Τελευταία Νέα
Speculator

Φορολογικό δώρο Χατζηδάκη στους ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών - Ποιος καναλάρχης «καιγόταν για λύση»

Φορολογικό δώρο Χατζηδάκη στους ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών - Ποιος καναλάρχης «καιγόταν για λύση»
Η διάταξη ευνοεί τηλεοπτικό σταθμό που έχει αναβαλλόμενες φορολογικές ζημίες της τάξεως των 7 εκ. ευρώ
Ένα πάγιο αίτημα των ιδιοκτητών τηλεοπτικών σταθμών και ειδικά -όπως αναφέρουν οι πληροφορίες- ενός που ασκούσε πίεση την τελευταία περίοδο, ικανοποίησε ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.
Το αίτημα αφορούσε στη δυνατότητα να αποσβένονται φορολογικά κατά περίπτωση και συγκεκριμένα με βάση τον ωφέλιμο χρόνο ζωής, ο οποίος θα προσδιορίζεται με συγκεκριμένη μεθοδολογία.
Δηλαδή με τη μεθοδολογία αυτή θα κρίνεται ο χρόνος φορολογικής απόσβεσης ο οποίος σήμερα είναι δέκα έτη.
Ειδικότερα η διάταξη η οποία πέρασε στο νόμο «Φηφιακό τέλος συναλλαγής και άλλες διατάξεις» που ψηφίστηκε από τη Βουλή προβλέπει ότι:
«Ο συντελεστής φορολογικής απόσβεσης του ανωτέρω πίνακα για τα άυλα στοιχεία και δικαιώματα, καθώς και για τα έξοδα πολυετούς απόσβεσης ισχύει, εφόσον δεν προκύπτει συμβατικά από την αρχική συμφωνία διαφορετική των δέκα (10) ετών οικονομική διάρκεια ζωής, οπότε και ο συντελεστής διαμορφώνεται ως το πηλίκο «1 διά έτη διάρκειας ζωής δικαιώματος».

Στα δικαιώματα επί εκπομπών οπτικοακουστικού περιεχομένου ο συντελεστής φορολογικής απόσβεσης, εφόσον δεν προκύπτει συμβατικά από την αρχική συμφωνία και είναι διαφορετικός των δέκα (10) ετών, διαμορφώνεται με βάση τον ωφέλιμο χρόνο ζωής του άυλου περιουσιακού στοιχείου, σύμφωνα με το ελεγκτικό πλαίσιο και τη διαδικασία που ορίζονται με απόφαση της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων.
Σε περίπτωση δικαιωμάτων που θεμελιώθηκαν πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος, για την αναπόσβεστη αξία (εναπομείνασα αξία) ως διάρκεια δικαιώματος λαμβάνεται η υπολειπόμενη διάρκεια του δικαιώματος».
Με την παραπάνω διάταξη δίνεται η δυνατότητα συντόμευσης του χρόνου φορολογικών αποσβέσεων ή και επιμήκυνσης.

Στην περίπτωση συντόμευσης του χρόνου αποσβέσεων έχουμε μεγαλύτερη επιβάρυνση των φορολογητέων κερδών και κατά συνέπεια καταβολή μειωμένης φορολογίας ενώ την ίδια στιγμή δεν επηρεάζεται η λογιστική απόσβεση που προβλέπεται από τις διατάξεις των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων.
Ουσιαστικά, με τον τρόπο αυτό δίνεται και η δυνατότητα εμφάνισης μεγαλύτερων λογιστικών κερδών μετά από φόρους.
Από την άλλη πλευρά, επιμηκύνοντας τις αποσβέσεις με βάση την ωφέλιμη διάρκεια ζωής του άυλου περιουσιακού στοιχείου (με βάση τα αναμενόμενα έσοδα) μπορεί να διενεργεί σε μεγάλη οικονομική διάρκεια λιγότερες φορολογικές αποσβέσεις επικμηκύνοντας το φορολογικό όφελος ειδικά σε περιπτώσεις που η εταιρία έχει ζημίες.
Και φαίνεται ότι -όπως αναφέρουν οι πληροφορίες- ότι η διάταξη που δίνει τη δυνατότητα επιμήκυνσης των αποσβέσεων ευνοεί τηλεοπτικό σταθμό που έχει αναβαλλόμενες φορολογικές ζημίες της τάξεως των 7 εκ ευρώ χωρίς σε αυτές να υπολογίζεται η χρήση 2023.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης