Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τα καμένα...σιγοκαίνε την κυβέρνηση - Η επόμενη κίνηση Μητσοτάκη την Τρίτη 20/8, ο σχεδιασμός για κατευνασμό της οργής του λαού

Τα καμένα...σιγοκαίνε την κυβέρνηση - Η επόμενη κίνηση Μητσοτάκη την Τρίτη 20/8, ο σχεδιασμός για κατευνασμό της οργής του λαού
Σητν Πεντέλη την Τρίτη 20 Αυγούστου ο Κ. Μητσοτάκης
Σχετικά Άρθρα
"Μαύρα" τα σύννεφα πάνω από το Μαξίμου, μετά τις πυρκαγιές στη βορειοανατολική Αττική που άφησαν πίσω τους καμένη γη, σπίτια και ειχειρήσεις.
Η οργή των πολιτών ξεχειλίζει, την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί με αποζημιώσεις που θα καταβληθούν έγκαιρα, να κατευνάσει το κύμα αντιδράσεων, ενώ σπεύδει να δικαιολογήσει τα ...αδικαιολόγητα, λέγοντας ότι το κράτος ήταν παρών και έσωσε ζωές, αλλά και να παραδεχθεί πως τα καινούργια Canadair 515 ακόμη αργούν και τα επόμενα 3 χρόνια θα αρκεστούμε στα υπάρχοντα πυροσβεστικά αεροσκάφη, όπως τα καταπονημένα CL-215, με τη λέξη "αποτυχία" να απουσιάζει από το λεξιλόγιό της.
Επί της ουσίας η κυβέρνηση έχει απέναντί της τους πυρόπληκτους πολίτες και τις πληγείσες επιχειρήσεις από τις καταστροφικές πυρκαγιές, αλλά την αντιπολίτευση που περιμένει απαντήσεις, την ώρα που ρίχνει το βάρος της στην ομιλία του πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη στην 88η ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο.
Με τον χρόνο να "τρέχει", στόχος είναι να αρχίσουν τα κλείνουν τα ανοιχτά μέτωπα και η δυσαρέσκεια για την κυβερνητική αναποτελεσματικότητα, κάτι που φαίνεται πως επιθυμεί  να κάνει πριν από την παρουσία του πρωθυπουργού στις 7-8 Σεπτεμβρίου στην 88η ΔΕΘ.

Στήριξη των πληγέντων - Στην Πεντέλη την Τρίτη 20/8 ο Μητσοτάκης

Στην Πεντέλη σχεδιάζει να μεταβεί το απόγευμα της Τρίτης 20/8 ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αυτή τη φορά, αν και αρχικά ήταν...σιωπηλός τις μέρες που η φωτιά στην Αττική μαινόταν, επέστρεψε στο Μαξίμου για να ενημερώνεται.
Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί με κλιμάκιο των συναρμόδιων υπουργών στην Πεντέλη, όπου θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Αττικής και δημάρχων σχετικά με τα ευρήματα των αυτοψιών και τις δράσεις αποκατάστασης που έχει δρομολογήσει η πολιτεία στις περιοχές που επλήγησαν από την πυρκαγιά.
Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν οι :Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υπ. Εσωτερικών, Υπ. Πολιτικης προστασίας -Υφυπ Κρατικής αρωγής, Υπ. Οικονομικών -ΤΑΙΠΕΔ, Περιφέρεια Αττικής, Δήμαρχοι Πεντέλης, Χαλανδρίου, Παλλήνης, Βριλησσίων και όλων των άλλων δήμων που επλήγησαν.

Αυτοψίες και ακατάλληλα σπίτια, επιχειρήσεις

Στο μεταξύ,  συνεχίζονται οι αυτοψίες από τα κλιμάκια της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε κτιριακές υποδομές σε περιοχές της Βόρειας και Ανατολικής Αττικής μετά τις πυρκαγιές της 11ης Αυγούστου 2024.
Ήδη, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στις πυρόπληκτες περιοχές των Δήμων Βριλησσίων, Διονύσου, Μαραθώνα, Παλλήνης, Πεντέλης, Ραφήνας – Πικερμίου, Χαλανδρίου και Ωρωπού, διενεργήθηκαν 184 αυτοψίες σε κτίρια, εκ των οποίων 158 σε κατοικίες, 21 σε αποθήκες, 2 σε δημόσια κτίρια και 3 σε επαγγελματικούς χώρους.
Έχουν προκύψει πως 104 κατοικίες χαρακτηρίζονται ως ακατάλληλες προς χρήση και κατεδαφιστέες («κόκκινες») και προσωρινά ακατάλληλες προς χρήση που απαιτούν επισκευαστικές εργασίες («κίτρινες»), με την κατανομή στις δύο κατηγορίες να είναι 40 και 64 αντίστοιχα. Επίσης, 54 κατοικίες χαρακτηρίζονται – μετά και τη διενέργεια των αυτοψιών – ως κατάλληλα για χρήση («πράσινα») με κάποιες – ενδεχομένως – ελαφριές ζημιές.
Παράλληλα, έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα 30 περιπτώσεις επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πυρκαγιά.

Τον Σεπτέμβριο συζήτηση στη Βουλή

Και ενώ το θέμα των πυρκαγιών, που κάθε καλοκαίρι θέτουν σε συναγερμό κρατικό μηχανισμό και πολίτες,  "καίει" την κυβέρνηση , αφού το νέο δόγμα με επίκεντρο την πρόληψη στην πράξη φάνηκε πως δεν λειτούργησε όπως σχεδιαζόταν, δίνει ραντεβού τον Σεπτέβριο για τον φετινό απολογισμό στη Βουλή, εν μέσω βολών από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Συζήτηση στη Βουλή θα ζητήσει η κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο, όπως κάθε χρόνο, μόλις περάσει η ένταση και η πίεση από τις πυρκαγιές του Αυγούστου και η αντιπυρική περίοδος βαίνει προς το τέλος της, ώστε να μπορεί να πραγματοποιηθεί και ο σχετικός απολογισμός, έχουν ξεκαθαρίσει κυβερνητικές πηγές, τονίζοντας πως θα γίνει επί τη βάσει στοιχείων και πραγματικών δεδομένων και "όχι με πολιτικά τσιτάτα". Μεταξύ άλλων, αναμένεται να γίνει αναφορά στον αριθμό των φετινών πυρκαγιών,  στις προσλήψεις πυροσβεστών και δασοκομάντος που έγιναν, στο 112, στα εναέρια μέσα, στις συλλήψεις για εμπρησμούς, στα μέσα δασοπυρόσβεσης.
Μέχρι τότε φαίνεται πως το Μαξίμου θέλει να έχουν "τρέξει" και οι αποζημιώσεις στους πληγέντες, καθώς αναμένεται έως τις 21/8 να ανοίξει η πλατφόρμα για τα μέτρα στήριξης στους πυρόπληκτους από τη φωτιά στην Αττική.
Πιθανότητα η προ ημερησίας διατάξεων συζήτηση στη Βουλή θα διεξαχθεί πριν από την παρουσία στην  ΔΕΘ (στις 7-8/9) του πρωθυπουργού, αφού  κατά πληροφορίες, σχεδιάζει να μεταβεί στη Θεσσαλονίκη στις 27 Αυγούστου και να έχει συναντήσεις με φορείς, τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απ. Τζιτζικώστα, και τον δήμαχο της πόλης, Στ. Αγγελούδη, ενώ θα παραστεί σε εκδήλωση  για την εθνική στρατηγική για την περιφερειακή ανάπτυξη. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης