Τελευταία Νέα
Τα Παράξενα

«Είμαι νευρολόγος—για να διατηρώ τον εγκέφαλό μου ασφαλή και υγιή, δεν τρώω ποτέ αυτές τις 4 τροφές»

«Είμαι νευρολόγος—για να διατηρώ τον εγκέφαλό μου ασφαλή και υγιή, δεν τρώω ποτέ αυτές τις 4 τροφές»
Ο νευρολόγος Baibing Chen επισημαίνει ότι η πρόληψη νευρολογικών παθήσεων δεν αφορά μόνο τη ζάχαρη και τα κορεσμένα λιπαρά — αλλά και την προσεκτική επιλογή λιγότερο γνωστών "επικίνδυνων" τροφών

Οι γιατροί συχνά θα σας πουν να αποφεύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα ή τα τρόφιμα που περιέχουν υψηλές ποσότητες ζάχαρης ή κορεσμένων λιπαρών.
Η συμβουλή τους είναι σωστή, καθώς η συχνή κατανάλωση αυτών των τροφών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων νευρολογικών παθήσεων όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο και η άνοια.
Ωστόσο, ως νευρολόγος, μπορώ να σας πω ότι υπάρχουν και κάποιες άλλες, εκπληκτικές και λιγότερο γνωστές τροφές που πρέπει να αποφεύγετε για να αποτρέψετε σοβαρά νευρολογικά προβλήματα, αναφέρει ο νευρολόγος Baibing Chen.

1. Κατεστραμμένα κονσερβοποιημένα τρόφιμα

  • Κίνδυνος: Αλλαντίαση – προκαλείται από την αλλαντοτοξίνη, μια εξαιρετικά ισχυρή νευροτοξίνη.

  • Συμπτώματα: Παράλυση, θολή όραση, αναπνευστική ανεπάρκεια.

  • Συμβουλή: Ποτέ μην καταναλώνετε διογκωμένα, ραγισμένα ή βαθουλωμένα κουτιά.

2. Μεγάλα τροπικά ψάρια υφάλων

  • Κίνδυνος: Σιγκουατοξίνη – θερμοσταθερή νευροτοξίνη που προκαλεί δηλητηρίαση από τσιγουατέρα.

  • Συμπτώματα: Ζάλη, αίσθημα καύσου, μυρμήγκιασμα, ακόμη και έντονοι εφιάλτες.

  • Συμβουλή: Αποφύγετε μπαρακούντα, ροφό, μαγιάτικο, ιδιαίτερα σε τροπικές περιοχές.

3. Άψητο ή κακομαγειρεμένο χοιρινό

  • Κίνδυνος: Νευροκυστικέρκωση – προκαλείται από τις προνύμφες της ταινίας του χοίρου.

  • Συμπτώματα: Επιληπτικές κρίσεις, αυξημένη πίεση στον εγκέφαλο, άνοια.

  • Συμβουλή: Πάντα να μαγειρεύετε καλά το χοιρινό, ειδικά όταν ταξιδεύετε.

4. Μη παστεριωμένο γάλα

  • Κίνδυνος: Μικρόβια όπως Listeria, E. coli, Salmonella.

  • Συμπτώματα: Μηνιγγίτιδα, κρίσεις, κώμα, ακόμα και θάνατος.

  • Συμβουλή: Επιλέγετε παστεριωμένο γάλα. Οι «φυσικές» ιδιότητες του νωπού γάλακτος δεν δικαιολογούν τους κινδύνους.

Ο νευρολόγος Baibing Chen επισημαίνει ότι η πρόληψη νευρολογικών παθήσεων δεν αφορά μόνο τη ζάχαρη και τα κορεσμένα λιπαρά — αλλά και την προσεκτική επιλογή λιγότερο γνωστών "επικίνδυνων" τροφών. Με την αυξανόμενη παγκοσμιοποίηση και τα ταξίδια, ο κίνδυνος έκθεσης σε τέτοιες ουσίες αυξάνεται.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης