Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Έλληνες τραπεζίτες: Ακόμη και χωρίς AQRs το 2018 αλλά το 2019, μέγα λάθος η Ελλάδα να μείνει εκτός της προστασίας μιας ECCL

Έλληνες τραπεζίτες: Ακόμη και χωρίς AQRs το 2018 αλλά το 2019, μέγα λάθος η Ελλάδα να μείνει εκτός της προστασίας μιας ECCL
Όσο οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν αρνητικά αποθεματικά 30,41 δισεκ. ούτε μερίσματα θα διανείμουν ούτε θα αποτελούν πραγματικές αγοραστικές ευκαιρίες για τους διεθνείς επενδυτές.
Η βασική πολιτική ατζέντα της κυβέρνησης στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα είναι η έξοδος της Ελλάδος από τα μνημόνια.
Θα οριστεί ο Αύγουστος του 2017 ως ημερομηνία ορόσημο για την έξοδο της Ελλάδος από τα μνημόνια ενώ θα έχουν προηγηθεί άλλες δύο εκδόσεις ομολόγων 3ετούς ομολόγου και ίσως ετήσιου εντόκου ή νέου 5ετούς.
Όμως ακόμη και με όρους εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης ο πειραματισμός…. η Ελλάδα να παραμείνει χωρίς ένα  μηχανισμό στήριξης, π.χ. παράταση μνημονίου ή μια νέα πιστωτική γραμμή ECCL είναι τεράστιου ρίσκου.
Οι έλληνες τραπεζίτες υποστηρίζουν – και ορθά – ότι «ακόμη και χωρίς AQRs στις τράπεζες το 2018 αλλά το 2019, θα είναι λάθος η Ελλάδα να μείνει εκτός της προστασίας μιας ECCL ή PCCL πιστωτικής γραμμής»
Οι έλληνες τραπεζίτες εύλογα υποστηρίζουν αυτή την θέση τονίζοντας
1)Τι θα συμβεί εάν μετά το Καλοκαίρι του 2018 υπάρξει ένας εξωγενής αποσταθεροποιητικός παράγοντας πως η Ελλάδα θα διατηρήσει την επαφή με τις αγορές;
Είναι προτιμότερο να υπάρχει ένας προληπτικός μηχανισμός προστασίας της χώρας ή η Ελλάδα να συρθεί και διασυρθεί με ένα νέο μηχανισμό προστασίας;
2)Τι θα συμβεί εάν το 2019 στα AQRs δηλαδή στους ελέγχους των στοιχείων ενεργητικού προκύψουν ζημίες δεν πρέπει να υπάρχει ένας μηχανισμός προστασίας;
3)Η Ελλάδα χρειάζεται ένα προληπτικό μηχανισμό προστασίας μετά το 3ο μνημόνιο οπότε η ECCL πιστωτική γραμμή δεν πρέπει να δαιμονοποιηθεί και δεν πρέπει να υποτιμηθεί.
Η Ελλάδα πρέπει να διαθέτει μια πιστωτική γραμμή και ας μην την χρειαστεί κυρίως για να περάσει το μήνυμα στις αγορές ότι μπορούν να εμπιστεύονται την Ελλάδα.
Το 2018 θα αποχωρήσει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα οριστικά και θα τελειώσει το τρίτο μνημόνιο.

H βασική ανησυχία των αγορών για τους επόμενους μήνες....

Το βασικό ερώτημα που θα απασχολήσει τις διεθνείς αγορές για τους επόμενους 6-8 μήνες είναι εάν η Ελλάδα μπορεί να πορευθεί το 2018 μόνη της χωρίς μνημόνια και εάν οι τράπεζες μπορούν να λειτουργήσουν με ασφάλεια σε περιβάλλον χωρίς την εγγύηση του μνημονίου.
Προφανώς και τρέφονται ψευδαισθήσεις εάν πιστεύει κανείς ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει, Ιρλανδία, Πορτογαλία ή Κύπρος καθώς ακόμη δεν είναι έτοιμη να αποχωριστεί την ασφάλεια του μνημονίου, ούτε οι τράπεζες είναι έτοιμες για πολλούς λόγους να πορευθούν ελεύθερες χωρίς την στήριξη ενός μηχανισμού όπως το μνημόνιο.
Το 3ο μνημόνιο ολοκληρώνεται Αύγουστο 2018 και προφανώς θα είναι ψευδαίσθηση εάν πιστεύει κανείς ότι οι αγορές θα αντιμετωπίσουν με ενθουσιασμό την…έξοδο της Ελλάδος από τα μνημόνια.
Οι αγορές θα αισθανθούν μεγάλη ανασφάλεια στην προοπτική να βγει η Ελλάδα από την ομπρέλα των μηχανισμών στήριξης οπότε μια ECCL ή PCCL πιστωτική γραμμή θεωρείται και είναι επιβεβλημένη ώστε οι αγορές να αισθανθούν ασφάλεια.
Η πρόσφατη εμπειρία της έκδοσης του 5ετούς ομολόγου στο 4,625% και η συντήρηση σε υψηλά επίπεδα των αποδόσεων στο 10ετές ομόλογο…. απέδειξε ότι οι αγορές δεν εμπιστεύονται ακόμη την Ελλάδα.
Οι διεθνείς αγορές δεν θα δανείσουν την Ελλάδα με 10ετές ομόλογο χωρίς να υπάρχει μηχανισμός στήριξης ή κάποια εξασφάλιση.
Αποτελεί ψευδαίσθηση εάν πιστεύει κανείς ότι η Γερμανία και ο ESM θα δώσουν λύση στο ελληνικό χρέος χωρίς να έχουν εξασφαλίσει όχι μόνο μια ECCL γραμμή αλλά κυρίως χωρίς να έχουν εξασφαλίσει νέο γύρο σοβαρών μεταρρυθμίσεων.
Ούτως ή άλλως με τα μέτρα για το χρέος της Ελλάδος που προκρίνονται
1)Καταβολή των κερδών 7,6 δισεκ. από ANFA και SMP από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν ΕΚΤ και εθνικές κεντρικές τράπεζες
2)Αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα – έχουν απομείνει 12 δισεκ. περίπου –
3)Πιθανή επιμήκυνση 5 χρόνια στον χρόνο αποπληρωμής του ελληνικού χρέους, που θα εφαρμοστεί – εάν εφαρμοστεί – το 2020 δεν επαρκούν για να το καταστήσουν βιώσιμο.
Η Ελλάδα θα ήταν λάθος να πορευθεί μόνη της χωρίς την στήριξη ενός μνημονίου ή ενός μηχανισμού εγγύησης των εκδόσεων ομολόγων όπως μια ECCL ή PCCL πιστωτική γραμμή.
Οι αγορές δεν θα αισθάνονται ασφάλεια με την Ελλάδα χωρίς σοβαρές δικλείδες ασφαλείας.

Οι τράπεζες παραμένουν ακόμη αδύναμες…

Οι ελληνικές τράπεζες σε σχέση με το 2015 έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο.
Ωστόσο οι τράπεζες στην Ελλάδα μπορούν να πορευθούν χωρίς την ομπρέλα προστασίας κάποιου μηχανισμού στήριξης;
Ενός μηχανισμού που να διασφαλίζει την χρηματοπιστωτική σταθερότητα κοινώς να διασφαλίζει τις τράπεζες;
Εάν κάτι συμβεί στο μέλλον – στην μεταμνημονιακή Ελλάδα - και οι ελληνικές τράπεζες χτυπηθούν πάλι από κρίση ποιος θα διασφαλίσει τις τράπεζες, τους καταθέτες και την οικονομική σταθερότητα της Ελλάδος;
Η εμπειρία έδειξε ότι λόγω τραπεζών χρειάστηκαν τα 2 από τα 3 μνημόνια στην Ελλάδα και επίσης η εμπειρία έδειξε ότι η οικονομική κρίση και τραπεζική κρίση είναι αλληλένδετες.  
Το ΔΝΤ θέλει να γίνουν AQRs στις ελληνικές τράπεζες, ώστε να κρατικοποιηθούν είτε λόγω αναβαλλόμενης φορολογίας, είτε λόγω κάλυψης της ζημίας από το ΤΧΣ ή τα δάνεια του ESM – που σήμερα υπάρχουν – και εν συνεχεία μέσω placement να πουληθούν οι ελληνικές τράπεζες σε διεθνείς τραπεζικούς ομίλους.
Θα πουν πολλοί και ορθά μα οι ξένες τράπεζες ήταν στην Ελλάδα και αποχωρήσαν με μεγάλες ζημίες η Credit Agricole, η BNP Paribas, η Societe Generale κ.α. γιατί να ξανάρθουν οι ξένες τράπεζες σε μια τόσο μικρή αγορά όπως η ελληνική που δεν θα τους προσφέρει σοβαρή προστιθέμενη αξία άπαξ και δεν υπάρχει…ούτε το βαλκανικό story;
Η απάντηση είναι η εξής.
Το ΔΝΤ γνωρίζει ότι έτσι όπως είναι δομημένες οι τράπεζες με 106 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα, με ισχνά κέρδη, με τεράστιο χάσμα 70 δισεκ. μεταξύ δανείων και καταθέσεων, με συρρικνούμενα χαρτοφυλάκια δανείων και ενεργητικού συνολικά ο χρόνος θεραπείας θα κρατήσει πολλά χρόνια.
Η παρουσία ξένων στρατηγικών επενδυτών με ποσοστά 15% με 20% ή και μεγαλύτερα θα διασφαλίσει ότι οι τράπεζες σε ένα περιβάλλον μεταμνημονιακό θα έχουν δικλείδες ασφαλείας και προστασίας και η ομπρέλα προστασίας μιας μεγάλης τράπεζας σίγουρα παρέχει μια ασφάλεια.
Το ΔΝΤ θέλει ξένες τράπεζες να αποκτήσουν ποσοστά μειοψηφίας στις ελληνικές τράπεζες ώστε να παράσχουν ασφάλεια στο ελληνικό banking.
Τα κέρδη οι ξένοι θα τα βγάλουν από την διαχείριση των NPLs και NPEs και από τις μετοχές που θα μπορέσουν να πουλήσουν σε βάθος χρόνων»

Σοβαρή υποσημείωση

Όσο οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν αρνητικά αποθεματικά 30,41 δισεκ. ούτε μερίσματα θα διανείμουν ούτε θα αποτελούν πραγματικές αγοραστικές ευκαιρίες για τους διεθνείς επενδυτές.
Απλά θα αποτελούν στόχους κερδοσκοπίας ευκαιριακού τύπου.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης