
Το ΚΑΤ θα επισκεφτεί την Πέμπτη 15/5 ο Κ. Μητσοτάκης
Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι η δραστική αναμόρφωση του ΕΣΥ είναι μία από τις τρεις σημαντικές προτεραιότητες της κυβέρνησης για τη δεύτερη κυβερνητική της θητεία. Μίλησε για ουσιαστική αύξηση της χρηματοδότησης σε σχέση με το που βρισκόμασταν το 2019, εξηγώντας πως «αυτό αφορά και τις υποδομές, με χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους, αλλά και από ευρωπαϊκούς πόρους. Αφορά και τις απολαβές των ιατρών, που έχουν αυξηθεί σημαντικά μέσα από μια σειρά από παρεμβάσεις, τελευταία εκ των οποίων υπήρξε η ικανοποίηση ενός πάγιου αιτήματος της ιατρικής κοινότητας: η αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών, γιατί πρέπει να είμαστε ανταγωνιστικοί στο να προσελκύουμε τους καλύτερους γιατρούς».
Σημειώνεται ότι το ΕΣΥ βρίσκεται σε τροχιά μεταρρύθμισης και το υπουργείο Υγείας δρομολογεί παρεμβάσεις για την περαιτέρω βελτίωση των υπηρεσιών υγείας και ενίσχυση του προσωπικού. Στο πλαίσιο αυτό,. αύριο, Πέμπτη 15/5 ξεκινάει στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του «Ευαγγελισμού» η πρότυπη λειτουργία του ψηφιακού συστήματος με tracker σε κάθε ασθενή, ενώ παραδίδεται το ΤΕΠ στο ΚΑΤ.
Στο ΚΑΤ την Πέμπτη 15/5
Αφού υπογράμμισε ότι ο ίδιος αποδίδει «πολύ μεγάλη σημασία στον εκσυγχρονισμό των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών που γίνεται σε ολόκληρη τη χώρα», γνωστοποίησε ότι αύριο, Πέμπτη 15/5 θα επισκεφτεί το ΚΑΤ για να δει τα καινούργια ΤΕΠ.
Σημείωσε πως είναι χρηματοδοτούμενα από το Ταμείο Ανάκαμψης, κάτι που αφορά και παρεμβάσεις οι οποίες γίνονται σε πολλά Κέντρα Υγείας σε ολόκληρη τη χώρα.
Σε άλλο σημείο υπογράμμισε ότι «το θέμα των επειγόντων είναι και αυτό θέμα προσφοράς και ζήτησης. Πρέπει να δουλέψουμε στο να μειώσουμε τη ζήτηση, ήτοι να μην πηγαίνει κάποιος τόσο εύκολα στο νοσοκομείο, αλλά και να αυξήσουμε την προσφορά, έχουν ήδη ενταχθεί στο σύστημα πολλά Κέντρα Υγείας, επίσης υπάρχουν τα στρατιωτικά νοσοκομεία, κάνουμε μία συζήτηση με το υπουργείο Άμυνας πώς να κατευθύνουμε συγκεκριμένα περιστατικά σε αυτά τα νοσοκομεία, κάτι, που μπορεί να προσφέρει ανακούφιση στο ΕΣΥ. Το κρίσιμο είναι να αποσυμφορήσουμε τα νοσοκομεία που έχουν μεγάλο πρόβλημα».
Έμφαση στην πρόληψη - Αξιολόγηση υπηρεσιπων υγείας
Ο πρωθυπουργός μίλησε για τη σημασία των δράσεων που γίνονται σε προληπτικό επίπεδο «οι οποίες έχουν μια σχεδόν καθολική αποδοχή από την ελληνική κοινωνία».
Όπως είπε, «για πρώτη φορά το ελληνικό κράτος πηγαίνει οργανωμένα και ενθαρρύνει τους πολίτες να προβούν σε μια σειρά από προληπτικές εξετάσεις, έχοντας όμως ταυτόχρονα και προδιαγράψει την πορεία των ασθενών σε περίπτωση που διαγνωστούν με κάποιο πρόβλημα».
Υπενθύμισε την την αξιολόγηση των υπηρεσιών υγείας, λέγοντας πως «αυτή τη στιγμή υπάρχει στον αέρα μια οριζόντια αξιολόγηση για όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου. Πολύ σύντομα όμως θα μπορούμε να ρωτάμε τους ασθενείς όταν εξέρχονται από μια δομή υγείας, ποια ήταν η εμπειρία τους. Και αυτή την αξιολόγηση θέλω να την χρησιμοποιήσω και μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε με πολλούς διαφορετικούς τρόπους για να γίνουμε καλύτεροι. Αλλά γιατί όχι και για να ανταμείψουμε κάποιους οι οποίοι πραγματικά κάνουν εξαιρετική δουλειά».
Bonus για γιατρούς
Κληθείς να απαντήσει αν θα πάμε σε ένα σύστημα bonus και για τους γιατρούς, ανέφερε ότι ο ίδιος το θέλει «και είναι επιβεβλημένο να πάμε πια κάποια στιγμή[…], είναι ένα ζήτημα να ενθαρρύνεις, να συνετίσεις αυτόν που δεν κάνει καλά τη δουλειά του, είναι και ένα δεύτερο όμως το πώς θα επιβραβεύσεις αυτόν που είναι πραγματικά εξαιρετικός. Και η αλήθεια είναι ότι παντού στο κράτος και στα συστήματα υγείας υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι κάνουν τη δουλειά τους και με το παραπάνω και καλύπτουν και τα κενά κάποιων άλλων που μπορεί να μην την κάνουν. Θεωρώ αδιανόητο αυτούς τους ανθρώπους να μην μπορούμε με κάποιο τρόπο να τους επιβραβεύσουμε και εκεί τα διάφορα συστήματα όπου οι ίδιοι οι πολίτες έρχονται και μας λένε ποια ήταν η εμπειρία τους μπορεί υπό προϋποθέσεις να μας είναι πολύ χρήσιμα».
Τεχνητή νοημοσύνη
Τέλος, μίλησε για τη «χρήση των νέων τεχνολογιών και τα εργαλεία που δίνει η τεχνητή νοημοσύνη πια για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε νέες εφαρμογές, αλλά ταυτόχρονα, να στηρίξουμε και ένα οικοσύστημα δυναμικών επιχειρήσεων που με έδρα την Ελλάδα και με πρόσβαση σε ελληνικά δεδομένα, ανώνυμα πάντα και σε πλήρη συμμόρφωση με τις σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες, μπορούν πραγματικά να μας βοηθήσουν να αναπτύξουμε πολλές νέες εφαρμογές.
Ανέφερε ως ένα πολύ καλό παράδειγμα του πώς η τεχνολογία τέμνεται με την καθημερινότητα την οποία ζούνε οι γιατροί στην πρώτη γραμμή, θα είναι το σύστημα παρακολούθησης, που θα τεθεί σε εφαρμογή άμεσα τις επόμενες μέρες στον Ευαγγελισμό.
Σημειώνεται ότι ξεκινά αύριο (15/5) , στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του «Ευαγγελισμού», η πρότυπη λειτουργία του ψηφιακού συστήματος με tracker σε κάθε ασθενή.
Οι 10 παρεμβάσεις στο ΕΣΥ
Το ΕΣΥ βρίσκεται σε τροχιά μεταρρύθμισης.
Παρεμβάσεις δρομολογεί το Υπουργείο Υγείας για την περαιτέρω βελτίωση των υπηρεσιών υγείας και ενίσχυση του προσωπικού, όπως αναφέρθηκε στο συνέδριο Υγείας .
Συγκεκριμένα, τα 10 μέτρα για τη βελτίωση του ΕΣΥ έχουν ως εξής:
-Ξεκινάει αύριο (15/5) , στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του «Ευαγγελισμού», η πρότυπη λειτουργία του ψηφιακού συστήματος με tracker σε κάθε ασθενή, που θα επιτρέπει στους γιατρούς να παρακολουθούν τις εξετάσεις στις οποίες έχει υποβληθεί κάθε ασθενής και όλες τις «στάσεις» που χρειάζεται να κάνει κατά την παρουσία του στο ΤΕΠ. Στόχος είναι ο εξορθολογισμός και η βελτίωση της παροχής φροντίδας. Η πιλοτική λειτουργία θα επεκταθεί σε 14 νοσοκομεία έως τα μέσα Ιουλίου και σε 80 νοσοκομεία έως Ιανουάριο 2026.
-Αρχίζει τον Ιούνιο η ξεχωριστή αξιολόγηση των υπηρεσιών των νοσοκομείων. Θα μπορεί να λάβει μέρος κάθε ασθενής που λαμβάνει εξιτήριο. Η αξιολόγηση θα γίνεται μέσω ειδικά διαμορφωμένου ψηφιακού ερωτηματολογίου.
-Εντός του Ιουνίου ξεκινά και η κατ' οίκον παράδοση φαρμάκων υψηλού κόστους από τον ΕΟΠΥΥ σε χιλιάδες δικαιούχους, με στόχο τη μείωση της ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων. Τις αποστολές θα χειρίζεται εξειδικευμένη εταιρεία τηλεμεταφορών.
- Τον ίδιο μήνα (Ιούνιο) αναμένεται η καθολική έναρξη, σε όλη την ορεινή και νησιωτική Ελλάδα, των Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ), για την τακτική παροχή εξετάσεων και φροντίδας στους κατοίκους μικρών κοινοτήτων και οικισμών.
- Επιταχύνεται η πρόσληψη 430 υγειονομικών και διοικητικών υπαλλήλων σε ΤΕΠ στην Αττική, εντός του 2025. Πρόκειται για 58 γιατρούς, 121 νοσηλευτές, 165 τραυματιοφορείς και 86 λοιπό προσωπικό.
- Φέτος θα παραδοθούν 11 υπερσύγχρονα ΤΕΠ σε μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής. Ακόμα 4 θα παραδοθούν εντός του 2026. Αύριο (15/5) παραδίδεται το ΤΕΠ στο ΚΑΤ.
-7.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία σε ιδιωτικές κλινικές με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι πρώτοι δικαιούχοι έχουν ήδη λάβει SMS στα κινητά τους τηλέφωνα και έχουν ήδη πραγματοποιηθεί οι πρώτες επεμβάσεις. Στόχος, στο τέλος του προγράμματος, είναι να μην υπάρχει αναμονή ακόμη και για περιστατικά άνω των τεσσάρων μηνών, που είναι αντίστοιχο των καλών πρακτικών σε χώρες της ΕΕ.
- Δημιουργούνται 16 νέα κέντρα τραύματος σε όλη τη χώρα, εντός δομών του ΕΣΥ.
- Πάνω από 2 εκατομμύρια πολίτες έχουν ήδη συμμετάσχει στις προληπτικές εξετάσεις του προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης». Εξ αυτών, 363.500 έχουν παραπεμφθεί για περαιτέρω εξετάσεις χάρη στις δράσεις αυτές και περισσότεροι από 65.000 έχουν εντοπιστεί έγκαιρα με ευρήματα, με αποτέλεσμα να έχουν πολύ καλύτερες πιθανότητες επιτυχούς αντιμετώπισης της πάθησής τους. Αποδεικνύεται για μία ακόμα φορά ότι η πρόληψη σώζει ζωές.
- Το πλέγμα προγραμμάτων πρόσληψης εμπλουτίζεται με την έναρξη, ως τα τέλη Ιουλίου, της δράσης για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας ενηλίκων. Περιλαμβάνει δωρεάν ιατρική αξιολόγηση και παρακολούθηση, όπως και συνταγογράφηση φαρμακευτικών σκευασμάτων για την παχυσαρκία σε άτομα με πολύ σοβαρή νοσογόνο παχυσαρκία (ΒΜΙ άνω του 40) και συννοσηρότητες. Στο πλαίσιο μιας ολιστικής προσέγγισης, θα παρέχεται παράλληλα υποστήριξη από ειδικούς διατροφολόγους, που θα αποτελεί προϋπόθεση ώστε να συνεχιστεί η φαρμακευτική θεραπεία.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών