Αισιόδοξος για μία πετυχημένη χρονιά δηλώνει ο υπουργός Τουρισμού, λίγο πριν την επανεκκίνηση
Λίγες μόλις εβδομάδες απομένουν για την προγραμματισμένη επίσημη επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού στις 14 Μαϊου υπό το σύνθημα «All you want is Greece» και η χώρα μας επιχειρεί να μετατρέψει το αισιόδοξο μήνυμα της «ισχυρής ζήτησης» σε κρατήσεις, αφίξεις και έσοδα.
Στην τελική ευθεία για το μεγάλο στοίχημα, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης με δηλώσεις του στο bankingnews.gr εκπέμπει σήμα ασφάλειας και ετοιμότητας, δύο στοιχεία που καθορίζουν το στρατηγικό του πλάνο για το «άνοιγμα» και εμφανίζεται αισιόδοξος για μια πετυχημένη τουριστική χρονιά.
«Πρωταρχικός μας στόχος είναι να καταφέρουμε να βρούμε την ιδανική ισορροπία ανάμεσα στην ασφάλεια και την επανεκκίνηση του τουρισμού.
Το στρατηγικό μας πλάνο και τα εργαλεία που περιέχει μας κάνουν να παραμένουμε αισιόδοξοι για μία πετυχημένη τουριστική χρονιά, όπως και η προηγούμενη που η χώρα κατάφερε να φιλοξενήσει με απόλυτη ασφάλεια και χωρίς επιβάρυνση της υγειονομικής κατάστασης της χώρας, πλέον των 6 εκατ. τουριστών», υπογραμμίζει o κ. Χάρης Θεοχάρης.
Ψηφιακό πράσινο «πάσο» και αρνητικά τεστ
Η Ελλάδα θεωρεί ότι το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό - που αποτέλεσε ούτως ή άλλως πρόταση του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη - θα αλλάξει άρδην τα δεδομένα στις τουριστικές μετακινήσεις και δη, προς τη χώρα μας, καθώς ενισχύει το κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των κρατών – μελών της ΕΕ σε καιρό πανδημίας, συμβάλλει στην επανεκκίνηση του τουρισμού και επιταχύνει τη διαδικασία επανόδου στην κανονικότητα. Αρμόδιες πηγές τονίζουν ότι «με το σημαντικό αυτό εργαλείο, οι διατυπώσεις θα είναι σαφώς λιγότερες και θα ελαχιστοποιηθεί η όποια ενόχληση για τον ταξιδιώτη στις πύλες εισόδου».
Ωστόσο, το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό δεν θα είναι το μόνο μέσον που έχει στη διάθεσή της και θα αξιοποιήσει η χώρα μας, αφού το επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου προβλέπει ότι θα υποδεχόμαστε τουρίστες με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού από τον αρμόδιο φορέα της χώρας προέλευσής τους.
Αν δεν υπάρχει πιστοποιητικό, ο επισκέπτης θα μπορεί:
- Να επιδεικνύει αρνητικό τεστ PCR στο οποίο θα πρέπει να έχει υποβληθεί έως και 72 ώρες προτού ταξιδέψει.
- Εναλλακτικά, δεκτό θα γίνεται και τεστ αντιγόνου από διαγνωστικό εργαστήριο έως και 48 ώρες πριν.
Κατά την είσοδό τους στη χώρα μας οι ταξιδιώτες θα υποβάλλονται σε δειγματοληπτικούς ελέγχους, σύμφωνα με το πρωτοποριακό σύστημα «EVA», το οποίο εφαρμόσαμε και πέρσι.
Η διευκόλυνση της ροής των επισκεπτών θα βρίσκεται σε απόλυτη συνάρτηση με τον έλεγχο όλων των παραμέτρων.
Προμαχώνας και Νυμφαία τα πρώτα χερσαία σύνορα που θα ανοίξουν
Τα επιδημιολογικά δεδομένα στις χώρες προέλευσης καθώς και οι ρυθμοί των εμβολιασμών θα καταγράφονται λεπτομερώς, ώστε να δοθεί το έναυσμα για την έναρξη του οδικού τουρισμού από τα Βαλκάνια.
Σε συνδυασμό με το επίπεδο ετοιμότητας από ελληνικής πλευράς και πάντα σύμφωνα με τις υποδείξεις των ειδικών, θα ανάψει και το «πράσινο φως» για τις διακοπές τους στην Ελλάδα.
«Οι συνοριακοί σταθμοί του Προμαχώνα και της Νυμφαίας, αναμένεται να ανοίξουν νωρίτερα και ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση, η Ελλάδα θα είναι έτοιμη να δεχτεί τους πρώτους τουρίστες από τη Ρουμανία και τη Σερβία», σημειώνει ο υπουργός Τουρισμού, ο οποίος δεν παραλείπει να αναφέρεται και να τονίζει τη σημασία της ασφάλειας.
Ήδη ο κ. Θεοχάρης έχει πραγματοποιήσει σειρά ταξιδιών σε χώρες της Βαλκανικής, ενώ στο διπλωματικό του μαραθώνιο θα προστεθεί και το προγραμματισμένο ταξίδι στη Μόσχα. Στόχος, να συζητηθούν όλα τα θέματα που θα καταλήξουν σε διμερείς συμφωνίες με καθαρούς όρους και θα ενισχύσουν το τουριστικό ρεύμα από περισσότερες χώρες, βασικές και νέες αγορές.
Covid free με «ασπίδα προστασίας» για όλους όσοι εμπλέκονται στον τουρισμό
Το υπουργείο Τουρισμού σχεδιάζει και υλοποιεί ήδη ανά περίπτωση τη σταδιακή άρση των απαγορεύσεων για χώρες που η επιδημιολογική τους εικόνα κινείται σε θετική τροχιά, αλλά και τα εμβολιαστικά τους προγράμματα, βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Ισραήλ, Ηνωμένο Βασίλειο, Σερβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ΗΠΑ, αλλά και οι χώρες της ΕΕ βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της ατζέντας για την επανεκκίνηση.
Την ίδια στιγμή, στο κυβερνητικό πλάνο που καταστρώνεται με κάθε λεπτομέρεια, βρίσκεται η προτεραιοποίηση του εμβολιασμού των εργαζομένων στον τουρισμό αμέσως μετά τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες, για να ακολουθήσουν η εστίαση και τα καταστήματα λιανικής, ενώ θα αξιοποιηθούν και τα self-tests. Με συγκεκριμένο πλέγμα μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, η χώρα μας αποκτά «ταυτότητα covid free προορισμού» πανελλαδικά.
Φιλοδοξία του υπουργείου είναι «με όλα αυτά τα μέτρα, να υψώσουμε τείχος προστασίας για όλους όσοι εμπλέκονται στον τουρισμό, αλλά και να επιτρέψουμε στον τουρίστα να απολαύσει ξέγνοιαστος τις διακοπές του στη χώρα μας.
Όλα αυτά δημιουργούν ένα πλέγμα προστασίας και την πεποίθηση για ένα ασφαλές και ήρεμο καλοκαίρι».
Η ζήτηση, οι εκτιμήσεις και το ρίσκο
Στο δρόμο για τη 14η Μαϊου, τα διεθνή ΜΜΕ πυκνώνουν τα θετικά δημοσιεύματα, τοποθετώντας τη χώρα μας στην κορυφή των επιλογών και ταυτίζοντας την με την «επόμενη ημέρα της πανδημίας». Την ίδια ώρα, με το last minute (κρατήσεις της τελευταίας στιγμής) να είναι ο τελικός κριτής για τα έσοδα, οι πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις της αγοράς θέτουν τον πήχη στο διπλάσιο των περσινών τουριστικών αφίξεων.
Καθοριστικής σημασίας ζήτημα είναι η επιμήκυνση της φετινής τουριστικής περιόδου και μετά το Σεπτέμβριο (μέχρι Νοέμβριο) οπότε και υπολογίζεται πως οι εμβολιασμοί στη χώρα μας και στην Ευρώπη θα έχουν καλύψει αξιόλογο κομμάτι του πληθυσμού.
Παράγοντες του τουρισμού εκτιμούν ότι ο φετινός στόχος θα κινηθεί στην περιοχή του 40 - 50% του 2019 και άρα προσδοκούν έσοδα 7,5 έως 9 δις.
Ο ανταγωνισμός για το μεγαλύτερο κομμάτι της φετινής τουριστικής «πίτας» που αναμένεται έτσι κι αλλιώς μειωμένο συγκριτικά με την προ πανδημίας εποχή, θα είναι πιο σκληρός από κάθε άλλη χρονιά και θα «παιχτεί» αρχικά ανάμεσα σε τρεις χώρες: Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία, οι οποίες έρχονται πρώτες κατά σειρά, στις προτιμήσεις δυνητικών ταξιδιωτών από ευρωπαϊκές αγορές με τη χώρα μας να ηγείται της «κούρσας» (μελέτη ΙΝΣΕΤΕ). Στις μη ευρωπαϊκές αγορές, η Ελλάδα βρίσκεται στην πέμπτη θέση, ενώ στις πρώτες θέσεις προτίμησης είναι η Ισπανία και η Ιταλία, ακολουθούμενες από την Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Μεγάλη είναι η πρόκληση για την ξενοδοχειακή αγορά, η οποία ετοιμάζεται να ανοίξει στο 100% σε ένα ρευστό περιβάλλον που εξαρτάται από το «χρώμα» του επιδημιολογικού χάρτη, αν είναι πράσινο, κόκκινο ή πορτοκαλί, όπως και από την πορεία των εμβολιασμών. Μέσα από «συμπληγάδες» θα κληθεί να διεκδικήσει το μερίδιο που της αναλογεί, χωρίς όμως να ρισκάρει να επιβαρυνθεί με επιπλέον κόστος και δίχως να έχει εξασφαλίσει κρατήσεις.
Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών