Θα πάρω τηλέφωνο την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, όταν είναι αυτές οι προτάσεις έτοιμες, και θα τους προσκαλέσω να συνεργαστούμε στην επεξεργασία τους».
Νωρίτερα, το BankingNews μετέδιδε:
Αναταράξεων συνέχεια στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με το βλέμμα στη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, που γίνεται στη σκιά των εσωκομματικών τριβών και αντιπαραθέσεων που ακολούθησαν τις ευρωεκλογές, αλλά και της πρόσφατης συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.
Αν και αρχικά ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 10:00, η σημερινή συνεδρίαση της Κ.Ε. με ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στ. Κασσελάκη, ξεκίνησε καθυστερημένα.
Μάλιστα, ομάδα στελεχών (87) ζητά με πρόταση που κατατέθηκε στη Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τη διεξαγωγή δύο δημοψηφισμάτων τον Οκτώβριο, το ένα για την Κεντροαριστερά και το άλλο για τις καταστατικές αλλαγές, με τον Στέφανο Κασσελάκη να δίνει απαντήσεις λέγοντας ότι αλλαγές στο ισχύον καταστατικό μπορούν να εγκριθούν μόνο μέσα από Καταστατικό Συνέδριο, το οποίο πρότεινε να γίνει το πρώτο Σαββατοκύριακου του Οκτωβρίου και όχι μέσω δημοψηφισμάτων, βάσει του άρθρου 53.
Στέλνοντας δε, μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματος, ο κ. Κασσελάκης ζήτησε «να κοιτάζουμε προς την ίδια κατεύθυνση. Σε αυτό είμαι κάθετος: δεν θα επιτρέψω σε κανέναν – όποιος κι αν είναι – να βλάψει το κόμμα μας. Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν οποιαδήποτε προσπάθεια ρευστοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Τα ζητώ όλα αυτά γιατί θέλω να μας δω να πανηγυρίσουμε μαζί μια ακόμη μεγάλη νίκη που την χρωστάμε στον λαό και στην ιστορία μας.
Η Αριστερά είναι τρόπος ζωής και όχι τρόπος για να ζεις. Και όσο εγώ είμαι πρόεδρος, αυτό θα τηρηθεί απαρέγκλιτα..
Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η εποχή της υποκρισίας έλαβε τέλος.
Δεν έχω κανέναν μυστικό κύκλο. Δεν έχω περιφρονήσει κανένα όργανο. Δεν θέλω δίπλα μου κόλακες.
Και δεν έχω δώσει σε κανέναν και καμία το δικαίωμα να μιλά εξ ονόματός μου».
Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε την κατάργηση της σημερινής οργανωτικής δομής του κόμματος.
Κασσελάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εκσυγχρονιστεί
Μιλώντας ο κ. Κασσελάκης στη συνεδρίαση άνοιξε τα χαρτιά του για την πορεία του κόμματος, τη στρατηγική του και το πλαίσιο των συνεργασιών, με ορίζοντα τις αλλαγές που θα δρομολογηθούν στο συνέδριο του φθινοπώρου.
Δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να εκσυγχρονιστεί, να ανανεωθεί και να ενδυναμώσει, έτσι ώστε να γίνει το κόμμα πιο λειτουργικό και φιλόξενο για εκατομμύρια προοδευτικούς πολίτες, ενώ σημείωσε πως έγινε κυβέρνηση με την εντολή να τα αλλάξει όλα και έχασε για αυτό τον λόγο, δεν είναι ένα «κανονικό κόμμα εξουσίας».
Μιλώντας για τις συγκλίσεις, υπογράμμισε πως πρέπει να γίνονται συντεταγμένα και με διαφάνεια και με σεβασμό στην αυτοτέλεια των υφιστάμενων σχημάτων, όχι πίσω από κλειστές πόρτες.
Όπως είπε, «κανείς δεν αρνείται πως χρειάζονται συγκλίσεις, αλλά αυτές θα γίνουν συντεταγμένα, μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου και με σεβασμό στην αυτοτέλεια των υφιστάμενων σχημάτων.
Το να κλείσουμε οποιαδήποτε συμφωνία πίσω από κλειστές πόρτες με άλλα κόμματα, μόνο και μόνο για να προσπαθήσουμε να πετύχουμε ένα μεγαλύτερο άθροισμα ποσοστών, για μένα θα ήταν ανήθικο. Πέρα όμως από ανήθικη, θα ήταν κι ατελέσφορη μια τέτοια συμφωνία. Γιατί το να ζευγαρώσεις αυθαιρέτως τον τράγο με την έλαφο, το μόνο που θα καταφέρεις θα ήταν ο "τραγέλαφος", αυτό δηλαδή που στην γλώσσα μας είναι συνώνυμο του γελοίου».
Ο ίδιος επέμεινε «στη σταδιακή και από κάτω προς τα πάνω σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων» και εξήγησε ότι «ενώσεις δια της απλής συγκολλήσεως δεν κέρδισαν ποτέ ένα κόμμα που κυβερνά, όσο διεφθαρμένο κι αν ήταν. Ούτε αντιμετώπισαν ποτέ αποτελεσματικά τους κινδύνους που έρχονται από την ακροδεξιά. Ακόμη και στην Γαλλία ο αριστερός συνασπισμός αφαίρεσε από τον Macron κι όχι από την Le Pen, η οποία πήρε 33%»
Υποστήριξε δε, πως το χρήμα μπορεί να κερδίσει για λίγο την αλήθεια, αλλά δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο όπου μπορεί να το κάνει για 3 συνεχόμενες φορές.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ έπαιξαν ρόλο για να «κοντύνουμε τον κ. Μητσοτάκη στο 28%» στις ευρωεκλογές.
«Ένα κόμμα που πρόσφερε πολλά στον πρώτο κύκλο ζωής του οφείλει τώρα να ανταποκριθεί στο κοινωνικό αίτημα και να λειτουργήσει ως η ηγέτιδα πολιτική δύναμη όλων των δυνάμεων του προοδευτικού χώρου», υπογράμμισε και πρόσθεσε πως «αντιλαμβάνομαι από τις τοποθετήσεις πολλών από εσάς, πολλών βουλευτών μας, πολλών περιφερειακών στελεχών μας και απλών μελών ότι ναι μεν ο κ. Μητσοτάκης έπεσε στο 28% και κατέστη πλέον σαφές ότι η παρούσα κυβέρνηση είναι σε αποδρομή, αλλά ταυτόχρονα πηγάζει μια επιθυμία που μοιάζει με πολιτικό σύνθημα: βρείτε τα, για να φύγει όσο πιο γρήγορα γίνεται»
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους αποχωρήσαντες προς τη Νέα Αριστερά, αν και δεν την κατονομάσει, λέγοντας ότι η κομματική νομενκλατούρα έδινε μάχες για την καθημερινή της επιβίωση χωρίς να υλοποιεί την εντολή «αλλάξτε τα όλα» και αναρωτήθηκε «που βρίσκονται τώρα», προσθέτοντας ότι απολαμβάνουν τις βουλευτικές τους έδρες και τη βουλευτική αποζημίωση.
Κατά τον ίδιο, κοινωνική απαίτηση είναι μια γνήσια προοδευτική κυβέρνηση που δεν θα θεωρεί ταξικούς αντίπαλους ένα εκατομμύριο ελευθεροεπαγγελματίες, μικρομεσαίους και πρόσθεσε ότι η αριστερά είναι τρόπος ζωής και όχι τρόπος για να βιοπορίζεσαι.
Έκανε αναφορά στη μεταρρύθμιση για ένα κράτος δικαίου, αλλαγές στο παραγωγικό μοντέλο, που θα φέρει πίσω τα παιδιά και θα επιτρέψει να γεννιούνται πολλά νέα παιδιά, αλλά και στην εκπόνηση σχεδίου αντιμετώπισης της δημογραφικής κρίσης.
Αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της πρωτοφανούς κλιματικής αλλαγής και κρίσης και τις πολύπλευρες επιπτώσεις της, αλλά και στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο πολιτικό σύστημα, γιατί αν οι κουρασμένοι από τα ψέματα πολίτες πήγαιναν να ψηφίσουν, η ακροδεξιά θα ήταν ασήμαντη εκλογικά.
Αν δεν κάνουμε κάτι γι’ αυτό, σημαίνει ότι θα κυβερνά η αποχή, δηλαδή θα κυβερνούν οι διεφθαρμένοι, είπε χαρακτηριστικά.
Στέλνοντας μήνυμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο κ. Κασσελάκης ξεκαθάρισε ότι «δεν αναγνωρίζω σε κανέναν το δικαίωμα να κάνει bullying σε οποιονδήποτε στο όνομά μου. Αλλά ζητώ από όλους συντροφικότητα και συλλογικότητα, όπως επιβάλει το κοινό μας συμφέρον. Ζητώ επίσης να κοιτάζουμε προς την ίδια κατεύθυνση. Σε αυτό είμαι κάθετος: δεν θα επιτρέψω σε κανέναν – όποιος κι αν είναι – να βλάψει το κόμμα μας».
Κάνοντας αναφορά στα οικονομικά του κόμματος και της λειτουργίας των μέσων του, ξεκαθάρισε πως «δεν έχουμε καμία οφειλή σε τράπεζα», αλλά και ότι «έχει έρθει η ώρα τα όργανα του κόμματος να πάρουν αποφάσεις για τα ιστορικά μέσα και για το λόγο αυτό, θα συγκληθεί την επόμενη εβδομάδα η Πολιτική Γραμματεία». Σημειώνεται ότι το προηγούμενο 24ωρο ο κ. Κασσελάκης επισκέφθηκε τα γραφεία της εφημερίδας και είχε εκτεταμένη συζήτηση με τους εργαζόμενους για τις προοπτικές βιωσιμότητας του συγκροτήματος.
Περαιτέρω, αναφέρθηκε στη θέση της Ελλάδας στον κόσμο και τις σχέσεις γειτονίας της, ενώ χαρακτήρισε υποκρισία ότι ο Α. Σαμαράς υπέγραφε έγγραφα όπου η Βόρεια Μακεδονία (πριν τη Συμφωνία των Πρεσπών) ως προς το θέμα της ονομασίας της αναφέρονταν ως «Μακεδονία» και για την Τουρκία ότι είναι μία χώρα με έναν συμπαθή λαό που όμως, την κυβερνά ένα καθεστώς με αναθεωρητικές αντιλήψεις.
«Είμαι ένας 36χρονος νέος άνθρωπος που έχει δημοσιοποιήσει όλες του τις επιλογές», δήλωσε ο κ. Κασσελάκης και εξήγησε ότι «από την αρχή αναφέρθηκα στο Πόθεν Έσχες μου και αυτοί που κυβερνούν παρέτειναν την ημερομηνία υποβολής του για τους εαυτούς του και ποιος ξέρει τι θέλουν να κρύψουν».
«Καλώ από αυτό το βήμα τον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς του να δημοσιοποιήσουμε τις δηλώσεις μας. Είπαν ότι τις κατέθεσαν κι αυτοί. Ας τις δημοσιοποιήσουμε λοιπόν όλοι μαζί. Αύριο! Όχι το 2025 μετά τον έλεγχο από την Επιτροπή Πόθεν Έσχες», είπε.
Καταστατικές αλλαγές - Οι 5 προτάσεις Κασσελάκη για κατάργηση της σημερινής οργανωτικής δομής του ΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά με τις αλλαγές στο κόμμα, εξήγησε ότι αλλαγές στο ισχύον καταστατικό μπορούν να εγκριθούν μόνο μέσα από Καταστατικό Συνέδριο, το οποίο πρότεινε να γίνει το πρώτο Σαββατοκύριακου του Οκτωβρίου και όχι μέσω δημοψηφισμάτων, βάσει του άρθρου 53.
Ο κ. Κασσελάκης πρότεινε "μερικές ιδέες προς συζήτηση και επεξεργασία":την ενεργοποίηση Δημοτικών Επιτροπών Μελών, καταργώντας τις ΟΜ, οι οποίες θα είναι κατά κύριο λόγο Ψηφιακές Συνελεύσεις Μελών, την κατάργηση των Νομαρχιακές Επιτροπών, ενεργοποιώντας τις Περιφερειακές Επιτροπές Μελών, την αντικατάσταση της Κεντρικής Επιτροπής με το Εθνικό Συμβούλιο Μελών, το οποίο θα αποτελείται από 201 μέλη.
Όπως ανέφερε:
«-να ενεργοποιήσουμε τις Δημοτικές Επιτροπές Μελών, καταργώντας τις ΟΜ, οι οποίες θα είναι κατά κύριο λόγο Ψηφιακές Συνελεύσεις Μελών, επιφορτισμένες με τη Διαβούλευση Θέσεων & Προγράμματος, τα εσωτερικά Δημοψηφίσματα και τις Προκριματικές Εκλογές.
-Να καταργήσουμε τις Νομαρχιακές Επιτροπές, ενεργοποιώντας τις Περιφερειακές Επιτροπές Μελών.
-Να αντικαταστήσουμε την Κεντρική Επιτροπή με το Εθνικό Συμβούλιο Μελών (ΕΣ.ΥΜ.), το οποίο θα αποτελείται από 201 μέλη (στα οποία θα μετέχουν ex officio 20 Συντονιστές & 20 Αναπληρωτές Συντονιστές των Περιφερειακών Επιτροπών Μελών). Το όργανο αυτό θα συνεδριάζει 2 φορές το χρόνο (Ιανουάριο και Ιούλιο), όπου και θα καταρτίζει και επισκοπεί το ετήσιο πλάνο δράσης του κόμματος.
Ειδικότερα,
Ιανουάριος: Ετήσιο Πλάνο Δράσης (Action Plan).
Ιούλιος: Εκτίμηση του βαθμού υλοποίησης του πλάνου δράσης και ανάλογα με την πολιτική συγκυρία, θα λαμβάνει σχετικές αποφάσεις.
Θα εκλέγει τον/την Γραμματέα, τον/την Συντονιστή/τρια Οργανωτικού και την Οργανωτική Επιτροπή του κόμματος.
Θα εκλέγει το Πολιτικό Συμβούλιο Μελών.
Θα εκλέγει τους Συντονιστές & Αναπληρωτές Συντονιστές των Τμημάτων.
-Στη θέση της Πολιτικής Γραμματείας, προτείνω το Πολιτικό Συμβούλιο Μελών, το οποίο θα αποτελείται από 21 Μέλη: τον Πρόεδρο, τον Γραμματέα και τον Συντονιστή Οργανωτικού του κόμματος, τον Επικεφαλής της Κ.Ο (σε περίπτωση που ο Πρόεδρος δεν είναι βουλευτής), τον Γραμματέα και τον Διευθυντή της Κ.Ο.
Θα συμπληρώνεται με την εκ περιτροπής ετήσια συμμετοχή κατά 50% των βουλευτών της ΚΟ και κατά 50% των συντονιστών των Τμημάτων
-Τέλος, προτείνω την Εθνική Συνέλευση Μελών (Τακτικό Συνέδριο), που θα συγκαλείται κάθε 3 χρόνια και στην οποία θα μετέχουν ως σύνεδροι σε ποσοστό 10% και μέλη του κόμματος κατόπιν κλήρωσης».
Δύο δημοψηφίσματα
Τη διεξαγωγή δύο δημοψηφισμάτων τον Οκτώβριο ζητά ομάδα στελεχών - πολλά εκ των οποίων είχαν υπογράψει το κείμενο των 87- με κείμενο που κατατέθηκε από τον Χρ. Σπίρτζη, εκ μέρους 80 μελών της Κεντρικής Επιτροπής που το συνυπογράφουν.
Στο κείμενό τους διαφωνούν με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, ενώ αναφέρονται και στο θέμα των "μαύρων ταμείων".
Ειδικότερα, προτείνουν η Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος να αποφασίσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, σύμφωνα με τα άρθρα 24 και 25 του Καταστατικού, με το ερώτημα:
"ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να συμμετέχει ενεργά, αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, ως πρωταγωνιστής στις διεργασίες ανασύνθεσης του προοδευτικού χώρου με στόχο τη – χωρίς διάλυση των κομμάτων που θα μετέχουν – δημιουργία μεγάλου φορέα του προοδευτικού κόσμου, που θα διεκδικήσει με αξιώσεις τη νίκη στις επόμενες εθνικές εκλογές από τη ΝΔ ;".
Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις για καταστατικές αλλαγές, προτείνουν να κατατεθούν έγκαιρα, να συζητηθούν διεξοδικά και να εγκριθούν και αυτές από τη βάση, δηλαδή από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ άμεσα και όχι από ένα σώμα αντιπροσώπων των μελών σε ένα καταστατικό Συνέδριο. Αξιοποιώντας και για αυτό το θέμα τα άρθρα 24 και 25 του καταστατικού.
Ακολουθεί το κείμενο:
Η μάχη για τις Ευρωεκλογές δόθηκε σε μια πολύ δύσκολη εποχή για τη χώρα και την Ευρώπη, σε πλήρη αστάθεια για τις επιπτώσεις της έκβασης του πολέμου στην Ουκρανία και στην Μέση Ανατολή και με την ακροδεξιά να δυναμώνει συνεχώς, αναλαμβάνοντας πρωταγωνιστικό ρόλο σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες.
Δυστυχώς τα αποτελέσματα είναι αποκαρδιωτικά και στη χώρα μας, τόσο για το σύνολο του πολιτικού κόσμου, όσο και για το κόμμα μας και τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο.
Η αποχή είναι η πλειοψηφική αντίληψη του ελληνικού λαού, όχι όμως με τα χαρακτηριστικά της αδιαφορίας ή της απολίτικης στάσης, αλλά με τα χαρακτηριστικά της απόρριψης του πολιτικού συστήματος στο σύνολό του.
Τα προβλήματα του ελληνικού λαού και τα αδιέξοδα που έχουν φέρει οι πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, εκφράστηκαν από την απώλεια 13 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με τις εθνικές εκλογές. Η ΝΔ στις ευρωεκλογές έλαβε 1.125.000 ψήφους, λιγότερες δηλαδή από όσες έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ , τον Μάιο 2023 (1.184.000 ψήφους).
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στις ευρωεκλογές όχι μόνο δεν κατάφερε να πιάσει τους στόχους που έθεσε ο Πρόεδρος του, Στέφανος Κασσελάκης, αλλά δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τον αριθμό των ψηφοφόρων των εθνικών εκλογών του 2023. Κι αυτό σε ένα κλίμα πλειοψηφικής λαϊκής δυσαρέσκειας για τη ΝΔ, σε μια σειρά από θέματα, κυρίως όμως για την ακρίβεια, την κοινωνική πολιτική, την ασφάλεια του πολίτη, τις μεσαιωνικές αλλαγές στα εργασιακά και την εξαήμερη εργασία, τους χειρισμούς των εθνικών θεμάτων, την αλαζονική συμπεριφορά του κ. Μητσοτάκη και των Υπουργών του προς τον ελληνικό λαό. Έτσι χάθηκε η στήριξη 336.000 ψηφοφόρων και μειώθηκε το ποσοστό κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, φτάνοντας στο 14.9%. Ποσοστό που δεν μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για την διεκδίκηση κυβερνητικής προοπτικής.
Το Κόμμα μας πριν και κατά την διάρκεια της εκλογικής αναμέτρησης πορεύτηκε χωρίς καμία συλλογική διαδικασία, καθώς όλα τα εκλεγμένα όργανά του, η Κεντρική Επιτροπή και η Πολιτική Γραμματεία δεν συνεδρίασαν ούτε μια φορά. Δόθηκε για πρώτη φορά εκλογική μάχη, χωρίς την ενεργοποίηση της πλειοψηφίας των στελεχών μας. Δεν έγιναν χρεώσεις ούτε στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, για να υπάρχει μια στοιχειώδης πολιτική και οργανωτική παρουσία.
Έτσι, η ηγεσία του Κόμματος στερήθηκε τη δυνατότητα να μπολιάζει τις σκέψεις και τις προτάσεις της και να διορθώνει αντικειμενικά εσφαλμένες πολιτικές της αποφάσεις.
Αν, για παράδειγμα, είχαν συνεδριάσει τα όργανα ενδεχομένως να είχαμε γλιτώσει την αδιανόητη απόφαση, ο Πρόεδρος να δημοσιοποιήσει στη κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης ένα μέρος του Πόθεν έσχες του, σε ένα πρόχειρο excel μόνο και μόνο επειδή μας προκάλεσαν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι.
Έτσι, μοιραία οδηγηθήκαμε τη τελευταία εβδομάδα πριν τις εκλογές αντί να συζητάμε την ακρίβεια, τα προβλήματα του ελληνικού λαού, την πολιτική μας πρόταση, το κράτος δικαίου, τα Τέμπη και τις υποκλοπές, να συζητάμε πόσα σπίτια, πόσες εταιρείες και πόσες καταθέσεις έχει ο Πρόεδρος του Κόμματος.
Η απόφαση να μη συνεδριάζουν τα όργανα του Κόμματος φοβούμαστε ότι δεν αποτελεί απλά μια ατυχή επιλογή, αλλά μια συνολική αντίληψη για τη λειτουργία, το χαρακτήρα και τη φυσιογνωμία του Κόμματος. Μια αντίληψη όμως ξένη όχι μόνο προς τη κουλτούρα και τη παράδοση των Κομμάτων του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, αλλά ξένη ως προς την ίδια τη δημοκρατία.
Ακόμη και σε κόμματα που δεν έχουν διαδικασίες άμεσης εκλογής των οργάνων τους από τη βάση, όπως είναι τα μέλη της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, οι συνεδριάσεις των οργάνων είναι τακτικές. Εγκρίνουν ή απορρίπτουν αποφάσεις. Στο νέο ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο και μέχρι σήμερα είναι παντελώς διακοσμητικά, όπως άλλωστε και η Κοινοβουλευτική Ομάδα, που εκλέχτηκε από τον ελληνικό λαό και την κοινωνική βάση του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, άμεσα επίσης.
Όταν ακόμη και στη ΝΔ συνεδρίασε η ΚΟ για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και μετά την ομιλία του Μητσοτάκη μίλησαν 35 βουλευτές της, δεν είναι ανεκτό η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ να συνεδριάζει για τον απολογισμό του εκλογικού αποτελέσματος μόνο και μόνο για να αποτελέσουν οι βουλευτές μας ντεκόρ στην ομιλία του Προέδρου.
Η ηγεσία του Κόμματος δεν έχει κανένα λόγο να επιδεικνύει δυσανεξία στην ίδια τη δημοκρατική λειτουργία, στη διαφορετική άποψη και ιδιαίτερα στη κριτική.
Η διαφορετική άποψη σε ένα κόμμα που λειτουργεί δημοκρατικά αποτελεί πλούτο και όχι υπονόμευση.
Ενδεχομένως στην σημερινή ηγεσία να μη γνωρίζουν τι πραγματικά σημαίνει υπονόμευση. Η αλήθεια ωστόσο είναι πως ποτέ άλλοτε, από την ίδρυση του Κόμματος, δεν υπήρξε τόσο μακρά περίοδος χωρίς να υπάρχει η παραμικρή δημόσια παραφωνία, όπως έγινε καθ’ όλη τη προεκλογική περίοδο και μέχρι τις ευρωεκλογές.
Δε δικαιούται λοιπόν ουδείς να προσπαθεί να κατασκευάσει εσωτερικούς εχθρούς που δεν υπάρχουν.
Αν κάτι στα αλήθεια υπονομεύει το Κόμμα δεν είναι οι διαφορετικές απόψεις, αλλά η συνεχής δημόσια προβολή θέσεων που βρίσκονται έξω από το πλαίσιο των αξιών του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ.
Και κυρίως η απόπειρα ηθικής απαξίωσης της ιστορίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και της εντιμότητας των στελεχών του, που μας προσβάλει όλους βαθύτατα.
Η ιστορία και ο ελληνικός λαός έχουν καταγράψει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τη διακυβέρνησή του ως την εντιμότερη στη σύγχρονη ιστορία του τόπου.
Όσα δε κατάφερε τόσα χρόνια, παρά τις αλλεπάλληλες προσπάθειες να προσάψει στον ΣΥΡΙΖΑ η διαπλοκή και οι πολιτικοί μας αντίπαλοι, είναι αδιανόητο να το προσάπτουμε μόνοι μας και κυρίως ο Πρόεδρος του κόμματος.
Οι υπαινιγμοί περί μαύρων χρημάτων στα Ταμεία του Κόμματος, καθώς και οι δηλώσεις ηγετικών στελεχών για φαινόμενο που αφορά όλα τα κόμματα, άρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, θίγει τη τιμή, την ηθική και την ιστορία μας.
Η ηγεσία οφείλει άμεσα, αν έχει οποιοδήποτε στοιχεία να τα προσκομίσει στις εισαγγελικές αρχές και αν έχει δεχθεί προτάσεις παράνομης χρηματοδότησης, να καταγγείλει επίσης στις αρχές, από ποιους τις δέχθηκε.
Αν έχει την οποιαδήποτε υπόνοια για την οικονομική διαχείριση στο Κόμμα, επίσης να καλέσει ορκωτούς λογιστές να ελέγξουν τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Να βάλλει όμως άμεσα ένα τέλος στα συκοφαντικά υπονοούμενα.
Να σταματήσει την υπονόμευση του ίδιου μας του Κόμματος.
Να σταματήσει να ρίχνει νερό στο μύλο της ακροδεξιάς ρητορικής ότι όλοι είναι ίδιοι.
Να σταματήσει συμπεριφορές και αποφάσεις που την οδηγούν τακτικά να απαντά «mea culpa».
Πρακτικές δολοφονίας χαρακτήρων συντρόφων γιατί εκφράζουν την άποψη τους, μεταμεσονύκτιων αναρτήσεων στοχοποίησης από την Αμερική, πολιτικών διώξεων και απολύσεων, κλεισίματος της καθημερινής Αυγής δεν αποτελούν απλά κάποιες πράξεις που διαιρούν το κόμμα αλλά πρακτικές σε πλήρη αντίθεση με τις αρχές και τις αξίες της Προοδευτικής Παράταξης και δει του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι αυτό που μας επιβάλει να ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση για το πως στις επόμενες εκλογές θα ηττηθεί η δεξιά του κ. Μητσοτάκη και πως θα κυβερνηθεί ο τόπος από τη προοδευτική παράταξη.
Οι ευρωεκλογές ανέδειξαν μια ΝΔ ηττημένη, αλλά και την προοδευτική αντιπολίτευση κατακερματισμένη. Και δυστυχώς, χωρίς το Κόμμα μας πια να αποτελεί ξεκάθαρα πρωταγωνιστική δύναμη στον προοδευτικό χώρο, καθώς η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι πλέον μόνο δύο και όχι έξι ποσοστιαίες μονάδες.
Η συζήτηση για την ανάγκη σύγκλησης των προοδευτικών δυνάμεων δεν ανοίγει, όπως επιπόλαια επιχειρείται να εξηγηθεί από ορισμένους, από τη διαπλοκή, αλλά ανοίγει από την ίδια τη ζωή και από την ειλικρινή αγωνία της συντριπτικής πλειοψηφίας των προοδευτικών πολιτών.
Το Κόμμα μας πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή τη συζήτηση και σε αυτές τις διεργασίες, χωρίς αμηχανία και δεύτερες σκέψεις. Χωρίς ιδιοτέλειες και εγωισμούς.
Πρωτίστως να διαφυλάξουμε ότι η συζήτηση αυτή θα γίνει σοβαρά και συγκροτημένα, χωρίς τη διάλυση και διάχυση των κομμάτων του προοδευτικού χώρου.
Και κυρίως ότι θα είναι συζήτηση πολιτική και προγραμματική.
Σήμερα ο προοδευτικός κόσμος έχει ανάγκη να εκπροσωπηθεί από έναν πλειοψηφικό φορέα, που θα ανακτήσει την προοδευτική ατζέντα και δεν θα την κάνει δώρο στην ακροδεξιά. Που θα θέσει σε προτεραιότητα το εθνικό θέμα της παραγωγικής δομής και της δίκαιης ανάπτυξης. Που θα προχωρήσει σε συγκεκριμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση των νέων προβλημάτων στους εργασιακούς χώρους και θα ανατρέψει τις παγκοσμίως κατακριτέες αλλαγές στο εργασιακό πλαίσιο. Που θα καλύψει την ασφάλεια των πολιτών στην ζωή τους και θα δίνει τις προτάσεις μας για την κλιματική κρίση. Που θα αναθεωρήσει ανάλγητες πολιτικές με σχέδιο, όπως τα όρια συνταξιοδότησης, το ωράριο εργασίας, τις δομές του κοινωνικού κράτους. Που θα θέσει κανόνες στην αγορά και θα φέρει άλλη λειτουργία στο τραπεζικό σύστημα και στους στρατηγικούς τομείς της οικονομίας, στις συνθήκες που επιχειρούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στην αναδιανομή του πλούτου.
Αυτά τα θέματα για να απαντηθούν πειστικά και αξιόπιστα απαιτούν υπέρβαση αγκυλώσεων, δογματισμών και λαθών του παρελθόντος τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ όσο και από το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ και τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο.
Να αφήσουμε τα εγώ προτάσσοντας το εμείς και το μαζί.
Στην τακτική της διαίρεσης και της ανεύρεσης εχθρών, να αντιτάξουμε την σύνθεση και την συνεργασία. Να επαναφέρουμε σε πρώτο πλάνο την πολιτική και τις θέσεις μας, για να σταματήσει η περαιτέρω απομείωση της κοινωνικής μας επιρροής.
Αυτή πρέπει να είναι η επιδίωξή μας.
Οποιαδήποτε συζήτηση για πρόσωπα σήμερα, πέραν του ότι είναι πρόωρη, υπονομεύει την ουσία της συζήτησης για τις αναγκαίες πολιτικές και προγραμματικές συγκλίσεις, υπονομεύει την ίδια τη προοπτική της σύγκλισης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η Κεντρική του Επιτροπή οφείλει να αναλάβει ενεργά πρωτοβουλίες σε αυτή τη κατεύθυνση, λαμβάνοντας την εντολή να προχωρήσει από τα ίδια τα μέλη του.
Θέτοντας δηλαδή το ερώτημα για το αν πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες σε αυτή τη κατεύθυνση, στα ίδια του τα μέλη.
Ανταποκρινόμενοι, λοιπόν, στο αίτημα της μεγάλης πλειοψηφίας των προοδευτικών πολιτών, προτείνουμε η Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος να αποφασίσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, σύμφωνα με τα άρθρα 24 και 25 του Καταστατικού, με το ερώτημα:
"Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να συμμετέχει ενεργά, αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, ως πρωταγωνιστής στις διεργασίες ανασύνθεσης του προοδευτικού χώρου με στόχο τη – χωρίς διάλυση των κομμάτων που θα μετέχουν – δημιουργία μεγάλου φορέα του προοδευτικού κόσμου, που θα διεκδικήσει με αξιώσεις τη νίκη στις επόμενες εθνικές εκλογές από τη ΝΔ ;".
Δημοψήφισμα με διαφάνεια και διασφαλισμένες διαδικασίες.
Σε ότι αφορά τις προτάσεις για αλλαγή του καταστατικού προτείνουμε να κατατεθούν έγκαιρα, να συζητηθούν διεξοδικά και να εγκριθούν και αυτές από τη βάση, δηλαδή από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ άμεσα και όχι από ένα σώμα αντιπροσώπων των μελών μας σε ένα καταστατικό Συνέδριο. Αξιοποιώντας και για αυτό το θέμα τα άρθρα 24 και 25 του καταστατικού μας.
Τέλος τα θέματα των δημοψηφισμάτων, όπως προβλέπεται από το καταστατικό μας, οφείλουν να συζητηθούν αναλυτικά σε όλες τις οργανώσεις. Για την ουσιαστική συζήτηση τους, προτείνουμε την διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων το πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη.
Επίθεση Σπίρτζη: Οι προτάσεις Κασσελάκη είναι… ρευστοποίηση κόμματος - Τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ μας βρίζουν από το πρωί ως το βράδυ
Σκληρή κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη άσκησε ο Χρήστος Σπίρτζης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.
Συγκεκριμένα, ο πρώην υπουργός άρχισε την τοποθέτησή του με αναφορά στην επίσκεψη Κασσελάκη και Ευάγγελου Αποστολάκη στη Μακρόνησο, τον Σεπτέμβριο του 2023 λέγοντας:
«Σύντροφε Βαγγέλη, δεν είπες στον Στέφανο ούτε όταν πηγαίνατε, ούτε όταν γυρίζατε, ότι στα ξερονήσια οι φυσικοί και πολιτικοί μας παππούδες βασανίστηκαν, σακατεύτηκαν, σκοτώθηκαν για να λέμε ελεύθερα την πολιτική μας άποψη.
Και αυτήν την κληρονομιά την πολιτική κληρονομιά, δεν πρόκειται να την προδώσουμε στο όνομα οποιουδήποτε όσους τραμπουκισμούς και χουλιγκανισμούς και ύβρεις και αν υποστούμε».
Ο κ. Σπίρτζης συνέχισε: «Πρόεδρε. Δεν αμφισβητεί κανείς ότι είσαι Πρόεδρος από την πρώτη μέρα. Μόνο εσύ το έχεις αμφισβητήσει. Δεν θα σταματήσω να λέω αυτό που πιστεύω ό,τι και να κάνετε. Πώς να το πιστέψω αυτό όταν μια μέρα πριν το κλείσιμο της καθημερινής Αυγής υπήρχε ανάρτηση στην Αυγή από πηγές της Κουμουνδούρου που αναρωτιόταν αν ψήφισα ΣΥΡΙΖΑ. Πόση ντροπή!
Ποιος είναι υπεύθυνος για τις πηγές της Κουμουνδούρου; Πως να πιστέψω ότι τα τρολ 24/7 που στηρίζουν συγκεκριμένη λογική του ΣΥΡΙΖΑ μας βρίζουν από το πρωί ως το βράδυ. Πως να το πιστέψω; Έχουμε στοχοποιηθεί από συγκεκριμένα συμφέροντα, από πολύ ισχυρότερες πολιτικές ηγεσίες και σήμερα βαφτιζόμαστε νομενκλατούρα».
«Περιμέναμε να ακούσουμε κάτι για τα μαύρα εδώ μέσα περιμέναμε να ακούσουμε κάτι για τον υπονομευτή Αλέξη, ή για τον Αλέξη που κάνει παιχνίδια. Ποια παιχνίδια κάνει, ποια ήταν η υπονόμευση του Αλέξη και γιατί δεν ειπώθηκε πριν τις εκλογές;
Όταν ήταν κάτω από την εξέδρα και χειροκροτούσε;
Και βέβαια Στέφανε, Πρόεδρε, πρέπει να μας πεις εσύ ο ίδιος κάνεις μπούλινγκ σε βουλευτές, σε δημοσιογράφους; άλλα μέλη της ΚΕ κάνουν μπούλινγκ σε συντονιστές οργανώσεων κάνουν; (...)
Μίλησες για τη βάση και για άμεση δημοκρατία και σου προτείνουμε να πάμε στη βάση. Με δημοψηφίσματα και το αρνείσαι. Πότε θα πούμε μια αλήθεια ναι στην άμεση δημοκρατία ή εναντίον των δημοψηφισμάτων;
Ρευστοποίηση κόμματος είναι οι προτάσεις που έκανε σήμερα ο Πρόεδρος».
Σβίγκου: Εφαλτήριο μιας μεγάλης ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ το καταστατικό μας συνέδριο
«Ο προοδευτικός κόσμος θέλει συνεργασίες. Συνεργασίες για να πέσει ο Μητσοτάκης, για να υπάρξει προοδευτική κυβερνητική αλλαγή. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέκαθεν ήταν υπέρ της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων. Δεν πρέπει, όμως, να παρερμηνεύσουμε το μήνυμα και το αίτημα των προοδευτικών πολιτών. Δεν είναι ένα αίτημα διάλυσης και τεχνητής επανασυγκόλλησης. Τα κόμματα έχουν ιστορία, έχουν παραδόσεις, έχουν ιδεολογία. Κι εμείς τιμούμε την ιστορία μας, τιμούμε τη διαδρομή μας. Μια διαδρομή που μας έφερε, στην πιο δύσκολη στιγμή της πρόσφατης ιστορίας του τόπου, στην κυβέρνηση. Με πρώτο αριστερό πρωθυπουργό τον ιστορικό μας ηγέτη, τον Αλέξη Τσίπρα», τόνισε η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ράνια Σβίγκου, μιλώντας σητν Κεντρική Επιτροπή.
Η κα Σβίγκου αναφερόμενη στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών υποστήριξε ότι «η παντοκρατορία Μητσοτάκη ράγισε. Αντί, όμως, να αναδιπλωθεί και να απαλλάξει τον τόπο από την πολιτική του, επιμένει στον ίδιο νεοφιλελεύθερο και αντιλαϊκό δρόμο».
Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογράμμισε ότι «είναι αλήθεια ότι δεν καρπωθήκαμε όσο θα θέλαμε τη ραγδαία πτώση της ΝΔ».
Για την πορεία του κόμματος και την οργανωτική ανασυγκρότηση, τόνισε ότι «αν πάμε σε έναν ιδιότυπο αναχωρητισμό, αν απομονωθούμε, θα χάσουμε. Αν πάλι προχωρήσουμε με μια λογική ρευστοποίησης, θα διαλυθούμε. Να πάρουμε, λοιπόν, πρωτοβουλίες για συνεργασία με κάθε προοδευτική δύναμη, με κάθε προοδευτικό πολίτη. Όχι να μετατραπούμε σε ένα ασπόνδυλο πολιτικό υποκείμενο, σε μια δεξαμενή επικύρωσης αποφάσεων των από πάνω. Έχουμε μπροστά μας το καταστατικό συνέδριο. Είναι σαφές ότι υπάρχουν πράγματα που πρέπει να αλλάξουν, ώστε το κόμμα μας να γίνει πιο αμεσοδημοκρατικό. Με ακόμα πιο ενεργό και αποφασιστικό τον ρόλο των μελών μας. Με μια καλύτερη δικτύωση στο έδαφος της κοινωνίας. Μπορούμε και πρέπει να κάνουμε το καταστατικό μας συνέδριο εφαλτήριο μιας μεγάλης ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ».
Τέλος, η κα Σβίγκου, αφού ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε ποτέ εξαρτήσεις από συμφέροντα, έκανε λόγο για οικονομικές δυσκολίες που έχουν συνέπειες στα μέσα ενημέρωσης του κόμματος, σημειώνοντας ότι "η ιστορία της Αυγής δεν τελειώνει. Η αναβάθμιση του κυριακάτικου φύλλου, αλλά και της ηλεκτρονικής της έκδοσης, θα αποτελέσει βασικό στόχο ενός σχεδίου αναδιάρθρωσης και αναβάθμισης των κομματικών μας μέσων.
Ο Γιάννης Ραγκούσης υπέρ ενός δημοψηφίσματος για την ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου
Υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου τάχθηκε ο Γιάννης Ραγκούσης, στην τοποθέτηση του στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως εξήγησε, από την στιγμή που τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούν για τις διεργασίες, μόνο τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος μπορούν να αποφασίσουν.
Χαρακτήρισε το δημοψήφισμα τον «πιο δημοκρατικό τρόπο» που προβλέπεται στο καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ και την «πιο διαφανή διαδικασία».
Είπε επίσης ότι το Μέγαρο Μαξίμου και εξωθεσμικά κέντρα είναι αυτοί που δεν θέλουν την ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου.
Η πιο μεγάλη δύναμη που μπορούμε να έχουμε απέναντι στα εξωθεσμικά κέντρα μόνο το δημοψήφισμα μπορεί να μας τη δώσει, είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Ραγκούσης.
Το βράδυ των επόμενων εθνικών εκλογών, αν για πρώτη φορά στην μεταπολίτευση, η ΝΔ κερδίσει για τρίτη συνεχόμενη φορά, τότε το ερώτημα θα είναι ένα: «Ποιος φταίει;». Ας διαλέξει ο καθένας τι θέλει τότε να του καταλογιστεί, δήλωσε ο Γιάννης Ραγκούσης.
Υπογράμμισε ότι η πλειοψηφία των προοδευτικών πολιτών μετά το 14,9% του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές θέτει ένα ερώτημα: «Θα υπάρξει ένας ισχυρός αντίπαλος πόλος απέναντι στη ΝΔ, στις επόμενες εθνικές εκλογές;», ή με άλλα λόγια «θα κινηθούν οι διεργασίες για την ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου;».
ΣΥΡΙΖΑ: Δεν στηρίζει την πρόταση για δημοψήφισμα ο Παππάς
Ως «τομή» χαρακτήρισε την πρόταση για προγραμματική σύγκλιση και εκλογική συνεργασία προοδευτικών δυνάμεων, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς, στην εισήγηση του στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.
Παράλληλα, δεν στηρίζει την πρόταση μελών για δημοψήφισμα σχετικά με το μέλλον του προοδευτικού πολιτικού χώρου.
Συγκεκριμένα, για την προοπτική της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων είπε:
«Δεν έχει θεμελιωθεί ότι πρέπει να πάψει να λειτουργεί το κόμμα που έχει όραμά του τον σοσιαλισμό με Δημοκρατία και ελευθερία, που λειτουργεί πιο συμμετοχικά, πιο δημοκρατικά, πιο διάφανα από κάθε άλλο κόμμα στην Ελλάδα, το κόμμα που πρέπει να ολοκληρώσει τον μετασχηματισμό του, που μπορεί να εγγυηθεί τα προοδευτικά και προγραμματικά θεμέλια μιας εκλογικής συνεργασίας.
Το καταστατικό προβλέπει ότι οι καταστατικές αλλαγές γίνονται με βάση τις αποφάσεις του καταστατικού συνεδρίου. Αν υπάρχει η άποψη ότι πρέπει να γίνονται καταστατικές αλλαγές και με βάση τα δημοψηφίσματα, να κατατεθεί και να πάει στο συνέδριο.
Η πρόταση για δημοψήφισμα για τις συνεργασίες, παραβιάζει ανοικτές θύρες».
Αιχμές Γ. Τσίπρα κατά Κασσελάκη: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει γραμμή για τη σύγκλιση του προοδευτικού χώρου
«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει γραμμή για τη σύγκλιση του προοδευτικού χώρου», υποστήριξε ο Γιώργος Τσίπρας κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή, αφήνοντας σαφείς αιχμές σε βάρος του Στέφανου Κασσελάκη.
«Δεν είναι γραμμή το αν προκύψει κάτι θα βάλω υποψηφιότητα ούτε το να κάνουμε πρόταση για κοινές νομοθετικές πρωτοβουλίες», υποστήριξε, σύμφωνα με το CNN Greece.
Κατά τον πρώην βουλευτή, πρόταση είναι να πρωταγωνιστήσει το κόμμα σε διεργασίες σύγκλισης του προοδευτικού χώρου, υποστηρίζοντας πως υπάρχουν πεδία σύγκλισης όπως απαιτεί και η συντριπτική πλειονότητα των προοδευτικών πολιτών.
Στο ίδιο μήκος κύματος, υπενθύμισε πως ο Αλέξης Τσίπρας το βράδυ των εκλογών του 2019 είχε δεσμευτεί για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη, αλλά έγιναν μισά και άτολμα βήματα γι’ αυτό και είχε άσχημο αποτέλεσμα το κόμμα το 2023.
«Ένα χρόνο μετά χάσαμε τρεις μονάδες, αλλά το αποτέλεσμα είναι ακόμα χειρότερο από όσο φαίνεται. Σύμφωνα με τα στοιχεία του έξιτ πολ, πολλοί λιγότεροι από τους μισούς ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, οι οποίοι είτε δεν πήγαν στην κάλπη είτε ψήφισαν άλλα κόμματα. Έχουμε απομακρυνθεί ακόμα κι από παραδοσιακούς ψηφοφόρους μας. Αν συνυπολογίσουμε και την ψήφο υπομονής κι αν συνεχίσουμε στην ίδια πορεία θα πηγαίνουμε προς τα κάτω».
Ο κ. Τσίπρας είπε πως δεν υπάρχει πολιτική λειτουργία στο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πρόσθεσε πως γίνεται ζημιά και στην υπεράσπιση της πατριωτικής Αριστεράς, δίνοντας το παράδειγμα των F-35 για τα οποία «δεν είπαμε κουβέντα ούτε τον Ιανουάριο ούτε τώρα».
«Έχουμε κάθε λόγο να πούμε όχι, αλλά δεν λέμε τίποτα, ενώ είχαμε τοποθετηθεί με σαφήνεια επί Αλέξη Τσίπρα. Επιπλέον, πότε πήραμε απόφαση να είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας; Καταδικάσαμε τη ρωσική εισβολή και υποστηρίξαμε το πρώτο πακέτο κυρώσεων, αλλά μέχρι εκεί».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών