TFA βρέθηκε σε δημητριακά πρωινού, ζυμαρικά, κρουασάν, μπισκότα, ψωμί και αλεύρι - Μακράν το πιο μολυσμένο τρόφιμο ήταν τα δημητριακά πρωινού!
Νέα, σοκαριστική έρευνα της οργάνωσης Pesticide Action Network Europe (PAN) αποκαλύπτει την εκτεταμένη μόλυνση σε βασικά προϊόντα σίτου και δημητριακών σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, από τις λεγόμενες «παντοτινές χημικές ουσίες» (PFAS).
Η μελέτη, η πρώτη του είδους σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέλυσε 65 συμβατικά προϊόντα δημητριακών από 16 ευρωπαϊκές χώρες.
Σε αυτήν εντοπίστηκε το τριφθοροξικό οξύ (TFA), μία από τις πιο κοινές ουσίες PFAS, στο 81,5% των δειγμάτων (53 στα 65).
Το TFA βρέθηκε σε δημητριακά πρωινού, ζυμαρικά, κρουασάν, μπισκότα, ψωμί και αλεύρι.
Μακράν το πιο μολυσμένο τρόφιμο ήταν τα δημητριακά πρωινού, όπου οι μέσες συγκεντρώσεις ήταν 107 φορές υψηλότερες από αυτές που βρίσκονται στο νερό βρύσης.
Η μέση συγκέντρωση TFA στα δείγματα ήταν 78,9 μg/kg, δηλαδή σχεδόν οκταπλάσια από το όριο τοξικότητας των 10 μg/kg που ισχύει για τα περισσότερα φυτοφάρμακα στην Ευρώπη.
Και στην Ελλάδα
Τα υψηλότερα επίπεδα βρέθηκαν σε δημητριακά πρωινού στην Ιρλανδία (360 μg/kg) και στη συνέχεια σε βελγικό ψωμί ολικής άλεσης (340 μg/kg), σε αλεύρι σίτου που παράχθηκε στη Γερμανία (310 μg/kg) και στην κλασική γαλλική μπαγκέτα (210 μg/kg).
Τα πιο χαμηλά επίπεδα (17 μg/kg) εντοπίστηκαν σε ελληνικά παξιμάδια με ελαιόλαδο.
Σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, για τα περισσότερα φυτοφάρμακα ποσότητα μεγαλύτερη από 10 μικρογραμμάρια ανά κιλό θεωρείται τοξική.
Σημειώνεται ότι οι αρχές τροφίμων στις χώρες της ΕΕ δεν παρακολουθούν και δεν καταγράφουν τα επίπεδα TFA στα διάφορα βρώσιμα προϊόντα που πωλούνται στο λιανεμπόριο.
Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει υψηλά επίπεδα TFA σε ευρωπαϊκά κρασιά και για εκτεταμένη μόλυνση στο νερό βρύσης.
Τι είναι τα PFAS
Οι υπερ- και πολυφθοροαλκυλικές ουσίες (PFAS) είναι μια κατηγορία χημικών που χρησιμοποιούνται ευρέως στη βιομηχανία από τη δεκαετία του 1950.
Είναι γνωστές ως «παντοτινά χημικά» διότι χρειάζονται εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες χρόνια για να αποδομηθούν στο περιβάλλον, μολύνοντας το έδαφος και το πόσιμο νερό για αιώνες.
Το τριφθοροξικό οξύ (TFA) είναι υδατοδιαλυτό και μπορεί να απορροφηθεί από τα φυτά.
Έχει συνδεθεί με σοβαρά προβλήματα στην αναπαραγωγική λειτουργία, τη γονιμότητα, τη μείωση των σπερματοζωαρίων, την ανάπτυξη του εμβρύου, καθώς και με ανεπιθύμητες επιπτώσεις στον θυρεοειδή, το ήπαρ και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Έκκληση για άμεση απαγόρευση
Οι οργανώσεις ζητούν άμεση και οριζόντια δράση από την Ευρώπη:Salomé Roynel (PAN Europe): «Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για άμεση απαγόρευση των φυτοφαρμάκων PFAS ώστε να σταματήσει η περαιτέρω μόλυνση της τροφικής αλυσίδας».Αγγελική Λυσιμάχου (PAN Europe): «Τα επίπεδα TFA υπερέβησαν το όριο μέγιστων υπολειμμάτων για ουσίες που είναι αναπαραγωγικά τοξικές ή διαταράσσουν το ορμονικό σύστημα στο 81,8% των δειγμάτων.
Τα φυτοφάρμακα με TFA πρέπει να απαγορευτούν άμεσα.
Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε παιδιά και έγκυες γυναίκες να εκτίθενται σε χημικές ουσίες που γνωρίζουμε ότι βλάπτουν την αναπαραγωγική υγεία».
www.bankingnews.gr
Η μελέτη, η πρώτη του είδους σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέλυσε 65 συμβατικά προϊόντα δημητριακών από 16 ευρωπαϊκές χώρες.
Σε αυτήν εντοπίστηκε το τριφθοροξικό οξύ (TFA), μία από τις πιο κοινές ουσίες PFAS, στο 81,5% των δειγμάτων (53 στα 65).
Το TFA βρέθηκε σε δημητριακά πρωινού, ζυμαρικά, κρουασάν, μπισκότα, ψωμί και αλεύρι.
Μακράν το πιο μολυσμένο τρόφιμο ήταν τα δημητριακά πρωινού, όπου οι μέσες συγκεντρώσεις ήταν 107 φορές υψηλότερες από αυτές που βρίσκονται στο νερό βρύσης.
Η μέση συγκέντρωση TFA στα δείγματα ήταν 78,9 μg/kg, δηλαδή σχεδόν οκταπλάσια από το όριο τοξικότητας των 10 μg/kg που ισχύει για τα περισσότερα φυτοφάρμακα στην Ευρώπη.
Και στην Ελλάδα
Τα υψηλότερα επίπεδα βρέθηκαν σε δημητριακά πρωινού στην Ιρλανδία (360 μg/kg) και στη συνέχεια σε βελγικό ψωμί ολικής άλεσης (340 μg/kg), σε αλεύρι σίτου που παράχθηκε στη Γερμανία (310 μg/kg) και στην κλασική γαλλική μπαγκέτα (210 μg/kg).
Τα πιο χαμηλά επίπεδα (17 μg/kg) εντοπίστηκαν σε ελληνικά παξιμάδια με ελαιόλαδο.
Σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, για τα περισσότερα φυτοφάρμακα ποσότητα μεγαλύτερη από 10 μικρογραμμάρια ανά κιλό θεωρείται τοξική.
Σημειώνεται ότι οι αρχές τροφίμων στις χώρες της ΕΕ δεν παρακολουθούν και δεν καταγράφουν τα επίπεδα TFA στα διάφορα βρώσιμα προϊόντα που πωλούνται στο λιανεμπόριο.
Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει υψηλά επίπεδα TFA σε ευρωπαϊκά κρασιά και για εκτεταμένη μόλυνση στο νερό βρύσης.
Τι είναι τα PFAS
Οι υπερ- και πολυφθοροαλκυλικές ουσίες (PFAS) είναι μια κατηγορία χημικών που χρησιμοποιούνται ευρέως στη βιομηχανία από τη δεκαετία του 1950.
Είναι γνωστές ως «παντοτινά χημικά» διότι χρειάζονται εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες χρόνια για να αποδομηθούν στο περιβάλλον, μολύνοντας το έδαφος και το πόσιμο νερό για αιώνες.
Το τριφθοροξικό οξύ (TFA) είναι υδατοδιαλυτό και μπορεί να απορροφηθεί από τα φυτά.
Έχει συνδεθεί με σοβαρά προβλήματα στην αναπαραγωγική λειτουργία, τη γονιμότητα, τη μείωση των σπερματοζωαρίων, την ανάπτυξη του εμβρύου, καθώς και με ανεπιθύμητες επιπτώσεις στον θυρεοειδή, το ήπαρ και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Έκκληση για άμεση απαγόρευση
Οι οργανώσεις ζητούν άμεση και οριζόντια δράση από την Ευρώπη:Salomé Roynel (PAN Europe): «Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για άμεση απαγόρευση των φυτοφαρμάκων PFAS ώστε να σταματήσει η περαιτέρω μόλυνση της τροφικής αλυσίδας».Αγγελική Λυσιμάχου (PAN Europe): «Τα επίπεδα TFA υπερέβησαν το όριο μέγιστων υπολειμμάτων για ουσίες που είναι αναπαραγωγικά τοξικές ή διαταράσσουν το ορμονικό σύστημα στο 81,8% των δειγμάτων.
Τα φυτοφάρμακα με TFA πρέπει να απαγορευτούν άμεσα.
Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε παιδιά και έγκυες γυναίκες να εκτίθενται σε χημικές ουσίες που γνωρίζουμε ότι βλάπτουν την αναπαραγωγική υγεία».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών