Οι Έλληνες παίκτες απέναντι στο CVC
Ο πιο “θερμός” κλάδος σε επίπεδο εξαγορών, ο κλάδος των τροφίμων, παραμένει στο προσκήνιο ακόμα και κάτω από την βαριά σκιά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Εν μέσω των σοβαρών επιπτώσεων που επιφέρει ο πόλεμος στην βιομηχανία και, κυρίως, στην κατανάλωση, τα εγχειρήματα των νέων εξαγορών προς το παρόν έχουν μετατεθεί ωστόσο ο “αναβρασμός” των διεργασιών παραμένει ο ίδιος ενώ οι ενδιαφερόμενοι έχουν αυξηθεί.
Σήμερα, μάλιστα, υπό το φως των νέων εξελίξεων είναι ίσως πιο αναγκαία η δημιουργία μεγαλύτερων σχημάτων και οικονομιών κλίμακος.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την αγορά των τροφίμων, η Τράπεζα Πειραιώς εξετάζει ήδη δυο συναλλαγές στον χώρο των τροφίμων μια η οποία ανέρχεται περί τα 500 -600 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχει και μια μικρότερη ύψους 200 εκατ. ευρώ.
Και οι δυο συμφωνίες εκτιμάται ότι, θα προχωρήσουν, αν και η οριστικοποίηση των εξαγορών είναι πάντοτε δύσκολη ανεξάρτητα της σημερινής συγκυρίας.
Η ρωσική εισβολή άλλαξε ως ένα βαθμό τα δεδομένα και όλοι, επιχειρηματίες, τράπεζες προσδοκούν, όπως όλοι, τα νέα σημεία ισορροπίας, ωστόσο αυτό που δεν έχει μεταβληθεί είναι το γεγονός του διαρκούς μετασχηματισμού και συγκέντρωσης της ελληνικής παραδοσιακής επιχειρηματικότητας η οποία εξελίσσεται ταχύτατα τα τελευταία χρόνια.
Ποιοι είναι, όμως, οι “παίκτες” στην αγορά τροφίμων;
Με τις οργανωτικές αλλαγές στην Vivartia και τους διακριτούς κλάδους, το CVC Capital παραμένει ένας ισχυρός παίκτης ο οποίος επιδιώκει σταθερά να αυξήσει την αξία του καθετοποιημένου ομίλου, αναζητώντας 2-3 εξαγορές σε προϊόντα, όπου δεν έχει παρουσία.
Πιθανότατα δεν είναι τυχαίες οι πληροφορίες για την επιστροφή στις συζητήσεις για την απόκτηση αλυσίδας καταστημάτων τροφίμων, εξ ου και οι φήμες για την επαναπροσέγγιση της αλυσίδας Μασούτης, η διοίκηση της οποίας σταθερά δηλώνει ότι, προχωρεί το σχέδιο της για επενδύσεις και εξαγορές.
Η ελληνική απάντηση Θεοδωρόπουλου στα Private Equities
Η ελληνική απάντηση στα private equities ήλθε από τον επιχειρηματία κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο ο οποίος όπως είχε γράψει το bankingnews στις 18 Φεβρουαρίου σε δυο μήνες θα έχει οριστικοποιήσει ένα σχήμα Ελλήνων επιχειρηματιών οι οποίοι θα συγκεντρώσουν επιχειρήσεις στον χώρο των τροφίμων, σε μια προσπάθεια να αναδείξουν τις υπεραξίες τους κάτω από ένα μεγαλύτερο σχήμα, ικανό να προσελκύσει επενδυτικά κεφάλαια του εξωτερικού. Tις προηγούμενες ημέρες δημοσιεύτηκε στο ΓΕΜΗ, το καταστατικό της νέας εταιρείας Bespoke SGA με αντικείμενο τις εταιρείες χαρτοφυλακίου.
Στην εταιρεία συμμετέχουν γνωστά στελέχη με εξειδίκευση στις εξαγορές όπως η κα. Μ. Γεώργαλου (πρώην Chipita), στελέχη της Νίκας κα.
Όπως θα δούμε ο σχεδιασμός είναι μακροπρόθεσμος καθώς εκτείνεται έως το 2026.
Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται σε 140 εκατ. ευρώ - διαιρούμενο σε 140 εκατομμύρια κοινές ονομαστικές με ψήφο μετοχές, ονομαστικής αξίας ενός ευρώ η κάθε μια - καταβαλλόμενο τμηματικά.
Ειδικότερα, 35 εκατ. ευρώ καταβλήθηκαν σε μετρητά κατά τη σύσταση της εταιρείας, ενώ τα υπόλοιπα 105 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε τέσσερις δόσεις ύψους 26,25 εκατ. ευρώ η καθεμία, επίσης σε μετρητά.
Η πρώτη δόση θα καταβληθεί μέχρι τις 31/12/2023, η δεύτερη μέχρι τις 31/12/2024, η τρίτη μέχρι τις 31/12/2025 και η τελευταία (τέταρτη) δόση θα καταβληθεί μέχρι τις 31/12/2026.
Παρούσα στις διεργασίες και η Melissa Κίκιζας
Υπολογίσιμη δύναμη στον χώρο των τροφίμων είναι εδω και αρκετά χρόνια και η εταιρεία Melissa Κίκιζας, ( κ. Ανδρ. Κίκιζας ) ύστερα από την εξαγορά της Terra Creta (ελαιόλαδο), αλλά και από την συμμετοχή της στην πώληση της Pummaro από την Unilever.
Στην τελευταία απέδειξε ότι δεν σπαταλά κεφάλαια ενώ το 2021 η Melissa διατήρησε την δυναμική της κερδοφορίας, παρά τα αυξημένα κόστη ενέργειας ενώ οι τιμές των προϊόντων παραμένουν ελκυστικές παρά την όξυνση του ανταγωνισμού.
Παφίλας Δημήτρης
Σχόλια αναγνωστών