Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Παρευξείνια Τράπεζα: - Στο 17% το ελληνικό μερίδιο της στις χρηματοδοτήσεις

Παρευξείνια Τράπεζα: - Στο 17% το ελληνικό μερίδιο της στις χρηματοδοτήσεις
Παρευξείνια Τράπεζα: - Στο 17% το ελληνικό μερίδιο της στις χρηματοδοτήσεις
Στα 524,8 εκατ. ευρώ έφτασαν στην τετραετία 2014-2018, επί προεδρίας Ihsan Ugur Delikanli, οι χρηματοδοτήσεις προς την Ελλάδα της διακρατικής Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου ("Παρευξείνιας"), με έδρα τη Θεσσαλονίκη, σημειώνοντας εντυπωσιακή αύξηση σε σχέση με τα προηγούμενα 15 έτη (από ιδρύσεώς της εν έτει 1999 μέχρι τον Ιούλιο του 2014, οι χρηματοδοτήσεις προς ελληνικές επιχειρήσεις και τον δημόσιο τομέα) δεν είχαν ξεπεράσει τα 252,3 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα, μέχρι το τέλος του 2018 αναμένεται να εγκριθούν άλλα πέντε πρότζεκτ στην Ελλάδα.
Ως αποτέλεσμα της εντυπωσιακής αυτής αύξησης, η οποία "μεταφράζεται" στη χρηματοδότηση 10 πρότζεκτ στην τετραετία, έναντι 16 στη δεκαπενταετία, η Ελλάδα κατατάσσεται πλέον δεύτερη στη λίστα των χωρών με τον μεγαλύτερο όγκο χρηματοδότησης από την Παρευξείνια, με μερίδιο 17% επί του χαρτοφυλακίου της τράπεζας, έναντι μόλις 4% προ τετραετίας.
Μεταξύ άλλων, η Τράπεζα έχει χρηματοδοτήσει ή συγχρηματοδοτήσει στην τετραετία εταιρείες όπως η MLS Πληροφορική, η Χατζηϊωάννου Βιομηχανική και Εμπορική Α.Ε, η Marmor, η Enegean Oil & Gas, ο ΟΤΕ και η Fraport.
Τα παραπάνω μεγέθη ανακοινώθηκαν στη διάρκεια σημερινής (9/7) συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα στην Παρευξείνια και το Ταμείο Διεθνούς Ανάπτυξης του ΟΠΕΚ (OFID), η οποία πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες πριν από την ολοκλήρωση της θητείας του Τούρκου προέδρου της Τράπεζας, Ihsan Ugur Delikanli, την επόμενη Παρασκευή 13 Ιουλίου.
Συνολικά στη γεωγραφική περιοχή της δραστηριοποίησής της, η Τράπεζα ενέκρινε την τελευταία τετραετία 70 πρότζεκτ, ενώ οι εγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις ανήλθαν σε 1,5 δισ. ευρώ, με τις εκταμιεύσεις να υπερβαίνουν το 1,2 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 40%, σε σχέση με τους στόχους που είχε θέσει η Τράπεζα.

Προς συμμετοχή στη χρηματοδότηση των επενδύσεων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Στο μεταξύ, ερωτηθείς αν η Παρευξείνια προτίθεται να χρηματοδοτήσει το νέο επενδυτικό σχέδιο στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης (το 67% του Οργανισμού Λιμένος "πέρασε" προ μηνών στο κοινοπρακτικό σχήμα DIEP GmbH- Terminal Link SAS- Belterra Investments Ltd), ο κ. Delikanli επιβεβαίωσε ότι η Τράπεζα ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση των νέων επενδύσεων, αλλά πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες.
"Το γεγονός ότι η Τράπεζα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη σημαίνει ότι θα συμμετάσχει στο επενδυτικό πλάνο του λιμανιού" σημείωσε, χωρίς να επεκταθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες για το ύψος της χρηματοδότησης.
Εν αναμονή των εξελίξεων, η Παρευξείνια και το OFID υπέγραψαν σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, μνημόνιο συνεργασίας, βάσει του οποίου θα συντονίσουν τις προσπάθειές τους για την προώθηση της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης των χωρών του Ευξείνου Πόντου, με τη χρηματοδότηση έργων του ιδιωτικού τομέα, εμπορικών συναλλαγών και επενδύσεων ιδιωτικών κεφαλαίων.
 Ο γενικός διευθυντής του OFID, Suleiman J Al-Herbish γνωστοποίησε ότι από την έγκριση της λειτουργίας του το Ταμείο έχει εγκρίνει περισσότερα από 1,3 δισ. δολάρια για χρηματοδότηση δημόσιων και ιδιωτικών έργων σε επιλέξιμες χώρες στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι μετά την υπογραφή του μνημονίου οι δράσεις στην περιοχή θα αυξηθούν.
Η Παρευξείνια είναι διακρατική τράπεζα, στην οποία μετέχουν 11 χώρες: η Ελλάδα, η Ρωσία και η Τουρκία (με τα μεγαλύτερα μερίδια) κι οι χώρες Αζερμπαϊτζάν, Αλβανία, Αρμενία, Βουλγαρία, Γεωργία, Μολδαβία Ουκρανία και Ρουμανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης