Παραμονή Πρωτοχρονιάς και η αγωνία βρίσκεται στο «κόκκινο» σε όλους τους χειμερινούς προορισμούς της χώρας, με τους επιχειρηματίες του τουρισμού να κάθονται σε «αναμμένα κάρβουνα», ευχόμενοι να μην χτυπήσει ξαφνικά το τηλέφωνο από πελάτες που είχαν προγραμματίσει να περάσουν τις γιορτινές ημέρες μακριά από τα σπίτια τους.
Αναγκαστούν δηλαδή - εύλογα για πολλούς - λόγω πρόσθετων μέτρων και κορωνοϊού, να ματαιώσουν τα σχέδιά τους κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, αφήνοντας στα… κρύα του λουτρού επιχειρήσεις που ευελπιστούν να καταγράψουν ικανοποιητικούς τζίρους, μετά από δύο χρονιές αδράνειας.
«Δυστυχώς, παρατηρούμε από την περασμένη Τετάρτη που ανακοινώθηκαν τα έκτακτα μέτρα αναχαίτισης της Omicron ακυρώσεις σε όλους τους προορισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας. Ξεκίνησαν από ένα ποσοστό 10% με το που άρχισε η φημολογία και έφτασαν μέχρι και 20% μόλις έγιναν γνωστές οι νέες συνθήκες, ανάλογα με την περιοχή.
Είναι μεγάλο το νούμερο αν αναλογιστούμε ότι σε προορισμούς όπου η πληρότητα άγγιζε ήδη το 70% ή 80%, αυτομάτως πέφτει στο 55%», λέει ο πρόεδρος των ξενοδόχων Δράμας κ. Άγγελος Καλλίας και προσθέτει:
«Καταστρέφονται έτσι και οι διακοπές των Θεοφανείων, αφού δεν χτυπάει το τηλέφωνο για νέες κρατήσεις, ενώ είναι πολύ πιθανό να ακυρωθούν και αυτές που έχουμε.
Όπως καταλαβαίνετε, οι επιχειρήσεις που πλήττονται θα πρέπει να στηριχθούν άμεσα και στοχευμένα».
Ακυρώνουν είτε εάν νοσούν, είτε εάν έρθουν σε επαφή με κρούσμα
Τρεις είναι οι λόγοι που οι last minute ακυρώσεις έκαναν την εμφάνισή τους, στο παρά πέντε του πρωτοχρονιάτικου ρεβεγιόν:
• Ο «κόφτης» στη διασκέδαση και την εστίαση
• Ο κόσμος φοβάται να ταξιδέψει, λόγω ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων
• Είναι κρούσματα και οι ίδιοι οι εν δυνάμει επισκέπτες
«Ο πολλαπλασιασμός των τεστ οδηγεί αναπόφευκτα και σε πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων. Ακυρώνουν είτε εάν νοσούν οι ίδιοι, είτε εάν έρθουν σε επαφή με κρούσμα και ανησυχούν μήπως στην πορεία βρεθούν θετικοί», σημειώνουν επιχειρηματίες.
«Ζούμε πρωτόγνωρες στιγμές.
Εκεί που περιμέναμε last minute κρατήσεις για να βελτιώσουμε την πληρότητα όπου υπήρχαν κενά και είχαμε υπολογίσει αλλιώς τους τζίρους μας, τώρα βλέπουμε ανατροπές της τελευταίας στιγμής.
Μακάρι να αλλάξει αυτή η κατάσταση και να εκπλαγούμε ευχάριστα στο τέλος αλλά δεν είμαστε και τόσο αισιόδοξοι», τονίζουν και περιμένουν να περάσει το τριήμερο για να προβούν σε εκτιμήσεις.
Εξηγούν μάλιστα ότι η νέα πραγματικότητα «βλάπτει σοβαρά την ψυχολογία του κόσμου και επιλέγει αναγκαστικά να μείνει στο σπίτι του από το να ταξιδέψει, να ξοδέψει χρήματα και να μην μπορεί να διασκεδάσει όπως θα ήθελε.
Πρόβλημα θα έχουν και τα χιονοδρομικά κέντρα από τον Ιανουάριο», όπως λένε χαρακτηριστικά.
Τάσιος: Το μεγάλο «στοίχημα» είναι το τι θα γίνει μετά τις γιορτές
Η «παγωμάρα» που επικρατεί στον κλάδο δεν μοιάζει να έχει τέλος με τον πρόεδρο των ξενοδόχων κ. Γρηγόρη Τάσιο να επαναλαμβάνει ότι «φιλοξενία χωρίς τον επισιτισμό ή αντίστοιχα την ψυχαγωγία δεν μπορεί να υπάρξει, ιδιαίτερα κατά την εορταστική περίοδο».
Σε συνέντευξή του στο Open, τόνισε ότι «βρισκόμαστε στην πιο δύσκολη περίοδο της πανδημίας για το επιχειρείν» ουσιαστικά στην τρίτη (κακή) αντίστοιχη χρονιά για τη χειμερινή περίοδο.
«Τα ξενοδοχεία αστικού τύπου μπαίνουν στον Ιανουάριο του 2022 με 20% μέση πληρότητα, είτε μιλάμε για την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις, όπως είναι για παράδειγμα η Καβάλα ή η Αλεξανδρούπολη και οπουδήποτε αλλού στην επαρχία, ενώ ακυρώνονται events και μεγάλες κλαδικές εκθέσεις, όπως η Agrotica, μετατίθενται για πολύ αργότερα, τον Οκτώβριο του 2022.
Όλα αυτά δείχνουν ότι η «άσπρη μέρα» είναι μακριά και δεν την βλέπουμε μετά τα Φώτα».
Ιδιαίτερα για τα Θεοφάνεια, το 2019 υπήρχε απόλυτη πληρότητα.
Σήμερα δεν ξεπερνά ούτε το 50% και ενώ το κλίμα δεν είναι ευνοϊκό, άρα ασταθές, ο πρόεδρος της ΠΟΞ εκφράζει την ανησυχία του για τις κρατήσεις στα ξενοδοχεία.
«Εάν η Ευρώπη δεν δώσει τη δυνατότητα για νέες χρηματοδοτήσεις, ενώ δεν υπάρχουν χρήματα στο ταμείο μετά από δύο χρόνια πανδημίας, θα έχουμε δυσκολίες για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση» σημειώνει και εξηγεί ότι υπάρχει ανοιχτή επικοινωνία με την κυβέρνηση για μέτρα στήριξης που έχουν να κάνουν με το αυξημένο ενεργειακό κόστος.
Δηλώνει παράλληλα ότι συνεχίζεται η έρευνα του ΙΤΕΠ «για να δούμε τι έχει γίνει ολόκληρο τον Δεκέμβριο, διότι δεν είναι μόνο η εορταστική περίοδος, έχει 100 – 120 μέρες ο χειμώνας.
Διανύουμε την πιο δύσκολη καμπή της πανδημίας και η ευχή είναι να γίνει ενδημική η νόσος το 2022 γιατί δεν τα βλέπουμε καλά τα πράγματα».
Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr
Με «ζόρια» ετοιμάζεται να κάνει ποδαρικό το 2022 στους τουριστικούς προορισμούς
Διψήφια ποσοστά last minute ακυρώσεων, δείχνουν «παγωνιά» στον τομέα της φιλοξενίας ήδη από αρχές Ιανουαρίου
Σχόλια αναγνωστών