Ο Ροντρίγκο Ντε Πολ αποτελεί και με τη βούλα, πλέον, μέλος της Ατλέτικο Μαδρίτης και κάνει τον ποδοσφαιρικό κόσμο να αναρωτιέται τι μπορεί να φέρει η σύμπραξή του με τον μαχητή των πάγκων, Ντιέγκο Σιμεόνε.
Στην ποδοσφαιρική διάλεκτο της Αργεντινής θα βρει κανείς τον όρο «la pausa». Πρόκειται για την ικανότητα ενός παίκτη -συνήθως του δεκαριού- να ρίχνει και να ανεβάζει τον ρυθμό του παιχνιδιού με βάση το ένστικτό του. Ως κυριότερος εκπρόσωπος του άτυπου κινήματος θεωρείται ο Χουάν Ρομάν Ρικέλμε και πλέον, στο κλειστό αυτό κλαμπ εντάχθηκε με το «σπαθί» του και ο Ντε Πολ.
«Όταν ήμουν παιδί λάτρευα να τον βλέπω και προσπαθούσα να αντιγράψω τον τρόπο παιχνιδιού του» είχε δηλώσει παλαιότερα, αναφερόμενος στον θρυλικό Αργεντίνο και με αυτόν τον τρόπο όλα αποκτούν νόημα.
Η ζωή αποζημιώνει αυτούς που επιμένουν
Η πορεία του Ροντρίγκο Ντε Πολ στους αγωνιστικούς χώρους δεν ήταν πάντοτε στρωμένη με ροδοπέταλα.
Από το 2014, όταν με την ταμπέλα μίας ακόμη ελπίδας του ποδοσφαίρου της Αργεντινής μετακινήθηκε από τη Ρασίνγκ στη Βαλένθια, χρειάστηκε να οπλιστεί με υπομονή και επιμονή, έως ότου έρθει η καταξίωση επτά χρόνια μετά, μέσω της Ουντινέζε.
Με μεθοδικότητα, επί πέντε σεζόν στο Φρίουλι ξεχωρίζει και χτίζει βήμα-βήμα την καριέρα του. Η σεζόν 2020-21 είναι η πιο παραγωγική και καθιστά αδύνατο το να παραμείνει στην Ιταλία.
Συμμετέχει σε 19 γκολ της ομάδας του είτε έμμεσα, είτε άμεσα, και με την ίδια ορμή ρίχνεται στη μάχη του φετινού Copa America. Ωστόσο, οι αριθμοί στην περίπτωσή του δεν κρίνονται ικανοί να φανερώσουν το πόσο καταλυτικός ήταν στην πορεία της Αργεντινής προς την κατάκτηση του τροπαίου.
Συνεπής στο ραντεβού με την ιστορία
Στις πέντε από τις επτά αναμετρήσεις της χώρας του δεν χάνει λεπτό, σκοράρει στα προημιτελικά, αλλά το καλύτερό του πρόσωπο το κρατάει για τον τελικό.
Με μία εμφάνιση πραγματικού μαχητή, που γνωρίζει παράλληλα πώς να δημιουργεί, ηγήθηκε της μεσαίας γραμμής. Κατάπιε χιλιόμετρα, είχε 55 επαφές με την μπάλα, περισσότερες από κάθε συμπαίκτη του, δείχνοντας διάθεση να βγει μπροστά την κρίσιμη στιγμή, ενώ μοίρασε και την ασίστ για το γκολ του Ντι Μαρία.
Μάλιστα, αν ο Μέσι είχε αξιοποιήσει την εκπληκτική κάθετη μπαλιά που βγήκε από τα πόδια του Ντε Πολ, λίγα λεπτά πριν τελειώσει το παιχνίδι, ο τελικός θα έφερε φαρδιά-πλατιά την «υπογραφή» του.
Εν τέλει την χάρισε στην Ατλέτικο Μαδρίτης, η οποία είναι δεδομένο πως πέτυχε διάνα, αφού είχε στρώσει το έδαφος για τη μετακίνησή του πριν το Copa America. Αν το επιχειρούσε μετά τη διοργάνωση, μάλλον θα έπρεπε να αδειάσει τα ταμεία της για να ακούσει το «ναι» της Ουντινέζε.
?️ 1 assist
— Sport360° (@Sport360) July 11, 2021
? 2 successful dribbles
? 4 interceptions
? 66% duels won
? 89% pass accuracy
De Paul was incredible in the #CopaAmerica final ?
Atletico Madrid are signing some player... ?⚪️ pic.twitter.com/q9hGgkTlK8
Ο ορισμός της value for money μεταγραφής στο κατάλληλο μέρος
Καταβάλλοντας 35 εκατομμύρια ευρώ στους «μπιανκονέρι», η Ατλέτικο Μαδρίτης κατάφερε να αποσπάσει τη συγκατάθεσή τους και να αποκτήσει τον Αργεντίνο.
Το ποσό δεν κρίνεται αμελητέο, αλλά στην εξωφρενική ποδοσφαιρική αγορά -ακόμη και μετά τις επιπτώσεις της πανδημίας- τα χρήματα αυτά για έναν ποδοσφαιριστή στο peak της καριέρας του αποτελούν μία «στάλα» στον ωκεανό.
Μπορεί να μην διαθέτει την προοπτική του Ζοάο Φέλιξ για παράδειγμα, όντας 27 ετών, αλλά τόση ποδοσφαιρική ποιότητα δύσκολα εξαγοράζεται με 35 εκατομμύρια στη σημερινή εποχή.
Κερδισμένος από αυτήν την υπόθεση -προφανώς- βγαίνει ο Ντιέγκο Σιμεόνε, ο οποίος «τρίβει» τα χέρια του βλέποντας έναν ακόμη μαχητή να εντάσσεται στο ρόστερ της ομάδας του.
Πλέον, δίπλα στους Κόκε-Γιορέντε θα υπάρχει και ο Ροντρίγκο Ντε Πολ, δημιουργώντας μία τριάδα στον άξονα βγαλμένη από τα όνειρα του Τσόλο.
Αν εν τέλει δεν δει τον Σαούλ να αποχωρεί, τότε θα έχει να διαχειριστεί τον πιο γλυκό πονοκέφαλο στη μεσαία γραμμή από τότε που ανέλαβε τα ηνία της Ατλέτικο Μαδρίτης.
Φάνης Τσοκανάς
Σχόλια αναγνωστών