«Αυτό που μας έδειξε ο φετινός Ιούλιος σε σχέση με τον περσινό είναι μια αύξηση της τάξεως του 251,77% στις διανυκτερεύσεις», τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Νομού Ρεθύμνης
Ταυτόχρονα όμως, το Ρέθυμνο εκπέμπει και το αισιόδοξο μήνυμα ότι «ο Σεπτέμβριος είναι «φουλαρισμένος» με κρατήσεις, θα έχει κάτι ανάλογο με τον Αύγουστο δηλαδή, πληρότητες μέχρι και 85% ή ίσως και παραπάνω». Αρκεί βέβαια, όπως λέει, «να μη διαταραχθεί η ομαλότητα» κυρίως στο μέτωπο του κορωνοϊού και να σταματήσουν οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν στα Χανιά μέσα στην εβδομάδα, διότι «ένας στους πέντε που προσγειώνεται στο αεροδρόμιο, καταλήγει στο Ρέθυμνο».
Συνέντευξη στη Νένα Ουζουνίδου
Βλέπουμε την Εύβοια να δέχεται ένα μεγάλο «πλήγμα» στον τουρισμό της τις τελευταίες ημέρες, εξαιτίας της πύρινης λαίλαπας. Ποιά είναι η εικόνα που έχετε εσείς τόσο από την Εύβοια, όσο και από άλλες περιοχές όπου έφτασαν οι φλόγες. Πιστεύετε ότι επηρεάζεται ο τουρισμός γενικότερα.
Δυστυχώς ολόκληρες περιοχές στην Εύβοια κυρίως, έγιναν κρανίου τόπος. Στάχτη.
Αυτές οι αποκαρδιωτικές εικόνες που προκαλούν θλίψη σε όλους μας, δυστυχώς έχουν και οικονομικές προεκτάσεις.
Έφτασαν παντού μέσα από διεθνή κανάλια που κάνουν εκτενείς αναφορές στην καταστροφή.
Πάρα πολλοί είναι αυτοί που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Εύβοια, ανάμεσά τους και οι τουρίστες, ενώ και επιχειρήσεις, ακόμα και ξενοδοχεία υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν.
Μετά από επικοινωνία που είχα με πρακτορείο που φέρνει τουρίστες από τη Γαλλία, μου έλεγε ότι πολλοί έφυγαν, ενώ άλλοι, βλέποντας αυτές τις εικόνες καταστροφής, δεν θέλουν να έρθουν.
Οι πυρκαγιές πάντοτε επηρεάζουν αρνητικά τον τουρισμό - όπως συνέβη και το 2007 με τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ηλεία - και επηρεάζουν για αρκετό καιρό.
Ας το λάβουμε σοβαρά υπόψη αυτό, όταν κάνουμε τον σχεδιασμό, να δημιουργούμε τις απαραίτητες αντιπυρικές ζώνες και να υπάρχει νερό.
Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά, στήθηκε ένα μικρό «συντονιστικό» με επικεφαλής το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο που σε συνεργασία με την ΠΟΞ, τις κατά τόπους Ενώσεις και τον ΕΟΔΥ, κατάφεραν να εξασφαλίσουν περισσότερα από χίλια δωμάτια για να στεγάσουν τους πληγέντες από τις περιοχές που εκκενώθηκαν.
Σπεύσαμε από την πρώτη στιγμή όλοι να συνδράμουμε στη μεγάλη προσπάθεια, ώστε να είναι ασφαλείς οι άνθρωποι.
Οι ξενοδόχοι πάντοτε βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή όταν υπάρχει ανάγκη και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε αυτό, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην κοινωνία.
Ως Σύλλογος Ξενοδόχων Νομού Ρεθύμνης συγκεντρώσαμε αμέσως ήδη πρώτης ανάγκης και φάρμακα για τους πληγέντες, καθώς ήταν εντυπωσιακή η βοήθεια του κόσμου.
To μίνι lockdown που επιβλήθηκε πρόσφατα στα Χανιά, επηρεάζει τον τουρισμό στο Ρέθυμνο και γενικότερα στην Κρήτη;
Εννοείται ότι επηρεάζει το Ρέθυμνο κατά βάση, δε νομίζω ότι επηρεάζει όμως τους υπόλοιπους νομούς, δηλαδή Ηρακλείου και Λασιθίου.
Μετά από τόσα χρόνια που έρχονται στην Κρήτη η Ευρωπαίοι δεν είναι πλέον αγεωγράφητοι, ξέρουν κατά που πέφτει η Κρήτη και ξέρουν ότι και τα Χανιά ανήκουν στην Κρήτη.
Από μετρήσεις που έχουμε στο παρελθόν με στατιστικά στοιχεία, 1ας στους 5 επιβάτες που προσγειώνονται στο αεροδρόμιο Χανίων καταλήγει στο Ρέθυμνο.
Αυτό σίγουρα τον επηρεάζει, διότι ακούει ότι υπάρχει lockdown στο destination Χανιά - με αρνητικό πρόσημο φυσικά.
Όποιος θέλει να κάνει διακοπές και ακούει ότι θα πρέπει στις 12.30 π.μ. να κλειστεί στο δωμάτιό του, ότι δεν υπάρχει μουσική, δεν μπορεί να στέκεται όρθιος στα μαγαζιά, πρέπει να είναι καθιστός και όλα αυτά που εν πάση περιπτώσει πρέπει να τηρηθούν, αποθαρρύνεται διότι δεν συνάδουν με το νόημα του Αυγούστου που είναι κατ΄ εξοχήν μήνας διακοπών για Έλληνες και ξένους, αλλά και για οικογένειες.
Είναι δύσκολο να πεις στους εφήβους να μην διασκεδάσουν και ότι πρέπει από νωρίς να βρίσκονται στα κρεβάτια τους.
Είναι κάτι που δεν ταιριάζει στο καλοκαίρι, διότι διακοπές σημαίνει ότι θα πιώ κι ένα ποτό παραπάνω, θα χορέψω και λίγο.
Εύχομαι μέσα στην εβδομάδα να καλυτερέψουν τα νούμερα και να ξανανοίξει το destination Χανιά.
Η ζημιά όμως θα έχει γίνει.
Αιφνιδιαστήκατε από αυτή την εξέλιξη; Σας βρήκε απροετοίμαστους; Δεδομένου ότι όλοι γνωρίζαμε λίγο πολύ ότι τα κρούσματα ανεβαίνουν, ειδικά στην Κρήτη.
Βλέπαμε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, αλλά μετά από τις διαβεβαιώσεις αρμοδίων ότι δεν θα γίνει lockdown, η αλήθεια είναι ότι ήρθε λίγο απότομα.
Πάντως, για να είμαστε ακριβείς, δεν είναι δόκιμος ο όρος, πρόκειται για κάποιες απαγορεύσεις που στην ουσία είναι τοπικοί περιορισμοί.
Δεν είναι ούτε mini, ούτε maxi lockdown.
Όταν ο άλλος ακούει για lockdown, το μυαλό του πηγαίνει αλλού.
Έχουμε ζήσει lockdown για μεγάλο χρονικό διάστημα και ξέρουμε τι θα πει αυτό, σημαίνει ότι ο κόσμος τρελαίνεται.
Αλλά κα πόσο να αντέξει η οικονομία να επιδοτεί στρατιές ανέργων;
Θα ξαναζήσουμε πάλι μνημόνια;
H πραγματική οικονομία δουλεύει με δικούς της όρους, όχι με παρεμβάσεις κρατών.
Εκεί είναι που γίνεται το λάθος και την πληρώνουμε όλοι.
Να προσέξουν και οι γείτονες οι Χανιώτες το πως συμπεριφέρονται, ώστε να καθηλωθεί ο ιός και να ξαναμπούν πάλι από την επόμενη εβδομάδα στην κανονικότητα.
Γιατί αυτό συμπαρασύρει και εμάς - σίγουρα η οποιαδήποτε ανάσχεση των αφίξων στο αεροδρόμιο των Χανίων, επηρεάζει πάντοτε και το νομό Ρεθύμνου.
Οι πληρότητες πού κυμαίνονται αυτήν την εποχή στο Ρέθυμνο; Υπάρχουν διαθέσιμα δωμάτια;
Εδώ και 19 χρόνια κρατούμε τα δικά μας στατιστικά στοιχεία στο Σύλλογο και μετράμε την πληρότητα σε διανυκτερεύσεις που είναι και το πιο αξιόπιστο μέτρο σύγκρισης για τον απλούστατο λόγο: Οι αφίξεις δεν λένε τίποτα, διότι μπορεί να έρθουν εκατομμύρια Ισραηλινοί οι οποίοι είναι της μια, δύο, τριών ημερών. Ενώ αν έρθουν εκατομμύρια Γερμανοί είναι των 7 ημερών και πάνω.
Δεν έχουν καμιά σχέση οι μεν με τους δε.
Αυτό που μας έδειξε ο φετινός Ιούλιος σε σχέση με τον περσινό είναι μια αύξηση της τάξεως του 251,77% στις διανυκτερεύσεις.
Και επειδή για μας το 2020 ουσιαστικά δεν υπήρξε (είναι μια κακή χρονιά που θα πρέπει να την διαγράψουμε) για αυτό και κάνουμε τις συγκρίσεις με το 2019 που ήταν η τελευταία καλή χρονιά για τον τουρισμό μας.
Έχουμε λοιπόν, μείωση της τάξεως του 29,19%. Άρα ξεπεράσαμε το 70% της κίνησης του Ιουλίου του 2019. Κάτι που τον Μάιο η αρχές Ιουνίου, φαινόταν άπιαστο όνειρο.
Σε λίγες μέρες φτάνουμε αισίως στον Δεκαπενταύγουστο αυτής της δύσκολης σεζόν. Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, σε σχέση με το 2019 που ακριβώς βρισκόμαστε;
Αν μείνει αδιατάραχτος ο Αύγουστος θα πλησιάσει σε πληρότητες το 85% του ίδιου μήνα του 2019.
Πολλά ξενοδοχεία αυτή τη στιγμή είναι γεμάτα για τον Δεκαπενταύγουστο.
Υπάρχουν όμως ακόμα κρεβάτια για κάποιον που θέλει να κάνει κράτηση, ακόμα και για κοινωνικό τουρισμό.
Με βάση τα όσα μας λέτε, βλέπουμε ότι έχει αλλάξει το κλίμα στις τουριστικές επιχειρήσεις και σήμερα εμφανίζεστε πιο αισιόδοξοι από ό,τι στις αρχές του καλοκαιριού, γεγονός που φανερώνει ότι η χρονιά είναι απρόβλεπτη.
Είμαστε πιο αισιόδοξοι, αλλά θα πρέπει να ξανασκεφτούμε όπως σας είπα την πραγματική οικονομία.
Με όλα αυτά τα χρήματα που δίδονται για τους ανέργους, επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα δεν βρίσκουν προσωπικό, διότι αρκετοί, όσο και αν ακούγεται παράξενο, προτιμούν να εισπράττουν τα επιδόματα από το κράτος, παρά να εργάζονται.
Να επιδοτούμε όντως, αυτούς που ενώ ψάχνουν, δεν βρίσκουν δουλειά.
Μεγάλες μονάδες έφτασαν στο σημείο να απευθυνθούν σε χώρες του εξωτερικού, διότι δεν θα μπορούσαν να ανοίξουν διαφορετικά, επειδή δεν είχαν προσωπικό και δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν.
Μέχρι πότε προβλέπετε να διαρκεί το φετινό ελληνικό «καλοκαίρι» στον τουρισμό; Εννοώ, έχετε κρατήσεις για Σεπτέμβριο και Οκτώβριο;
Εάν δεν έχουμε διατάραξη ομαλότητας, οι περιορισμοί θα σταματήσουν σε μια εβδομάδα.
Φαίνεται ότι και στη Μύκονο δεν επηρεάστηκαν οι κρατήσεις και τόσο πολύ, όσο θα περίμενε κάποιος.
Ο Σεπτέμβριος είναι «φουλαρισμένος» με κρατήσεις, θα έχει κάτι ανάλογο με τον Αύγουστο, πληρότητες δηλαδή μέχρι και 85%.
Μακάρι να διαψευστώ και να φτάσουμε ακόμα και στο 90% που είναι ένα άπιαστο όνειρο αυτή τη στιγμή.
Κατά πως φαίνεται και ο Οκτώβριος θα πάει καλύτερα και ήδη κάποιες εταιρείες φαίνεται να σκέφτονται να επιμηκύνουν τη σεζόν προς τον Νοέμβριο. Θα είναι μια χρονιά εκπλήξεων.
Ελπίζω η μετάλλαξη που θα αντικαταστήσει την Δέλτα όπως λένε οι επιστήμονες να είναι πιο εξασθενημένη, ούτως ώστε να μην υπάρχει πίεση στο σύστημα υγείας.
Αυτό θα αποφευχθεί αν ο κόσμος σπεύσει να εμβολιαστεί και όλοι μαζί ακολουθούμε ευλαβικά τα πρωτόκολλα, φοράμε μάσκες, τηρούμε τις αποστάσεις κλπ.
Έχει αλλάξει ο τρόπος που κάνει τις διακοπές του το ταξιδιωτικό κοινό; Επιλέγει περισσότερη ασφάλεια λόγω κορωνοϊού;
Πράγματι υπάρχει μια μετατόπιση των χαμηλών κατηγοριών στις υψηλότερες.
Ενώ σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019, η κατηγορία των 4 και 5 αστέρων έχει 24, 93% μείωση - δηλαδή πλησιάζουμε το 80%, στην κατηγορία των 3 αστέρων έχουμε μείωση 31% και αντίστοιχα, στην κατηγορία των 2 αστέρων μείωση 56,22%.
Αυτό είναι και ένα μήνυμα αν θέλετε, σε εκείνους που έχουν μείνει πίσω με τα δίστερα, να εγκαταλείψουν την κατηγορία τους, να προχωρήσουν σε αναβαθμίσεις εάν θέλουν να παραμείνουν στο παιχνίδι.
Πρέπει δηλαδή να αλλάξουν χρήση, αυτό πρέπει να τους ταρακουνήσει ώστε να προβούν και αυτοί στην περιβόητη ανακαίνιση, να λιγοστέψουν τη δυναμικότητά τους αν χρειαστεί, αλλά τα έσοδά τους τελικά θα είναι περισσότερα.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών