Τελευταία Νέα
Πολιτική

Β. Κόκκαλης (ΣΥΡΙΖΑ): Σε ωρολογιακή βόμβα εξελίσσεται η πανώλη αιγοπροβάτων στην Ελλάδα

Β. Κόκκαλης (ΣΥΡΙΖΑ): Σε ωρολογιακή βόμβα εξελίσσεται η πανώλη αιγοπροβάτων στην Ελλάδα
Επαρχίες ολόκληρες εξαρτώνται από την κτηνοτροφία
Σχετικά Άρθρα
Τον κώδωνα του κινδύνου για την εξέλιξη της νόσου της πανώλης των αιγοπροβάτων έκρουσε ο Βασίλης Κόκκαλης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Λάρισα.
«Ως αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι το καθ’ ύλην αντικείμενό μου, αλλά εξελίσσεται σε ωρολογιακή βόμβα, όσον αφορά για τον πρωτογενή τομέα. Να ξεκαθαρίσουμε βέβαια και να επαναλάβω και εγώ, μετά τους ειδικούς και τους επιστήμονες, ότι δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Πλην όμως, είναι μια ωρολογιακή βόμβα για τον πρωτογενή τομέα, για την κτηνοτροφία. Για ποιο λόγο; Όπως σωστά είπατε, έχει εξαπλωθεί και σε άλλες περιοχές της Ελλάδος, Κόρινθο, Αττική και δυστυχώς και Κρήτη. Πρέπει να γίνουν οπωσδήποτε τα εξής, τα οποία προτείνουμε:
Πρώτον, να γίνει η έρευνα για το πώς εισήλθαν τα μολυσμένα ζώα με σκοπό να μην έχουμε στο μέλλον. Το οφείλουμε αυτό στους κτηνοτρόφους μας και δεύτερον πρέπει η κυβέρνηση να πάρει αποφάσεις, να διεκδικήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποζημίωσης για τους κτηνοτρόφους. Με άλλα λόγια, η καραντίνα έχει ως συνέπεια τα πρόβατα να μη βγαίνουν έξω», δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, ενώ πρόσθεσε;
«Αυτό δεν το ξέρουν πολλοί, με αποτέλεσμα να έχουν μεγαλύτερη ανάγκη σε ζωοτροφές. Το οποίο σημαίνει ότι ο κτηνοτρόφος δεν μπορεί να ανταπεξέλθει. Θέλει χρήματα.
Και το δεύτερο κομμάτι είναι η αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου. Συνάντησα προχθές τους κτηνοτρόφους των οποίων τα ζώα θανατώθηκαν και είναι τώρα οι άνθρωποι στο μηδέν. 500 ζώα θανατώθηκαν. Έτσι λένε τα πρωτόκολλα. Τι θα κάνουν αυτοί οι άνθρωποι; Επαρχίες ολόκληρες εξαρτώνται από την κτηνοτροφία. Και το 50% της παραγόμενης φέτας στην Ελλάδα είναι στη Θεσσαλία. Καταλαβαίνετε λοιπόν, ότι για τη Θεσσαλία η κτηνοτροφία είναι πάρα πολύ σημαντικό πράγμα και πρέπει η κυβέρνηση να το δει ως εθνικό πλέον θέμα και να διεκδικήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα κονδύλια τα οποία θα απαιτηθούν».

Στη συνέχεια, ερωτηθείς εάν αυτό το πρόβλημα είναι από τη Ρουμανία, δήλωσε, σύμφωνα με την ΕΡΤ: «Σωστά. Η Ρουμανία όμως-όπως εμείς ενημερώσαμε και σωστά κάναμε άμεσα τα ευρωπαϊκά όργανα γιατί είμαστε ενιαία αγορά, έχουμε κανόνες κοινούς. Όταν σε μια χώρα εμφανίζεται μια ζωο-νόσος, ενημερώνουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να ενημερωθούν οι γειτονικές χώρες με τις οποίες έχουμε σχέσεις εμπορίου-πότε ενημέρωσε την ελληνική κυβέρνηση; Πότε εμφανίστηκε στη Ρουμανία; Δεύτερον, η ιχνηλασιμότητα μπορεί να προκύψει από τη Ρουμανία. Δεν απαιτείται έλεγχος στα σύνορα. Συνοδεύονται τα ζώα από πιστοποιητικά. Αυτά τα πιστοποιητικά μετά, όταν ήρθαν στη Θεσσαλία ήταν στην καραντίνα, όπως προβλέπει ο νόμος για ένα μήνα; Ελέχθησαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες; Αυτά είναι ερωτήματα τα οποία δεν τα θέτει η αξιωματική αντιπολίτευση μόνο. Τα θέτουν και οι κτηνοτρόφοι».

Τέλος, αναφορικά με το πόρισμα του Αρείου Πάγου, για το ζήτημα που αφορά τις υποκλοπές αλλά και για το αν «ναυάγησε» η κοινή πρόταση της αντιπολίτευσης για τις παρακολουθήσεις, ο κ. Κόκκαλης είπε χαρακτηριστικά:
«Νομίζω το μείζον είναι ότι κατατέθηκαν ίδια αιτήματα από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Τώρα το αν είναι κοινή με την έννοια ότι δεν είναι ενιαίο έγγραφο, αυτό έχω την εντύπωση ότι δεν είναι τώρα το μείζον. Το μείζον είναι ότι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν τα έγγραφα, τη διάταξη, την εισαγγελική με την οποία μπήκε στο αρχείο αυτή η τόσο σοβαρή υπόθεση.
Η υπόθεση στην οποία εν ενεργεία δικαστικός λειτουργός ήταν υπό παρακολούθηση εν ενεργεία και ο οποίος το γραφείο του είναι παραδίπλα από αυτόν που διενήργησε την προκαταρκτική εξέταση (…)». Όσο για το αν θα συγκληθεί η Επιτροπή θεσμών και πότε, ανέφερε πως αυτό είναι αποκλειστικά θέμα του προέδρου, του Προεδρείου της Βουλής, το ποια δηλαδή απόφαση θα λάβει. Αυτοί όπως επισήμανε, αυτό που ζητούν και θέλουν είναι να υπάρξει κλήση στο πρόσωπο της κας Αδειλίνη, διότι αυτό το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό.
«Μπορεί η καθημερινότητα -και σε αυτό ποντάρει η κυβέρνηση- να θέλει να το ξεπεράσει, δηλαδή η κυβέρνηση μέσω της καθημερινότητας, της ακρίβειας και όλων των θεμάτων, αλλά είναι πάρα πολύ σοβαρό. Οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι δεν πρέπει να γίνουν θεσμική κανονικότητα οι παρακολουθήσεις χωρίς αιτιολογία», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης