σύμβολα :
ΕΝΤΕΡΣΟΦΤ Α.Ε
Ο επενδυτής αγνώστου ταυτότητας, οι αντιφατικές ανακοινώσεις για τη συμφωνία και η άγνωστη μετοχική σύνθεση της Softone
Να ανακοινώνεται συμφωνία για την εξαγορά μετοχών εισηγμένης εταιρίας αλλά ο επενδυτής να παραμένει επισήμως άγνωστος και η ανακοίνωση να εγείρει ζητήματα αν και κατά πόσο τα όσα έχουν προγραμματιστεί συμβαδίζουν με τη χρηματιστηριακή νομοθεσία.
Ο λόγος για την Entersoft όπου μόλις πριν έξι μέρες οι μέτοχοι ενημέρωναν την εταιρία και αυτή την Κεφαλαιαγορά ότι δεν έχουν κάνει καμία συμφωνία αποφεύγοντας να πουν αν συζητούν και κανένας δεν τους ενόχλησε.
Ειδικότερα ανακοινώθηκε από την Olympia του ομίλου Γερμανός πως «H Olympia Group ανακοινώνει ότι, με την υποστήριξη ενός διεθνούς επενδυτή, (μαζί με τον Όμιλο Olympia, οι «Επενδυτές») προχώρησαν σε δεσμευτική συμφωνία με τους μετόχους της Entersoft S.A. (“Entersoft”) που αντιπροσωπεύουν το 53% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας για την απόκτηση των μετοχών τους, είτε σε διμερή βάση, είτε στο πλαίσιο εθελοντικής δημοπρασίας, που θα δρομολογήσουν οι Επενδυτές για την απόκτηση όλων των μετοχών της Entersoft (η «Συναλλαγή»). Το συμφωνηθέν αντάλλαγμα είναι στα οκτώ (8) ευρώ ανά μετοχή».
Ίσως είναι παγκόσμια πρωτοτυπία να ανακοινώνεται συμφωνία και να αποκρύπτεται ο αγοραστής και να μην παρεμβαίνει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για να ζητήσει πρώτον την ταυτότητα του αγοραστή και δεύτερον ποιο είναι το σχήμα που θα κάνει την εξαγορά, δηλαδή αν θα περιλαμβάνονται μια ή περισσότερες εταιρίες του ομίλου Olympia και τι ποσοστό θα έχει η κάθε μια στο νέο σχήμα αλλά και ποιο θα είναι το ποσοστό του άγνωστης ταυτότητας επενδυτή.
Τα παράλογα δεν σταματούν εδώ, καθώς ενώ η Olympia μιλά για εθελοντική δημοπρασία, η εισηγμένη στην ανακοίνωσή της αναφέρει πως «Η εν λόγω απόκτηση θα πραγματοποιηθεί εντός της περιόδου αποδοχής της Δημόσιας Πρότασης» και παράλληλα γίνεται λόγος για προαιρετική δημόσια πρόταση.
Όμως, πως μπορεί να μιλάμε για προαιρετική δημόσια πρόταση όταν υπάρχει δεσμευτική συμφωνία για το 54% περίπου των μετοχών;
Διότι μια τέτοια δεσμευτική συμφωνία από μόνη της δημιουργεί υποχρέωση υποβολής δημόσιας πρότασης αφού δυνάμει σύμβασης έχουν ήδη αποκτηθεί τα δικαιώματα ψήφου καθώς οι μέτοχοι που έκαναν τη συμφωνία δεν δικαιούνται να μην πουλήσουν . Τα πράγματα μπερδεύονται έτι περαιτέρω όταν γίνεται λόγος για προαιρετική δημόσια πρόταση υπό την αίρεση της απόκτησης τουλάχιστον του 67%.
Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται η υποβολή υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης.
Η συγκεκριμένη κατάσταση δείχνει να κινείται στα όρια του παραλογισμού αλλά παρ’ όλα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς φαίνεται να γιορτάζουν πρόωρα του Τριώδιο με το πέταγμα χαρταετού.
Σημειώνεται πως ο όμιλος Olympia ανακοίνωσε ότι οι επενδυτές κατέχουν ήδη το 4,69% της Entersoft. Άραγε πότε το απόκτησαν;
Όταν διαπραγματεύονταν ή όταν οι μέτοχοι της Entersoft έλεγαν ότι δεν υπάρχει συμφωνία;
Επισημαίνεται ότι εν μέσω φημών ο άγνωστος επενδυτής φέρεται να είναι η Imker Capital πίσω από την οποία κρύβεται το CVC.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέτοχοι της Softone στις 30 Ιουνίου 2023 η οποία σημειωτέον δεν υπάρχει πουθενά στην ανακοίνωση του ομίλου Olympia ήταν οι RUCIO INVESTMENT S.à r.l. με 713.043 μετοχές, ROCINANTE INVESTMENTS S.à r.l. με επίσης 713.043 μετοχές , GREY SQUIRREL SERVICES LTD με 1.120.912 μετοχές , PANWESTERN HOLDINGS LIMITED με 667.008 μετοχές, ΜΠΑΜΠΛΕΚΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ με 13.861 μετοχές, ΓΙΩΡΓΟΥΛΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ με 6.931 μετοχές, ΚΑΡΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ του ΠΕΡΙΚΛΗ με 38.809 μετοχές και ΒΕΡΕΜΗΣ ΜΑΡΚΟΣ με 88.445 μετοχές. Σε επίπεδο τελικού επενδυτή είναι άγνωστο ποιος ελέγχει τι και ειδικά ποιος είναι ο μέτοχος των Λουξεμβουργιανών εταιριών που 1,426 εκ μετοχές αθροιστικά. Ανήκουν στον όμιλο Ολυμπία;
Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών