Όλα τα σενάρια φαίνεται ότι έχουν εξεταστεί για το μέλλον της Attica bank καθώς κυβέρνηση, Τράπεζα της Ελλάδος ως εποπτική αρχή, Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ως δυνητικός έσχατος μέτοχος και ΤΣΜΕΔΕ και ΕΦΚΑ που είναι οι σημερινοί βασικοί μέτοχοι… αντιλαμβάνονται… ότι δεν υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον για την Attica bank…
Ποια είναι τα δεδομένα;
1)Έως τέλη Σεπτεμβρίου 2021 η ΕΚΤ θα διακόψει την παροχή ρευστότητας στην Attica bank η οποία θεωρείται με εποπτικά κριτήρια αφερέγγυα καθώς έχει αρνητική καθαρή θέση.
Στην περίπτωση ακόμη και εάν τα ποσά δεν είναι μεγάλα, θα οδηγηθεί στον ELA στην έκτακτη παροχή ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος.
Όταν όλες οι τράπεζες στην Ελλάδα, έχουν κλείσει το μαύρο κεφάλαιο της έκτακτης παροχής ρευστότητας από την ΤτΕ επειδή η ΕΚΤ τις μπλόκαρε και δεν τους χορηγούσε ρευστότητα… μια τράπεζα θα επιστρέψει και αυτή θα είναι η Attica bank.
2)Αποκαλύπτεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει διεξάγει AQR δηλαδή έλεγχο ποιότητας στοιχείων ενεργητικού.
Αν και δεν έχει αποκαλύψει πόση είναι η μαύρη τρύπα, ωστόσο καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι η Attica bank δεν καλύπτεται με 240 εκατ αύξηση κεφαλαίου αλλά θα απαιτηθούν 450 εκατ ευρώ ή εύρος 400 με 500 εκατ ευρώ
3)Έχει εξεταστεί και από την Τράπεζα της Ελλάδος το σενάριο να σπάσει η Attica bank σε καλή και κακή τράπεζα, να ενεργοποιηθεί ο νόμος του bail in.
Έχει εκτιμηθεί ότι εάν σπάσει σε καλή και κακή τράπεζα η Attica bank μόνο το κενό χρηματοδότησης funding gap ανέρχεται σε 1,5 δισεκ. ευρώ.
Ποια είναι τα πραγματικά εναλλακτικά σενάρια για την Attica bank;
Τελικά ποια είναι τα πραγματικά εναλλακτικά σενάρια για την Attica bank;
Κατά βάση είναι δύο
1)Εναλλακτικό σενάριο πρώτο
Τα κεφάλαια των 240 εκατ ευρώ που έχει αναφέρει η Attica bank ότι θα χρειαστεί – προφανώς είναι πολύ περισσότερα – τα καλύπτουν το ΤΣΜΕΔΕ με 50 εκατ και περίπου 190 εκατ το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Στο σενάριο αυτό το ΤΧΣ ως βασικός μέτοχος προβαίνει σε μια ριζική εξυγίανση της Attica bank που προϋποθέτει αντικατάσταση όλου του διοικητικού συμβουλίου.
Σε βάθος χρόνου το ΤΧΣ πουλάει μέρος ή το σύνολο της συμμετοχής στην Attica bank με στόχο να πάρει τουλάχιστον τα κεφάλαια που επένδυσε.
2)Εναλλακτικό σενάριο δεύτερο
Εμφανίζεται ένας επενδυτής, που μαζί με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και το ΤΣΜΕΔΕ επενδύουν τα 240 εκατ ευρώ.
Το ΤΣΜΕΔΕ με 50 εκατ. το ΕΦΚΑ δεν θα συμμετάσχει, ο ξένος επενδυτής 100 εκατ και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας 90 εκατ ευρώ.
Το σχήμα αυτό των μετόχων υλοποιεί ένα ριζικό σχέδιο εξυγίανσης που περιλαμβάνει νέο business plan και πλήρη αντικατάσταση διοίκησης και διοικητικού συμβουλίου.
Η Attica bank έχει αποτύχει κεφαλαιακά, επιχειρηματικά και στρατηγικά.
Είναι προφανές ότι μέσω των τιτλοποιήσεων που θα ενταχθούν στον Ηρακλή θα επιχειρηθεί μια προσπάθεια διάσωσης μαζί με τα νέα κεφάλαια που θα αντληθούν.
Ωστόσο είναι σίγουρο ότι τα senior ομόλογα που θα εκδοθούν για τις τιτλοποιήσεις θα είναι μειωμένα καθώς για να πάρουν βαθμολογία από οίκο αξιολόγησης οι τιτλοποιήσεις η Attica bank θα πρέπει να λάβει πρόσθετες προβλέψεις.
Δεν είναι επαρκείς οι προβλέψεις που έχει ήδη πάρει η Attica bank για τις τιτλοποιήσεις.
Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι η Attica bank θα χρειαστεί 400-500 εκατ κεφάλαια όχι 240 εκατ.
Είναι ξεκάθαρο ότι οι προβλέψεις που έχει διενεργήσει δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα η οποία είναι πολύ χειρότερη από αυτή που παρουσιάζεται.
Η αξία της Attica bank στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι… 0,02 ευρώ… δηλαδή μηδέν.
Τα warrants που δεν εξασκήθηκαν δηλαδή όλα – πλην κάποιου επενδυτή που παράταιρα αγόρασε ελάχιστα warrants - … θα περιέλθουν υπό την μορφή μετοχών, δωρεάν στο ελληνικό δημόσιο και κατ΄ επέκταση στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
H νέα διοίκηση που θα τοποθετηθεί στην Attica bank πρέπει να έχει πυγμή, γνώση και αποφασιστικότητα.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών