Αναζητούν οι επενδυτές τις μετοχές που έχουν μείνει πίσω σε μία προσπάθεια να μην αγοράσουν μετοχές σε πολυετή υψηλά
Πλέον η άνοδος έχει περάσει σε ένα μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό, υπάρχει αυτό που λένε τα στελέχη της αγοράς «διάχυση» και δεν γίνεται μόνο από 5-10 μετοχές.
Οι επενδυτές έχουν αυξηθεί ειδικά μετά το εκλογικό αποτέλεσμα και βλέπουν αλλαγή σκηνικού με αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας και επενδυτική βαθμίδα.
Επιπλέον τα χαρτοφυλάκια έχουν δυναμώσει, η ψυχολογία είναι εξαιρετική και αυτό κάνει τους επενδυτές να αναλαμβάνουν περισσότερο ρίσκο και να στρέφονται και στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις.
Επιπλέον, αναζητούν και τις μετοχές που έχουν μείνει πίσω σε μία προσπάθεια να μην αγοράσουν μετοχές σε πολυετή υψηλά ή σε ιστορικά υψηλά ή γενικότερα που έχουν μεγάλο ράλι.
Υπάρχουν τέτοιες;
Δεκάδες, είναι η απάντηση και μάλιστα με καλά θεμελιώδη, γιατί στις πρώτες θέσεις των μετοχών που έχουν μείνει πίσω και μάλιστα έχουν και απώλειες σημαντικές από την αρχή του έτους είναι μετοχές της επιτήρησης ή που δεν έχουν καλή κερδοφορία.
Περισσότερες από 25 οι μετοχές που έχουν μείνει πίσω
Θα εξετάσουμε τις μετοχές με βάση την απόδοση που έχουν από την αρχή του έτους, ξεκινώντας από αυτή με τη μεγαλύτερη υποαπόδοση έναντι του γενικού δείκτη και όχι με βάση τις αποτιμήσεις.
Πρώτη στη λίστα είναι η Κλωστήρια Ναυπάκτου με απώλειες 7% και με την εταιρεία να ανήκει σε ένα δύσκολο κλάδο, αλλά να αξίζει καλύτερης αποτίμησης με βάση τη γενικότερη εικόνα του ισολογισμού.
Η Intercontinental International έχει απώλειες 5% και θα την απορροφήσει η BriQ Properties η οποία διαπραγματεύεται με discount 40% έναντι της εσωτερικής αξίας. Η BriQ έχει άνοδο μόλις 1% από την αρχή του έτους.
Η Μουζάκης απογοήτευσε λόγω των μεγάλων απομειώσεων στη χρήση 2022, αλλά έχει σημαντική ακίνητη περιουσία και από την αρχή του έτους υποχωρεί 2%.
Με ανάλογη υποχώρηση και η Logismos που είναι σε ένα κλάδο που όλοι ζητάνε growth μέσω εξαγορών.
Η ΕΥΔΑΠ λόγω των αποτελεσμάτων και των δηλώσεων της διοίκησης χάνει 1% από την αρχή του έτους, αλλά ξέρει να δημιουργεί κέρδη, έχει ισχυρό ταμείο και αν λειτουργήσει με πιο ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια οι μέτοχοι θα μπορέσουν να έχουν μεγάλες αποδόσεις.
Η Δομική Κρήτης δεν έχει κινηθεί από την αρχή του έτους παρά το γεγονός ότι είναι μία μικρή αλλά νοικοκυρεμένη εταιρεία.
Η Τρ.Ελλάδος επίσης δεν έχει κάνει κίνηση και είναι αμετάβλητη, την ώρα που οι συστημικές τράπεζες καταγράφουν μεγάλο ράλι. Σίγουρα είναι διαφορετική περίπτωση, αλλά στις διαφορές θα βάλουμε και το μέρισμα που δίνει κάθε χρόνο την ώρα που οι συστημικές «παρακαλάνε» τον SSM.
Η Παπουτσάνης επίσης είναι αμετάβλητη με τα κέρδη να μην ικανοποιούν αλλά να έχει γίνει μία καλή διόρθωση από τα υψηλά της και να συσσωρεύει τους τελευταίους μήνες.
Η Centric έκανε κίνηση χθες με υψηλό όγκο, αλλά αν και τα θεμελιώδη υποστηρίζουν καλύτερα επίπεδα, θα λέγαμε πως ανήκει σε εκείνες τις μετοχές που κάποιοι προσπαθούν να μην ανέβουν.
Η Medicon μπορεί να δει λίγο πίεση στα μεγέθη λόγω υποχώρησης του Covid, αλλά έχει κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια και έχει καλή κερδοφορία.
Ο ΟΤΕ είναι σχεδόν αμετάβλητος και κάπως προβλημάτισαν όσα είπε για τον ανταγωνισμό ο κ.Τσαμάζ στη γενική συνέλευση, σίγουρα όμως αξίζει καλύτερης αποτίμησης.
Τα ΕΛΠΕ με τα εντυπωσιακά κέρδη το 2022 δείχνουν πως μπορούν να πάνε καλά και φέτος, αν και έχουν υποχωρήσει τα περιθώρια διύλισης.
Η Intralot έχει καθυστερήσει να βάλει στο χρηματιστήριο της Αμερικής τη θυγατρική και να γυρίσει τα ίδια κεφάλαια θετικά, ώστε να βγει από την επιτήρηση και έτσι είναι με άνοδο μόλις 5% από την αρχή του έτους.
Η Δρομέας επίσης είναι με αντίστοιχη άνοδο λόγω και των πωλήσεων που βγαίνουν κατά διαστήματα, ενώ και τα κέρδη η αγορά τα περίμενε καλύτερα.
Η Πλαστικά Θράκης σύμφωνα με την Eurobank Equities έχει περιθώριο ανόδου 100%, αλλά από την αρχή του έτους ενισχύεται μόλις 10% και η διοίκηση δεν κάνει αγορές ιδίων μετοχών, κίνηση που κάτι δείχνει…
Με μικρή άνοδο από την αρχή του έτους Motor Oil, Intracom, ΟΛΘ, ΕΥΑΘ, Δάιος, ΓΕΒΚΑ, Μύλοι Λούλη, Πλαστικά Κρήτης, Flexopack και AS Company.
Όλες οι μετοχές έχουν περιθώρια ανόδου βάσει θεμελιωδών μεγεθών και αρκετές από αυτές έχουν αρνητικό καθαρό δανεισμό άρα δεν επηρεάζονται από τα υψηλά επιτόκια.
Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών