Τι θα επιδιώξει η κυβέρνηση για το φλέγον ζήτημα των πλειστηριασμών
Το θέμα αυτό κατ' αποκλειστικότητα ανέδειξε στις 25 Ιανουαρίου 2021 το Bankingnews.
Η πίεση που μετέφεραν οι τράπεζες προς τους θεσμούς θεωρείται περίπου βέβαιο πως θα μεταφερθεί και στη σημερινή 26/1 κρίσιμη συνάντηση σε επίπεδο principal μεταξύ θεσμών και κυβέρνησης.
Τι ζητούν οι τράπεζες - Τι επιδιώκει η κυβέρνηση
Κάποιοι με γνώση και εμπειρία των δεδομένων της διαπραγμάτευσης δεν αποκλείουν ακόμη και τη σύνδεση τςη εξέλιξης του προγράμματος Γέφυρα ΙΙ από το κατά πόσον θα τρέξουν οι διαδικασίες των δημοπρασιών.
Στη συζήτηση τραπεζών με τους θεσμούς τα πιστωτικά ιδρύματα ζήτησαν μετ' επιτάσεως την απελευθέρωση της διαδικασίας των δημοπρασιών.
Επεσήμαναν πως αν δεν ξεκινήσουν οι κατασχέσεις μέσα στο Φεβρουάριο είναι εξαιρετικά πιθανόν και το 2021 να κινηθεί χωρίς πλειστηριασμούς.
Επίσης επεσήμαναν τον κίνδυνο των ανακτήσεων των δανείων από την καθυστέρηση.
Ηδη από τέλη Νοεμβρίου οι τράπεζες και οι servicers έχουν ζητήσει από τα συναρμόδια Υπουργεία Δικαιοσύνης και Οικονομικών να επιτρέψουν τουλάχιστον την έναρξη της διαδικασών και την κατάσχεση. Με την πρόσφατη ΚΥΑ της 18ης Ιανουαρίου 2021 οι περιορισμοί για όλες τις πράξεις της εκτελέσεως διατηρούνται ενώ επιτρέπονται μόνο οι πράξεις της ειδικής διαχείρισης.
Πρόκειται ωστόσο για θέμα με πολιτική αιχμή που αποτελεί ένα αγκάθι στην αξιολόγηση.
Η κυβέρνηση αναμένεται να επιμείνει κατά τρόπο απόλυτο στην προστασία των ευάλωτων ενώ με βάση τα δεδομένα της πανδημίας θέλει η επαναφορά των δημοπρασιών να γίνει σταδιακά.
Αξίζει να σημειωθεί πως από τον Ιανουάριο του 2020 μόνον 5.425 ηλεκτρονικές δημοπρασίες έχουν πραγματοποιηθεί από τις οποίες 2245 είχαν επιτυχή έκβαση.
NPEs - Ηρακλής - Πτωχευτικός
Oι τράπεζες συζήτησαν χθες αναλυτικά την πορεία των κόκκινων δανείων με τους θεσμούς και τόνισαν πως παρακολουθούν τη μέθοδο καταγραφής που τους έχει συστήσει ο SSM.
Άλλωστε θα ραπορτάρουν προς αυτήν την κατεύθυνση στο τέλος του μήνα στον Andrea Enria.
Σημείωσαν πως τα μορατόρια που λήγουν δεν φαίνεται να παρουσιάζουν ιδιαίτερα αρνητικά μεγέθη και σημειώνουν πως προχωρούν την εκκαθάριση των ισολογισμών τους μέσα από τον Ηρακλή.
Για τον Ηρακλή οι τράπεζες ζήτησαν οριακές βελτιώσεις και κυρίως να μη επιβαρύνονται οι εταιρίες διαχείρισης άμεσα με το πέναλτι των ανακτήσεων καθώς η συγκυρία δεν επιτρέπει τη διατήρηση των χρόνων του προγράμματος.
O πτωχευτικός κώδικας θα πρέπει να τηρηθεί απαρέγκλητα στις προβλεπόμενες ημερομηνίες 1.3 για τις επιχειρήσεις και 1.6 για τους ιδιώτες αν και οι τράπεζες εκφράζουν κάποιες επιφυλάξεις για το κατά πόσον θα είναι πλήρως λειτουργική η πλατφόρμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού για τους ιδιώτες.
Σύνδεση του Γέφυρα ΙΙ με τους πλειστηριασμούς
Το πρόγραμμα Γέφυρα Ι και η επιτυχία του (100.000 οφειλέτες κρίθηκαν επιλέξιμοι με δάνεια 25 δις. ευρώ) κάνει τις τράπεζες εξαιρετικά θετικές και σε ότι αφορά το πρόγραμμα Γέφυρα ΙΙ για τις επιχειρήσεις.
Ωστόσο εκφράζεται η εκτίμηση πως η περίμετρος του προγράμματος αυτού θα είναι περιορισμένη ενώ θα πρέπει να θεωρείται σημαντική η πιθανότητα οι θεσμοί να συνδυάσουν το πρόγραμμα με την πορεία των πλειστηριασμών.
Χρηματοδοτήσεις
Οι χρηματοδοτήσεις της ελληνικής οικονομίας και ο τρόπος που αυτές διεξάγονται αποτελούν ένα σημαντικό που συζητήθηκε χθες μεταξύ τραπεζών και θεσμών.
Το σύνολο των χρηματοδοτήσεων από τις 4 συστημικές τράπεζες ανήλθε στο τέλος του έτους σε πάνω από 20 δις. ευρώ.
Από αυτά τα 943.179 ήταν από το πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ ΙΙ, και 2.655.719 το εγγυοδοτικό (κατά βάση η πρώτη φάση, αλλά και μέρος της β φάσης). Α
πό τη β φάση έχει ήδη συμβασιοποιηθεί ή και εκταμιευθεί το 82% για τις ΜΜΕ επιχειρήσεις και το 62% για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Σημειώνεται πάντως πως οι πόροι του Ελληνικού Δημοσίου αν και σχετικώς περιορισμένοι θα υπάρξουν και για το 2021.
Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών