Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στην αποτυχία της μείωσης των πλεονασμάτων ποντάρει το Lansdowne που σορτάρει Ελλάδα – Την Άνοιξη του 2021 θα μειωθεί σε 2,2% από 3,5%

Στην αποτυχία της μείωσης των πλεονασμάτων ποντάρει το Lansdowne που σορτάρει Ελλάδα – Την Άνοιξη του 2021 θα μειωθεί σε 2,2% από 3,5%
Εν τω μεταξύ η μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στην Ελλάδα δεν θα μειωθεί νωρίτερα της Άνοιξης του 2021 και εφόσον η Ελλάδα έχει αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα – investment grade -
Στην αποτυχία της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων από 3,5% σε 2,5% ποντάρει το Lansdowne που σορτάρει Ελλάδα, τράπεζες και ΔΕΗ με προοπτικές να αυξήσει ακόμη περισσότερο τις ανοικτές πωλήσεις.
Εν τω μεταξύ η μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στην Ελλάδα δεν θα μειωθεί νωρίτερα της Άνοιξης του 2021 και εφόσον η Ελλάδα έχει αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα – investment grade -
Το βασικό σενάριο θέλει η Ελλάδα να επιτυγχάνει μείωση πρωτογενούς πλεονάσματος την Άνοιξη του 2021 από 3,5% σε 2,2% δηλαδή αυτό που θα ισχύσει το 2023 και εν συνεχεία..

Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει και κατά την έλευση των δανειστών να ισοσκελίσει το δημοσιονομική επιδείνωση 2,1 δισεκ. ευρώ – όπως την αξιολόγησε το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής… με την μεγάλη μείωση του κόστους χρηματοδότησης για το ελληνικό κράτος λόγω του ράλι στα ομόλογα.
Ήδη το 10ετές ομόλογο υποχωρεί στο 2,15% σε μια περίοδο όπου σχεδόν όλα τα επιτόκια ομολόγων στην Ευρώπη τείνουν να είναι αρνητικά.
Το επιχείρημα αυτό πάντως δεν φαίνεται να το δέχονται οι δανειστές.
Πηγές στον ESM στον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης που μίλησαν στο bankingnews αναφέρουν ότι δεν θα πρέπει να συγχέονται οι συνθήκες στις αγορές με αποφάσεις που έχουν ληφθεί για την βιωσιμότητα του χρέους.
Προφανώς τα χαμηλά επιτόκια καθιστούν πιο εξυπηρετήσιμο το χρέος, ωστόσο με 356-357 δισεκ. η Ελλάδα συνεχίζει να εμφανίζει δυσμενείς δείκτες χρέους προς ΑΕΠ.
Οι δανειστές δεν εξετάζουν μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από 3,5% σε 2,5% όσο η Ελλάδα δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα.
Εάν οι οίκοι αξιολόγησης αποτιμώντας τα δεδομένα στις αγορές, την πορεία της οικονομίας στην Ελλάδα αποφασίσουν να αναβαθμίσουν την ελληνική οικονομία σε επενδυτική βαθμίδα αυτό σημαίνει ότι αναιρείται ο κίνδυνος βιωσιμότητας του χρέους όπως έχει τεθεί από το ΔΝΤ επίσημα και την ΕΚΤ ανεπίσημα.
Εάν η Ελλάδα αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα τότε οι δανειστές θα μπορούσαν να επαναξιολογήσουν μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από 3,5% σε 2,5%.
Σε ερώτηση εάν η μεγάλη μείωση των επιτοκίων π.χ. το ελληνικό 10ετές έχει υποχωρήσει στο 2% μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο ή πειστικό στοιχείο για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων η απάντηση της πηγής στον ESM ήταν η εξής «τα Eurogroup δεν αγνοούν τις συνθήκες στις αγορές αλλά η Ελλάδα επειδή με βάση τις εκθέσεις βιωσιμότητας DSA συνεχίζει να εμφανίζει μη βιώσιμο χρέος μετά το 2032 δεν θα πρέπει να ληφθεί καμία βιαστική απόφαση.
Συν τοις άλλοις σήμερα οι αποδόσεις των ομολόγων μειώνονται παγκοσμίως λόγω των ανησυχιών για παγκόσμια επιβράδυνση και τις στρατηγικές των κεντρικών τραπεζών.
Το βασικό θέμα δεν είναι πως είναι σήμερα οι αποδόσεις, που σίγουρα είναι σε βιώσιμα επίπεδα αλλά που θα είναι και στο μέλλον και πόσο προετοιμασμένες είναι οι οικονομίες.

Πότε θα αναβαθμιστεί η Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα;

Με την αναβάθμιση της Ελλάδος σε επενδυτική βαθμίδα ή investment grade μάλλον αρχές 2021 και όχι μέσα στο 2020, καθίσταται αυτομάτως βιώσιμο το μακροπρόθεσμο χρέος δημιουργώντας νέο σκηνικό ισορροπιών και δεδομένων σε μια χώρα που έδωσε μάχες για να αποφύγει το Grexit.
Με βάση πηγές στους οίκους αξιολόγησης εάν η Ελλάδα αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα, αυτομάτως το μακροπρόθεσμό χρέος της Ελλάδος θεωρείται βιώσιμο, κόντρα στις DSA στις εκθέσεις βιωσιμότητας του χρέους που το θεωρούν ως μη βιώσιμο μετά το 2032.
 Στο παρελθόν υπήρχε μια εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αναβαθμιστεί σε χαμηλής στάθμης επενδυτική βαθμίδα δηλαδή τουλάχιστον ΒΒΒ- από ομόλογα σκουπίδια υψηλού ρίσκου της τρέχουσας περιόδου έως το τέλος του 2020.
Ωστόσο φαίνεται να έχει ανακύψει ένα βασικό πρόβλημα.
Το ελληνικό χρέος είναι το μόνο που έχει χαρακτηριστεί ως μη βιώσιμο μετά το 2032 όπου έχουν θεσπιστεί τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Για να μπορέσουν οι οίκοι αξιολόγησης Moody’s, Fitch και Standard and Poor’s να αναβαθμίσουν την ελληνική οικονομία σε επενδυτική βαθμίδα που σημαίνει ότι παύει να ισχύει η έννοια της βιωσιμότητας του χρέους θα πρέπει να πειστούν ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει στον δρόμο της κανονικότητας και έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις οικονομικής ευφορίας.
Οπότε η αναβάθμιση της Ελλάδος σε επενδυτική βαθμίδα δεν θα είναι εύκολη υπόθεση όπως συνέβη στην Πορτογαλία ή στην Κύπρο στο παρελθόν.
Η Ελλάδα βαρύνεται με ένα μη βιώσιμο χρέος, οπότε η απόφαση να αναβαθμιστεί η Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα ίσως δεν παρθεί στο τέλος του 2020 αλλά αρχές 2021 και εφόσον η Ελλάδα έχει επιδείξει άριστα βήματα γραφής.
Εν τω μεταξύ οι οίκοι αξιολόγησης γνωρίζοντας ότι αναλαμβάνουν την ευθύνη να μετατρέψουν ένα μη βιώσιμο χρέος σε βιώσιμο μέσο της πιστοληπτικής ικανότητας – άρα παίρνουν πάνω τους την ευθύνη – θα είναι υπερβολικά προσεκτικοί στις τελικές τους επιλογές.

Γιατί το Βρετανικό Lansdowne σορτάρει εκ νέου επιθετικά τις ελληνικές τράπεζες; - Οι 3 βασικοί λόγοι που εμπνέουν ανησυχία

Γιατί το βρετανικό fund Lansdowne με υπό διαχείριση κεφάλαια 32 δισεκ. δολαρίων και με επιθετικές διαθέσεις short στην στρατηγική του, επανεμφανίστηκε εκ νέου στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά και αυξάνει τις short θέσεις στις τράπεζες;
Με βάση πληροφορίες που προέρχονται από συγκεκριμένα κανάλια ενημέρωσης στο Citi του Λονδίνου το Lansdowne προβλέπει
1)ότι η προσπάθεια της νέας κυβέρνησης της ΝΔ δεν θα έχει άμεσο αποτέλεσμα και η επίδραση στην αγορά δεν θα είναι σημαντική, οπότε δίδεται χώρος για short θέσεις.
To Lansdowne θεωρεί ότι δεν θα επιτευχθούν οι στόχοι για το ΑΕΠ ούτε θα μειωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα δηλαδή δύο αλληλένδετα ζητήματα δεν θα στηρίξουν το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για υψηλό ρυθμό ανάπτυξης.
Μάλιστα η τρέχουσα διεθνής κρίση επιτείνει ακόμη περισσότερο την αβεβαιότητα ως προς τους στόχους της Ελλάδος.
Εάν συνεχιστεί η επιβράδυνση στην παγκόσμια οικονομία είναι βέβαιο ότι θα επηρεαστεί η ελληνική οικονομία
2)Οι τραπεζικές μετοχές εμφανίζουν έντονα σημάδια κόπωσης στο σκέλος της κερδοφορίας τους – εξαιρώντας τα έκτακτα χρηματοοικονομικά – τα επαναλαμβανόμενα έσοδα από τόκους βαίνουν μειούμενα, αδυνατίζει το προφίλ κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών.
3)Οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να έχουν αδύναμα κεφάλαια τα οποία και λόγω της Βασιλείας ΙΙΙ αλλά και των stress tests του Ιουλίου 2020 θα αναδειχθεί ως πρόβλημα.
Οι ελληνικές τράπεζες επί της ουσίας δεν μπορούν να βρουν νέα κεφάλαια με αυξήσεις κεφαλαίου ενώ τα ομολογιακά tier 2 οι επενδυτές ζητούν αποδόσεις 8,25% με 9,75%.
Η πραγματικότητα είναι ότι το Lansdowne, η Blackrock, το Marshall και το Oceanwood είναι επενδυτές που έχουν ενεργές short θέσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Πλην της Blackrock που είναι από τα ισχυρότερα funds παγκοσμίως και συγκυριακά άνοιξε short θέσεις στην Alpha bank, το Lansdowne δεν είναι συγκυριακός επενδυτής short θέσεων – δηλαδή ανοικτών πωλήσεων στις τράπεζες αλλά στρατηγικός.
Το γεγονός ότι έχει ανοίξει short θέσεις σε Alpha, Πειραιώς, Eurobank και ΔΕΗ μόνο τυχαία εξέλιξη μπορεί να θεωρηθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης