Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βουλή: Κυρώσεις και πρόστιμα σε ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή και άλλα 3 κόμματα - Γιατί κατηγορούνται

Βουλή: Κυρώσεις και πρόστιμα σε ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή και άλλα 3 κόμματα - Γιατί κατηγορούνται
Στην απόφαση που υπογράφει ο πρόεδρος της Βουλής πρόστιμα επιβάλλονται και στη «Δημιουργία Ξανά», τη Χρυσή Αυγή, τον Πολιτικό Οργανισμό Καλλιτεχνών Ελλάδος
Την επιβολή προστίμων σε πέντε κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου επικύρωσε με απόφασή του ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας στις αρχές Αυγούστου, με βάση την «τελική έκθεση αποτελεσμάτων ελέγχου κομμάτων και συνασπισμών κομμάτων χρήσης 2022» της Επιτροπής Πόθεν Έσχες της Βουλής.
Το μεγαλύτερο πρόστιμο επιβλήθηκε στο ΚΚΕ, το οποίο ανέρχεται σε 1% της καταβληθείσας τακτικής χρηματοδότησης έτους 2022, ήτοι ποσό 18.829,34 ευρώ.
Και αυτό διότι ο Περισσός παρουσίασε «έσοδα από συνδρομές και εισφορές ύψους 4.855.000 ευρώ χωρίς τήρηση των προϋποθέσεων ιδιωτικής χρηματοδότησης», όπως επίσης εντοπίστηκε «παράλειψη δημοσιοποίησης των στοιχείων για έσοδα του κόμματος από δωρεές – κληρονομιές, συνολικού ποσού 768.221,08 ευρώ».
Παρόμοιες κυρώσεις είχαν επιβληθεί στο ΚΚΕ και για το προηγούμενο έτος χρήσης.
Μάλιστα, είχε επιβληθεί πρόστιμο 1% της καταβληθείσας τακτικής χρηματοδότησης έτους 2021, ήτοι ποσό 15.063,47 ευρώ, καθώς είχε παρουσιάσει «έσοδα από συνδρομές και εισφορές ύψους 4.665.000 ευρώ χωρίς τήρηση των προϋποθέσεων ιδιωτικής χρηματοδότησης», ενώ είχε παρατηρηθεί και «παράλειψη δημοσιοποίησης των στοιχείων για έσοδα του Κόμματος από δωρεές – κληρονομιές, συνολικού ποσού 330.064,82 ευρώ».
Στην απόφαση που υπογράφει ο πρόεδρος της Βουλής πρόστιμα επιβάλλονται και στη «Δημιουργία Ξανά», τη Χρυσή Αυγή, τον Πολιτικό Οργανισμό Καλλιτεχνών Ελλάδος (ΠΟΚΕ) και το Πράσινο Κίνημα.
Ειδικότερα, στο κόμμα από το οποίο αποχώρησε το 2023 ο Θάνος Τζήμερος μετά την τελευταία εκλογική του «επιτυχία» επιβλήθηκε πρόστιμο 11.000 ευρώ για «παράλειψη υποβολής ετήσιων οικονομικών καταστάσεων».
Για τον ίδιο λόγο η Χρυσή Αυγή με επικεφαλής τον Νίκο Μιχαλολιάκο καλείται να πληρώσει 5.200 ευρώ, ενώ το «Πράσινο Κίνημα» θα καταβάλλει 3.000 ευρώ για «διακίνηση συνόλου εσόδων (20.000,00 ευρώ) εκτός τραπεζικών λογαριασμών».
Ως προς το ΠΟΚΕ, εντοπίστηκαν οι εξής παραβάσεις: «Έσοδα από συνδρομές και εισφορές ύψους 51.488,20 ευρώ (σύνολο εσόδων) χωρίς τήρηση των προϋποθέσεων ιδιωτικής χρηματοδότησης.
Παράλειψη δημοσιοποίησης των στοιχείων για τα συνολικά έσοδα του κόμματος.
Διακίνηση συνόλου εσόδων (51.488,20 ευρώ) εκτός τραπεζικών λογαριασμών. Διακίνηση (άνω του προβλεπόμενου ορίου) δαπανών 24.452,24 ευρώ εκτός τραπεζικών λογαριασμών».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης