Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τον Κωνσταντίνο Τασούλα προτείνει ο Μητσοτάκης για Πρόεδρο της Δημοκρατίας - Επιβεβαίωση ΒΝ - Αντιδράσεις κομμάτων

Τον Κωνσταντίνο Τασούλα προτείνει ο Μητσοτάκης για Πρόεδρο της Δημοκρατίας - Επιβεβαίωση ΒΝ - Αντιδράσεις κομμάτων
Πολιτική η επιλογή του πρωθυπουργού για τον επόμενο πρόεδρο της Δημοκρατίας
Σχετικά Άρθρα
 (upd8) Τον μέχρι τώρα Πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, πρότεινε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Έτσι, στις 25 Ιανουαρίου θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας με την πρώτη ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή.
Στο μεταξύ, μετά το τηλεοπτικό μήνυμα του Κ. Μητσοτάκη, υπήρξαν και οι αντιδράσεις των κομμάτων, κάνοντας λόγο για στενά κομματική επιλογή.
Σημειώνεται ότι η θητεία της απερχόμενης Προέδρου της Δημοκρατίας, Κ.  Σακελλαροπούλου, στις 13 Μαρτίου 2025.

Ο Τασούλας η επιλογή Μητσοτάκη

Ο κ. Μητσοτάκης
σε τηλεοπτικό του μήνυμα ανακοίνωσε ότι η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα είναι ο Κωνσταντίνος Τασούλας, ο νυν Πρόεδρος της Βουλής και τρίτος τη τάξει πολιτειακός παράγων της χώρας και κάλεσε όλα τα κόμματα της Βουλής να αξιολογήσουν την υποψηφιότητά «μέσα από ένα και μόνο πρίσμα: αυτό του κύρους και της εμπειρίας, της γνώσης αλλά και του χαρακτήρα, προκειμένου να αναδειχθεί σε πρώτο πολίτη».
Κάνοντας αναφορά στην απερχόμενη Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σημείωσε ότι έχει ήδη ενημερώσει για την επιλογή του και τόνισε πως «τίμησε την αποστολή της με συνέπεια και με αίσθημα ευθύνης. Κρατώντας πάντοτε ψηλά την εθνική αξιοπρέπεια, εισέφερε στον θεσμό ένα νέο, ανθρώπινο υπόδειγμα Προέδρου. Με προτάγματα πολιτισμού και επιστήμης, αλλά και αναπτύσσοντας μία ανεπιτήδευτη επικοινωνία με τους πολίτες».
«Έκρινα, όμως, ότι κατά το επόμενο διάστημα και σε ένα ταραγμένο διεθνές περιβάλλον, η πατρίδα χρειάζεται Πρόεδρο της Δημοκρατίας με μακρά διαδρομή στα κοινά και με σαφή πολιτικά χαρακτηριστικά. Σε κάθε περίπτωση, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου αφήνει θετικό αποτύπωμα στην Ιστορία της χώρας. Ως Πρωθυπουργός και ως απλός πολίτης την τιμώ και θέλω να την ευχαριστήσω από καρδιάς», συμπλήρωσε.

Αλλαγή για μία και μόνο 6ετή θητεία

Ο πρωθυπουργός, με φόντο την ενοποιητική αποστολή που έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανέφερε την εκτίμησή του ότι θα έπρεπε να ψηφίζεται για μία και μόνη 6ετή θητεία.
«Έτσι, η συζήτηση για ανανέωση της παραμονής του στο αξίωμα δεν θα άνοιγε, κάθε τόσο, τον χορό των αντιπαραθέσεων.Και ο θεσμός θα έμενε μακριά από τις κομματικές σκοπιμότητες», εξήγησε.
Όπως έκανε γνωστό, «πρόκειται για θέση που θα εισηγηθούμε στη Βουλή κατά την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση».
Υπενθυμίζεται ότι η θητεία σήμερα είναι 5ετής.

Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού:


«Μοιράζομαι σήμερα μαζί σας τις σκέψεις μου για τον κορυφαίο πολιτειακό θεσμό. Και, ταυτόχρονα, ανακοινώνω την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για το πρόσωπο που θα κληθεί να τον υπηρετήσει. Γιατί οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν, να κρίνουν επιχειρήματα και να γίνονται, έτσι, μέτοχοι σε όλες τις εξελίξεις της δημόσιας ζωής.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να διαθέτει υψηλό κύρος, ευρύτερη αποδοχή και, ασφαλώς, εμπειρία, γνώση και έμπρακτο σεβασμό στους θεσμούς. Η ευρύτερη αποδοχή, ωστόσο, δεν σημαίνει αναγκαστικά κάποια πρόταση πέραν της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας. Αντίθετα, σηματοδοτεί ένα πρόσωπο που θα εμπνέει εμπιστοσύνη στην κοινωνία, που θα έχει τη δυνατότητα να συνθέτει και να ενώνει.
Γιατί ο αρχηγός του κράτους μπορεί μεν να έχει περιορισμένες εκτελεστικές αρμοδιότητες, όμως αποτελεί το σύμβολο του έθνους. Σε σχέση, συνεπώς, με την υψηλή του αποστολή, η πολιτική του αφετηρία έχει μικρότερη σημασία. Από την άλλη πλευρά, ούτε η διαφορετική προέλευση Προέδρου και Πρωθυπουργού εγγυάται την πολιτειακή ισορροπία, ούτε η πολιτική τους σύμπτωση δημιουργεί εξ ορισμού θεσμικό κίνδυνο. Το Σύνταγμά μας παρέχει όλες τις εγγυήσεις, ενώ και η Ιστορία δείχνει ότι τα πρόσωπα είναι εκείνα που τελικά δίνουν αξία στους θεσμούς.
Με δεδομένη, μάλιστα, την ενοποιητική αποστολή που έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πιστεύω ότι θα έπρεπε να ψηφίζεται για μία και μόνη 6ετή θητεία. Έτσι, η συζήτηση για ανανέωση της παραμονής του στο αξίωμα δεν θα άνοιγε, κάθε τόσο, τον χορό των αντιπαραθέσεων. Και ο θεσμός θα έμενε μακριά από τις κομματικές σκοπιμότητες. Πρόκειται για θέση που θα εισηγηθούμε στη Βουλή κατά την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση.
Με αίσθημα ευθύνης, ανακοινώνω ότι η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα είναι ο Κωνσταντίνος Τασούλας, ο νυν Πρόεδρος της Βουλής και τρίτος τη τάξει πολιτειακός παράγων της χώρας. Η ευρεία αποδοχή του προκύπτει από το γεγονός ότι εξελέγη τρεις φορές Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου με την ισχυρότερη πλειοψηφία στη Μεταπολίτευση: με 283, 270 και 249 ψήφους. Ενώ το ενωτικό πνεύμα και οι συνθετικές του αρετές έχουν, νομίζω, αποδειχθεί και από τον άψογο, κατά γενική ομολογία, τρόπο με τον οποίο διηύθυνε, έως τώρα, τις εργασίες της Βουλής σε ένα πολύ δύσκολο κομματικό τοπίο.
Ο Κώστας Τασούλας έχει επίσης υπηρετήσει τον τόπο ως Δήμαρχος, ως Βουλευτής επί 25 χρόνια, και ως Υπουργός. Γνωρίζει, λοιπόν, καλά το βάρος της ευθύνης που καλείται να αναλάβει. Ταυτόχρονα, η ηπειρώτικη καταγωγή του αλλά και τα μαθητικά του χρόνια στο Ίδρυμα Τοσίτσα, τον όπλισαν με τη δύναμη του αυτοδημιούργητου. Όπως πυροδότησαν και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική περιφέρεια, για τον κάθε πολίτη, στην κάθε γωνιά της επικράτειας.
Διαθέτει, ακόμη, μία πλούσια καλλιέργεια και βαθιά γνώση της ελληνικής Ιστορίας, αληθινό πατριωτισμό και έναν χαρακτήρα ακέραιο, με κοινωνική ευαισθησία και μία γνήσια απλότητα και σεμνότητα. Δεν είναι τυχαίο ότι, αν και επί χρόνια παρών στην πρώτη γραμμή, δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ να φιλοτεχνήσει το δικό του επικοινωνιακό προφίλ. Όλα αυτά, συνεπώς, αποτελούν εγγυήσεις για μία εξαιρετική θητεία.
Από την πλευρά της, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, την οποία έχω ήδη ενημερώσει για την επιλογή μου, τίμησε την αποστολή της με συνέπεια και με αίσθημα ευθύνης. Κρατώντας πάντοτε ψηλά την εθνική αξιοπρέπεια, εισέφερε στον θεσμό ένα νέο, ανθρώπινο υπόδειγμα Προέδρου. Με προτάγματα πολιτισμού και επιστήμης, αλλά και αναπτύσσοντας μία ανεπιτήδευτη επικοινωνία με τους πολίτες.
Έκρινα, όμως, ότι κατά το επόμενο διάστημα και σε ένα ταραγμένο διεθνές περιβάλλον, η πατρίδα χρειάζεται Πρόεδρο της Δημοκρατίας με μακρά διαδρομή στα κοινά και με σαφή πολιτικά χαρακτηριστικά. Σε κάθε περίπτωση, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου αφήνει θετικό αποτύπωμα στην Ιστορία της χώρας. Ως Πρωθυπουργός και ως απλός πολίτης την τιμώ και θέλω να την ευχαριστήσω από καρδιάς.
Καλώ όλα τα κόμματα της Βουλής να αξιολογήσουν την υποψηφιότητα του Κώστα Τασούλα μέσα από ένα και μόνο πρίσμα: αυτό του κύρους και της εμπειρίας, της γνώσης αλλά και του χαρακτήρα, προκειμένου να αναδειχθεί σε πρώτο πολίτη. Κι αν η αμερόληπτη απάντηση σε αυτά τα κριτήρια είναι καταφατική, τους ζητώ να τον στηρίξουν. Θα είναι μία επιλογή ενότητας και προοπτικής για την Ελλάδα».

Βουλή - Τασούλας: Στις 25 Ιανουαρίου η πρώτη ονομαστική ψηφοφορία


Το Σάββατο 25 Ιανουαρίου θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής και πλέον, υποψήφιος της ΝΔ για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, Κ. Τασούλας, μετά το τηλεοπτικό μήνυμα του πρωθυπουργού.
Σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής, μετά την ανακοίνωση του ονόματός του από τον Κ. Μητσοτάκη, ο κ. Τασούλας ανέφερε πως «αυτές ακριβώς οι προϋποθέσεις, η ενότητα και η αρμονική λειτουργία των θεσμών ανάγονται κυρίως στην αποστολή που το Σύνταγμα αναθέτει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Γι΄ αυτό και ο όρκος που δίδει εδώ στο Εθνικό Κοινοβούλιο περιλαμβάνει και αυτά, αλλά και την υπεράσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας και των δικαιωμάτων των Ελλήνων».
«Τώρα όμως τον λόγο έχει η Εθνική Αντιπροσωπεία, εσείς. Για αυτό και ως Πρόεδρος της Βουλής θέτω άμεσα σε κίνηση τις προβλεπόμενες διαδικασίες εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, με πρώτη ημερομηνία ονομαστικής ψηφοφορίας το Σάββατο 25 Ιανουαρίου» κατέληξε ο κ. Τασούλας.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ρυθμιστής του Πολιτεύματος (άρθρο 30 παρ. 1), εκλέγεται από τη Βουλή και έχει το δικαίωμα της επανεκλογής μία μόνο φορά, ενώ πριν αναλάβει τα καθήκοντά του, δίνει ενώπιον της Βουλής όρκο, τον τύπο του οποίου καθορίζει το Σύνταγμα.
Η θητεία του Προέδρου είναι 5ετής και παρατείνεται σε δύο περιπτώσεις: σε περίπτωση πολέμου έως τη λήξη του, σε περίπτωση κατά την οποία η διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου δεν περατωθεί εγκαίρως, έως την ανάδειξη του νέου Προέδρου.
Τα προσόντα που πρέπει να συγκεντρώνει ο Πρόεδρος είναι 4:
-Η ελληνική ιθαγένεια, η οποία πρέπει να έχει αποκτηθεί πέντε τουλάχιστον χρόνια πριν από την εκλογή.
-Η ελληνική καταγωγή, από τον πατέρα ή τη μητέρα.
-Η συμπλήρωση του τεσσαρακοστού έτους της ηλικίας κατά την ημέρα της εκλογής.
-Η νόμιμη ικανότητα του εκλέγειν (ενεργητικό εκλογικό δικαίωμα).
Ως προς της διαδικασία:
1. Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Βουλή γίνεται με ονομαστική ψηφοφορία και σε ειδική συνεδρίαση, που συγκαλείται από τον Πρόεδρο της Βουλής έναν τουλάχιστο μήνα πριν λήξει η θητεία του εν ενεργεία Προέδρου της Δημοκρατίας, κατά τα οριζόμενα στον Κανονισμό της Βουλής. Σε περίπτωση οριστικής αδυναμίας του Προέδρου της Δημοκρατίας να εκπληρώσει τα καθήκοντά του, κατά τους ορισμούς του άρθρου 34 παράγραφος 2, καθώς επίσης και σε περίπτωση που ο Πρόεδρος παραιτηθεί, πεθάνει ή κηρυχθεί έκπτωτος κατά τις διατάξεις του Συντάγματος, η συνεδρίαση της Βουλής για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας συγκαλείται μέσα σε δέκα ημέρες το αργότερο αφότου έληξε πρόωρα η θητεία του προηγούμενου Προέδρου.
2. Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας γίνεται σε κάθε περίπτωση για πλήρη θητεία.
3. Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται εκείνος που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των δύο τρίτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών. Αν δεν συγκεντρωθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες. Αν δεν επιτευχθεί ούτε στη δεύτερη ψηφοφορία η οριζόμενη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ακόμη μία φορά ύστερα από πέντε ημέρες, οπότε εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών.
4. Αν δεν επιτευχθεί ούτε και στην τρίτη ψηφοφορία η αυξημένη αυτή πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Αν δεν επιτευχθεί ούτε αυτή η πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία. Σε περίπτωση ισοψηφίας εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στην πρώτη ψηφοφορία της προηγούμενης παραγράφου.
5. Αν η Βουλή είναι απούσα, συγκαλείται εκτάκτως για να εκλέξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατά τους ορισμούς της παραγράφου 4. Αν η Βουλή έχει διαλυθεί με οποιονδήποτε τρόπο, η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας αναβάλλεται ώσπου να συγκροτηθεί σε σώμα η νέα Βουλή και μέσα σε είκοσι ημέρες, το αργότερο, από τη συγκρότησή της, σύμφωνα με όσα ορίζονται στις παραγράφους 3 και 4, αφού τηρηθούν και οι ορισμοί της παραγράφου 1 του άρθρου 34.
6. Αν η διαδικασία για την εκλογή νέου Προέδρου, που ορίζεται στις προηγούμενες παραγράφους, δεν περατωθεί εγκαίρως, ο ήδη Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξακολουθεί να ασκεί τα καθήκοντά του και μετά τη λήξη της θητείας του ώσπου να αναδειχθεί νέος Πρόεδρος.

Ποιός είναι ο Κ. Τασούλας

Ο κ. Τασούλας, από τις εκλογές του 2000 μέχρι και σήμερα εκλέγεται αδιαλείπτως βουλευτής Ιωαννίνων, ενώ έχει διατελέσει Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή (2007–2009) καθώς και Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά (2014–2015).
Στις 18 Ιουλίου του 2019, εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων συγκεντρώνοντας 283 ψήφους, τις περισσότερες δηλαδή ψήφους που έχουν συγκεντρωθεί ποτέ σε αντίστοιχη διαδικασία.
Το Μάιο του 2023, επανεξελέγη με 270 ψήφους Πρόεδρος της -βραχύβιας- Βουλής της ΙΘ΄ περιόδου.
Μετά τις εκλογές του Ιουνίου 2023, εξελέγη για μια ακόμη φορά Πρόεδρος της Βουλής της Κ΄ Κοινοβουλευτικής Περιόδου, με 250 ψήφους.
Υπήρξε ιδιαίτερος γραμματέας του αειμνήστου Ευαγγέλου Αβέρωφ-Τοσίτσα, επίτιμου προέδρου της ΝΔ από το 1981 έως το 1990 και ειδικός σύμβουλος στα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας, Εμπορίου και Γεωργίας (1989-1990).
Διετέλεσε πρόεδρος του Οργανισμού Προωθήσεως Εξαγωγών (Ο.Π.Ε.) από το 1990 έως το 1993.
Εξελέγη δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Κηφισιάς το 1990 και το 1994 εξελέγη δήμαρχος Κηφισιάς.
Τον Ιούνιο του 2013 ορίστηκε πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής».
Ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Τασούλας γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1959, είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.


Σακελλαροπούλου: Προσπάθησα να εκπληρώσω τα καθήκοντά μου με τη μεγαλύτερη δυνατή ευθύνη απέναντι στον λαό

«Στη διάρκεια της θητείας μου, προσπάθησα να εκπληρώσω τα καθήκοντά μου με τη μεγαλύτερη δυνατή ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό και τη συνείδησή μου, σεβόμενη τις αρμοδιότητες και τον θεσμικό ρόλο που αναγνωρίζει το Σύνταγμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», τόνισε η Κ. Σακελλαροπούλου σε δήλωσή της μετά το τηλεοπτικό μήνυμα του πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη.
«Πριν από πέντε χρόνια, η Βουλή των Ελλήνων με εξέλεξε στο αξίωμα της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, μετά από πρόταση του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη. Τους ευχαριστώ για την τιμή και την εμπιστοσύνη.
Στη διάρκεια της θητείας μου, προσπάθησα να εκπληρώσω τα καθήκοντά μου με τη μεγαλύτερη δυνατή ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό και τη συνείδησή μου, σεβόμενη τις αρμοδιότητες και τον θεσμικό ρόλο που αναγνωρίζει το Σύνταγμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Εύχομαι κάθε επιτυχία στον Πρόεδρο που θα επιλεγεί από τη Βουλή των Ελλήνων για την επόμενη 5ετία», δήλωσε η απερχόμενη Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η Κ. Σακελλαροπούλου.

Αντιδράσεις κομμάτων

Για στενά κομματική επιλογή του Κ. Μητσοτάκη έκανε λόγο το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, που ετοιμάζεται να καταθέσει δική του πρόταση.
Ο
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ήδη προτείνει την Λούκα Κατσέλη για τη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ έκανε λόγο στενά κομματική επιλογή από τον Κ. Μητσοτάκη.
Η Νέα Αριστερά σχολίασε ότι ο Κ. Τασούλας  «είναι ιδανικός υποψήφιος για τη ΝΔ, αλλά όχι για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας».
Το ΚΚΕ επανέλαβε τη θέση του για τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι λειτουργεί ως θεματοφύλακας της κυρίαρχης πολιτικής και ουσιαστικά επικυρώνει όλες τις αντιλαϊκές αποφάσεις της εκάστοτε κυβέρνησης
Αναλυτικά:

Τσουκαλάς (ΠΑΣΟΚ) για ΠτΔ: Καταθέτουμε δική μας πρόταση - Στενά κομματική η επιλογή Μητσοτάκη

«Ο κ. Μητσοτάκης κάνει μια στενά κομματική επιλογή, επιλέγοντας έναν εν ενεργεία βουλευτή του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας για το ύπατο αξίωμα» , τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Κώστας Τσουκαλάς, μετά το τηλεοπτικό μήνυμα του πρωθυπουργού για την υποψηφιότητα του Κ. Τασούλα για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Ο κ. Τσουκαλάς δήλωσε ότι «ο Πρωθυπουργός απέδειξε σήμερα ότι δεν έχει συναίσθηση τι σημαίνει συναίνεση ακόμα και σε ύψιστα θεσμικά ζητήματα, όπως αυτή είχε κατοχυρωθεί εδώ και δεκαετίες για την επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας» και «λειτούργησε μονοκομματικά σπάζοντας τις πολιτικές παραδόσεις και αποκαλύπτοντας τη βαθιά πολιτική του ανασφάλεια».
Σύμφωνα με τον κ. Τσουκαλά, «ο ρυθμιστής του πολιτεύματος, σύμφωνα με το πνεύμα του Συντάγματος, δεν μπορεί προφανώς να είναι ένα πρόσωπο ταυτισμένο απόλυτα με την κυβερνητική παράταξη. Η πρόσφατη συνταγματική αλλαγή είχε στόχο να μη γίνεται "παιχνίδι εκλογών" ο θεσμός της Προεδρίας της Δημοκρατίας και είναι λυπηρό ότι ο κ. Μητσοτάκης αξιοποιεί αυτή την αλλαγή για κομματικό του όφελος και για να φέρει τον κορυφαίο πολιτειακό θεσμό στα προσωπικά και κομματικά του μέτρα».
«Το ΠΑΣΟΚ κράτησε όλο αυτό το διάστημα μια βαθιά θεσμική στάση σεβόμενο τη διαδικασία, αλλά και το πρόσωπο της σημερινής Προέδρου» πρόσθεσε.
«Με αίσθημα ευθύνης θα καταθέσουμε δική μας πρόταση για την Προεδρία της Δημοκρατίας, με όλα τα χαρακτηριστικά και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται με βάση το πνεύμα του Συντάγματος.
Αφήνουμε τον κ. Μητσοτάκη

Φάμελλος για Τασούλα: Στενά κομματική επιλογή Μητσοτάκη για ΠτΔ - Προτείνουμε την Λ.  Κατσέλη, μπορεί να ενώσει

Ο Κ. Μητσοτάκης «προχώρησε σε μία στενά κομματική επιλογή, υποτάσσοντας τον ανώτατο πολιτειακό θεσμό στα εσωκομματικά του θέματα και προβλήματα», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σ. Φάμελλος, για την επιλογή του πρωθυπουργού ο Κ. Τασούλας να είναι η πρόταση της ΝΔ για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Όπως ανέφερε ο κ. Φάμελλος, «σήμερα ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας έναν εν ενεργεία βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας.
Σε αντίθεση με το πνεύμα του Συντάγματος και τις παραδόσεις της Τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας.
Προχώρησε σε μία στενά κομματική επιλογή, υποτάσσοντας τον ανώτατο πολιτειακό θεσμό στα εσωκομματικά του θέματα και προβλήματα.
Αποδεικνύεται κατώτερος των περιστάσεων.
Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία κινηθήκαμε απολύτως θεσμικά
Πήραμε πρωτοβουλίες στον κατάλληλο χρόνο με σοβαρότητα και με σεβασμό στον θεσμό.
Επισημάναμε ότι η υποψηφιότητα δεν μπορεί να είναι στενή κομματική επιλογή».
Κάνοντας αναφορά στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη  Λούκα Κατσέλη, υπογράμμισε πως «καταθέσαμε πρόταση με προοδευτική προοπτική και κατάλληλο πρόσωπο.
Η κυρία Λούκα Κατσέλη είναι μία υποψηφιότητα με μεγάλο πολιτικό και κοινωνικό αποτύπωμα και με διεθνή και ακαδημαϊκή εμπειρία.
Είναι μια υποψηφιότητα που μπορεί να ενώσει και δίνει τη δυνατότητα για ευρύτερη υποστήριξη».

Κουτσούμπας (ΚΚΕ): Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικυρώνει όλες τις αντιλαϊκές αποφάσεις της εκάστοτε κυβέρνησης

«Είναι γνωστή η θέση του ΚΚΕ για τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος λειτουργεί ως θεματοφύλακας της κυρίαρχης πολιτικής και ουσιαστικά επικυρώνει όλες τις αντιλαϊκές αποφάσεις της εκάστοτε κυβέρνησης», δήλωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, μετά το τηλεοπτικό μήνυμα του πρωθυπουργού, Κ.Μητσοτάκη.
«Γι’ αυτό και το Κόμμα μας δεν εστιάζει στο πρόσωπο που κάθε φορά προτείνεται για Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εφόσον λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο στα πλαίσια της Προεδρευομένης Δημοκρατίας», πρόσθεσε ο κ. Κουτσούμπας.

Νέα Αριστερά: Ιδανικός υποψήφιος για τη ΝΔ, αλλά όχι για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας

Ο Κ. Τασούλας «είναι ιδανικός υποψήφιος για τη ΝΔ, αλλά όχι για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας», τόνισε η Νέα Αριστερά, μετά το τηλεοπτικό μήνυμα του Κ. Μηστοτάκη, μιλώντας για επιλογή στενά παραταξιακή και κοινωνικά αδιάφορη.
Σε ανακοίνωσή της η Νέα Αριστερά ανέφερε ότι «η Δεξιά δεν αλλάζει. Η πρόταση του πρωθυπουργού για το πρόσωπο του κυρίου Τασούλα εκφράζει τη βαθιά συντηρητική ταυτότητα της Νέας Δημοκρατίας και την ιδιοκτησιακή λογική που έχει για το κράτος και τους θεσμούς του».
«Η έγνοια του κυρίου Μητσοτάκη είναι να ικανοποιήσει τη Δεξιά πολυκατοικία και τους ακροδεξιούς ενοίκους της. Πρόκειται για μια επιλογή στενά παραταξιακή και κοινωνικά αδιάφορη. Ο κύριος Τασούλας σε όλα τα κρίσιμα θέματα για το κράτος δικαίου -σκάνδαλο υποκλοπών και έγκλημα Τεμπών- έκανε τα πάντα για να στηρίξει τον κύριο Μητσοτάκη και όχι τη διερεύνηση της αλήθειας. Με αυτήν την προϋπηρεσία είναι ιδανικός υποψήφιος για τη ΝΔ, αλλά όχι για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας», πρόσθεσε η Νέα Αριστερά.
«Οι αριστεροί και προοδευτικοί πολίτες ξέρουν πόσο διαφορετική θα ήταν η εικόνα σήμερα αν οι ηγεσίες ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ αντί να υπεκφεύγουν είχαν κάνει το αυτονόητο στηρίζοντας την υποψηφιότητα του κυρίου Ράμμου για την υπεράσπιση του κράτους δικαίου. Οι μικροκομματικές τους επιλογές αποδυνάμωσαν τη δυνατότητα αμφισβήτησής του σχεδίου του κυρίου Μητσοτάκη για την υπαγωγή των θεσμών της χώρας στη Νεα Δημοκρατία», κατέληξε.


Τι ανέφερε νωρίτερα το bankingnews.gr:

Ο Μητσοτάκης ανακοινώνει τον Τασούλα για Πρόεδρο – Γιατί απέρριψε Βενιζέλο και η πιθανότητα 1% για πρόσωπο - έκπληξη

Ο Μητσοτάκης φέρεται πλέον έτοιμος, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου να ανακοινώσει τον Κωνσταντίνο Τασούλα ως υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Ο Τασούλας είναι ένα πρόσωπο που ενώνει τη ΝΔ, όμως, δεν θα ψηφιστεί από το ΠΑΣΟΚ και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις.
Ίσως όμως τον ψηφίσουν κάποιοι ανεξάρτητοι βουλευτές.
Το θέμα είναι γιατί δεν πριμοδότησε τις υπόλοιπες προτάσεις που ήταν στο τραπέζι των συζητήσεων.

Γιατί απορρίφθηκαν οι άλλες προτάσεις

Καταρχάς, να πούμε ότι για τον Γιάννη Στουρνάρα που ακούστηκε το όνομά του, θα ήταν σχεδόν προβληματικό να πάει από μία θεσμική θέση, αυτή του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.
Όσον αφορά στην Λίνα Μενδώνη, την υπουργό Πολιτισμού, η θέση της κρίνεται κρίσιμη για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα συν το γεγονός ότι είναι εν ενεργεία υπουργός και συνήθως στην Προεδρία πάει πολιτικός που δεν έχει κυβερνητική δραστηριότητα.
Ο Λουκάς Παπαδήμος ήταν μία πρόταση που μάζεψε πολλές θετικές γνώμες, θυμίζει Σημίτη όμως είχε προσωπικό πρόβλημα συν τα θέματα υγείας.

Ο Βενιζέλος είναι μεγάλο ρίσκο

Από την άλλη, συζητήθηκε πολύ η πρόταση για τον Βαγγέλη Βενιζέλο.
Είναι αλήθεια ότι ο Βενιζέλος έχει πέραση σε μία μερίδα των νεοδημοκρατών, όμως, στο γενικό σύνολο δεν είναι ένας δημοφιλής πολιτικός.
Επίσης, είναι ένας πολιτικός που μιλάει και σχολιάζει πολιτικές καταστάσεις και γεγονότα ενώ παρεμβαίνει και σε άλλα ζητήματα όπως π.χ σε αποφάσεις του ΣτΕ ή σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Σε μία περίοδο που η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με ζητήματα συνταγματικής αναθεώρησης πόσο φρόνιμο θα είναι να έχει Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Βαγγέλη Βενιζέλο που είναι συνταγματολόγος, λένε βουλευτές της ΝΔ.
Επίσης, είναι γνωστό ότι ο Βενιζέλος έχει συγκεκριμένους επιχειρηματίες που τον στηρίζουν και μάλιστα τον χρηματοδοτούσαν και χρηματοδοτούν ακόμη, δηλαδή έχει μία εξάρτηση από εξωθεσμικά συμφέροντα ενώ αρνητικό σε αυτήν την περίσταση είναι ότι έχει πολύ στενή σχέση με τον Σαμαρά.
Μπορεί η πρόταση να κάνει πιο ελκυστικό τον Μητσοτάκη στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, όμως, είναι ένα τεράστιο ρίσκο.

Το ενδεχόμενο που συζητούσαν βουλευτές και υπουργοί

Τις τελευταίες ώρες ακούγεται ότι σκόπιμα ο Μητσοτάκης έδωσε αυτά τα δύο ονόματα, Βενιζέλος και Τασούλας, προκειμένου εν τέλει να προτείνει ένα τρίτο πρόσωπο που προέρχεται από τον ευρύτερο χώρο του Κέντρου και έχει μία πολιτική διαδρομή.
Το συζητούσαν εχθές βράδυ βουλευτές και υπουργοί της ΝΔ το ενδεχόμενο αυτό.
Με βάση το προφίλ, ακούγεται το όνομα του Νικηφόρου Διαμαντούρου προερχόμενου από το Ποτάμι ή μπορεί να ανακοινωθεί και πρόσωπο που δεν έχει ακουστεί καθόλου μέχρι τώρα.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης