Με όρους πολιτικής προπαγάνδας ο Νικολούδης προσπαθεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη για το αριστερό φιάσκο με το μνημόνιο
Από το 2000 έως το 2012 δηλαδή επί 12 χρόνια συντελέστηκε το μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο στην νεότερη οικονομική ιστορία που κόστισε 5 δισεκ. ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός επικρατείας Π. Νικολούδης ο οποίος στο παρελθόν ήταν επικεφαλής αρχής ξεπλύματος.
Ο Π. Νικολούδης σε ένα πολιτικό κείμενο με στόχο να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη για την αποτυχία και το μνημόνιο της Αριστεράς, άρχισε να καταφέρεται κατά των διοικήσεων της ΑΤΕ ξιφουλκώντας επί δικαίων και αδίκων.
Σήμερα είναι η ΑΤΕ, αύριο κάποιος άλλος και όλα αυτά για να δοθεί θέαμα στην κοινωνία ελλείψει άρτου.
Η Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ δήθεν θα επικαλείται την εξυγίανση και ταυτόχρονα το άθλιο μνημόνιο θα εφαρμόζεται....αλλά για τις εντυπώσεις το ενδιαφέρον θα είναι στραμμένο στο παρελθόν, στα λάθη που υπήρξαν και στα σκάνδαλα.
Όχι όμως λάσπη παντού, αδικρίτως μόνο και μόνο για τις εντυπώσεις.
Ο Νικολούδης αναφέρει ότι το ελληνικό κράτος υπέστη ζημία 5 δισεκ. ευρώ λόγω της ΑΤΕ από δάνεια που δεν αποπληρώθηκαν ποσό αυθαίρετο αν ληφθεί υπόψη ότι στο τραπεζικό σύστημα τα προβληματικά δάνεια ανέρχονται στα 100 δισεκ. ευρώ.
Ο Νικολούδης όμως προσδιορίζοντας το διάστημα 2000 με 2012 προβαίνει σε ακροβασίες και σκόπιμα παραπλανά όταν γνωρίζει ότι σχεδόν όλα τα προβληματικά δάνεια της ΑΤΕ οδηγήθηκαν στην δικαιοσύνη από ένα διοικητή τον Δημήτρη Μηλιάκο ο οποίος ανέλαβε την διοίκηση της Αγροτικής μεταξύ 2004 και 2009.
Τα περισσότερα προβληματικά δάνεια δόθηκαν επί εποχής Λάμπρου στην διοίκηση της Αγροτικής αλλά μετά από δικαστικές αποφάσεις αθωώθηκε.
Θυμίζουμε ότι μάρτυρας υπεράσπισης του Πέτρου Λάμπρου ήταν ο σημερινός διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.
Τα δάνεια προς τα κόμματα περίπου 200 εκατ που χορήγησε η ΑΤΕ δεν πέρασαν στην bad bank όταν διασπάστηκε η Αγροτική τράπεζα σε καλή και κακή τράπεζα αλλά στην Πειραιώς που εξαγόρασε την καλή αγροτική έναντι 95 εκατ ευρώ.
Θυμίζουμε ότι στην κακή bad bank ΑΤΕ πέρασαν περιουσιακά στοιχεία περίπου 7,7 δισεκ. ευρώ.
Τα bad assets στο τραπεζικό σύστημα ξεπερνούν τα 100 δισεκ. ευρώ.
Η στοχοποίηση είναι εύκολη για τις εντυπώσεις αλλά ο Νικολούδης δεν επιτρέπεται να υποπίπτει σε τέτοια σφάλματα και ακροβασίες.
Για να θυμηθούμε την ιστορία που σκόπιμα και παραπλανητικά επικαλείται ο Νικολούδης;
Τα δάνεια αφορούσαν διοίκηση του Πέτρου Λάμπρου που ήταν επικεφαλής έως το 2004 και εν συνεχεία τον αντικατέστησε ο Δημήτρης Μηλιάκος o οποίος κίνησε ενέργειες ώστε να διασφαλιστεί η τράπεζα καθώς τα δάνεια δεν εξυπηρετούνταν.
Η διοίκηση Μηλιάκου έλαβε τάχιστα πρωτοβουλίες ώστε να διασφαλίσει τα δάνεια αυτά.
Τα δάνεια που κατέληξαν στην δικαιοσύνη με πρωτοβουλία Μηλιάκου ήταν προς τις επιχειρήσεις Αλλαμανή, την ΑΤΤΙ-ΚΑΤ του επιχειρηματία Πανούση και την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας.
Τα δάνεια αυτά είχαν δοθεί επί διοίκησης Πέτρου Λάμπρου.
1)Δάνεια Αλαμανή ΑΛΤΕ και Alfa Alfa Energy ύψους περίπου 240 εκατ ευρώ.
Οι ενέργειες Μηλιάκου πρώην διοικητή της ΑΤΕ Bank ήταν ότι διέταξε δύο πορίσματα ελέγχου τα οποία εστάλησαν στην νομική υπηρεσία της τράπεζας για νομική αξιολόγηση και εν συνεχεία διαβιβάστηκαν στην δικαιοσύνη.
Για το ένα εκ των δύο δανείων δικάστηκε ο Πέτρος Λάμπρου πρώην διοικητής της ATE Bank και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι πρωτόδικα αλλά αθωώθηκαν σε δεύτερο βαθμό.
Όσον αφορά για την ATTIKAT – Πανούσης που χρωστούσε περίπου 200 εκατ όταν ανέλαβε διοικητής ο Δημήτρης Μηλιάκος στην ΑΤΕ διασφάλισε το δάνειο με μετοχές ύστερα από απαίτηση της τράπεζας.
Συγκεκριμένα ενεχυριάστηκαν μετοχές του Πανούση στην Αττική Οδό ύψους 110 εκατ ευρώ.
Το δάνειο προς την ένωση αγροτικών συνεταιρισμών Λάρισας είχε διασφάλιση το εμπορικό κέντρο στο οποίο επένδυσε.
Πως χρεοκόπησε η ΑΤΕ Bank;
Πως χρεοκόπησε η ΑΤΕ Bank;
Το θέμα αυτό επανέρχεται στο προσκήνιο για ένα και μόνο λόγο για να αποκαταστηθεί η ιστορία που γράφτηκε με τα μελανότερα γράμματα και που κατέληξε στο κλείσιμο μιας από τις ιστορικότητες τράπεζες της χώρας.
Η ΑΤΕ είχε ήδη χρεοκοπήσει από το 2003 και επιχειρήθηκε από το 2004 και εν συνεχεία να αναστηθεί η τράπεζα.
Όταν παρέλαβε την ΑΤΕ από τον Πέτρο Λάμπρου η διοίκηση Μηλιάκου, η τράπεζα είχε αρνητική καθαρή -350 εκατ ευρώ.
Τότε διοικητής της ΤτΕ ήταν ο Ν Γκαργκάνας και η εποπτική αρχή είχε γνωμοδοτήσει θετικά για την ΑΤΕ που είχε αρνητική καθαρή θέση.
Επί διοίκησης Μηλιάκου πραγματοποιήθηκαν 2 αυξήσεις κεφαλαίου μια με κοινές και μια με προνομιούχες μετοχές ύψους περίπου 2 δις ευρώ.
Ταυτόχρονα η ΑΤΕ είχε αποκτήσει και συντηρήθηκαν τόσο από την διοίκηση Μηλιάκου όσο και την διοίκηση Πανταλάκη, μεγάλη θέση στα ελληνικά ομόλογα και δάνεισε το ελληνικό δημόσιο με συνολικά 10 δισ για να περιοριστεί στα 6,67 δισ ευρώ.
Άρα η βασική πηγή της χρεοκοπίας της ΑΤΕ ήταν το ελληνικό χρέος και τα δάνεια προς το ελληνικό κράτος.....γεγονός που αποφεύγει ο Νικολούδης να αναφέρει.
Η κρατική ΑΤΕ χρεοκόπησε γιατί ο βασικός μέτοχος της τράπεζας, το ελληνικό κράτος, χρεοκόπησε.
Οι υψηλές προβλέψεις που διενεργήθησαν εν συνεχεία και βεβαίως η απόφαση να επιστραφούν τα 675 δις ευρώ των προνομιούχων μετοχών στο κράτος επιβάρυναν κατά 1,4 δισ ευρώ τα κεφάλαια της ΑΤΕ επιδεινώνοντας επιπλέον την ήδη δραματικά επιδεινωμένη καθαρή θέση της τράπεζας.
Ωστόσο ορισμένοι στην πορεία ανακάλυψαν ότι δεν ευθύνονται για την χρεοκοπία, τα ομόλογα, οι προβλέψεις αλλά οι επενδύσεις σε ομόλογα υψηλού ρίσκου.
Ποια είναι η αλήθεια;
Στο διάστημα 27-12-2004 έως 10-10-2006 η ΑΤΕ επί διοίκησης Μηλιάκου επένδυσε 750 εκατ ευρώ σε δομημένα ομόλογα και hedge funds τα οποία έως το τέλος του 2007 είχαν ζημιώσει την ΑΤΕ 14 εκατ ευρώ.
Τα 750 εκατ ευρώ δομούνταν ως εξής 241 εκατ σε δομημένα επιτοκιακά προϊόντα εγγυημένου κεφαλαίου.
Περίπου 445 εκατ σε hedge funds εκ των οποίων 200 εκατ σε ειδικό προϊόν snowball και 55,7 εκατ ευρώ στην αμερικανική επενδυτική Carlyle Group.
Τα 750 εκατ ευρώ αντιστοιχούσαν στο 15% των συνολικών διαθεσίμων της ΑΤΕ ενώ το υπόλοιπο 85% ήταν τοποθετημένο σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και σε μετρητά.
Η δικαιοσύνη μετά από καταγγελίες βουλευτών του ΠΑΣΟΚ το 2007 παρεμβαίνει και ο Εισαγγελέας Εφετών Κολιοκώστας αλλά και η εισαγγελέας Μαρία Γκανέ, βγάζει ένα πόρισμα που στέλνει την υπόθεση στο αρχείο.
Η τοποθέτηση των 55,7 εκατ στο Carlyle Group ήταν με ερωτηματικά λόγω του ρίσκου αλλά για τα δομημένα προϊόντα δεν χρειαζόταν έγκριση από την ΤτΕ καθώς ήταν κατά 95% ομόλογα εγγυημένα στην λήξη τους.
Η ΤτΕ σε πρόσφατη επιστολή της που την υπογράφει ο επόπτης Γούσιος και προς απάντηση σε ερώτηση του βουλευτή Α. Γεωργιάδη ανέφερε ότι «το 2005 και 2006 δεν τηρήθηκαν οι βασικές αρχές έγκρισης και μέτρησης κινδύνων» ωστόσο το 2005 οι εποπτικές αρχές είχαν δηλώσει ότι δεν χρειάζεται έλεγχος σε προϊόντα εγγυημένου κεφαλαίου αρκεί να μην υπερβαίνουν το 25% των ιδίων κεφαλαίων.
Τον Ιούλιο του 2005 αυξήθηκαν τα δομημένα από 445 εκατ σε 800 εκατ ευρώ εκ των οποίων τα 125 εκατ ήταν μη εγγυημένου κεφαλαίου.
Είχαν αγοραστεί σε ονομαστικές αξίες
30 εκατ ευρώ σε ομόλογο της Nordbank με επιτόκιο 5%
50 εκατ ευρώ σε ομόλογο της Societe Generale με επιτόκιο 7,5%
50 εκατ ευρώ σε ομόλογο της HBOS 6,2%
50 εκατ ευρώ της Lehman Brothers 7,35%
10 εκατ ευρώ της Deutsche bank 7,25%
50 εκατ δολάρια της Lloyds 9%
12 εκατ ευρώ της Eurobank με επιτόκιο 4,3%
Οι υποαξίες των ομολόγων αυτών που λήγουν έως το 2015 ήταν λογιστικές γιατί τα περισσότερα εξ αυτών είναι εγγυημένου κεφαλαίου στην λήξη τους.
Σε hedge funds είχαν τοποθετηθεί 445 εκατ ευρώ.
80 εκατ στην Credit Suisse
50 εκατ στην Goldman Sachs
50 εκατ στην Morgan Stanley
30 εκατ στην Dresdner Bank
30 εκατ στην J P Morgan
15 εκατ στην J P Morgan
50 εκατ στην Citigroup
50 εκατ στην Goldman Sachs
40 εκατ στην Lehman Brothers
20 εκατ στην Eurobank
Οι αυξημένες τοποθετήσεις σε hedge funds είχαν δικαιολογηθεί ως εξής «ο τότε επόπτης της ΤτΕ Π Κυριακόπουλος αξιολογώντας την σχέση ιδίων κεφαλαίων και επενδύσεων σε hedge funds είχε αποφανθεί ότι είναι ελεύθερη και περιορίζεται μόνο από την σχέση κεφαλαιακής επάρκειας 8% ως προς την ανακύκλωση του κεφαλαίου έως 12,5 φορές».
Η ΤτΕ το 2007 είχε αποφανθεί ότι το επίπεδο ζημιών στα κεφάλαια από τις τοποθετήσεις της ΑΤΕ είναι 1,3%, που θεωρείται αποδεκτό στις επενδύσεις.
Για τις τοποθετήσεις στο Carlyle 55,7 εκατ ευρώ είχαν φθάσει το 2007 σε αποδόσεις έως 96,14%.
Τότε είχε ανακύψει και το θέμα της προμήθειας που φέρεται να έδωσε η ΑΤΕ στην επίσης επενδυτική εταιρία Ealy που σχετίζεται με την Carlyle.
Με βάση επίσημα στοιχεία το 2005 από αυτές τις τοποθετήσεις η ΑΤΕ είχε κέρδη 8,6 εκατ το 2006 17,3 εκατ και το 2007 20 εκατ.
Το 2010 εκ νέου 8 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έστειλαν την υπόθεση στην δικαιοσύνη.
Με βάση τα στοιχεία που προσκόμισαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ η ζημία από όλες τις επενδύσεις ρίσκου της ΑΤΕ ήταν 336 εκατ ευρώ.
Στην υπόθεση των προϊόντων υψηλού ρίσκου της ΑΤΕ, παρενέβη και ο ειδικός εκκαθαριστής της bad bank ATE N Μαράντος ο οποίος κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση του βουλευτή Γεωργιάδη της ΝΔ για τα σύνθετα προϊόντα της ΑΤΕ.
Συγκεκριμένα ανέφερε τον Σεπτέμβριο του 2012 ότι «η ΑΤΕ το 2007 είχε συνάψει snowball swap με την Merrill Lynch, νοητής αξίας 200 εκατ ευρώ.
Στις 29 Ιουνίου του 2009 προκειμένου να αντισταθμίσει τον κίνδυνο από την άνοδο του ευρώ η ΑΤΕ προχώρησε σε 2 συναλλαγές μηδενικού κόστους με την Nomura.
Στις 15 Νοεμβρίου 2011 η ΑΤΕ προέβη με την Citibank σε συναλλαγή αντιστάθμισης επιτοκιακού κινδύνου.
Στις 27 Μαρτίου 2012 η Merrill Lynch έκλεισε την συναλλαγή.
Η Merrill Lynch έχει προσφύγει στην δικαιοσύνη στο Λονδίνο κατά της ΑΤΕ προκειμένου να βεβαιωθεί ότι δεν φέρει ευθύνη για την σύναψη της συγκεκριμένης συναλλαγής.
Στις 31 Ιουλίου 2012 η Nomura ενεργοποίησε μονομερώς τον τερματισμό της συναλλαγής λόγω της χρεοκοπίας της ΑΤΕ και ανάκλησης άδειας λειτουργίας καθώς θεώρησε ότι υπήρξε πιστωτικό γεγονός αθέτησης υποχρεώσεων εκ μέρους της ΑΤΕ.
Το συμπέρασμα είναι ότι από τα δομημένα, hedge funds και snowball η ΑΤΕ δεν έχασε αυτά που παρουσιάζουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δηλαδή 336 εκατ καθώς όλα τα δομημένα πέρασαν στην Πειραιώς καθώς είναι εγγυημένου κεφαλαίου στην λήξη τους.
Με βάση πραγματικούς όρους η ζημία για την ΑΤΕ από αυτή την επένδυση ρίσκου δεν ξεπέρασε τα 100 εκατ ευρώ και στο ποσό αυτό προσμετράται και το τι κέρδισε διαχρονικά η ΑΤΕ.
Γιατί χρεοκόπησε η ΑΤΕ;
Μια τράπεζα που διαθέτει στην κατοχή της 3102 ακίνητα λογιστικής αξίας 703 εκατ ευρώ;
Το διάστημα 2000-2003 χάθηκαν σχεδόν όλα τα κεφάλαια λόγω των επενδύσεων σε συμμετοχές στηρίζοντας την πολιτική ΠΑΣΟΚ.
Το 2004 η ΑΤΕ είχε αρνητική καθαρή θέση -2,9% ή -320 εκατ ευρώ.
Η αύξηση κεφαλαίου με κοινές μετοχές το 2005 ύψους 1,250 δις ευρώ και η αμκ με προνομιούχες 675 εκατ ευρώ το 2009 ενίσχυσαν την κεφαλαιακή της δομή αλλά δεν ήσαν αρκετά για να καλύψουν το κεφαλαιακό έλλειμμα των ομολόγων.
Αναίτια επιστράφησαν τα 675 εκατ των προνομιούχων μετοχών στο ελληνικό δημόσιο και παραδόξως ενώ η τράπεζα αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα έλαβε την απόφαση επιστροφής.
Το 2005 η ΑΤΕ διέγραψε 1,8 δις εκ των οποίων τα 1,1 δις ήταν αγροτικά δάνεια και αποτέλεσε την μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους με βάση το νόμο περί πανωτοκίων.
Το 2007 η ΑΤΕ εμφάνισε κέρδη 241 εκατ ευρώ.
Το 2008 τα κέρδη μειώθηκαν στα 28 εκατ ευρώ λόγω απομειώσεων από επενδύσεις.
Η διοίκηση Μηλιάκου παρέδωσε την τράπεζα με βασικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 8,58% έναντι ορίου 8%.
Τέλος του 2009 αναλαμβάνει ο Πανταλάκης και αυξάνει τις προβλέψεις για επισφαλή δάνεια στα 825 εκατ ευρώ ενώ τα αποτελέσματα διαμορφώθηκαν σε ζημία -401 εκατ.
Το 2010 η ΑΤΕ στιγματίζεται από την δήλωση της Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αικατερίνης Μπατζελή αλλά και του διοικητή της ΑΤΕ Θ Πανταλάκη ότι «η τράπεζα δεν αξίζει ούτε 1 ευρώ»
Ο Πανταλάκης μάλιστα είχε δηλώσει ότι «θα είναι ο τελευταίος διοικητής της ΑΤΕ».
Μετά τις δηλώσεις αυτές προκύπτει ξαφνικά ότι η ΑΤΕ δεν έπρεπε να λάβει κρατική βοήθεια των 675 εκατ από τις προνομιούχες μετοχές και θα έπρεπε να τα επιστρέψει.
Από το 2009 και εν συνεχεία υπήρξε ένα σχέδιο απαξίωσης της ΑΤΕ.
Το 2010 η Πειραιώς υποβάλλει αίτημα εξαγοράς της ΑΤΕ έναντι 370 εκατ ευρώ και μετά από 2 χρόνια περίπου επανήλθε η Πειραιώς εξαγοράζοντας την καλή πλέον ΑΤΕ έναντι 95 εκατ ευρώ.
Όμως το αποκορύφωμα που οδήγησε στην χρεοκοπία την ΑΤΕ ήταν τα ομόλογα και δάνεια που είχε χορηγήσει προς το ελληνικό δημόσιο και λόγω του haircut ουσιαστικά η ΑΤΕ χρεοκόπησε καθώς ο βασικός μέτοχος δεν μπορούσε να την ανακεφαλαιοποιήσει.
Το παράδοξο πάντως είναι ότι ο πρώην υποδιοικητής της ΑΤΕ Χρήστος Καζαντζής, στις 16 Ιουλίου του 2010 ενώπιον της δικαιοσύνης είχε δηλώσει ότι «αν η ΑΤΕ δεν επένδυε τα 750 εκατ ευρώ στα δομημένα και στα hedge funds αλλά στα ομόλογα θα είχε κέρδη»
Παραδόξως η ΑΤΕ είχε ζημία 100 εκατ ενώ αν τα είχε επενδύσει στα ομόλογα θα είχε ζημία πάνω από 550 εκατ ευρώ λόγω του haircut.
Μια μεγάλη και ιστορική τράπεζα χρεοκόπησε η ΑΤΕ.
Ωστόσο υπήρξε λύση για την συνέχεια των εργασιών της με την εξαγορά της από την Πειραιώς.
Ήταν μια λύση ουσιαστική, που διασφάλισε θέσεις εργασίας.
Ωστόσο αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι η ιστορική τράπεζα ΑΤΕ χρεοκόπησε.
www.bankingnews.gr
Ο Π. Νικολούδης σε ένα πολιτικό κείμενο με στόχο να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη για την αποτυχία και το μνημόνιο της Αριστεράς, άρχισε να καταφέρεται κατά των διοικήσεων της ΑΤΕ ξιφουλκώντας επί δικαίων και αδίκων.
Σήμερα είναι η ΑΤΕ, αύριο κάποιος άλλος και όλα αυτά για να δοθεί θέαμα στην κοινωνία ελλείψει άρτου.
Η Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ δήθεν θα επικαλείται την εξυγίανση και ταυτόχρονα το άθλιο μνημόνιο θα εφαρμόζεται....αλλά για τις εντυπώσεις το ενδιαφέρον θα είναι στραμμένο στο παρελθόν, στα λάθη που υπήρξαν και στα σκάνδαλα.
Όχι όμως λάσπη παντού, αδικρίτως μόνο και μόνο για τις εντυπώσεις.
Ο Νικολούδης αναφέρει ότι το ελληνικό κράτος υπέστη ζημία 5 δισεκ. ευρώ λόγω της ΑΤΕ από δάνεια που δεν αποπληρώθηκαν ποσό αυθαίρετο αν ληφθεί υπόψη ότι στο τραπεζικό σύστημα τα προβληματικά δάνεια ανέρχονται στα 100 δισεκ. ευρώ.
Ο Νικολούδης όμως προσδιορίζοντας το διάστημα 2000 με 2012 προβαίνει σε ακροβασίες και σκόπιμα παραπλανά όταν γνωρίζει ότι σχεδόν όλα τα προβληματικά δάνεια της ΑΤΕ οδηγήθηκαν στην δικαιοσύνη από ένα διοικητή τον Δημήτρη Μηλιάκο ο οποίος ανέλαβε την διοίκηση της Αγροτικής μεταξύ 2004 και 2009.
Τα περισσότερα προβληματικά δάνεια δόθηκαν επί εποχής Λάμπρου στην διοίκηση της Αγροτικής αλλά μετά από δικαστικές αποφάσεις αθωώθηκε.
Θυμίζουμε ότι μάρτυρας υπεράσπισης του Πέτρου Λάμπρου ήταν ο σημερινός διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.
Τα δάνεια προς τα κόμματα περίπου 200 εκατ που χορήγησε η ΑΤΕ δεν πέρασαν στην bad bank όταν διασπάστηκε η Αγροτική τράπεζα σε καλή και κακή τράπεζα αλλά στην Πειραιώς που εξαγόρασε την καλή αγροτική έναντι 95 εκατ ευρώ.
Θυμίζουμε ότι στην κακή bad bank ΑΤΕ πέρασαν περιουσιακά στοιχεία περίπου 7,7 δισεκ. ευρώ.
Τα bad assets στο τραπεζικό σύστημα ξεπερνούν τα 100 δισεκ. ευρώ.
Η στοχοποίηση είναι εύκολη για τις εντυπώσεις αλλά ο Νικολούδης δεν επιτρέπεται να υποπίπτει σε τέτοια σφάλματα και ακροβασίες.
Για να θυμηθούμε την ιστορία που σκόπιμα και παραπλανητικά επικαλείται ο Νικολούδης;
Τα δάνεια αφορούσαν διοίκηση του Πέτρου Λάμπρου που ήταν επικεφαλής έως το 2004 και εν συνεχεία τον αντικατέστησε ο Δημήτρης Μηλιάκος o οποίος κίνησε ενέργειες ώστε να διασφαλιστεί η τράπεζα καθώς τα δάνεια δεν εξυπηρετούνταν.
Η διοίκηση Μηλιάκου έλαβε τάχιστα πρωτοβουλίες ώστε να διασφαλίσει τα δάνεια αυτά.
Τα δάνεια που κατέληξαν στην δικαιοσύνη με πρωτοβουλία Μηλιάκου ήταν προς τις επιχειρήσεις Αλλαμανή, την ΑΤΤΙ-ΚΑΤ του επιχειρηματία Πανούση και την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας.
Τα δάνεια αυτά είχαν δοθεί επί διοίκησης Πέτρου Λάμπρου.
1)Δάνεια Αλαμανή ΑΛΤΕ και Alfa Alfa Energy ύψους περίπου 240 εκατ ευρώ.
Οι ενέργειες Μηλιάκου πρώην διοικητή της ΑΤΕ Bank ήταν ότι διέταξε δύο πορίσματα ελέγχου τα οποία εστάλησαν στην νομική υπηρεσία της τράπεζας για νομική αξιολόγηση και εν συνεχεία διαβιβάστηκαν στην δικαιοσύνη.
Για το ένα εκ των δύο δανείων δικάστηκε ο Πέτρος Λάμπρου πρώην διοικητής της ATE Bank και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι πρωτόδικα αλλά αθωώθηκαν σε δεύτερο βαθμό.
Όσον αφορά για την ATTIKAT – Πανούσης που χρωστούσε περίπου 200 εκατ όταν ανέλαβε διοικητής ο Δημήτρης Μηλιάκος στην ΑΤΕ διασφάλισε το δάνειο με μετοχές ύστερα από απαίτηση της τράπεζας.
Συγκεκριμένα ενεχυριάστηκαν μετοχές του Πανούση στην Αττική Οδό ύψους 110 εκατ ευρώ.
Το δάνειο προς την ένωση αγροτικών συνεταιρισμών Λάρισας είχε διασφάλιση το εμπορικό κέντρο στο οποίο επένδυσε.
Πως χρεοκόπησε η ΑΤΕ Bank;
Πως χρεοκόπησε η ΑΤΕ Bank;
Το θέμα αυτό επανέρχεται στο προσκήνιο για ένα και μόνο λόγο για να αποκαταστηθεί η ιστορία που γράφτηκε με τα μελανότερα γράμματα και που κατέληξε στο κλείσιμο μιας από τις ιστορικότητες τράπεζες της χώρας.
Η ΑΤΕ είχε ήδη χρεοκοπήσει από το 2003 και επιχειρήθηκε από το 2004 και εν συνεχεία να αναστηθεί η τράπεζα.
Όταν παρέλαβε την ΑΤΕ από τον Πέτρο Λάμπρου η διοίκηση Μηλιάκου, η τράπεζα είχε αρνητική καθαρή -350 εκατ ευρώ.
Τότε διοικητής της ΤτΕ ήταν ο Ν Γκαργκάνας και η εποπτική αρχή είχε γνωμοδοτήσει θετικά για την ΑΤΕ που είχε αρνητική καθαρή θέση.
Επί διοίκησης Μηλιάκου πραγματοποιήθηκαν 2 αυξήσεις κεφαλαίου μια με κοινές και μια με προνομιούχες μετοχές ύψους περίπου 2 δις ευρώ.
Ταυτόχρονα η ΑΤΕ είχε αποκτήσει και συντηρήθηκαν τόσο από την διοίκηση Μηλιάκου όσο και την διοίκηση Πανταλάκη, μεγάλη θέση στα ελληνικά ομόλογα και δάνεισε το ελληνικό δημόσιο με συνολικά 10 δισ για να περιοριστεί στα 6,67 δισ ευρώ.
Άρα η βασική πηγή της χρεοκοπίας της ΑΤΕ ήταν το ελληνικό χρέος και τα δάνεια προς το ελληνικό κράτος.....γεγονός που αποφεύγει ο Νικολούδης να αναφέρει.
Η κρατική ΑΤΕ χρεοκόπησε γιατί ο βασικός μέτοχος της τράπεζας, το ελληνικό κράτος, χρεοκόπησε.
Οι υψηλές προβλέψεις που διενεργήθησαν εν συνεχεία και βεβαίως η απόφαση να επιστραφούν τα 675 δις ευρώ των προνομιούχων μετοχών στο κράτος επιβάρυναν κατά 1,4 δισ ευρώ τα κεφάλαια της ΑΤΕ επιδεινώνοντας επιπλέον την ήδη δραματικά επιδεινωμένη καθαρή θέση της τράπεζας.
Ωστόσο ορισμένοι στην πορεία ανακάλυψαν ότι δεν ευθύνονται για την χρεοκοπία, τα ομόλογα, οι προβλέψεις αλλά οι επενδύσεις σε ομόλογα υψηλού ρίσκου.
Ποια είναι η αλήθεια;
Στο διάστημα 27-12-2004 έως 10-10-2006 η ΑΤΕ επί διοίκησης Μηλιάκου επένδυσε 750 εκατ ευρώ σε δομημένα ομόλογα και hedge funds τα οποία έως το τέλος του 2007 είχαν ζημιώσει την ΑΤΕ 14 εκατ ευρώ.
Τα 750 εκατ ευρώ δομούνταν ως εξής 241 εκατ σε δομημένα επιτοκιακά προϊόντα εγγυημένου κεφαλαίου.
Περίπου 445 εκατ σε hedge funds εκ των οποίων 200 εκατ σε ειδικό προϊόν snowball και 55,7 εκατ ευρώ στην αμερικανική επενδυτική Carlyle Group.
Τα 750 εκατ ευρώ αντιστοιχούσαν στο 15% των συνολικών διαθεσίμων της ΑΤΕ ενώ το υπόλοιπο 85% ήταν τοποθετημένο σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και σε μετρητά.
Η δικαιοσύνη μετά από καταγγελίες βουλευτών του ΠΑΣΟΚ το 2007 παρεμβαίνει και ο Εισαγγελέας Εφετών Κολιοκώστας αλλά και η εισαγγελέας Μαρία Γκανέ, βγάζει ένα πόρισμα που στέλνει την υπόθεση στο αρχείο.
Η τοποθέτηση των 55,7 εκατ στο Carlyle Group ήταν με ερωτηματικά λόγω του ρίσκου αλλά για τα δομημένα προϊόντα δεν χρειαζόταν έγκριση από την ΤτΕ καθώς ήταν κατά 95% ομόλογα εγγυημένα στην λήξη τους.
Η ΤτΕ σε πρόσφατη επιστολή της που την υπογράφει ο επόπτης Γούσιος και προς απάντηση σε ερώτηση του βουλευτή Α. Γεωργιάδη ανέφερε ότι «το 2005 και 2006 δεν τηρήθηκαν οι βασικές αρχές έγκρισης και μέτρησης κινδύνων» ωστόσο το 2005 οι εποπτικές αρχές είχαν δηλώσει ότι δεν χρειάζεται έλεγχος σε προϊόντα εγγυημένου κεφαλαίου αρκεί να μην υπερβαίνουν το 25% των ιδίων κεφαλαίων.
Τον Ιούλιο του 2005 αυξήθηκαν τα δομημένα από 445 εκατ σε 800 εκατ ευρώ εκ των οποίων τα 125 εκατ ήταν μη εγγυημένου κεφαλαίου.
Είχαν αγοραστεί σε ονομαστικές αξίες
30 εκατ ευρώ σε ομόλογο της Nordbank με επιτόκιο 5%
50 εκατ ευρώ σε ομόλογο της Societe Generale με επιτόκιο 7,5%
50 εκατ ευρώ σε ομόλογο της HBOS 6,2%
50 εκατ ευρώ της Lehman Brothers 7,35%
10 εκατ ευρώ της Deutsche bank 7,25%
50 εκατ δολάρια της Lloyds 9%
12 εκατ ευρώ της Eurobank με επιτόκιο 4,3%
Οι υποαξίες των ομολόγων αυτών που λήγουν έως το 2015 ήταν λογιστικές γιατί τα περισσότερα εξ αυτών είναι εγγυημένου κεφαλαίου στην λήξη τους.
Σε hedge funds είχαν τοποθετηθεί 445 εκατ ευρώ.
80 εκατ στην Credit Suisse
50 εκατ στην Goldman Sachs
50 εκατ στην Morgan Stanley
30 εκατ στην Dresdner Bank
30 εκατ στην J P Morgan
15 εκατ στην J P Morgan
50 εκατ στην Citigroup
50 εκατ στην Goldman Sachs
40 εκατ στην Lehman Brothers
20 εκατ στην Eurobank
Οι αυξημένες τοποθετήσεις σε hedge funds είχαν δικαιολογηθεί ως εξής «ο τότε επόπτης της ΤτΕ Π Κυριακόπουλος αξιολογώντας την σχέση ιδίων κεφαλαίων και επενδύσεων σε hedge funds είχε αποφανθεί ότι είναι ελεύθερη και περιορίζεται μόνο από την σχέση κεφαλαιακής επάρκειας 8% ως προς την ανακύκλωση του κεφαλαίου έως 12,5 φορές».
Η ΤτΕ το 2007 είχε αποφανθεί ότι το επίπεδο ζημιών στα κεφάλαια από τις τοποθετήσεις της ΑΤΕ είναι 1,3%, που θεωρείται αποδεκτό στις επενδύσεις.
Για τις τοποθετήσεις στο Carlyle 55,7 εκατ ευρώ είχαν φθάσει το 2007 σε αποδόσεις έως 96,14%.
Τότε είχε ανακύψει και το θέμα της προμήθειας που φέρεται να έδωσε η ΑΤΕ στην επίσης επενδυτική εταιρία Ealy που σχετίζεται με την Carlyle.
Με βάση επίσημα στοιχεία το 2005 από αυτές τις τοποθετήσεις η ΑΤΕ είχε κέρδη 8,6 εκατ το 2006 17,3 εκατ και το 2007 20 εκατ.
Το 2010 εκ νέου 8 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έστειλαν την υπόθεση στην δικαιοσύνη.
Με βάση τα στοιχεία που προσκόμισαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ η ζημία από όλες τις επενδύσεις ρίσκου της ΑΤΕ ήταν 336 εκατ ευρώ.
Στην υπόθεση των προϊόντων υψηλού ρίσκου της ΑΤΕ, παρενέβη και ο ειδικός εκκαθαριστής της bad bank ATE N Μαράντος ο οποίος κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση του βουλευτή Γεωργιάδη της ΝΔ για τα σύνθετα προϊόντα της ΑΤΕ.
Συγκεκριμένα ανέφερε τον Σεπτέμβριο του 2012 ότι «η ΑΤΕ το 2007 είχε συνάψει snowball swap με την Merrill Lynch, νοητής αξίας 200 εκατ ευρώ.
Στις 29 Ιουνίου του 2009 προκειμένου να αντισταθμίσει τον κίνδυνο από την άνοδο του ευρώ η ΑΤΕ προχώρησε σε 2 συναλλαγές μηδενικού κόστους με την Nomura.
Στις 15 Νοεμβρίου 2011 η ΑΤΕ προέβη με την Citibank σε συναλλαγή αντιστάθμισης επιτοκιακού κινδύνου.
Στις 27 Μαρτίου 2012 η Merrill Lynch έκλεισε την συναλλαγή.
Η Merrill Lynch έχει προσφύγει στην δικαιοσύνη στο Λονδίνο κατά της ΑΤΕ προκειμένου να βεβαιωθεί ότι δεν φέρει ευθύνη για την σύναψη της συγκεκριμένης συναλλαγής.
Στις 31 Ιουλίου 2012 η Nomura ενεργοποίησε μονομερώς τον τερματισμό της συναλλαγής λόγω της χρεοκοπίας της ΑΤΕ και ανάκλησης άδειας λειτουργίας καθώς θεώρησε ότι υπήρξε πιστωτικό γεγονός αθέτησης υποχρεώσεων εκ μέρους της ΑΤΕ.
Το συμπέρασμα είναι ότι από τα δομημένα, hedge funds και snowball η ΑΤΕ δεν έχασε αυτά που παρουσιάζουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δηλαδή 336 εκατ καθώς όλα τα δομημένα πέρασαν στην Πειραιώς καθώς είναι εγγυημένου κεφαλαίου στην λήξη τους.
Με βάση πραγματικούς όρους η ζημία για την ΑΤΕ από αυτή την επένδυση ρίσκου δεν ξεπέρασε τα 100 εκατ ευρώ και στο ποσό αυτό προσμετράται και το τι κέρδισε διαχρονικά η ΑΤΕ.
Γιατί χρεοκόπησε η ΑΤΕ;
Μια τράπεζα που διαθέτει στην κατοχή της 3102 ακίνητα λογιστικής αξίας 703 εκατ ευρώ;
Το διάστημα 2000-2003 χάθηκαν σχεδόν όλα τα κεφάλαια λόγω των επενδύσεων σε συμμετοχές στηρίζοντας την πολιτική ΠΑΣΟΚ.
Το 2004 η ΑΤΕ είχε αρνητική καθαρή θέση -2,9% ή -320 εκατ ευρώ.
Η αύξηση κεφαλαίου με κοινές μετοχές το 2005 ύψους 1,250 δις ευρώ και η αμκ με προνομιούχες 675 εκατ ευρώ το 2009 ενίσχυσαν την κεφαλαιακή της δομή αλλά δεν ήσαν αρκετά για να καλύψουν το κεφαλαιακό έλλειμμα των ομολόγων.
Αναίτια επιστράφησαν τα 675 εκατ των προνομιούχων μετοχών στο ελληνικό δημόσιο και παραδόξως ενώ η τράπεζα αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα έλαβε την απόφαση επιστροφής.
Το 2005 η ΑΤΕ διέγραψε 1,8 δις εκ των οποίων τα 1,1 δις ήταν αγροτικά δάνεια και αποτέλεσε την μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους με βάση το νόμο περί πανωτοκίων.
Το 2007 η ΑΤΕ εμφάνισε κέρδη 241 εκατ ευρώ.
Το 2008 τα κέρδη μειώθηκαν στα 28 εκατ ευρώ λόγω απομειώσεων από επενδύσεις.
Η διοίκηση Μηλιάκου παρέδωσε την τράπεζα με βασικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 8,58% έναντι ορίου 8%.
Τέλος του 2009 αναλαμβάνει ο Πανταλάκης και αυξάνει τις προβλέψεις για επισφαλή δάνεια στα 825 εκατ ευρώ ενώ τα αποτελέσματα διαμορφώθηκαν σε ζημία -401 εκατ.
Το 2010 η ΑΤΕ στιγματίζεται από την δήλωση της Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αικατερίνης Μπατζελή αλλά και του διοικητή της ΑΤΕ Θ Πανταλάκη ότι «η τράπεζα δεν αξίζει ούτε 1 ευρώ»
Ο Πανταλάκης μάλιστα είχε δηλώσει ότι «θα είναι ο τελευταίος διοικητής της ΑΤΕ».
Μετά τις δηλώσεις αυτές προκύπτει ξαφνικά ότι η ΑΤΕ δεν έπρεπε να λάβει κρατική βοήθεια των 675 εκατ από τις προνομιούχες μετοχές και θα έπρεπε να τα επιστρέψει.
Από το 2009 και εν συνεχεία υπήρξε ένα σχέδιο απαξίωσης της ΑΤΕ.
Το 2010 η Πειραιώς υποβάλλει αίτημα εξαγοράς της ΑΤΕ έναντι 370 εκατ ευρώ και μετά από 2 χρόνια περίπου επανήλθε η Πειραιώς εξαγοράζοντας την καλή πλέον ΑΤΕ έναντι 95 εκατ ευρώ.
Όμως το αποκορύφωμα που οδήγησε στην χρεοκοπία την ΑΤΕ ήταν τα ομόλογα και δάνεια που είχε χορηγήσει προς το ελληνικό δημόσιο και λόγω του haircut ουσιαστικά η ΑΤΕ χρεοκόπησε καθώς ο βασικός μέτοχος δεν μπορούσε να την ανακεφαλαιοποιήσει.
Το παράδοξο πάντως είναι ότι ο πρώην υποδιοικητής της ΑΤΕ Χρήστος Καζαντζής, στις 16 Ιουλίου του 2010 ενώπιον της δικαιοσύνης είχε δηλώσει ότι «αν η ΑΤΕ δεν επένδυε τα 750 εκατ ευρώ στα δομημένα και στα hedge funds αλλά στα ομόλογα θα είχε κέρδη»
Παραδόξως η ΑΤΕ είχε ζημία 100 εκατ ενώ αν τα είχε επενδύσει στα ομόλογα θα είχε ζημία πάνω από 550 εκατ ευρώ λόγω του haircut.
Μια μεγάλη και ιστορική τράπεζα χρεοκόπησε η ΑΤΕ.
Ωστόσο υπήρξε λύση για την συνέχεια των εργασιών της με την εξαγορά της από την Πειραιώς.
Ήταν μια λύση ουσιαστική, που διασφάλισε θέσεις εργασίας.
Ωστόσο αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι η ιστορική τράπεζα ΑΤΕ χρεοκόπησε.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών