Ο ρόλος της συμφωνίας μετόχων...
Μάλιστα στις παραχωρήσεις είναι ειλημμένη η απόφαση να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό η πώληση υφιστάμενων παραχωρήσεων σε infrastructure funds.
Με τον τρόπο αυτό η ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα προεξοφλήσει τα μελλοντικά έσοδα αποκτώντας τεράστια ρευστότητα ενώ τα infrastructure funds αποκτώντας τις παραχωρήσεις εξασφαλίζουν μια σταθερή μακροχρόνια απόδοση των κεφαλαίων που επενδύουν.
Τη ρευστότητα που θα αποκομίσει η ΕΛΛΑΚΤΩΡ από την πώληση των συμμετοχών που κατέχει σε παραχωρήσεις θα τις κατευθύνει σε επόμενες παραχωρήσεις όντας μάλιστα ανταγωνιστικός λόγω ρευστότητας και μικρότερου ουσιαστικά κόστους χρήματος.
Στο μέτωπο του κατασκευαστικού τμήματος των παραχωρήσεων θα συνεργαστεί αποκλειστικά με την ΑΚΤΩΡ η οποία θεωρείται πλέον δεδομένο ότι θα καταλήξει στο σχήμα Wade Adams- Κούτρα. Άλλωστε δεν πρέπει να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία άλλη κατασκευαστική εταιρία έβδομης τάξης πλην της ΆΚΤΩΡ που να μην ανήκει σε όμιλο ο οποίος κατεβαίνει σε διαγωνισμούς παραχωρήσεων προφανώς απέναντι στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ.
Έτσι η εξασφάλιση συνεργασίας με την ΆΚΤΩΡ των νέων ιδιοκτητών θεωρείται απαραίτητη για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ αλλά και για την ίδια την ΑΚΤΩΡ προκειμένου να αποκτήσει ισχυρότερο αποτύπωμα στην αγορά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα η ΕΛΛΑΚΤΩΡ έχει πέντε βασικά αντικείμενα δραστηριότητας.
Τις κατασκευές από τις οποίες αποχωρεί πλήρως, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τη διαχείριση απορριμμάτων μέσω της ΗΛΕΚΤΩΡ, τις παραχωρήσεις και το real estate.
Με δεδομένη την πώληση της ΑΚΤΩΡ το ερώτημα που τίθεται είναι ποιο θα είναι το επόμενο βήμα.
Φαίνεται ότι είναι θέμα χρόνου η αποχώρηση και από τις ΑΠΕ με τη μεταβίβαση στον όμιλο της Motor Oil του 25% που κατέχει σήμερα.
Μια μεταβίβαση που πιθανά θα οδηγήσει στην και στη μείωση της συμμετοχής της Motor Oil.
Σημειώνεται ότι υπάρχει συμφωνία μετόχων της Motor Oil με τους Ολλανδούς της Reggeborgh η οποία είναι διετής και προσφέρει δικαίωμα πρώτης προτίμησης σε περίπτωση οι Ολλανδοί θελήσουν να πουλήσουν ποσοστό που θα οδηγεί στη μείωση της συμμετοχής τους σε επίπεδα κάτω του 30%.
Η συμφωνία μετόχων έχει δώσει στην Reggeborgh δικαίωμα προαίρεσης αγοράς (Call Option) 52 εκατ. μετοχών-περίπου 15% του μετοχικού κεφαλαίου- που ανήκουν σήμερα στη Motor Oil με περίοδο άσκησης από 6-5-2022 έως 6-5-2025.
Η Motor Oil έχει το δικαίωμα μέχρι το 2024 να μειώσει το μερίδιο των μετοχών της κατά 52 εκατ. μετοχές, στην τιμή κτήσης (1,75 ευρώ). Σημειώνεται ότι η αποτίμηση του 25% που κατέχει η ΕΛΛΑΚΤΩΡ στην Άνεμος με βάση τους όρους της συγχώνευσης είναι 190 εκ ευρώ.
Ερώτημα αποτελεί το μέλλον της ΗΛΕΚΤΩΡ στον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ αλλά προς το παρόν δεν διαφαίνεται κινητικότητα στο συγκεκριμένο πεδίο αν και ο όμιλος της Motor Oil έχει εισέλθει στη διαχείριση αποβλήτων με την εξαγορά της Thalis. Σε κάθε περίπτωση πάντως η ΕΛΛΑΚΤΩΡ αργά ή γρήγορα θα οδηγηθεί και σε μετοχικές αλλαγές αλλά και θα έχει αλλάξει πληρως φυσιογνωμία παύοντας να είναι αυτό που όλοι γνώριζαν επί χρόνια , δηλαδή μια κατασκευαστική εταιρία.
Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών