γράφει : Νίκος Θεοδωρόπουλος
Τσουνάμι ανεξόφλητων λογαριασμών ρεύματος …σαρώνει τις εταιρείες προμηθευτών ενέργειας, οι οποίες προσπαθούν να διαχειριστούν μία πρωτόγνωρη κατάσταση των τελευταίων δέκα ετών από την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.
Οι δυσκολίες των νοικοκυριών να αποπληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος είναι εμφανής από τα γεγονός ότι η μέση τιμή της Mwh τη χρονιά που πέρασε ήταν στα 42,94 ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και η τρέχουσα μέση τιμή για τo οκτάμηνο Ιανουαρίου Αυγούστου 2021 διαμορφώνεται στα 89,596 ευρώ ανά Mwh.
Μία τετραμελή οικογένεια με κατανάλωση ρεύματος 1500 Kwh το τετράμηνο πλήρωνε μόνο για την αξία του ρεύματος συνολικά 64,41 ευρώ το 2020.
Φέτος με την αντίστοιχη κατανάλωση ρεύματος το κόστος εκτοξεύεται στα 134,3 ευρώ.
Οι πάροχοι ενέργειας για να κρατήσουν τις επισφάλειες υπό έλεγχο χρησιμοποιούν ως όπλο τον κίνδυνο τη διακοπής ρεύματος
Σχεδόν ο ένας στους τρεις λογαριασμούς ρεύματος που ταχυδρομείται έχει τη ειδοποίηση με κόκκινα γράμματα: Ειδοποίηση Διακοπής αν συνεχιστούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του νοικοκυριού.
Όλες οι εταιρείες με βάση το Κώδικα Προμήθειας Ενέργειας προβλέπει ότι όταν ο καταναλωτής έχει δύο ανεξόφλητους λογαριασμούς μπορεί ο πάροχος να ζητήσει την διακοπή ηλεκτροδότησης του ακινήτου ανεξάρτητα από το ύψος της ληξιπρόθεσμης οφειλής . Επιπλέον οι πάροχοι έχουν θέσει και χρηματικό όριο για τη διακοπή ρεύματος με την πλειονότητα των εταιρειών να θέσει ως κατώτατο όριο τα 100 ευρώ ως σημείο ενεργοποίησης των διαδικασιών ενώ κάποιες άλλες έχουν ανεβάσει το όριο στα 200 ευρώ.
ΔΕΗ: Με πελάτες που δεν πληρώνουν
Τα νοικοκυριά έχουν αξιοποιήσει στο έπακρο τις διοικήσεις της ΔΕΗ στο παρελθόν οι οποίες σιωπηρά ενεργοποιούσαν τη διαδικασία διακοπής ρεύματος όταν ο ανεξόφλητος λογαριασμός είχε ξεπεράσει τα 1000 ευρώ.
Τα στοιχεία του 2020 για τη ΔΕΗ είχαν βελτιωθεί σημαντικά σε σχέση με το 2019 αλλά τα νοικοκυριά που δεν είναι σε θέση να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς παραμένουν σε υψηλό ποσοστό.
Το 2020 τον τρέχοντα λογαριασμό αποπλήρωναν οι εννέα στους δέκα καταναλωτές όταν το 2019 στο 14% των καταναλωτών.
Σχεδόν οι δύο στους δέκα και σε ποσοστό 19,35%,ο ανεξόφλητος λογαριασμός ξεπερνούσε τις 30 ημέρες. Οι τρεις στους δέκα καταναλωτές τα ΔΕΗ αφήνουν απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος για διάστημα από 30 έως 6 ημέρες. Οι λογαριασμοί που παρέμεναν ανεξόφλητοι από 90 έως 180 ημέρες ήταν σε ποσοστό 50% ή ο ένας στους δύο άφηνε την οφειλή για μεγαλύτερο διάστημα, με συνέπεια η ΔΕΗ από τα προσδοκώμενα έσοδα των 156 εκατ. ευρώ τα 91 εκατ. ευρώ περνούσαν ως απαιτήσεις.
Ασπιρίνη το μέτρο χρηματοδότησης των λογαριασμών ρεύματος
Στελέχη της αγοράς κάνουν λόγο για μέτρο… ασπιρίνη, η κρατική χρηματοδότηση των πρώτων 300 kwh σε όλα τα νοικοκυριά ανεξάρτητα τα εισοδήματα δηλώνουν διότι το ράλι της τιμής της Mwh, συνεχίζεται στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.
Σήμερα το κόστος της kwh υποχώρησης οριακά σα 170 ,40 ευρώ σημειώνοντας πτώση 0,57% ενώ μία μέρα πριν είχε σημειώσει άνοδο 16,39% στα 171,37 ευρώ ανά Mwh. Τα οικονομικά αποτελέσματα των παρόχων για τη χρήση του 2020 παρουσίασαν οριακά κέρδη αλλά οι απαιτήσεις από τρίτους ήταν αυξημένες. Πρόκειται για εικόνα της στιγμής που δεν μπορεί να αποτυπώσει τα όσα συμβαίνουν τη φετινή χρονιά στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας όταν το μέσο κόστος της Mwh έχει αυξηθεί 100%.
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών